Слава

• Креатор на темата Креатор на темата Almala
  • Време на започнување Време на започнување
Јеботе, свашта на светов добило интернет.

Тоа е таа тажна слика, кога комшиката не прави ручек, ќе оделе на слава им вели на децата.. и стварно има едни шо си планираат колку месо да одмрзнат ако имале за одење на слава.

Инаку за темава вчера отидов да помагам за св. Никола и кога ми кажаа дека треба да е се посно си реков па луѓе вие што ќе ставате на маса, но трпезата беше полна и тоа се со посни јадења кои бараат повеќе домашно спремање, цели 5 саата над работната маса.. само не си апнав блачко :) немам верба во посни слатки:P

Во ред е да веруваш во што сакаш.Јас немам религиски предрасуди.Можеби постојат такви цркви, не знам.Ама ама ако се повикаме на манускриптот пронајден во Наг Хамади следува: „Божјото царство е во вас и насекаде околу вас, не во градбите од дрва и камења.“Според тоа верските објекти се неважни.Ако веруваш во нешто, не ти треба црква во која со своето присуство ќе докажеш дека си верник.Денес присуството во верските објекти е репер за тоа кој е поголем верник, а надвор од нив се знае...се продолжува по старо.Мене ова ми е смешно да бидам искрена.

Да прочитам измеѓу редови? Он е сигурно член на некои од нововерските цркви - евангелисти, јеховини, методисти итн итн.....затоа дојде на темава Слави да ни укаже колку ни е погрешно славењето светци, имендени и све то. Не иде он у православна црква. ;)
--- надополнето: 20 декември 2012 во 20:06 ---
Тоа е таа тажна слика, кога комшиката не прави ручек, ќе оделе на слава им вели на децата.. и стварно има едни шо си планираат колку месо да одмрзнат ако имале за одење на слава.

Инаку за темава вчера отидов да помагам за св. Никола и кога ми кажаа дека треба да е се посно си реков па луѓе вие што ќе ставате на маса, но трпезата беше полна и тоа се со посни јадења кои бараат повеќе домашно спремање, цели 5 саата над работната маса.. само не си апнав блачко :) немам верба во посни слатки:P
Посна сарма, риба, посно гравче...па кифлички со мармалад аааааааа ми потекоа лиги сега :P

Не си видела ти изглеа 80 и кусур илјади прилепски посни сармички да видиш што е посна трпеза.:) Малечки, да ти се вкочани ’рбет од виткање...:icon_lol:

се сложувам со вас дека православната црква не е исправна ама па затоа има други цркви што се проповеда радосната вест и прави се според библијата како што функционирала раната црква
deklariraj se be covek ne se krij , jas sum pravoslaven hristijanin i si slavam slava ostavena od dedovci pradedovci , neznam ti sto slavish pa pravda delis koj e ispraven koj ne

Не си видела ти изглеа 80 и кусур илјади прилепски посни сармички да видиш што е посна трпеза.:) Малечки, да ти се вкочани ’рбет од виткање...:icon_lol:

лелеееее Шакти....вчера ја (слава ми е од дедо и од моја и од на маж ми страна) спремам посно и нормално постам....па коа почна да ми се јаде сланина, па сиренце, па чоколатце....ииииии умрев!!!! Денес, не ми чуе за ниедно од нив!
--- надополнето: 20 декември 2012 во 20:08 ---
братко тоа е традиција нема врска со библија
Ајде ајде, тема е за слава....а не е за разглабање зошто и како....не ја расипувајте темава.

братко тоа е традиција нема врска со библија
традиција е да идам во ист ден еднаш у годината и да ти маа по една чврга по глаа , ова е слава и славење на светци и великомаченици

лелеееее Шакти....вчера ја (слава ми е од дедо и од моја и од на маж ми страна) спремам посно и нормално постам....па коа почна да ми се јаде сланина, па сиренце, па чоколатце....ииииии умрев!!!! Денес, не ми чуе за ниедно од нив!
--- надополнето: 20 декември 2012 во 20:08 ---

Ајде ајде, тема е за слава....а не е за разглабање зошто и како....не ја расипувајте темава.
Секогаш се случува тоа, кога не можеш да јадеш мрсно, тогаш ќе ти се пријаде нешто мрсничко. И да си каснеш па што? Важно е лошо да не му правиш на човек, та за друго не е ништо страшно.:) Ама ништо повкусно од посни сармички со гравче.
П.С. А.Алачки: мх, мх, мх...:LOL:

Секогаш се случува тоа, кога не можеш да јадеш мрсно, тогаш ќе ти се пријаде нешто мрсничко. И да си каснеш па што? Важно е лошо да не му правиш на човек, та за друго не е ништо страшно.:) Ама ништо повкусно од посни сармички со гравче.
Дека се зареков,а ј да не кршам ни адет ни збор....нишо поубаво од посна сарма и гравче. па со патлиџанче и сиренце...аааахххххх....уште ја довршувам од вчера :D

ништо поубаво од бадње вече :LOL: се е посно а толку слатко :vozbud:

Pa koga se napusteni starite kultovi. Brigiskite. Taka ke e. I sreka sto e.
Среќа несреќа - тоа е. А ради турското време и како сме биле изолирани, тоа е уште една причина зошто нашите традиции останале да живеат. Не сме до толку избледени како северо-западниот дел од Европа....и фала богу за тоа. Фала богу што старите обичаи останале, да знаеме кои сме и од кај сме дошле ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom