divine напиша:
"zensko" go imas potencirano ... pretpostavuvam toa e nelogicnoto vo citatite da? E pa da, strci nekako, deka cel citat e da se sozdade covek, spored obrazot na Gospod ... toj covek da gospodari itn ... zenata e suvisna tuka ocigledno e. Ama za razmnozuvanje e dodadena valjda ... i kaj dodadena pa uste greski od odma
p.s. Da se nasmeeme malce, zatoa bese poslednovo :lol: :wink:
зошто потенцирав жена ќе кажам ко ќе дојди времето, иначе не ми се секирај, толку перфектни жени имам видено во животов, нема шанси да штима тоа библиските бла бла за жените...
една друга работа ме мачи мене оддамна...
ако БОГ ги создал во петтиот и шестиот ден сите живи суштества, вклучуваќи го тука и човекот, тогаш зошто „господар„?????
ако рибите и животните се создадени ПРЕД нас, и се КРЕАТУРИ создадени од БОГ, исто како и ние, тогаш тие се нашите постари БРАЌА!
а кој (нормален) татко или мајка би му го дал правото на едното свое чедо да го уништува другото чедо и породот негов?
понатаму...
и на Македонски, и на Англиски и Германски и сите јазици кои ги владеам и сум ја читал библијата, често пати се користи МНОЖИНА!!!
НИЕ...
ДА СОЗДАДЕМЕ ЧОВЕК...
НАШИОТ ОБРАЗ...
книгата *светото писмо* е преполна со нелогичности и парадокси, затоа што „London Bible Society„ и други некакви си организации ја менуваат како шо ќе им текне...
меѓутоа тоа не ја намалува важноста која ја има... само треба правилно и со отворени очи, незаслепени со неразјаснети верувања, да се толкува...
да се вратам сега на жената...
во втората глава на Битието (Генезис) , откако господ си се одморил од напорната работа во шесте дена, се опишува создавањето на рајот и на ЖЕНАТА :roll:
-------------------------------------------------------------------------------------
1 Мој.
2,21. Затоа Господ му прати на човекот тврд сон; па кога заспа, му зеде едно ребро, и местото го пополни со плот.
2,22. И Господ Бог создаде жена од реброто, што го зеде од човекот, и ја доведе кај човекот.
-------------------------------------------------------------------------------------
е сега, неколку работи:
1. ако Бог ги направил по ликот свој, машко и женско, значи имало Бог кој бил Маж и бог кој бил Жена?
2. ако веќе во втората глава Бог пак прави Жена, шо стана со првата?
3. Ако се водиме по сваќањето и толкувањето кое Црквата ни го дава, зошто бог зборува во Множина (тројството), тогаш кој е жена?
- Отецот?
- Синот?
- Светиот дух?
зато шо БОГ го создал човекот ПО ОБРАЗОТ СВОЈ, а мажите и зените се разликуваат по многу нешта, не само по половите органи...
значи во времето на создавањето, имало Бог - Машко, и Бог - Женско...
ама лека полека, ќе дојдиме и таму, кој тоа 2000 години не лаже :wink:
поздрав