Зошто Македонците знаат српски, а Србите не знаат македонски?

• Креатор на темата Креатор на темата Mar-Teen
  • Време на започнување Време на започнување
Има ваму кај мене една баба мажена е 40 г. за босански Србин.Абе тој цело време на српски зборува.Исто има една Русинка баба,можда 10 г живее овде,цело време на руски зборува.Изглда испод чест им е да научат македонски.А и шо е битно.Итака тие јазици потекнуваат од македонскиот.

стварно ова никако не можам да го сфатам.
кога ќе појдеме во Србија ај да зборуваме српски демек на гости сме, после тие кога ќе ни дојдат ај пак ние да зборуваме срспки ај демек домаќини сме :facepalm: ние се ги разбираме, а тие како вонземјани не гледаат. и плус само колку србизми користиме, посебно У скопја :гомце: они, она, он, свиѓа, у....... за куманово да не праиме муабет

Македонскиот јазик 44та озаконет Српскиот многу пред .. како сеа вака !?
Не јади бурек бе.Што ако е озаконет 44-та??Пред тоа не се зборувало овде македонски.Овдека кога се ширеше писменост ,во Србија со мимики и крикови се разбирале.

Не јади бурек бе.Што ако е озаконет 44-та??Пред тоа не се зборувало овде македонски.Овдека кога се ширеше писменост ,во Србија со мимики и крикови се разбирале.
E добро де се ширеше од тука СЛОВЕНСКА ПИСМЕНОСТ и нити приближно до античко македонско букефалистичка култура ... а дека сме лулка на словенската писменост тоа е јасно а дека нашиот јазик е последно озаконет и неможеме да кажеме дека од нашиот којшто ДЕНЕС го збориме (пред 100 години тоа врска неамло со овој сега чудно а ) потекнува српскиот нема логика едноставно па уште и затоа сме ги разбирале ....
--- надополнето: 16 октомври 2012 во 13:04 ---
Има ваму кај мене една баба мажена е 40 г. за босански Србин.Абе тој цело време на српски зборува.Исто има една Русинка баба,можда 10 г живее овде,цело време на руски зборува.Изглда испод чест им е да научат македонски.А и шо е битно.Итака тие јазици потекнуваат од македонскиот.
Желчевски (од дуетот селимова/желчевски) цел живот живее у Белгград незнае да гукне српски и тврди дека прилепчанец(нели он е тоа) неможе да научи српски шо треба србите да викаат за нас дека сме дигнати и дека понижување ни е да научиме српски ?? ради него ?

Ko шо им е испод чест на нашиве да научат Енглески дур шират патриотско слово низ Америкине и кенгурската Австрија. Тоа е приказната универзална. :icon_mrgr:

И јас тоа се прашувам. Што убав јазик си имаме, ама нееее бе, појако звучело тоа на српски...типичен пример е фејсбук, постојано статуси на српски. Го прашав еден, србин ли си? Чистокрвен македонец ми вика. Епа што е со српскиве статуси бе братче?
Исто така кога ние одиме во Србија се трудиме што е можно повеќе да зборуваме на српски, што не е случај кога тие ќе дојдат овде. Кога комуницираме на интернет, пак македонците се тие што пишуваат на српски. Тоа е тоа, таквите треба да си се свестат и да престанат да го потценуваат македонското, бидејќи на таков начин си се потценуваат себеси.
А србите разбираат македонски, само така се прават. ;)
Јас не велам дека знаењето на друг јазик не е богатство, но сепак треба да си го сочуваме нашиот преубав јазик.

Тоа навистина е така*.
Србите кои долги години живеат тука не зборуваат Македонски, или пак слабо го владеат.

Во бившата држава, па и денес, поголемо е влијанието на српските медиуми (не само електронски, туку и книги и др.) врз Македонците, отколку обратно. Тоа е така, бидејќи во бившата држава они беа доминантен народ, а денес тоа нивно поголемо влијание е помалку изразено од порано, но сепак квантитетот (и квалитетот**) си го прави своето.
Ја не ги обвинувам, бидејќи Македонскиот и Бугарскиот се во јужната подрупа на Јужнословенски јазици, а останатите (Српски, Словенечки...) се во северната, па се слични меѓу нив, а поразлични, во основа од нашиот и Бугарскиот.

Но има и друга работа, приметив дека, на пример, мелодиката, на нашиот со Хрватскиот јазик е послична и дека со Хрватскиот имаме исти зборови (дома, точка...), кои се различни со соодветните српски зборови (секако, имаме и со Српскиот слични зборови, кои се различни од аналогните во Хрватскиот).
Па затоа се приметува дека, за разлика од Србите, Хрватите кои долго живеат тука, во просек, многу подобро го владеат нашиот јазик.
Тука доаѓа и претпоставката за наводна надменост на повеќето Срби, кои нели, не ни сакаат да зборуваат како "чокајлиите", но тоа се, сметам, претерани теории, во кои има малку вистина.

* - насловот на темата
** - на пример: не сакам сакати преводи на македонски на книги како Господарот на Прстените, па си читам многу подобри српски верзии

Тоа е затоа што ние сме улужлив народ па на секој му одиме по газот. Во екс ју ајде разбирам, ама 21 год поминаа сеуште културно не косат, сеуште дозволуваме и гледаме нивни спотови, серии, телевизии наместо да се концентрираме на нашето. Ако не им одговараш србски, им викаш дека не ги разбираш да видиш како одам ќе научат и зборат македонски ако решили овде да живеат. Ако неќе македонски збори му англиски па нека види што повише му одговара

sto tolku galama pa do 1996 Tempo stigase od Belgrad vie se palevte na tie sto ne vi ja priznavaat crkvata i ne ja priznavat Makedonija pod ustavno ime :) ista vera ista kultura is jazik :)

sto tolku galama pa do 1996 Tempo stigase od Belgrad vie se palevte na tie sto ne vi ja priznavaat crkvata i ne ja priznavat Makedonija pod ustavno ime :) ista vera ista kultura is jazik :)
Албанија ?!??! пошо Албанија не ја признава Македонија под уставно име , Србија ја има признаено . црквите да имаат проблем
Ти те дрзнуе ако не ни ја признаваат државава ? или кур те боли си ги имаш Косове и Аљбанија ?

Албанија ?!??! пошо Албанија не ја признава Македонија под уставно име , Србија ја има признаено . црквите да имаат проблем
Ти те дрзнуе ако не ни ја признаваат државава ? или кур те боли си ги имаш Косове и Аљбанија ?

Albanija ja prizava makedonija pod Ustavno ime i kraj

Edni ti grabat ime edni ti grabat jazaik a nekoj drugi i crkva Makedonijo koj e tatko na kopileto :)

Albanija ja prizava makedonija pod Ustavno ime i kraj

Edni ti grabat ime edni ti grabat jazaik a nekoj drugi i crkva Makedonijo koj e tatko na kopileto :)
Не Албанија не ја признава Македонија под уставно име .. не измислувај до што е тоа дали имаат големо Грчко влијание дали што неам појма ама не ја признаваат .
Саф поштуем :) а друго ми беше муабетот значи те дрзнуе за Македонија или не ?

Не Албанија не ја признава Македонија под уставно име .. не измислувај до што е тоа дали имаат големо Грчко влијание дали што неам појма ама не ја признаваат .
Саф поштуем :) а друго ми беше муабетот значи те дрзнуе за Македонија или не ?

Koj izmisluva be ti normalen li si prasaj nekoj sto ima info ke ti kaze

Koj izmisluva be ti normalen li si prasaj nekoj sto ima info ke ti kaze
Оооо ај еве ти http://www.bezpardon.mk/albanija-ne-ja-priznava-makedonija-pod-ustavno-ime/
„Ја немаме признаено Македонија под уставното име. Но не ни пречи да го користиме името на вашата држава во мултиратерална комуникација. Го поддржуваме процесот кој што Македонија и Грција го водат под покровителство на ОН и се надеваме што поскоро да се договорите. Но дотогаш нема да ја признаеме земјата под уставно име“, рече Хаџинасто по средбата со македонскиот колега, Никола Поповски.

A zosto Ali Ahmeti i ostanatite pratenici vo sobranie ne zborat Makedonski ste se zaprasale nekogas ili toa na site vas nevipreci , ocigledno deka vi precat samo sitnici i gluposti od Bugarite od Srbite od Hrvatite a od shoshonjive e se ok nesmeete da pisnete eb..ve retardiranite

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom