Семеен ручек!

• Креатор на темата Креатор на темата bibika
  • Време на започнување Време на започнување
бидејќи татко ми е починат, сестра ми во Будимпешта, јас морам да ја чекам мама за ручек пошо не ми се јаде сама, и она цело време ќе мо збори а што јаде сеа сестра ти, па леле девојчето, а сестра ми кога сеа кога дојде беше 5 килца поправена....семеен ручек кај баба и дедо, онака сите....баби си праи некои манџи и др чуда, а дедо за внуците праи скара, па домашно вино, и дедо цел ручек раскажува како било у негово време, што ми е баш интересно!!!

..Недела е оној ден кога сме сите дома, семениот ручек кога сите се присутни, јадеме заедно. Јас и помалиот брат секогаш местиме, ќе поставиме додека останатите седат и чекаат на готово(осим баба ми која го готви ручекот). Разговорите шо се вртат тогаш на масата се ти ваке треба да јадеш тој така треба да јаде, овој тоа напраел оној тоа напраел. Понекогаш се дискутира за школо, за работа и многу други работи. И на крај кога треба се да се раздига, епа тој дел е оставен на мене( понекогаш јас го оставам на помалиот брат :pipi: )

Па пошо тато скопје работитм, мама имат обврски нормално преку недела, брат ми е студент зато викенди само ито сабота на кој шо ретко кога е и брат ми.Ама то дал е брат ми тука за месењево на масава не менвит нишо пошо и вака и така тој си глеат телевизија дур јас ја местам масава мама го доправат јадењето тоаш или е напраено па се ладит а тато прајт некој предјадења интересни нешо салатчиња или спецјалитети некој шо му притеквет и така...

Едит:Баба ја заборајв, та иначе прикупвит нешо шо сме заборајле (а то се дешават секој ручек)

мразам вакви дешавки, бидејќи секад мора за нешто да се расправаме со тато...
никад неќе да попушти, инат има ко коњ...

освен за празници или некои посебни поводи, не се собираме на семеен ручек :toe: Причина? Секој доаѓа дома во различно време, на секој му се јаде нешто различно... :nesum:

семеен ручек неделно може да се пропушти само 1 или 2 дена неделно и тоа кога јас сум на факултет до подоцна инаку мооите дома секогаш заедно спремаат се најчесто се збори за мене за тоа како напредувам во образование или пак за тоа што немам време за спиење или пак малку јадам. родители што да правиш тоа е. а за празници се собираме и поширока фамилија па тогаш си кажуваме кој како е и како му иде во животот.

koga bevme pomali da se sobiravme sekoj den za rucek, se znaeshe deka rucame zaedno,a vo nedela kaj baba i dedo, no kako shto porasnavme i normalno gi zgolemivme obvrskite ne se sobirame za rucek sekoj den, obicno nedela se sobirame a vo poslednive 6-7 meseci i nedelite gi preskoknuvame bidejki rabotam i vo nedela(ne sekoja)

Кај мене ретко се случува да не јадеме сите заедно. Се знае дека во 4 и 15 е ручекот и тогаш сите се на маса. Кај баба ми и кај дедо ми не ручаме често... На празници понекогаш.

Семеен ручек(сите во семејството да сме заедно) е ретко бидејќи брат ми е на студии. Но за време на празници сите сме заедно и секој ден заедно ручаме. Кога не е брат ми дома пак имаме заедно ручек но никогаш не се знае кога точно :) некои тоа кај нас го нарекуваат вечера а ние ручек во 7-8 саат :)

ретко, за божик ето и во недела ама многу, многу ретко

Скоро никогаш.За слава само де.

Да,имаме семеен ручек и коа ке се собереме сите,уф и главата ме боли,мали деца,стари и млади...ама убаво е,обично тоа е секоја недела,а секој ден го чекам маж ми од работа да јадеме заедно:wink:

Можби не секој ден,ама верувам, барем еднаш неделно,се собирате сите дома, на заеднички ручек.
Како изгледа тоа во вашата куќа? Кој што прави,кој работи, а кој спрема, што разговарате,каква е атмосферата...???

А кај вас???:)

Ретко сме на ручек сите 4ца, во мојов случај 5ца затоа што во иста куќа живее и баба ми, тоа се случува само во недела, затоа што во периодот за ручек татко ми има пациенти, јас сум на тренинг и другиве си ги тераат нивните активности. Поради мојот тренинг, неделниот ручек е во малку (повеќе) невообичаено време, 13 часот, затоа што ако е покасно, ни во недела нема да можеме да се собереме.
Јас ја местам масата затоа што сум перфекционист до максимум, најверојатно поради хороскопскиот знак. Сите чинии се под линија, едно нешто да ми штрчи морам да го преправам а за тоа време сестра ми или уште спие или се потпира на масата затоа што за ништо друго не е способна.
Атмосферата си е на ниво, смеење, глупости, заебанции, најчесто јас и татко ми заебанции со црн хумор па мајка ми и баба ми ќе почнат со тоа дека веќе им се гади да јадат, но никако не можам да им објаснам дека црниот хумор е многу помалку гаден од кечапот кој сестра ми го става и во компир манџа.

И така ви викам...

Во последно време многу ретко имаме семеен ручек,јадам кога ми текне па кога дојде време за ручек најчесто не ми се јаде.
А кога има семеен ручек готви мајка ми но понекогаш и татко ми.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom