Семеен ручек!

• Креатор на темата Креатор на темата bibika
  • Време на започнување Време на започнување
semeen rucek moze da ima samo sabota ili nedela koga site bi se sobrale.preku nedela nema sansi.i togas salaticka,skaricka,ubavo, vo domasen ambient .ednas vo nedelata obavezno,a preku cela nedela koj koga ke stigne ,i kaj ke stigne jade!

Semeen rucek kaj mene obavezno ima sekoja nedela!Znaci jas majka mi,tatko mi,baba mi, i sestra mi(vaka sme kompletni samo ko si e dojdena ona,a ko e vo sofija togas sme bez nea)..znaci vaka izgleda:majka mi go napravila rucekot,tatko mi raboti vo dvorot,jas sedam pred kompjuter a baba mi cita vesnik...nakaj 2ipol jas odam kaj majka mi i i kazuvam deka mi se jade..se simnuvam dole,jas pravam salata,majka mi serviva jadenje vo ciniite poso istoto treba malce da se oladi poso tatko mi se luti koga e toplo toa sto go jade...jas postavuvam casi,pribor za jadenje itn...ja budam sestra mi,i kazuvam na baba mi da sedne,go vikam tatko mi!Baba mi ja kazuva molitvata za blagodarnost i site pocnuvame da jademe.

Za vreme na jadenjeto OBAVEZNO mora da kazuvame site deka mnogu ni se dopaga rucekot,majka mi go obozava toa..veke pri krajot majka mi izjavuva deka deka nema da bide sposobna da ja raskrene masata i taa dolznost mi e ostavena mene.Jas ja raskrevam masata,gi mijam sadovite itn...

..ova se slucuva skoro sekoja nedela!

Koga ima nekoja posebna prilika,praznik ili bilo so,se sobirame malce posirokata familija na familijaren rucek!E togas se custvuvam najubavo!Bas pred 2-3 casa imavme vakov familijaren rucek,si pominav najubavo,mnogu sakam koga se sobirame taka be!

Mislam deka lugeto koi ne se sobiraat na semeen iliu familijaren rucek i so se naviknati da jadat brzo i po restoranti propustaat mnogu!Custvoto e prekrasno,posebno ako se povtoruva sekoja nedela!Tradicijata e nesto sto site treba da go praktikuvame zasto nisto ne e povredno od zdravo semejstvo!

Obavezno se desava ednas u nedelata onaka se sobirame site.Jas, majka mi, tatko mi, brat mi, zenska mu i baba mi...Majka mi use od sabajle e zaglaena u kujna i gotvi ja neznam neso se vrtkam...Kaj 3 samo ke me vikne da namestam masa i tolku.Site sednuvame onaka i pocnuvaat razgovori.I mora da se pofali majka mi deka super go napravila rucekot i ona cela gorda e.Posle desertot ide na red, majka mi neso napravila nekoj kolac i slicno.Na kraj edno kafence i taka...Obicno malku e dosadno, ali ubavo se custvuvam koa site ke se sobereme na masa

Читајќи ги одговорите ми се наметнува една мисла: дали баш секоја жена мора да е горда на зготвеното и да бара потврда од консументите на јадењето? Тоа, читам, се случува дури и во најинтимната атмосфера, кога е семеен ручек во прашање. Психологија ќе да е некоја женска во прашање. :)

Туку, тоа е можеби тема за филозофија и психологија, да не забегувам тука, само сакав да направам мала забелешка и заклучок од претходните писанија.

Thief напиша:
Читајќи ги одговорите ми се наметнува една мисла: дали баш секоја жена мора да е горда на зготвеното и да бара потврда од консументите на јадењето? Тоа, читам, се случува дури и во најинтимната атмосфера, кога е семеен ручек во прашање. Психологија ќе да е некоја женска во прашање. :)

Туку, тоа е можеби тема за филозофија и психологија, да не забегувам тука, само сакав да направам мала забелешка и заклучок од претходните писанија.

Шо ти сакаш да ни кажеш дека ќе си отвориш некоја тема кај тебе? :)

Во врска со темата, ретко имаме "семеен" ручек и обично тоа не е на маса туку во послужавници на кауч пред телевизор. Сите си јадеме кога ќе стигнеме, се погодуваше до пред 5-6 месеца скоро секоја недела да се собереме ама од кога се ожени брат ми тоа се нема случено односно јас баш не сум се погодил тогаш дома, штета.

уф ќе мене потешко се собираме за таков ручек али кога ќе го има татко ми прави се и ручек и супа и салата , а мајка ми како Клеопатра само масата ќе ја нареди и толку , е после реметот на маса е закон зш татко ми е како домаќинка итн итн

Pa semejniot rucek kaj nas se desava samo vo Nedela, posto ili jas ne sum doma, postarite na rabota celo vreme i to. SOvremen zivot

Секој ден туто комплето на маса во рок од 14:30 до 15:30 седнуваме на маса .. Кој нема да дојде маме му се заебало .. Јебига .. традиција .. Се дешава можеби 1 во месец да не се собереме

Се случува кај мене дома... Еднаш до двапати годишно :pos: И тоа за Велигден и за Бадник.:)
Никогаш не сме сите дома во исто време, уште помалце па за време на ручек... Си јаде кој кога му се јаде, се случува некогаш да се паднат два-тројца на маса во исто време (коинциденција:pos:), ама сите петорица, многу многу ретко. Еден руча во 12 попладне, еден доручкува во 6 вечер, еден вечера во 5 сабајле после град, еден јаде некаде надвор :pos:
Тоа е, немаме таков обичај, а и „современ живот“ што би рекле некои погоре, ретко да се погодиме сите дома.

Се случува за празници,поретко во недела,само поради тоа што секогаш некој е отсутен...
Ми се свиѓа и би сакала да се применува во моја куќа...

Задолжително секоја недела. Преку неделата не ни се случува зошто секој со своите обврски наваму натаму и скоро никогаш не јадеме заедно. И се знае, татко ми и брат ми прават скара, мајка ми спрема некоја салата, а јас како антиталент за готвење купувам нешто за пиење и десерт. Атмосфера опуштена, со тивко музиче у позадина...
Навика која ќе продолжам да ја применувам...

Леле колку ме нервираат ваквите семејни ручеци, вечери и сл. да се здрви човек на маса, дома и да се соберат ја бегам, преферирам да јадам сама пред ТВ! Баш оноа семеен ручек со поширокото семејство на Велигден - кај нас дома, трае по 4 саати, мама сите можни садови ке ги зашлака предјадење, јадење, десерт блааа....дефинитивно најдосаден и 1-2 пати годишно по никаква посебна причина на тато обично му текнуе да си "пушти" частење! А само со старциве и со брат ми почесто се дешава вакво нешто и фала богу не трае многу баш сеа пред некој ден бев на "семејна вечера" абе ај.....

Никогаш во моето семејство не сме седнале на маса и да јадеме освен на празници кога се собира целата страна на мајка ми кај баба ми и јадеме.

Kaj nas ovaka stojat rabotite: So moite (mater, pater frater i jas) skoro sekoj den rucame zaedno. Porano (koga baba mi bese sposobna da gotvi pocesto, sekoja nedela se sobiravme nie (gorenavedenite) i tetka mi, tetin mi, i dvete bratuvetki zaesno so baba mi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom