Светото писмо - БИБЛИЈАТА

• Креатор на темата Креатор на темата Serdarot
  • Време на започнување Време на започнување
123 напиша:
A бе Сердар, алал да ти е ако имаш време Библијата да ја толкуваш.
Баш ме интересира што понатаму ќе напишеш.

„благодареќи„ на библијата (во последните неколку форми) и „во име на бог„ се случија толку многу злосторства, шо некако ич не ми е тешко да пробам да видам шо ум дава таа света книга...

ко шо пишав, таа е многу изменета во последните стотини и илјади години, ама во секој момент имала големо влијание врз човечката раса, зато се „замарам„ со библијата...

вервај, поќе сакам да сум во Охрид на плажа него да „толкувам„ библија и корани :lol:

иначе „оригиналните„ преводи на најстарите познати примероци на еврејската Тора и на Стариот Завет и новите преводи на Sitchin на стари сумерски текстови ја потврдуваат веродостојноста на ДЕЛ од настаните кои се опишани во Библијата, Меѓутоа...

Нам ни се „сервираат„ во некакво поинакво светло и форма!

И затоа мислам дека е НЕОПХОДНО да се расчистат некои работите КОНЕЧНО!

има Бог, има „ејлиенс„ , или мајмуни сме?

И кога се зборува за БОГ, тогаш кој е тој бог, каков е? ако бог е Љубов, тогаш парадоксално е и да се помисли да се УБИВА во БОЖЈЕ име, и да се прават ПОДЕЛБИ на народите!

Затоа ако и Христијанскиот, и Муслиманскиот и Еврејскиот и секој друг бог во монотеизмот е бог на правдата, љубовта и толерантноста, тогаш е апсурд да се прифатат наметнатите делби!

Очигледно е дека СИТЕ зборат за ИСТИОТ БОГ кој ги наложува ИСТИТЕ нормативи.

Е сега, скроз друга работа е шо нам ни се продава ко бог...

Пропагирањето на принесување Жртви во различни форми, од растителни продукти до луѓе, како дел од нашата природа, пропагирањето на „вродената„ омраза помеѓу припадниците на различни религии, е ништо друго освен ПРОПАГАНДА!

очигледно е, меѓутоа не сака да се размисли со своја глава, туку се верува на разни пропагатори, од попови до политичари, се создаваат нелогични „адети„ на уништување на храна во разни обреди додека дел од населението гладува, повеќе застапени во источните култури, меѓутоа, факт е:

- во градинка ниту Албанци, ниу турци, ниту штурци мразев, со читање библии и „истории„ се научив да мразам!

нас омразата НЕ НИ Е природна состојба!

самото по себе се докажува, омраза носи омраза, конфликт носи конфликт, насилство носи насилство, резултира со погрешни постапки и предиѕвикува понатамошни компликации = не е решение

човекот е емотивно/логично суштество со прекрасни дарби, ние имаме ФАНТАЗИЈА... ако погледнеме шо се сме успеале да направиме до сега, ит ис фкн амејзинг...

тогаш зошто дозволуваме да бидеме манипулирани од некакви фалсификувани книги?

ит ис нот лоџик и јуниверзали стјупид е :wink:

Мое мислење а не мора да е точно.
Ватикан ја има најголемата библиотека на праааастари книги, кои на малкумина им се достапни, заради прикривање на делови со кои ќе се сотрат сите основи на кои се базира библијата денешна. Уствари постои само една библија. Ве една верзија ја користат евреите во прилагодена христијанството (да не набројувам) и во друга прилагодена верзија куранот. Многу малку скоро никакво познавање имам за будизмот и индуизмот па таму не рчкам.
Голема загонетка е и како воопшто настанала, кој е тој ум што ја напишал. Премногу прашања и уште повеќе нагаѓања.

Сердарот, не сакам да верувам дека Бог не постои, и дека целата Библија или вера е нешто "мижи да те лажам" ... но дека има нелогични работи, и дека Бог е еден во сите вери и Библии, и дека сите лоши работи на светов (омраза, насилство итн) се пропаганди кои најчесто произлегуваат од политиката ... за тоа апсолутно те поддржувам.
Јас ни после градинка не сум мразела ниту Албанци, ниту турци, ниту штурци ... но имаше период во животов кога и тоа го осетив ... се разбира беше тоа за време на кризата, кога дење-ноќе се мислев што му се дешава на татко ми по планините ... и нормално ако нешто лошо испаднеше, ќе го мразев цел муслимански род што пак немаше да е поради тоа што се од друга вера, туку поради некоја си смрдлива политика ... стварно е тешко во денешно време да се движиш по некоја правилна патека, па без оглед колку и да знаеш која е таа :(

Кој би знаел дека се што е напишано тамо и вистинско? Библијата е напишана од човек не од Госпо. Толку ли не се случило ама баш никој да не смени нешто во неа за негова добивка? :? Не велам дека не треба да веруваме во неа само дека некои работи треба да останант во прашање. Како и да е, тоа е книгата која постави темел не модерна цивилизација.

divine напиша:
...Јас ни после градинка не сум мразела ниту Албанци, ниту турци, ниту штурци ...

couse u r witn divine nature :wink:

Не сакам да негирам постоењето на „виша„ сила - Бог...

