Штета ќе биде за генерацијава играчи ако не се донесе навистина добар тренер во репрезентацијава (читај: странец).
Жал ми е за рајава на форумов, се има љубов кон спортот ама се нема повиско познавање на она што е стратегија и фундаменти на играта.
Докузовски е релативно добар тренер ама за ниво на локална лига. Не е ни одблиску доволно добар за водење талентиран тим на такмичења од највисок ранг. Не може некој што има макар и основни познавања од стратегијата во кошарката да не ги види слабостите на Докузовски како тренер.
Банално е без практични видео примери да дискутираме ама првите работи кои со пола минута размислување ми доаѓаат на ум се дека: Човекот не може да процени кога е вистински момент за земање тајм-аут, кога треба да се прават дефензивни подесувања, кога треба да се стави дефанзивен играч на противничкиот играч што му оди шутот/играта... елементарни работи. Навистина со ростер од 8 играчи и нема многу можност за варијации ама и тоа делумно беше негова кривица (двете маскоти од Работнички што ги „шеташе„ на неколку првенства без да изиграат ни една минута на терен).
До иницијаторите на оваа „петиција„:
Бидете реални и согледајте ја вистината дека Докузовски е најмалку заслужен за успехот на европското првенство. Играта на нашата репрезентација беше основен школски напад каде најпрво се носеше топката до некој од центрите блиску до кош за притоа да се направи обид со пик&рол за влез или шут со понатамошно движење на топката по периметар.
Се друго беш е дај му ја топката на Бо!
Без Бо МекКејлеб оваа репрезентација немаше да направи ништо повеќе од евентуален втор круг на првенстовото... дури и тоа е оптимистичко предвидување.
Стратегијата на играта не се смени во ниедна утакмица и против сите противници се играше исто.
Играчите играа скоро па и без тренерски корекции, и успехот дојде од самото нивно пожртвувано залагање во играта.
Во одбраната беше слично.
Освен одлуката против Литванија да им го бранат пик-от а да го остават рол-от, од нивниот пик&рол (што беше добра и валидна одлука), јас не видов никакви адаптации кон на играта на противникот. Тоа посебно ни штетеше против Шпанија и Русија.
Со Шпанија реално немавме премногу шанси ама против Русија добар тренер можеше и тоа како да ги добие и двете утакмици.
Оваа генерација заслужува одличен тренер!
А Докузовски дефинитивно не е тоа.