Дали јогата е религија?

• Креатор на темата Креатор на темата Gurdjieff
  • Време на започнување Време на започнување

Dali yogata e religija?

• Вкупно гласачи
    98
Гледај зошто не е, религија како религија што го дава начинот на живот/патоказот/заповедите ако си како што треба ти дава гаранција дека после смртта идиш во рајот и ќе бидиш блиску до господ.
Значи не станува муабет за ЖИВОТОТ НА ЗЕМЈАТА.

Јогата како шо кажав значи соединување и постанување ЕДНО со универзумот. Незнам зошто зошто зошто толку страни изнапишавме за една обична ствар:)
рајот на земјата , ајде да не цитирам
туку батали ти тоа. Ќе идеш блиску до Бог(универзумот) ? Зарем сме надвор од Универзумот(Бог)?
Точно пријата и реигијата значи соедининување(види мое прво мислење на темава) со Бог(универзумот)

Категорично не!
Тоа е начин на живеење ;)

Според твојата дефиниција за „вера“, не, јогата не е „вера“. Како може слепо да веруваш во нешто кое имаш прилика да го искусиш и почувствуваш?

(Не е мое да зборувам, ама многу чудно и контрадикторно размислување.... o_O)

Не може секој да практикува јога. Како што можеш да видиш, голем дел од нив немаат способност да ја сфатат.
Пријате драг. Чудно е мислењето знам и прочитај го повеќе пати . Може и ќе сватиш.
Што е контрадикторно? Тоа што не го сваќаш или...
--- надополнето: 1 јуни 2012 во 17:21 ---
Види сега секој автомобил има некое штрафче во него. Тоа ти е исто како да тврдиш дека штрафчето е автомобил.
Значи штрафчето точно дека мора да го има во автомобилот, но се користи и за други работи, и само по себе не е автомобил.
--- надополнето: 1 јуни 2012 во 17:07 ---

За Буда точно, ама не сум баш толку сигурен дека соединување со вечниот универзум е цел на молитвата во исламот и христијанството...
Океј да, не реков дека Јогата е Будизам. Туку дека е практика за соедиување(религија) .

-Е со што соединување е целта на молитвата , со белобрад старец кој не гледа однекаде и запишува со некое перо :pos:

Пријате драг. Чудно е мислењето знам и прочитај го повеќе пати . Може и ќе сватиш.
Што е контрадикторно? Тоа што не го сваќаш или...

Прво, девојка сум.
Ќе ти објаснам, ама ќе навлеземе во друга тема, а многу мразам да одам надвор од тема, па ќе те замолам дискусијата да не продолжи да се одвива овде.

Значи ти, верата ја ставаш на подолно ниво од религијата. Ако верата е слепо верување, не може да донесе никакво знаење, со еден збор те затупавува, тогаш која е улогата на релгијата? :) Дури и гледано од религиски аспект, пак ми е контрадикторен оној дел од твојот пост каде пишуваш дека „верата не може да те донесе до бог“, а истовремено тврдите дека „бог ќе го „видиш“, само ако веруваш во него“.

Верата не мора да биде поврзана со никаква религија. Можеш да веруваш во нешто што го допираш физички, да веруваш дека нештото постои. Ова само како пример го дадов.

Многу, многу оф топик! Враќај се на јога. Ме праша, ти објаснив и толку!

Прво, девојка сум.
Ќе ти објаснам, ама ќе навлеземе во друга тема, а многу мразам да одам надвор од тема, па ќе те замолам дискусијата да не продолжи да се одвива овде.

Значи ти, верата ја ставаш на подолно ниво од религијата. Ако верата е слепо верување, не може да донесе никакво знаење, со еден збор те затупавува, тогаш која е улогата на релгијата? :) Дури и гледано од религиски аспект, пак ми е контрадикторен оној дел од твојот пост каде пишуваш дека „верата не може да те донесе до бог“, а истовремено тврдите дека „бог ќе го „видиш“, само ако веруваш во него“.

Верата не мора да биде поврзана со никаква религија. Можеш да веруваш во нешто што го допираш физички, да веруваш дека нештото постои. Ова само како пример го дадов.

Многу, многу оф топик! Враќај се на јога. Ме праша, ти објаснив и толку!
Упс моја грешка лејди. Да те затупавува. Затоа и не верувам дека постои бог, туку ЗНАМ дека постои и го гледам секој ден. Туку за бог повели на друга тема. Радо ќе одоворам. Во библијата се мисли на вербата во себе .

Eve edno prashanje na koe shto poslednive nekolku dena se diskutirashe na temata religija, i imashe dosta sprotivni gledishta. Postoeja tvdenje deka yogata e samo disciplina, a jas bev eden od tie shto tvrdea deka e religija. Vo budizmot osnovna praksa se yogata i meditacijata, pa spored mene ne mozat da se odvojat ovie dve disciplina od religijata. Kako shto hristijanite i muslimanite ja imaat molitvata,taka i budistite ja imaat yogata i meditacijata
Patanjali, prviot covek shto uspeal da ja objasni yogata, tvrdi deka toa e disciplina, i dava tocni patokazi kako i shto da se praktikuva za da se postigne nekoj povisok stepen kaj covekot.Duri ja sveduva yogata na matematika, vo smisol na toa deka ako gi sledish negovite instrukcii i ja praktikuvash, rezultatot e neminoven.
Vo ovoj konteks ke go citiram Osho: "Yogata e nauka za dushata"!

Po mene se shto e povrzano so dushata e religija.
Гледам никој не го заприметил ова :)
Ако религијата се бави со душата, а јогата исто така.....просто тројно правило вика дека јога=религија.
Ама се е ова проблем на дефинирање. А гледам неколку страни на темава се дискутира без дефинирани термини.....како и да е, добро е да се дискутира за било што.

Ај вака прво, договори се со себеси, дали јогата е дел од Будизмот, или диференцирана религија.
jas bev eden od tie shto tvrdea deka e religija. Vo budizmot osnovna praksa se yogata i meditacijata, pa spored mene ne mozat da se odvojat ovie dve disciplina od religijata.

Следно: Христијани, Муслиманите, а и Будистите имаат молитва, споредбата не ти држи вода,ти велиш дека Молитвата е еквивалент на јога во Будизмот.Зар можеш да кажеш дека постот е религија само зашто е дел од некоја веќе постоечка религија?
Kako shto hristijanite i muslimanite ja imaat molitvata,taka i budistite ja imaat yogata i meditacijata

Ако јогата е наука не може истовремено да биде религија, тоа е апсурд.Тука нема да навлегувам во компарации.
"Yogata e nauka za dushata"!

Совет: Аргументите се релевантни.
Po mene se shto e povrzano so dushata e religija.

И дефинирај си ги поимите.

Човек кој практикува јога е религиозен човек . А може и секташ како оние sungazing

Човек кој практикува јога е религиозен човек . А може и секташ како оние sungazing

:cuc:Фала што ме просветли! Живеев во незнаење и немав појма дека сум била религиозна.
Воа русиве да не го измислеа интернетот...

Ќе дадам дефиниции

1.Yoga is a Hindu system of contemplation for effecting union of the human soul with the Supreme Being.
или
2.A Hindu discipline aimed at achieving a state of perfect spiritual insight and tranquility.

-Јасно во двете дефиниции се споменува зборот Hindu што по мене е доволен знак дека ние разговараме за дел од една РЕЛИГИЈА.
Тоа отприлика би било слично како, кога јас би го натерал комшијата Шабан да ја кажува христијнската молитва за отпочнување на денот или пак тој да ме натера (недај боже) да ја научам и кажам нивната молитва наречена Бајрам-намаз.

--- надополнето: 1 јуни 2012 во 19:14 ---
:cuc:Фала што ме просветли! Живеев во незнаење и немав појма дека сум била религиозна.
Зошто таков цинизам. Ради егото знам:P
--- надополнето: 1 јуни 2012 во 19:18 ---
А на пописот немаше припадници на Будизмот у Македонија:cenzura:

Ќе дадам дефиниции

1.Yoga is a Hindu system of contemplation for effecting union of the human soul with the Supreme Being.
или
2.A Hindu discipline aimed at achieving a state of perfect spiritual insight and tranquility.

-Јасно во двете дефиниции се споменува зборот Hindu што по мене е доволен знак дека ние разговараме за дел од една РЕЛИГИЈА.
Тоа отприлика би било слично како, кога јас би го натерал комшијата Шабан да ја кажува христијнската молитва за отпочнување на денот или пак тој да ме натера (недај боже) да ја научам и кажам нивната молитва наречена Бајрам-намаз.

--- надополнето: 1 јуни 2012 во 19:14 ---

Зошто таков цинизам. Ради егото знам:P
--- надополнето: 1 јуни 2012 во 19:18 ---

А на пописот немаше припадници на Будизмот у Македонија:cenzura:

Си имаме ли со дефиниции? :)

„Јога- соединување, духовна дисциплина, наука за свеста“

Како што пишав погоре, јогата ја практикуваат и религиозни и нерилигиозни луѓе, па според тоа, нема врска со религијата. Значи се проучуваш себеси, учиш за себе, а понатаму и за се околу себе. Учиш дека си дел од целото. Како го поврзуваш ова со религија, не знам.
Цинизам ради егото, нормално. Ме навреди тука, ме нарече религиозна :)
А на потписот што?

Си имаме ли со дефиниции? :)

„Јога- соединување, духовна дисциплина, наука за свеста“

Како што пишав погоре, јогата ја практикуваат и религиозни и нерилигиозни луѓе, па според тоа, нема врска со религијата. Значи се проучуваш себеси, учиш за себе, а понатаму и за се околу себе. Учиш дека си дел од целото. Како го поврзуваш ова со религија, не знам.
Цинизам ради егото, нормално. Ме навреди тука, ме нарече религиозна :)
А на потписот што?
вака ,значи ти извади твоја дефиниција што е во ред
Но имаме проблем ако гледаме на таков начин. Така секој Атеист би можел да кажува молитва и никому ништо нели? Можеш да се клањаш, да правиш намаз и пак да кога ќе те праша некој ќе му речеш, абе види јас исламот го сваќам инаку и си имам своја дефиниција за него.
Не е навреда да си религиозен.Тоа што ја сваќаш религијата погрешно е друго. Веројатно мислиш дека кога ќе ти речам религиозна те карактеризирам со некоја вероисповед. Не е така. Види ја дефиницијата твоја, првиот збор покажува дека си религиозна:)
--- надополнето: 1 јуни 2012 во 22:09 ---
и ако ти вистински практикуваше јога немаше да имаш проблеми со егото

вака ,значи ти извади твоја дефиниција што е во ред
Но имаме проблем ако гледаме на таков начин. Така секој Атеист би можел да кажува молитва и никому ништо нели? Можеш да се клањаш, да правиш намаз и пак да кога ќе те праша некој ќе му речеш, абе види јас исламот го сваќам инаку и си имам своја дефиниција за него.
Не е навреда да си религиозен.Тоа што ја сваќаш религијата погрешно е друго. Веројатно мислиш дека кога ќе ти речам религиозна те карактеризирам со некоја вероисповед. Не е така. Види ја дефиницијата твоја, првиот збор покажува дека си религиозна:)
--- надополнето: 1 јуни 2012 во 22:09 ---
и ако ти вистински практикуваше јога немаше да имаш проблеми со егото

Епа затоа што сум имала и имам искуство со јогата, тврдам дека нема никаква поврзаност со било каква религија. Гледам дека имаме проблем, пред се, различно гледаме на религијата. Али ок, колку што успеав да те разберам што сакаш да кажеш, да верник сум, само што мојата „вера“ не се базира на имагинарни пријатели и наметнати авторитети.

Имам проблеми со егото затоа што сеуште сум јога - практикант, не и јогин.

Ај вака прво, договори се со себеси, дали јогата е дел од Будизмот, или диференцирана религија..
Eve vaka prvo..........Se dogovoriv so mene...
jogate e del od budizmot.....

Следно: Христијани, Муслиманите, а и Будистите имаат молитва, споредбата не ти држи вода,ти велиш дека Молитвата е еквивалент на јога во Будизмот.Зар можеш да кажеш дека постот е религија само зашто е дел од некоја веќе постоечка религи

Sledno:
ne sestro ne, greshka si, hristijanite i muslimanite imat molitva, kaj budistite ne postoi molitva, kaj budistite postoi samo joga i meditacija....informiraj se malku

Ако јогата е наука не може истовремено да биде религија, тоа е апсурд.Тука нема да навлегувам во компарации.

Jogata e"nauka "za dushata......neznam shto ne ti e jasno
Aj procitaj go mojot prv post podobro,razberi shto kazav , razmisli i posle ako ne ti jasno ke ti objasnam.
Совет: Аргументите се релевантни.
И дефинирај си ги поимите.

Sovet
Retko davam soveti,ali poshto ti si si dozvolila mene da mi dadesh, eve i jas na tebe eden ke ti dadam:
Bavi se so atletika,vo taa disciplina sigurno ke postignesh podobri rezultati

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom