Беровски бисере

• Креатор на темата Креатор на темата Racija
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 април 2012
Мислења
44
Поени од реакции
38
Туа јас че ви износа најјаките вицове и дешавки од Берово,пошо викаа оти веб страната немога да ја рекламирам па тука че преноса.Гарантирам ви оти че ви се појави ж`тко на гашчите...
На кој му смета шо пишам на бероски дијалект,нека каже ч пренеса на литературен,ама финтата си е на дијалекто.Е така ае да не зовирам повече,ја ви една случавка:
Дооди си мажо дома вечерта касно и одма почнува да се пакува.
Жената го пита:
- Шо се пакуваш мажу, дека че одиш?
- Че ода в Никарагва!
- Зашо па баш там?
- Там на секое е*ање, жените даваа по 3 долара!
Жената рипнува одма и почнува и она да се пакува.
- Дека па ти жено?
- Че ода и јас за Никарагва.
- Зашо?
- Искам да вида ка че живееш сос 6 долара месечно!

Базирано на вистинска случка во Берово.

Келнер:повелете,што ке нарачате
Гостин:леден чај
Келнер:е кога ќе ти го варам,кога ќе ти го ладам (на дијалект да слушаш цепки е) :pos:

Ти си луд мајке ми! како баш Никагарва ја избра хахахаха :Р
А ја па небива си поарен,мчи там ае и така си од Берово а там се прајш важен по Скопје.Мва бе,искам те :Р него фани и ти напише некуј виц ае,не дреми.Знаеш ти ногу бероски вицове
--- надополнето: 23 април 2012 во 23:44 ---
Базирано на вистинска случка во Берово.

Келнер:повелете,што ке нарачате
Гостин:леден чај
Келнер:е кога ќе ти го варам,кога ќе ти го ладам (на дијалект да слушаш цепки е) :pos:
Хехехе дечко това е по од одавна ама ошче има ефект инак на дијалект ви требало така да е:
Келнеро: Повели,шчо че се напиеш?
Гостино: Еден леден чај
Келнер: Е да ти го навра,куа че ти го вара куа че ти го лада

Вели беровец на женска:
-Ае ела ми на кафе!
женската: Ами че дојда!
-Ама ела порано,за да има време и за кафето!

Море че научите са куга јас дојдех него една поука да ви кажа за алкохоло вов врска с беровци:

Шчо че рече народо:
- Виното е дар од Боговите.
а шчо че рече беровец:
- Батка, заеби боговето .... ај стај по една рачија! :)
Това на сите да ви е като химна,на сите шо ви е слатка​

Море че научите са куга јас дојдех него една поука да ви кажа за алкохоло вов врска с беровци:

Шчо че рече народо:
- Виното е дар од Боговите.
а шчо че рече беровец:
- Батка, заеби боговето .... ај стај по една рачија! :)
Това на сите да ви е като химна,на сите шо ви е слатка
море не ми се ногу кошчопери :P

море не ми се ногу кошчопери :P
Това ме потсишча на една професорка по математика,малее шо виран беше...
Еднаш сме се збрали каде мене дома другарето и се напиваме стигнуваме дур до тапањето а утредента сме на школа.Пииме до 4 саато после си легнааме и сабаале ојдееме на школа ама троовееме на џура ударааме дури.Прв час јале ти ја таа улавата по математика та куга зафана:
-ТИ дека си?? колку пати да ти кажа после мен да не влазиш
јас: Море,ае одмчи си,пите шчерка ти дека бехме сношчи,или она па не е стигала до дома.
(мале та куга че ме засукаше сос столо з амалку ми се размина)
Доста ви е за таа вечер,глеаме се утре,а јас ојдех да си негувам жената в кревето,че закатеее пустата

Това ме потсишча на една професорка по математика,малее шо виран беше...
Еднаш сме се збрали каде мене дома другарето и се напиваме стигнуваме дур до тапањето а утредента сме на школа.Пииме до 4 саато после си легнааме и сабаале ојдееме на школа ама троовееме на џура ударааме дури.Прв час јале ти ја таа улавата по математика та куга зафана:
-ТИ дека си?? колку пати да ти кажа после мен да не влазиш
јас: Море,ае одмчи си,пите шчерка ти дека бехме сношчи,или она па не е стигала до дома.
(мале та куга че ме засукаше сос столо з амалку ми се размина)
Доста ви е за таа вечер,глеаме се утре,а јас ојдех да си негувам жената в кревето,че закатеее пустата

:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::facepalm:
--- надополнето: 24 април 2012 во 00:07 ---
Не лажи бе,каква жена хахаха едвај 18 имаш! :Р ( сеа ќе речеш...Абе,така е думата па ти!) хаха типично за вас :D

Гугл транслејт не го најде јазиков...ќе треба преведувач човек да ангажира за вашиве дијалекти....

Гугл транслејт не го најде јазиков...ќе треба преведувач човек да ангажира за вашиве дијалекти....
Ај јас ќе пробам да преведам тоа шо е пасусот долгиот со професорката.
Еднаш се бевме собрале кај мене дома другарите,пиевме цело време дури до 4 наутро а утредента бевме на училиште.Атмосферата отиде дури до тапани и зурли(нешо така).
После си отидовме и легнавме малце па отидовме на школо и мирисавме на (Џура??- тоа да не е првото од ракијата?) хаха леле.)
Прв час,ете ти ја таа улавата по математика:
проф:ТИ,каде си до сега,колку пати да ти кажам после мене да не влегуваш на час!
јас:Море,ај молччи! Прашај ја ќерка ти кај бевме синоќа,или пак таа сеуште не стигнала до дома а??
(Леле кога ќе ме мавнеше со столот,али за малце ми се размина)

Хехехе дечко това е по од одавна ама ошче има ефект инак на дијалект ви требало така да е:
Келнеро: Повели,шчо че се напиеш?
Гостино: Еден леден чај
Келнер: Е да ти го навра,куа че ти го вара куа че ти го лада
Куга че се излади че го испиа па че ти го плата

Чудна работа во Македонија да неможеш на македонски да се разбереш.Имам чувство дека кога зборувам со некој од друг град,посебно со некој од источна Македонија исто како со странец да зборувам,никако да неможе да се разбере човек со вас источњациве:confused:
Овие работиве што ги кажавте погоре вицовите на беровски итн..доколку не беа напишани, во живо богами тешко дека ќе се разберевме:LOL:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom