Зошто Македонците знаат српски, а Србите не знаат македонски?

• Креатор на темата Креатор на темата Mar-Teen
  • Време на започнување Време на започнување
затоа кај нив секој втор збор е пцуење и секој трет брак разведен,уф заборавив,нели се боље:sneaky:

Абе мислев на боље програма,боље емисии..итн. не мисли ваљда како народ не е до толку токмак :LOL: иако Тито за него е уште суперхерој... Али воглавно кај постарите има многу ПРЕценување за србите и ПОДценување за Македонците..али среќа тоа се менува со секоја нова генерација,титовите пионири полека стануваат малцинство.

Абе мислев на боље програма,боље емисии..итн. не мисли ваљда како народ не е до толку токмак :LOL: иако Тито за него е уште суперхерој... Али воглавно кај постарите има многу ПРЕценување за србите и ПОДценување за Македонците..али среќа тоа се менува со секоја нова генерација,титовите пионири полека стануваат малцинство.
убаво те разбрав,поради тие боље програми,емисии излегува тоа што погоре го напишав:cool:(y)

не ги читав сите мислења можда сум испуштил некој што кажал нешто слично како моето но сакам да се изјаснам ,сепак. :P
Разбирам и зборувам србски поприлично добро .Сум имал прилика да зборувам со срби и секогаш сум им зборувал србски и не ми е било проблем , но тие не се ни трудат да пробаат македонски да засукаат 2-3 збора барем.
Бетер од ромите би бил миксот што би пробале да го зборуваат тие на македонски но поентата е зошто не се трудат ,нели.
Одговор на прашањето на темата би бил затоа што по природа сме такви ние и пробуваме на било кој начин да ги направиме нештата поедноставни па ние им зборуваме србски наместо тие нам.
Инаку тие разбираат македонски но незнаат да зборат , тоа е тоа според мене :)

нема грешка!

Нема врска тоа што на пример нашите родители учеле српски во училиште, тоа не го објаснува зошто НИЕ знаеме српски?
Нормално, опкружени сме со српска музика, серии и филмови.
Толку.
Јас пак не разбирам.Не зборам 0% ама ептен само зборовите што се исти или многу слични би рекол некаде далеку под просекот што просечниот македонец разбира српски.Отсекогаш ми било чудно како Англиски,Шпански,Јапонски разбирам, а српски не.
--- надополнето: 16 октомври 2012 во 00:32 ---
Разбирале, ама никој не збори. Се кријат најверојатно. Јас строго на македонски си зборам во Србија. Ако не ме разберат нивни проблем.
--- надополнето: 15 октомври 2012 во 23:54 ---
Јазикот пола со србизми ни е..... :facepalm::facepalm:
Јас пак ептен малце разбирам, а да зборам па ич.
Сега србизмите се веќе друга работа и турцизми не се малце ако ја отвараме таа тема.

ако мислите дека незнаат или не разбираат се лажете... НЕСАКААТ да зборат е правиот одговор. имајте некој поважен муабет за пари да речеме да видите како разбираат дури и повеќе од вас! а македонче пусто прво ке почне да збори српски :)

Леле прашањево како прваче да го прашало. Не е потребна историја, прашај твоите по дома и ќе ти кажат зашто е така, зашто живееле во една држава која имала официјален јазик, поинаков од нашиот сега и ќе сфатиш.

Затоа што сме попаметни.

Sent from my CMX HTC Pyramid

Што ве гледам чудни, ко да не е кајгана... Сите разбрани кажуваат од кај е феноменот, само 2-3јца уште го фураат митот за „преправањето“ на Србите... Браво браво :D

Па за што губев ја живци две години да се расправам на ова прашање. Значи многу јасно:
-Телевизија
-Филмови
-Книги(пола од факултетите имаат книги на српски и материјали)
-Музика

Во Србија е обратното, кај да го чујат Македонскиот? Од Тоше ли ќе го научат?

Македонците , барем помладите генерации знаат доста јазици и тоа е супер, ама нема ништо посмешно од Македонец кој (лошо и неупешно се обидува да) зборува српски. Тоа се цепки, има илјада вица на темава...

Леле прашањево како прваче да го прашало. Не е потребна историја, прашај твоите по дома и ќе ти кажат зашто е така, зашто живееле во една држава која имала официјален јазик, поинаков од нашиот сега и ќе сфатиш.
а кој беше тој официјален јазик?

а кој беше тој официјален јазик?

Српско-хрватски. Збориме за ниво на комуникација низ сите државни установи а не низ федеративните установи, каде што се зборело на јазикот на федеративната единица. Не ме терај да ти објаснувам историја, не сум со основно.

И поарно да не зборат, зш ако почнат да зборуваат на македонски ќе излезе вакво нешто на пример "Људските правата" :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom