Слава

• Креатор на темата Креатор на темата Almala
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Локација
Hidden in the Kalunga
Веб-сајт
www.retrocreamsperfume.etsy.com
Побарав по темиве и немаше ваква.
Пред некое време прашав за Св Петка што се прави. Сега ме интересира дали некој слави Св Петар и Богородица. Што се прави во нивна чест, какво јадење и сл.

Ако сакате може да споделиме што се прави за било која слава.
Додека дедо ми беше жив ние славевме Св Никола. За него треба се посно јадење и начесто на маса имавме грав и риба.

И мене ме интересира многу, посебно кој слави :) да му поминам за слава не ми треба покана :D
Мислам дека тоа за Св Никола е до денот како ке се падне не ме фаќај за збор ама се ми се чини дека е така. А за другиве појма неам .

Како што знам тие слави што се до 4 декември се мрсни (освен ако се паднат у среда/петок) тие после 4ти па до св.Никола на 19ти се посни. :)

Инаку не сум некој верник, али слава rulezzz! За дружба, глеање со фамилијата, пријателите, сарма, расол, топла ракија, гравче, месо, риба итн...

Коа ќе се заредат сеа. :D

Побарав по темиве и немаше ваква.
Пред некое време прашав за Св Петка што се прави. Сега ме интересира дали некој слави Св Петар и Богородица. Што се прави во нивна чест, какво јадење и сл.

Ако сакате може да споделиме што се прави за било која слава.
Додека дедо ми беше жив ние славевме Св Никола. За него треба се посно јадење и начесто на маса имавме грав и риба.

Za Bogorodica moze mrsno osven ako se padne vo sreda i petok , togas e posno. Za Petrovden se sluzi mrsna hrana i istoto vazi ako e sreda i petok togas e posno.

Дедоми слави св. Ѓоргија и св. Архангел и плу селска слава инаку мислам дека на слава само тогаш целото семејство се собира :)

а и за да ги викнеш на слава сите идат копаат у тањир а да ги викнеш за работа никој нема :D

Благовец за тате, Ѓурѓовден селска слава, Петровден за брат ми.

Благовец досега само 1 пат е бил мрсен, Ѓурѓовден стандард јагненце, и вечера у црквата, Петровден си е мрсен (освен среда-петок).
За сите сам спремал/помагал дома, ама 2010 мама не беше нешто арна, комплет ги спремах, од чистејне дома, сервирајне на маси, до готвејне (кифли-мифли, салати, мезе, благо, ово оно) + госќе пречекувах. Стварно бааги работа е, ако нема помош.

Благовец за тате, Ѓурѓовден селска слава, Петровден за брат ми.

Благовец досега само 1 пат е бил мрсен, Ѓурѓовден стандард јагненце, и вечера у црквата, Петровден си е мрсен (освен среда-петок).
За сите сам спремал/помагал дома, ама 2010 мама не беше нешто арна, комплет ги спремах, од чистејне дома, сервирајне на маси, до готвејне (кифли-мифли, салати, мезе, благо, ово оно) + госќе пречекувах. Стварно бааги работа е, ако нема помош.
Bravo:cuc:

Кај нас Србите, малце се разликува традицијата околу населдувањето на славата. Кај нас, без разлика дали дедо ми починал или не ќе ја наследиме славата, исто така славата е на цела фамилија не само на едно семејство. Односно, мене во среда ми е св. Лука(во наша фамилија веќе 300 години), и кога ќе дојде чичко ми, нема само он мене да ми честита слава туку и јас на него бидејќи имаме исто презиме. Обично се договараат најблиските кај кого ќе се слави славата, и до крај останува во таа куќа. Ако се преселат негде во друг град, друг ќе ја преземе одговорноста за организација, но не славата.

Инаку славата св. Лука е мрсна, освен ако не се падне во денови кога се пости.

Ајде сеа да ве видам патриоти кај сте.Оваа традиција е наследена од србите.

Зашо од србите наследена? Слава си е имало од секојпат, барем по селата... За градиштата не знам.

Од србите ние наследена таа традиција.Постарите знаат ама никој не кажува исто како што и црквата го негира тоа;)

Ако е така, како ги објаснуваш селските и домашните слави у Бугарија?

Во Западна Македонија славата се славела пред наездата на српската пропаганда, како е во Источна не знам и не ме интересира. Дека е така најголем пишан доказ е автобиографијата на Григор Прличев (кога мајка му го благословува на помош ги повикува свети Атанасија, кој им бил семејна слава и свети Климента Охридски). Во времето на Григор Прличев немало нова српска пропаганда во Македонија. Од друга страна и во „најбугарските“ села (пр. Велгошти Охридско) се славеле домашни слави. А знаеме дека до ден денеска секое село си има и своја селска слава или панаѓур. Да била славата наметната од страна на Србите таа немало да опстани ниту во второ бугарско, ниту во комунистичкото време.
Нема посебни трпези за посебни празници или светци. Единствено на денот на светите 40. маченици Севастијски (22.март) не се дава риба на трпеза бидејќи празникот е за време на Великиот пост. Важно е да се пази да трпезата биде во склад со постот или мрсот на Црквата. Џабе ќе биде прославата на славата ако не знаеме кој светител или празник го славиме и ако за славата не се спремат празничен леб(погача или поскура), вино, пченица(блага или не) и свеќа и не дојде попот да го крени(освети) лебот во нашиот дом.
Дури и да е овој обичај српски, не е важно, важно е да се почувствува Христијанската радост, која ја доживуваат верниците поготвувајќи ја и славејќи ја домашната слава.

Кај мене дома е Катерина. И многу поштувам слави, посебно ако се посни. Еден од малкуте денови каде што можеш да се видиш со поблиската фамилија на неколку часови.
И покрај тоа што сум атеист планирам да си одберам еден ден во годината за ваква работа.

Оаа слава што помина се смета за прва зимска слава Петровден и ако врне се вели ке врне и на сите други.
Слава се наследува од старите а може и да си избереш своја кога осветуваш нов стан-куќа отвараш книга и на која страна ти се отвори таа слава е твоја куќна слава.
Има и селски слави кои ги слави цело село па и и дома имаш гости.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom