Зошто Македонците знаат српски, а Србите не знаат македонски?

• Креатор на темата Креатор на темата Mar-Teen
  • Време на започнување Време на започнување
Сум приметил дека у македонија дури и највидни луѓе, значи не зборам за прост слој, гордост им е ако знаат да кажат нешто на српски пример некоја пословица "многу интелигентна" од нашиот северен сосед (од типот "ским си такав си") значи тоа е врвно достигнување, максимум, допир со границите на апстракното да знаеш да кажеш нешто на српски, стануваш супериорен, другите се зависни од тебе, немаш више измеќарски манир!:tapp:
беда македонска, трагедија,(n) нижа вредност незнам друго што би додал :facepalm:

A zosto Ali Ahmeti i ostanatite pratenici vo sobranie ne zborat Makedonski ste se zaprasale nekogas ili toa na site vas nevipreci , ocigledno deka vi precat samo sitnici i gluposti od Bugarite od Srbite od Hrvatite a od shoshonjive e se ok nesmeete da pisnete eb..ve retardiranite
По устав смеат да си зборат Албански во парламент што да писне кој да писне ?

По устав смеат да си зборат Албански во парламент што да писне кој да писне ?
koga se glasal ustavot kade bea Makedoncite da stanat da se pobunat protiv nego ..svee retardirano u drzavav od staro do mlado od obicen rabotnik pa se do pretsedatel

koga se glasal ustavot kade bea Makedoncite da stanat da se pobunat protiv nego ..svee retardirano u drzavav od staro do mlado od obicen rabotnik pa se do pretsedatel
Да бе само ти арен ... другар 25% е сериозно голема бројка а зборување на мајчин јазик не е ништо страшно ...

Имам седено со срби што баш ги фаќа незгодно што мора да им се пасира све и се трудат да кажат нешто или барем да не потпрашуваат на две минути. Јас на пример им зборам поплека малку и нема утка, се си разбираат, дел од муабетот, дел од контекстот, битно си разбираат.

Зошто не знаат да зборат?? Сеа настрана ова овде што ги изнакажвате сите глупи и злонамерни причини, реалноста е дека не знаат да зборат Македонски од иста причина ради која и Германците не знаат Македонски.. Ни гледале Македонски филмови, ни слушале Македонска музика ни им бил Македонски официјален јазик 50 години. Мене па ме иритира некако кога србин ќе почне да се килави со македонски јазик. :D

Да бе само ти арен ... другар 25% е сериозно голема бројка а зборување на мајчин јазик не е ништо страшно ...
Pa ocigledno deka i jas ne sum aren sto mi preci da gledam kako mi ja zimaat drzavata pred ocite , i da tocno nisto strasno i neseriozno so zboruvanje na majciniot jazik vo drzavna institucija nisto nee toa malce po malce ke se napravi taa celina od toj kolac koj si go posakuvaat oni ...nego drugo bese temava i sakam da kazam licno za mene deka nikogas ne sum odstapil od mojot majcin jazik i sekogas pred bilo koj od nasite ex sonarodnici dali Hrvati Bosanci ili Srbi sum popustil pod mojata cest i gordost da se pretopuvam vo nivniot jazik .......

Pa ocigledno deka i jas ne sum aren sto mi preci da gledam kako mi ja zimaat drzavata pred ocite , i da tocno nisto strasno i neseriozno so zboruvanje na majciniot jazik vo drzavna institucija nisto nee toa malce po malce ke se napravi taa celina od toj kolac koj si go posakuvaat oni ...nego drugo bese temava i sakam da kazam licno za mene deka nikogas ne sum odstapil od mojot majcin jazik i sekogas pred bilo koj od nasite ex sonarodnici dali Hrvati Bosanci ili Srbi sum popustil pod mojata cest i gordost da se pretopuvam vo nivniot jazik .......
Јас неможам да зборувам српски заради тоа што звучам смешно и секогаш си терам Македонски а за ова другово кој ни е крив .. на наталитет не јадат и тоа е тоа кога имаат бројка мораш да попушташ а имаат и стануе поголема и поголема

Јас неможам да зборувам српски заради тоа што звучам смешно и секогаш си терам Македонски а за ова другово кој ни е крив .. на наталитет не јадат и тоа е тоа кога имаат бројка мораш да попушташ а имаат и стануе поголема и поголема
Kade e taa brojka koj ja znae tocno ? Kade e prosliot popis i zasto se prekina toj pred edna godina ili ke ispaddnea pooveke od 25% pa ke morase da im se dozvoli poveke ili obratno ke bese , vtoroto e najverodostojno i vistinito mora da se priznae :)

Многу просто, тоа е културна доминациja.

Kade e taa brojka koj ja znae tocno ? Kade e prosliot popis i zasto se prekina toj pred edna godina ili ke ispaddnea pooveke od 25% pa ke morase da im se dozvoli poveke ili obratno ke bese , vtoroto e najverodostojno i vistinito mora da se priznae :)
Епа сеа брат шо да прајме факт е дека имаат повеке деца побрзо бракови тој ти е ...

Јасно е како ден . Премногу се ценат самите срби и на некој начин се вљубени едни во други промовираат некоја шема што ние ја немаме ниту шемата ниту гордоста и секогаш мора да речеме "Ех колку се јаки србиве" или "Ех колку се јаки шип*ариве" секогаш се ЛОЖИМЕ на други !! одлична тема никогаш нема да сватиме дека не сме национално освестени

Сте се распишале, не можам се да читам оти ме мрзи, мое некој пред мене го одговорил, но и јас да си кажам, како мирудииче во секое манџиче:

Бидејќи сме биле под нивна окупација, па сме го научиле јазикот на окупаторите. И турски се знаело навремето, ама овие се потазе окупатори, до пред малку. Затоа.
Нив ги заболело малото споловило за јазикот на окупираните. Затоа.

Најдоминантна нација у СФРЈ била и тоа е тоа.

Постокомунистичките инсталации во целиот наш систем од кои некои до ден денес се држат не помогнаат во тоа. Имаше брилијантни моменти во собранието кога бранко бареше покрај Македонската химна да се изведува и југословенската/српската :гомце:

Целите 90-ти поминаа во знак на сврбија. На вакви натрпевари се сеќавам другари мои идеа со дресови од мијатович и слично. Ртс пинк, ју носталгија, брача по крв итн...
Екс ју рок на сите забави, фримен џентлфак, ја волим само себе, лепа села лепо горе.

можам до сабајле да набројувам.

Не ми е јасно само како сите заборваат дека кирилична писменост им дадовме ние....чудна работа.

Медиумско влијание најголемо во најосетливи години + нема убај книги преведени на македонски. Мене искрено еден период ми беше потешко да читам кирилица затоа што бев навикнат на латиница српско-хрватски.
Тоа дали некој се преценува или потценува е индивидуално т.е. сум комуницирал со повеќе луѓе од кои многу мал дел се преценувале додека останатите разбираат ама не баш се и се трудат (секој различно) колку толку да зборнат понешто македонско.
Мене најважна ми е човечната комуникација без разлика на кој јазик се води.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom