Светото писмо - БИБЛИЈАТА

• Креатор на темата Креатор на темата Serdarot
  • Време на започнување Време на започнување
MSV напиша:
MSV(support) напиша:
Џабе дробите не вреди да ја арчиш тастатурата, тоалетната хартија е посвето нешто него библијата.
Мојата тоалетна е света алатка за просветлување на личноста......

ЗАКЛУЧОК-Јас сум ГАЗОГЛАВ!!! :lol:
Ама нели е логично, замисли да ти снема хартија у критичен момент, тоа не важи и за библијата!
Море физиката е посвета од библијата, бар има поголеми страни, полесно се брише!

MSV(support) напиша:
MSV напиша:
MSV(support) напиша:
Џабе дробите не вреди да ја арчиш тастатурата, тоалетната хартија е посвето нешто него библијата.
Мојата тоалетна е света алатка за просветлување на личноста......

ЗАКЛУЧОК-Јас сум ГАЗОГЛАВ!!! :lol:
Ама нели е логично, замисли да ти снема хартија у критичен момент, тоа не важи и за библијата!
Море физиката е посвета од библијата, бар има поголеми страни, полесно се брише!
Да резимираме........
Тоалетната има улога за просветлување на личноста.....
Физиката е корисна кога станува збор за чување пари и пирамидално штедење и прикривање данон(таму никој нема да го најде)
А пак библијата.....Таа е безвредна!!!
Затоа да не се лажеме.....ВЕРУВАЈТЕ ВО МОЈАТА ТОАЛЕТНА(има мирис на шумско овошје)

MSV напиша:
Приказни за деца......

хехе, трагично е шо и кај верници и кај неверници се маргинализира значењето на библијата.

исто трагично е шо по порачка на дневно-политички интереси одвреме-навреме се менуваат содржината, соодносот, редоследот и толкувањето на делови од библијата.

Јас ја читав - не ја разбрав;
прашував, ама многу малку одговори добив од попови и „умни„ глави
па ја читав - мислев дека ја разбрав;
па анализирав делови од неа од „христијански„ аспект

и се додека не се зафатив со убаво проучување, збор по збор, цитат по цитат, не приметив некои работи.

Стариот и новиот завет се во основа многу паметни книги, само ко шо пишав, се менват ко шо ќе им текни и треба на некого...

пред се, тоа се истории на човештвото, и една форма на „устав„, збир на закони (правила)

ќе се обидам да анализирам со вас еден дел од стариот завет, кој што е полн со податоци, кои или патетично се толкуваат, или воопшто не се толкуваат...
------------------------------------------------------------------------------------
ќе користам 3 различни библии, за почеток ќе ја користам таа шо е демек „официјална„ призната од МПЦ.
------------------------------------------------------------------------------------
Прва Книга Мојсиева, Битие (Генезис) Глава прва.

26. Потоа рече бог: >>Да создадемЕчовек според НАШИОТ образ и подобие како што сме НИЕ, кој ќе биде господар над рибите морски, и над птиците небески, и над ѕверовите - над целата земја и над сите гадинки што се движат по земјата!<<

27. И го создаде Бог човекот според образот Свој, според образот Божји го создаде, *машко и женско ги создаде.

*Мат.19,4.

-------------------------------------------------------------------------------------

по ваше мислење, шо е проблематично или нејасно или нелогично во претходните цитати?

на сериџиите:

ајт какајте на сеир, плс, ви ја слушнавме мудроста, сме воодушевени, и доста е.

Не сме сеирџии.....
Колку што мислиш дека сме апсурдни и глупави и несериозни со нашите мислења....Толку си и ти апсурден и глупав и несериозен и за разлика од нас и кратковид со тоа твоја библиска нафуранција......

MSV(support) напиша:
Абе каква библија и религија што че ми мене тоа, башка ја сум глуп, па ке си читам други книги.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

MSV напиша:
Не сме сеирџии.....
Колку што мислиш дека сме апсурдни и глупави и несериозни со нашите мислења....Толку си и ти апсурден и глупав и несериозен и за разлика од нас и кратковид со тоа твоја библиска нафуранција......

каде прочита дека сум нафуран на библија? како знаеш шо мислам? имаш пара психопатски способности? :lol:

на шо си ти нафуран?

ај искулирај малку...

MSV i dvajcata ... kako samo mozete takvi muabeti da vrtite? Temava e seriozna i ubava, mislam deka treba eden po eden da si gi izbrisete postovite za toaletnata ... sramota.
Serdarot ... "zensko" go imas potencirano ... pretpostavuvam toa e nelogicnoto vo citatite da? E pa da, strci nekako, deka cel citat e da se sozdade covek, spored obrazot na Gospod ... toj covek da gospodari itn ... zenata e suvisna tuka ocigledno e. Ama za razmnozuvanje e dodadena valjda ... i kaj dodadena pa uste greski od odma :cry:
p.s. Da se nasmeeme malce, zatoa bese poslednovo :lol: :wink:

дали има нешто поглупо од MSV и од оној другиот сличен како тој што се замислуват дека се многу кул и серат на секој пост било каде и било што за само да имат нешто напишано и да им се брои постот, ама за велигден трчаат во црква...зошто..зошто сите таму одат :roll: каде сите турци таму и гол асан :wink:

Да извиниш ама ја ги знам лично двајцата,знам какви се и за велигден не трчаат во црква....

divine напиша:
"zensko" go imas potencirano ... pretpostavuvam toa e nelogicnoto vo citatite da? E pa da, strci nekako, deka cel citat e da se sozdade covek, spored obrazot na Gospod ... toj covek da gospodari itn ... zenata e suvisna tuka ocigledno e. Ama za razmnozuvanje e dodadena valjda ... i kaj dodadena pa uste greski od odma :cry:
p.s. Da se nasmeeme malce, zatoa bese poslednovo :lol: :wink:

зошто потенцирав жена ќе кажам ко ќе дојди времето, иначе не ми се секирај, толку перфектни жени имам видено во животов, нема шанси да штима тоа библиските бла бла за жените...

една друга работа ме мачи мене оддамна...

ако БОГ ги создал во петтиот и шестиот ден сите живи суштества, вклучуваќи го тука и човекот, тогаш зошто „господар„?????

ако рибите и животните се создадени ПРЕД нас, и се КРЕАТУРИ создадени од БОГ, исто како и ние, тогаш тие се нашите постари БРАЌА!

а кој (нормален) татко или мајка би му го дал правото на едното свое чедо да го уништува другото чедо и породот негов?

понатаму...

и на Македонски, и на Англиски и Германски и сите јазици кои ги владеам и сум ја читал библијата, често пати се користи МНОЖИНА!!!

НИЕ...
ДА СОЗДАДЕМЕ ЧОВЕК...
НАШИОТ ОБРАЗ...

книгата *светото писмо* е преполна со нелогичности и парадокси, затоа што „London Bible Society„ и други некакви си организации ја менуваат како шо ќе им текне...

меѓутоа тоа не ја намалува важноста која ја има... само треба правилно и со отворени очи, незаслепени со неразјаснети верувања, да се толкува...

да се вратам сега на жената...

во втората глава на Битието (Генезис) , откако господ си се одморил од напорната работа во шесте дена, се опишува создавањето на рајот и на ЖЕНАТА :roll:
-------------------------------------------------------------------------------------

1 Мој.

2,21. Затоа Господ му прати на човекот тврд сон; па кога заспа, му зеде едно ребро, и местото го пополни со плот.

2,22. И Господ Бог создаде жена од реброто, што го зеде од човекот, и ја доведе кај човекот.

е сега, неколку работи:

1. ако Бог ги направил по ликот свој, машко и женско, значи имало Бог кој бил Маж и бог кој бил Жена?

2. ако веќе во втората глава Бог пак прави Жена, шо стана со првата?

3. Ако се водиме по сваќањето и толкувањето кое Црквата ни го дава, зошто бог зборува во Множина (тројството), тогаш кој е жена?

- Отецот?
- Синот?
- Светиот дух?

зато шо БОГ го создал човекот ПО ОБРАЗОТ СВОЈ, а мажите и зените се разликуваат по многу нешта, не само по половите органи...

значи во времето на создавањето, имало Бог - Машко, и Бог - Женско...

ама лека полека, ќе дојдиме и таму, кој тоа 2000 години не лаже :wink:

поздрав

A бе Сердар, алал да ти е ако имаш време Библијата да ја толкуваш.
Баш ме интересира што понатаму ќе напишеш.

natasa напиша:
дали има нешто поглупо од MSV и од оној другиот сличен како тој што се замислуват дека се многу кул и серат на секој пост било каде и било што за само да имат нешто напишано и да им се брои постот, ама за велигден трчаат во црква...зошто..зошто сите таму одат :roll: каде сите турци таму и гол асан :wink:
Да бе.....
Оваа година на велигден бев во цркца......
Али претходно имав испиено литар ипол вино и издувано еден џоинт......
И можеш да замислиш што само не чу дежурниот лажов(ти љубиш да го викаш поп) од мене........
Така да може да ме викаш површен и вртипоп и ветрушка што лета со ветрот.....Тоа е точно.....АЛИ НЕ ВО ТОЛКАВА МЕРА КАКО ШТО Е СО ТЕБЕ!!!!

Вчера беа избришани неколку постови од оваа тема од причина што немаа никаква врска и беа апсолутно непотребни.
Затоа ќе ве замолам да се држите на темата и да коментирате за она за што е наменета.

"But anyone who says 'You fool!' will be in danger of the fire of hell." (Jesus) Mat 5:22

"You fools!" (Jesus) Luke 11:40
"You blind fools!" (Jesus) Mat 23:17
"How foolish you are" (Jesus) Luke 24:25

"But God said to him, 'You fool!' " (Jesus) Luke 12:20

"You foolish Galatians!" (St. Paul) Galatians 3:1
"You foolish man" James 2:20

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom