Помош со математика

Сигурна си дека само математика не ти оди?
Да.
Историја - многу ја сакам, посебно македонската
Канцелариско работење - супер ми оди
Право - правен предмет, го сакам и одлично ми оди
Пракса - исто
Англиски - не ми оди граматиката, не сум по странските јазици...
Германски - исто
Македонски - го обожувам. :)
Информатика - по толку време на компјутер срамота е да незнам :D
Јавно право - најдобриот предмет!!!!!!
Физичко - излишен е секој коментар, го сакам спортот
Математика - НЕ МИ ОДИ, НЕ ЈА САКАМ, НЕЗНАМ НИШТО!
Бизнис - паа не дека го сакам нешто многу, ама ок е....

Имаш уште некое прашање? :)

Детерминантите ги заборавив да ги напишам па еве ги.Со крамерови правила систем се решава со пронаоѓање на делта.делта x и делта y,а потоа x и y се пронаоѓаат со формулите x=d/dx и y=d/dy (d е уствари делта).Еве конкретен пример
{2x-3y=6
4x-7y=10

делта=|2 -3|= (2*(-7)) - (-3*4)=-14-(-12)=-14+12=-2
|4 -7| Овде множителите на x и на y од двете равенки ги запишуваш како детерминанта и ги множиш вкрстени и од првото го одземаш второто (објаснување FTW) и така го добиваш делта.

делта x=|6 -3|=(6*(-7))-(-3*10)=-42+30=-12
|10 -7| Кај делта x множителите на x ги заменуваш со решениата и продолжуваш да ја решаваш детерминантата.

делта y=|2 6|=(2*10)-(4*10)=20-40=-20
|4 10| Исто како кај делта x само што множителите на икс остануваат исти а ги менуваш множителите на y со решениата.
Потоа продолжуваш со пресметките
x=d/dx
x=-2/-12(кратиш со 2)
x=1/6

y=d/dy
y=-2/-20(исто кратиш со два)
y=1/10

Доколку делта ти е 0 а делта x и y не ти се нула тогаш задачата нема решение но ова не важи ако се и x и y нула.

Веројатно темата ви е комплексни броеви. Поради недостаток на објаснување можеме сите само да нагаќаме.

Претпоставка број 1: М1, R е всушност МI, R или Mножество на Имагинарен и Реален дел.

Задача 1.

x+y=2 каде x=a+ib y=c+id

a+ib +c+id=2 ---------> (a+c)+i(b+d)=2---------> a+c=2
b+d=0

MR{a,c}={ a ; 2-a} MI{b,d}={ b ; -b} MR-реалното множество
МI-имагинарното множество

За да го претставиш на график ова како што се бара во третата задача доволни ти се две точки( функциите се линеарни па оттаму множествовто решенија е права).
За реалниот дел двете точки ти се (0;2) и (1;1)
За имагинарниот дел двете токи се (0;0) и (1;-1)

Задача 2.

x+y=2
2x+y=3 каде x=a+ib y=c+id

a+ib +c+id=2
2a+i2b +c+id=3

a+c+i(b+d)=2
2a+c+i(2b+d)=3

Евидентно од двете равенства е дека b+d=2b+d=0 решението е една точка МI=(0;0), а не како во претходниот пример права со бесконечно многу решенија.

Што се тиче реалниот дел останува:

a+c=2 2a+c=3 -------> a=2-c 4-2c+c=3------->c=1 a=1

MR=(1;1) Повторно точка како решение.

Задача 3: Графиците веројатно ги објаснивме

Задача 4: Да вечерам па ќе пробам да ја дешифрирам:icon_lol:

ПС: Поминати се 8 години откако последен пат сум се занимавал со проблематикава, можно е да имам изнатропано само глупости:), слободно нека ме исправи некој ако нема логика во нешто од ова.

Книгата ја немам отворено откако ни ги даваа :D
Незнам математика и што сега :/ неможе се да ми оди, а другите предмети се супер и лесни се, особено стручните :)
Епа ете зошто не ти оди математика, оти не учиш. :D
Мораш да разлисташ, да побараш слични задачи, да ги изрешиш примерите па да знаеш за што се работи. Вака си ги поставила задачиве, ни знаеш што се бара ни знаеш да ни објасниш :)

Задача 4:

Поима немам.:)
Тоа 1 во 1Z+Zkonj.=20 претпоставив дека е единечна детерминанта, ама па множење со единечна детерминанта дава 0 па останува само Zkonj=20.
Па се јавува и едно С кое ај можеби важи за Цел број...

И прашањето што требаше да се постави од почеток:

Немаш некој соученик што ги разбира задачиве па да го седнеш со лист и пенкало и да ти ги објасни работиве?:)

Да.
Историја - многу ја сакам, посебно македонската
Канцелариско работење - супер ми оди
Право - правен предмет, го сакам и одлично ми оди
Пракса - исто
Англиски - не ми оди граматиката, не сум по странските јазици...
Германски - исто
Македонски - го обожувам. :)
Информатика - по толку време на компјутер срамота е да незнам :D
Јавно право - најдобриот предмет!!!!!!
Физичко - излишен е секој коментар, го сакам спортот
Математика - НЕ МИ ОДИ, НЕ ЈА САКАМ, НЕЗНАМ НИШТО!
Бизнис - паа не дека го сакам нешто многу, ама ок е....

Имаш уште некое прашање? :)

Која ви е последната лекција од прва тема по Канцелариско работење?

Ај некој нека ми кажи како се пресметува 10 на минус четврта и такви некои други слични ср..а. Бтв ке му бидам премногу благодарен. :)

Ај некој нека ми кажи како се пресметува 10 на минус четврта и такви некои други слични ср..а. Бтв ке му бидам премногу благодарен. :)

10 на -4 степен = 1 врз 10 на 4та степен.

Сфаќаш?

10 на -1 степен = 1 врз 10 на 1степен...

Именител ти е 1 а броител ти е бројот со позитвен степен.

5 на -2 степен = 1 врз 5 на степен 2...

10^(-4) = (1/10)^4 = 1/(10)^4 = 1/10000=0.0001
Остави 100 денари овде, од фала не се живее.

Пак јас со нови задачи :P

14lz19to0m62hul3zp3j.png

Дали овие се појасно поставени и можете да ги решите вие математичарите? :) Ви благодарам однапред.

Може малку помош, цел ден се мачам :/
Да речеме дека во група на луѓе, кои бираат претседател, х група гласачи сакаат да гласаат за лицето Х, у група гласачи за лицето У и в група гласачи за лицето В, при што 0<х<у<в. За време на предизборен молк забрането е повеќе од двајца избирачи да се состануваат во група кои би дебатирале на темата – избор на претсетадел. Ако дојде до контакт меѓу било кои двајца гласачи од различни групи, после разговорот и образложенијата, кај двајцата доаѓа до промена на ставот и тие гласаат за третиот кандидат.
Дали е возможно да се случи сите х+у+в гласачи да се убедат да гласаат за исто лице – кандидат за претседател?

Дали некој знае како се наоѓа инверзна матрица со помош на нумерички метод?
Имаше некое менување на редици со колони, реципрочни вредности, ама не ми текнува како точно беше постапката.

Дали некој знае како се наоѓа инверзна матрица со помош на нумерички метод?
Имаше некое менување на редици со колони, реципрочни вредности, ама не ми текнува како точно беше постапката.

Ако ти е за полагање математика за на Економски, Драге не дава ништо со нумерички метод.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom