Гасификација во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Шо е важно колку е,ајде да речеме зависи шо како за приклучок,не верувам сто евра,минимална 300 евра до најскапа 1000 евра нека биде приклучок,шо е битно,гледајте на долгорочна инвестиција,као соларен панел,слична цена,коа ќе видиш,инвестицина на долг пат со заштеди :)) важно е дека имаш корист од ова,ако ви е скапо,земи панели убаци на кров и свиркај,увек забелешки :P

Абе види,не викам ја дека и 800 евра е многу,нека е и 1000,не е многу,сепак ова е капитална инвестиција за секое семејство-како водовод канализација или екелтрична инсталација.За таква работа и да се нема ќе се најдат пари.Парите не се проблем,ама неможе тука да биде една цена а таму друга,по чему би била у Скопје 100 а во Куманово кој е посиромашен град 800.??
И втора работа,дали цената понатаму ќе се формира по пазарна вредност,кој ќе стопанисува со тој ресурс.Да не биде како со парното..ефтино ефтино па ќе лупнат 125 % покачување и све ќе си ебе мајката..

Значи мрзам вака коа тролате и паничете,цената си е супер за приклучок и нормална ... Цената варира многу од местото и далечината кај што се приклучуваш,пример,копање итн срања .... Во Британија,цената е од 300-1300 фунти .... не знам дали е ок текстот,од телефон куцам ... :)

http://1gasconnections.co.uk/news/gas-connection-articles/how-much-does-a-new-gas-connection-cost/

Без залажување, ако некој сака да се грее на плин може и сега тоа да го направи. 4-5 боци може комотно дома резерва да ги чува и да се грее со нив 1 месец.

Проблемот е цената на гасот нема теоретски шанси да се намали туку само ќе се зголемува.

Читни во линкот што ти го пратив, и портокалите викаат ќе биде 500 до 1000.
Ама сега во изборна година за 100 евра може и гратис невини манекенки ке даваат со секој приклучок за гас.
--- надополнето: 29 јануари 2014 во 19:51 ---
4-5 боци може комотно дома резерва да ги чува и да се грее со нив 1 месец.

А каде и како ќе ги полни боците?

Читни во линкот што ти го пратив, и портокалите викаат ќе биде 500 до 1000.
Ама сега во изборна година за 100 евра може и гратис невини манекенки ке даваат со секој приклучок за гас.
--- надополнето: 29 јануари 2014 во 19:51 ---

А каде и како ќе ги полни боците?
За у кола како се пунат :D

На бензиска. На макоил пред тебе како на кола ги пунат само пак ќе кажам цената на гасот е битна не гасификација и приклучок.

:cautious: Мешаш природен гас (метан) и ТНГ (пропан/бутан).

:cautious: Мешаш природен гас (метан) и ТНГ (пропан/бутан).
Сакаш да кажеш дека ќе биде поевтино нешто од парното сега што е? Како прво БЕГ нема да дозволи да ги смали цените. А се знае чив е....

Ехе кога наплаќаат на исклучени станови од греење мислиш тек така ќе дозволи гасот да биде ефтин.

Сакаш да кажеш дека ќе биде поевтино нешто од парното сега што е?

Сакам да кажам дека тоа е метан а не ТНГ што се полни на Макоил.

За цени ќе се мисли кога ќе го изградат, најверојатно ќе биде поефтино од БЕГ.

Сакам да кажам дека тоа е метан а не ТНГ што се полни на Макоил.

За цени ќе се мисли кога ќе го изградат, најверојатно ќе биде поефтино од БЕГ.
Ти допишав погоре за БЕГ...

Гасот ќе има шпекулантска цена, се разбира. Во зависност од тоа што ќе сакаат да користиме, ќе не подбуцнуваат во таа насока со суптилни (никако големи) разлики во цените на енергенсите.

Туку најлошо ќе биде ширењето на инфраструктурата по општини. Со зградите лесно ќе се заврши, а со куќите ќе калкулираат колку домаќинства ќе се приклучуваат. Па ќе малтретираат со повисоки цени на некои места (за потоа лешинарските комшии да се приклучуваат за поевтино).
Исто како за парното греење што беше порано, на мојата улица во Карпош немаше приклучок пошто комшиите „не сакаа веднаш да се приклучат, можеби попосле„. Гледано од сегашна перспектива, голема услуга ми направија! ;)

Правилно би било во такви случаи да ги даваат под закуп приклучоците на одделни улици. Така и никој ако не сака да се приллучи, јас сам ќе си платам за инфраструктура -но потоа јас стопанисувам со тој приклучок: комшиите или ќе ми платат мене дел од моите трошоци или сами ќе копаат приклучок до главната цевка.

Муабетов ми е, не го задржувајте здивот за гасот како евтин енергенс и панацеа за сите наши економско-енергетски проблеми.

Највеќе благодет ќе видат оние кои се греат со дрва. Нема да мораат да ложат, да ги цепат, редат и т.н.

Само што со инвестиција приклучок фактички плаќаш за 3 години дрва за греење, а што ако наредните години после приклучувањето гасот стане неисплатлив во споредба со дрво?

Џепчето пак ќе се испразни како и да е.;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom