Калифорниски црви

  • Креатор на темата Креатор на темата Night wolf
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Возраст
41
Ме интересира дали некој има искуство со одгледување на калифорниски црви за производство на хумус, колкава би била почетната инвестиција и дали вреди да се инвестира во овој бизнис. Однапред ви благодарам.
 
Треба да направиш пластеник, со леи, да го обезбедиш местото да неможат да влезат кртови, слепо куче и останати штетници. Треба да обезбедиш барем едно легло од црви и арско ѓубриво. Да имаш вода во близина затоа што треба да се прскаат на 2-3 дена. Многу бргу се размножуваат црвите ако добро ѓи одгледуваш и за бргу време ќе искочи финалниот продукт хумис, кој мора го поминеш на сито и да го стерилизираш за да нема ларви. Цена појма немам. Се исплати ако го работиш сам и да имаш пласман.
 
Македонија почнува со производство на ново органско ѓубриво
По пет години лабораториско испитување и четири години пробни тестирања врз различни растенија, од оваа година Македонија официјално почнува со производство на ѓубривото „Биофлор“ кое значително ги зголемува приносите и е поевтино во споредба со хемиските препарати што се употребуваат за прехрана во земјоделството.
19022012112714_organic2.jpg
Ѓубривото е произведено од органски суровини што се преработуваат во легла на калифорниски глисти и ќе овозможи значителен пораст на производството во органскиот сектор на земјоделството во Македонија. Докажано е дека приносите со употреба на „Бифлор“ се зголемуваат до 60 проценти кај житариците и три пати кај градинарските култури.
Според Слободан Вуксановиќ, кој е најголем производител и координатор на производството на неколку десетици фарми кои со легла на калифорниска глиста произведуваат биохумус, Биофлорот само во Македонија се произведува во течна состојба.

Сегашниот капацитет на фармата што се наоѓа во близина на Скопје може да задоволи потреба за прехрана до 5.000 хектари месечно. Можностите за зголемување на „Биофлор“ се поголеми, но дел од производство ќе се продава надвор од Македонија, а досега сериозен интерес за ова ѓубриво пројавиле големи органски производители од Русија, Кина и Египет.

На странските пазари ѓубривото ќе се пласира како македонски производ со постојан квалитет за што веќе во Здружението за производство на биоѓубрива привршуваат подготовките за унифицирање на производството и пакувањето.

Значајно е и тоа што со употреба на „Биофлор“ се намалуваат и болестите кај растенијата со што земјоделците ќе остваруваат и заштеди во процесот на заштитата. Уште една докажана предност на ѓубривото е зголемувањето на количеството на Це витаминот кај плодовите. До пет пати поголемото количество на овој витамин ги прави растенијата поотпорни на болести, мраз и суша, а досегашните испитувања покажуваат дека родот при вакви третмани стасува најмалку две недели побрзо во однос на зреењето на растенијата третирани со конвенционалните ѓубрива.

Со „Биофлор“ се намалуваат и трошоците и употребата на хемиски средства за заштита од болести, најмногу во овоштарството и лозарството што пак ќе придонесе македонските овошја и вина полесно да се пробиваат на странските пазари.

Употребата на Бифлорот и хумусите произведени во фармите со калифорниски црви ќе ја намали и деградацијата на земјоделските површини. Со употребата на Биофлор забележано е освежување на плодната почва, а за речиси милион пати се зголемува присуството на корисни бактерии и микроорганизми. Враќањето на природните услови на плодната почва во оваа деценија има приоритет во стратегиите за развој на земјоделството во целиот свет, бидејќи како последица на интензивни хемиски третмани во последниве две децении годишно се губат околу 30 милиони хектари обработливо земјиште. Поради употребата на класичните хемиски средства за прехрана, годишно се губат и до 2,5 сантиметри од плодната почва.
http://www.time.mk/read/90edb24956/778224a83e/index.html
 
мене ме интересира дали некој има пробано со урбан фарминг. онака на тераси , по балкони или на места каде нема услови за нормално одгледување или почвата е никаква. колку што видов се работи за контењери или друг тип на садови каде влажноста и хранливите состојки се контролирани. заштедата на простор, вода и ѓубриво не се занемарливи, а приносите се релативно добри.
инаку не мислам за стакленици или така нешто.
како идеја само, живееш во зграда која нема класичен покрив туку рамен. е таму фино лепо си правиш мала градина од контењери кои можат да бидат и на спратови ради дополнително искористување на просторот. производите ги продаваш во најблиската бакалница или рестроан. пошто скоро се е автоматизирано, имаш многу малце физичка работа, сигурно имаш вода под притисок и струја, а трошок за превоз и немаш. ако ништо друго освем првобитната инвестиција која баш и не би требало да биде којзнае колкава посебно ако си инвентивен, би требало во најмала рака да си поконкурентен од она класичното производство. јас колку што видов можеш да прозиведуваш скоро се, ама како најпрактично е домати и тоа шери кои некако држат поголема цена од класичните, јагоди и така нешто ситно кое нема некои посебни барања и потреби. па ете и ако направите и некој импровозиран стакленик, мислам дека би се имало добар прилив во домашниот буџет.
е тука идиме до црвите како соопствен извор на квалитетна почва која значително би ги намалила потребите за вештачки ѓубрива. цело е кога има се нели?
 
живееш во зграда која нема класичен покрив туку рамен. е таму фино лепо си правиш мала градина од контењери кои можат да бидат и на спратови ради дополнително искористување на просторот.
Замисли на кров да носиш арско ѓубре (г*мна од добиток) има комшиите на бело магаре да те качат. Доста е незгодно за црвите во летен период, ќе испоцркаат од топлина - на кров нема сенка.
 
не мислев на арско ѓубре, туку на квалитетен хумус.
се работи за количини со кои ке ги наполниш контењерите а не да го распостелиш на покривот и нива да направиш. после само ке ги освежуваш. убавото тука е што работиш во контролирани услови( мање више),, потребата за вода сам ја контролираш и потребата за ѓубриво исто така. не мора секој ден или двапати дневно да одиш на бавча да ги полеваш, па да копаш, чистиш плевел и незнам веќе кој работи ги има други( не сум земјоделец).
ако воведеш и малце автоматика работата би се свела на контрола дали е се во ред, а не на задолжително одење.
има и хидрофонични системи кај кои воопшто не се користи земја туку само вода збогатена со хранливи материи кои му се потребни на растенијата, ама тука веќе станува заебано со одредувањето на точната количина и проверката на истата. затоа со квалитетна земја мислам дека би било поекономично.
црвите онака ги спомнав како соопствен извор на истата, пошто сепак се работи за контењери и количините на хранливи материи кои растението може да ги искористи се ограничени и мораш да ги обновуваш. тоа е нужно зло ако не сакаш да копаш по бавчата или што и да му прават таму, мада сигурно ја ѓубрат или така нешто пошто дали било во контењер или бавча земјата си се осиромашува.
инаку од овде ја добив идејата.
 
има и хидрофонични системи кај кои воопшто не се користи земја туку само вода збогатена со хранливи материи кои му се потребни на растенијата, ама тука веќе станува заебано со одредувањето на точната количина и проверката на истата. затоа со квалитетна земја мислам дека би било поекономично.
Кај хидрофонични системи потребно е секогаш да си покрај растенијата. Затоа што убрзано растат, а и многу лесно може да цркне пумпа за вода или некое цревце да се скине и за бргу време растението е мртво. Ако најдеш добар извор на ѓубрива за хидрофонично одгледување тогаш и те како е подобро од земја. Коренот повеќе прима кислород, повеќе хранливи материи и забрзано расте.

Инаку црви покрај тоа што сум одгледувал во леи, имав и во гаража во гајбички за овошје. Супер си работеа, во топло, малку светлина и нормално да им е влажна почвата.
 
не бе јас ке барам, немам ни пристап до покрив. онака си прајме муабет, можи некој ќе ја искорити идејата.
инаку веќе ако би праел нешто нема да одам на хидрофонични систем пошто многу заебанци има како што кажа. другиот начин некако ми е поприроден. земја си е земја и ги има скоро сите потребни работи што му требаат на растението. е сега одвреме на време ке ја освежваш, ама сепак онака како за хоби или за кеф мислам дека каде каде помалце напорно е отколку да одиш на бавча.
вака качисисе на покрив, викниго комшијата и дирек напрајте си свежа салата со ракиче. ако ништо друго кефот е голем:)
 
Гледав за ова на емисијата Бразди на Канал 5 шо ја даваат во недела. Прилично интересна работа, човекот што го покажаја имаше фарма во битолско и имаше преку 100 легла, за што користеше простор од само 2-300 квадрати. Се пофали дека вадел по 8-10 000 евра годишно, што е доста добра сума. А не верувам повеќе од двајца луѓе да се ангажирани.
Ние имаме краварска фарма, а арското ѓубре така стои на купови, по година-две пред да се рафрла на нива или ако продадеме нешто на други, али воглавно стои така на куп и фаќа место.
 
Како оди цената на овој "биохумус" од калифорниски црви,дали некој препорачува да се почне со ова занимавање,дали има добар (доволен за мотивација) број на побарувачка од страна на земјоделците?
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom