За асипмтотите не знам како да ти помогнам, пошто тие се бараат со лимеси, а според ова што учите не ми личи дека сте учеле лимеси. Пошто постојат многу повеќе својства од овие 4

Немам многу време да ти објаснувам, така да ќе пробам накратко.
Кога бараш дефинициона област или Df, имаш неколку опции.
Прво ако имаш обичен полином, тогаш секогаш Df=R (R е множеството од реалните броеви).
Ако имаш дропка, тогаш се става именителот да е различен од нула (именител е тоа доле во дропката

Кога бараш нули, бараш дали има точки во кои графикот ќе ја сече икс оската и ипсилон оската.
Кога бараш пресек со икс оска, ставаш y=0.
Тогаш целата функција што ти е дадена ја израмнуваш на 0 и си решаваш задача. Е сега секоја задача си е приказна сама за себе. Ако имаш дропка, само горниот дел се израмнува на нула. На втората слика сум извадил икс пред заграда, па кога имаш два множители да се еднакви на нула, го израмнуваш и едното и другото на нула, така сум ги добил решенијата

Па пресекот со икс оската е точка (или точки зависи колку решенија ќе најдеш) од облик M(најдената вредност за x, 0).
Кога бараш пресек со ипсилон оска, тогаш сегде кај што има x во функцијата заменуваш нула, осносно бараш f(0).
И тоа е ептен лесно, кај што има икс заменуваш нули и добиваш некоја вредност за y, па точката е М(0,најдената вредност за y).
Парност ти значи да провериш дали f(-x)=f(x) (тоа е парност), f(-x)=-f(x) (непарност) а ако не важи ни едно ни друго имаш НИ ПАРНОСТ НИ НЕПАРНОСТ...

Вертикална аспмтпота пошто не сте земале лимеси (претпоставувам) гледаш од првиот чекор со дефиниционата вредност. НЕ ПОСТОИ ако Df=R, а ако Df=R/{некоја вреднопст} тогаш имаш вертикална асимптота во x=најдената вредност во првиот чекор за Df.