А организмот се состои од органи, коски, крв итн итн.
Како што има слабо срце или слаб црн дроб, стави ги на нормален напор ќе откажат а на ист напор здрав орган нема гајле. Исто е и со панкреасот.
Немам намера да се убедувам поготово што во глобала слично мислиме и другиот дел од постот ти е ок.
Погрешната исхрана е главен фактор за дијабетес поддржано со стрес а на фарма индустријата секако не и одговора да губи профит ама затоа родителите имаат нет па нека се информираат на време као да си ги хранат децата а не од мали ги трујат со шеќер, брашно, млеко и соја и се чудат зашто им се нон стоп болни.
Шуќур некако се сложивме,факторите се знае кои се со години но не се оди да се минимизираат или пак да се лечи болеста,се оди кон тоа тој што заболел од Дијабетис да биде редовен потрошувач на Инсулин и редовно да троши дукати за купување на истиот.
Сега ако Инсулинот е корисен за Дијабетис Тип 1 не е корисен за Дијабетис Тип 2 но упорно им се трупа на заболените.
Што е финтата за болеста за оние што не знаат?
Дијабетис Тип 1 се јавува поради недоволно производство на Инсулин од страна на Панкреасот,што автоматски значи зголемено количесто на Глукоза во крвта.
Дијабетис Тип 2 настанува поради неделувањето на Инсулинот кој го има во нормални количества во крвта.
Иво двата случаи нивото на Глукоза во крвта е повисоко одколку што треба.
Во првиот случај имаме недостаток на Инсулин додека во вториот случај хронично високо ниво на Инсулин во крвта како и сериозни еднокрини пореметувања.
Ако во првиот случај внесувањето на Инсулин по пат на инекции е корисно во вториот не е.
Кај Дијабетис Тип 2 неделотворноста на Инсулинот не е поради негов биохемиски дефект туку поради тоа што клетките на организмот не реагираат на него,од тука призлегува дека се работи за болес која делува скоро на сите од 70 и нешто трилиони клетки колку што има еден организам одприлика,возрасен секако.Сите овие клетки зависат од храната која ја јадеме,односно од хранливите материи кои им требаат за растење,одржување и работа.
Дијабетисот е класифициран како Пореметување на Метаболизам на Јагленхидрати и таа класификација постои скоро 130 години,т.е. од крај на 19 век кога за болеста се знае ептен малку,но!!!
Денеска кога многу се знае за ова,многу повеќе одговара да Дијабетис Тип 2 се класифицира како Пореметување во Метаболизам на Масти и Масла.Ова пореметување се манифестира со неделување на Инсулинот и последици во Метаболизмот на Јагленхидрати.
Така ако се земе ова во обзир Дијабетис Тип 2 е тотално пореметување на Организмот кое за последица има неспособност на клетките да извршат Метаболизам на Глукоза.Секоја клетка тогаш се наоѓа во ситуација да повеќе или помалку е неспособна да презема Глукоза од крвта и да ја внесува во себе,т.е. да се храни како што треба.Поради тоа Глукозата останува во крвта и бидејќи има вишок,се складира во Масти во организмот и Гликоген во Црниот Дроб,или се исфрла со мочта од организмот.
Како делува сега малку Инсулинот.
-Значи кога Инсулин ќе се врзе за клеточната мембрана на една клетка покренува серија биохемиски процеси.Со врзувањето за мембраната на една клетка Инсулинот праќа сигнал до молекулот транспортер на Глукоза кој е наречен ГЛУТ4 да излезе од внатрешноста на клетката до надворешна површина од клетката и тука да земе Глукоза која ја носи со себе во внатрешноста,процесов се нарекува Ендоцитоза.Од како Глукозата ќе се најде во внатрешноста на една клетка преставува гориво за Митохондриите каде по пат на Кребсов циклус на Лимонска киселина се добива АТП(аденозин три фосфат) што значи дека на овај начин Глукозата се троши и дека молекулот наречен ГЛУТ 4 е ептен важен за процесов.
Во овај процес многу молекули кои учествуваат се Липиди т.е. масти или подобро Слободни Масни Киселини.Кај здрав организам овие Слободни Масни Киселини вршат просто кажано едно подмачкување или ја прават мембраната лизгава.
Кои се тие Слободни Масни Киселини??????
-Тука веќе некој што нема некои познавања од биохемија ќе му светне какви се дрндањата по статии за Слободните Масни Киселини.
Овие Слободни Масни Киселини кои просто кажано го подмачкуваат процесот се толку виканите Омега 3 масни киселини или поточно cis-Полинезаситена Масни Киселини или Линоленска Киселина,е оваа масна киселина врши "подмачкување" на мембраната од една клетка.
Арно ама,кога овие Полинезаситени Масни Киселини ќе станат хронично недостапни во организмот поради ѓубрето од храна што го јаде некој,мембраната станува цврста и леплива,или просто кажано цел процес на транспорт на Глукоза што се одвива низ неа се прекинува и тогаш Глукозата останува во крвта и имаме заебанции триста.
Така во недостаток на cis-Полинезаситена Масна Киселина како Линоленската во исхраната се оневозможува подвижноста на ГЛУТ4,се менува тотално биохемиската структура на една клетка и се прави вишок на Глукоза во крвта.
Тогаш Панкреасот низ органзмот лачи зголемено ново на Инсулин,Црниот Дроб од вишокот шеќер прави масти во вид на Гликоген,масните клетки почнуваат да го складираат вишокот маст,се прави мочка во огромни количини и човек моча како коњ,количеството на енергија на клетките е сведено на минимум или намалено многу и автоматски човек има ненормална телесна активност, и доаѓа до пореметување на целокупниот ендокрин систем,со еден збор настанува ХАОС во организмот.
На крај од ова откажува Панкреасот,се добива зголемена телесна тежина и состојба на Дијабетичка Криза.
И сега еден организам има Дијабетис и станува златно теле на Фармако-Мафија и му се вели од лекар дека има дијабетис и дека дијабетис не се лечи и дека треба да почне да се кешира за "лекови " т.е. медикаменти од типот на Бигваниди,Инхибитоти на Гликозидаза,Меглитиниди,Сулфонилуреази,Тиазолидиндиоли од кои Резулинот е докажан предизвикувач на рак на Црн Дроб,ама на никому не му е гајле,важно тој крева вредност на акции на фармако-мафија и носи пари,големо маде ако имреле стотина луѓе и еден куп имаат страшни последици.За информација докторо од FDA во САД одговорен за ова има одбиено да го подпише Резулинот,сетне од како е сменет Резулинот е одобрен.
Се ова се хипогликемични медикаменти кои им се даваат на болните од Дијабетис.
Користењето на Инсулин или било кој од овие Хипогликемични медикаменти во ниеден случај не го лечи организмот,туку само му наштетува од причина што со тек на време организмот почнува да страда од Кардио васкуларни болести или откажување на Бубрезите и кој знае што ли уште не.Исто така ако Инсулинот е користен за Дијабетис Тип 1 за да не скинат конци,многу е дискутабилно негово користење за Дијабетис Тип 2 .
Од Дијабетис Тип 1 денеска боледуваат околу 5%,додека од Дијабетис Тип 2 95% од вкупните заболени.
За првиот тип на дијабетис и негово лечење е потребно враќање на функцијата на Панкреасот,т.е. неговите бета клетки и Панкреасот да почне лачи Инсулин,ова е постигнато тамо кај што нема антигени кои имаат доведено до Автоимуно уништување на бета клетките.
Доколку има Антигени кои довеле до Автоимуно уништување тешко дека нешто ќе се постигне.
За Дијабетис тип 2 лечење треба да се исфрлат сите срања од масти и маснотиии кои ги користел човек до тогаш.Тоа значи мастите и маслата да се заменат со здрави и корисни,а корисни се на почеток Ленено масло,Рибино масло,масло од Бакалар и тоа се додека не почне да се стабилизира Глукозата во крвта.Одкако ќе се помине таа прва фаза од лечењето се почнува во исхраната да се внесуваат Путер и тоа кравји Жолт Путер,Кокосово масло,Маслиново Масло и чисти масти од анимално потекло.
Уште една важна работа тука да пишам.
Во предходните постови спомнав за Минералната и Витаминска вредност на Меласата.
Дијабетичарите хронично имаат недостаток од Минерали,така да мора да ги надохнадат за да лечењето тече.
На крај му иде дека за Дијабетис е виновен нездравиот начин на живот,јадење ѓубре храна од типот на :Пица,Хамбургер,Сувомеснати ѓубриња,ГМ храна(генетски модифицирана),хидрогенизирани растителни масла Маргарин.
Се ова не содржи или пак има под минимум cis -Полинезасите масни киселини кои се есенцијални за организмот за да се спречи Дијабетис Тип 2.
И прекинете големо консумирање на Шеќер во организмот.
Толку од мене за сега,се изморив од пишување упм