Само сакам да тие кои веруваат ВО Библијата и други слични книги да им го изнесам мојот став / моето размислување.

И сакам тие кои се „експерти„ за светите книги, значи свештениците и теолозите, наместо да ги одбегнуваат „жешките„ прашања, еднаш за секогаш да дадат одговори кои „држат вода„ и да ни објаснат ЗОШТО се некои работи како такви запишани во Библијата.

За мистерии нема место повеќе, доста ни се...иначе за настанокот на Библијата...

Па сигурно дека е од луѓе пишана 8)

Јас сум свесен дека еден голем дел од работите кои стојат во неа се правилни и праведни!

ама еден дел е .................... не личи да користам вулгарни зборој :wink:

Продолжете да со следите топиков, ќе пишам, и најверојатно не само јас, уште многу интересни работи.

А покасно вечерва или утре следуваат новите извадоци, полни со контрадикторности и извртени „вистини„

поздрав

Кога ве читам ми се плаче :( зошто ја негирате својата вера :?: :?: :?: па и да е напишана од човек .Секој има право на што сака да верува ,но луѓе бие сигурно немате нешто осетено или чуено што не ви дава сила да верувате во Бога.Но така ти е денес може во се друго да поверуваме но само не во Бога,хммм модерни сме бе тој што верува е прост и тоа веќе не во мода :roll: ама кога ке ни дојде јајцето на газот тогаш се молиме :x

Наташа, за да веруваш во нешто немора тоа да биде баш бог, искрено ја не ја гледам користа од верување во бог, баба ми секој ден се моли и сите тие други обреди ги прави, а аир не видела од животот, кажи каде е тука правдата :?:

хмммм а во што треба да веруваме во алах :evil:може ке дојди еден ден и тоа затоа што тие го користат вашето неверување :roll:

natasa напиша:
хмммм а во што треба да веруваме во алах :evil:може ке дојди еден ден и тоа затоа што тие го користат вашето неверување :roll:

па нели гледаш од мојот пост дека сум против верување у било каков бог, не ме интересираат такви работи

читај колку паметно кажано :arrow: Krist Novoselic (басистот на Нирвана)
-Nazis are better than Christians, because they at least acknowledge that they're an organized hate group

natasa напиша:
Ај не биди ОГРАНИЧЕНАААААА!!!!! :|

natasa напиша:
Кога ве читам ми се плаче :( зошто ја негирате својата вера :?: :?: :?:

.....хммм модерни сме бе тој што верува е прост и тоа веќе не во мода :roll: ама кога ке ни дојде јајцето на газот тогаш се молиме :x

малееееееееее, ејгидииииии, не мислех така :wink:

јас не негирам постоење на Бог, само сакам да знам за КАКОВ и КОЈ Бог збора Библијата :?:

иж ама ич скроз не се прам модерен, селанец шо сака во село да живее и чушки и френки и патати да саде сум :wink:

околу „Алах„ или „Јехова„ или шо знам јас...

религиите се сложни дека за истиот „Бог„ се прај муабет цело време, разликата момеѓу исламот и христијанството се многу мали...

Гижо напиша:
Наташа, за да веруваш во нешто немора тоа да биде баш бог, искрено ја не ја гледам користа од верување во бог, баба ми секој ден се моли и сите тие други обреди ги прави, а аир не видела од животот, кажи каде е тука правдата :?:

А ти Гижо не го знаеш муабетот дека на добрите луѓе секогаш им се случуваат лоши работи, или ете, не гледаат аир? Финтата е на тежок живот да си останеш верник ... сите тешкотии се искушенија ... ако веќе одиме по верата, која го кажува животот после смртта дека е поубав, ако овој овде го живееш како што треба :) :P

Има вака една:

Едно девојче сонува сон:Оди по песок а со неа и Господ,и минуват слики од животот како е кога е среќна кога се радува кога е тажна и секогаш ги гледа стапките на Бога до нејзините,но кога дошле сликите од најтешките моменти во животот девојчето гледа само еден пар стапки по песокот.
Го прашува Бога зошто кога и било најтешко он ја напуштил.
Но Бога на тоа и одговара дека во најтешките моменти он ја носи неа во раце.
немојте да мислите дека ако верувате во Бога и тогаш ке станете милионери или ќе ве прати среќа,тоа е погрешно верувење.Овој живот е многу краток.Вечни ке бидат оние кои веруваат во мене~рекол Исус.

Зошто забегавме зборуваме за библија а во библијата пишува за Бога.Или треба да пишувам за Брет Пит.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom