Атина гори, над 50 повредени од кои повеќето полицајци

Па не знам колку си учела во средно, но доста добро паметам како тие обични Грци, без трошка совест, убиваа Македонски деца, мајки и татковци.

Таквите се за стрелање, исто и македонските „наци“ фаци ;) Нечовекот е нечовек, го има во секоја нација.

Тоа со ,,детето,, треба да го поврзеш со делот каде што зборуваш дека се бориш за човекови права - каде се човековите права на Македонците во Грција? Зошто тие твои грчки анархисти не излезат на протест за да бараат права за нив? Зошто дозволуваат на ултранационалистите да им палат и кршат? Зошто не застанат со нив рамо до рамо - тоа се само луѓе кои сакаат да си зборуваат на мајчиниот јазик и да имаат право на самоопределување. Зошто тогаш анархистите молчат? Зошто не се лично засегнати со проблемот?

Изгледа не си прочитала, некаде спомнав дека анархистите таму згрижуваат емигранти и им помагаат да не бидат убиени. Истото ќе ти се случи и тебе, доколку налеташ на некои грчки националисти, а во близина има група анархисти. Тие луѓе си ги ризикуваат сопственото здравје и живот заради другите. И замисли, лично се засегнати за проблемов, проблемот е нечовечност.

Зборуваш за сочувствување, а не видов дека ти сочувствуваш со некого, благодарение на кој денес ти живееш во слободна земја каде што можеш да бидеш анархист или да се сметаш себеси за банту црнец.

И тоа што 20 Грци немаат проблем со Македонија, не прави ништо, во споредба со останатите 10 милиони таму, што ако отидеш и гласно кажеш - Јас сум Македонка од Македонија, способни се да те каменуваат. Кажуваш дека одиш во Грција, па кажи ми - можеш слободно да кажеш од која земја си и што си по националност?

Ти можеш да сочувствуваш со ,,вистински анархисти,, , јас сочувствувам со Македонците, кои за разлика од тебе, не можат ни националноста своја да ја одберат, а не да бираат филозофии на живеење.

Каде ќе видиш, на форум?
Реков и ќе речам, национализмот ми е проблем, „наш“ или „нивни“, национализам е. Не реков дека не постои, не реков дека нема да бидам нападната таму ако се декларирам како Македнока. Таму ќе ме нападнат поради националноста што некој ми ја наметнал, овие, „нашиве“ ме напаѓаат затоа што сум човек кој не признава нации и ме сметаат за предавник. И тие и тие се подеднакво лоши и прости.

Бевме принудени да ги вадиме камењата од улиците и масовно да ја напаѓаме полицијата. Сите фрлаа камења, не само другарите... сите! Но тие нè нападнаа повторно.

Глупости биле принудени да ја напаѓаат полицијата-тие се виновни,протестантите што го спречуваат нормалниот тек на работите,стопанството и нормалниот живот и во вакви услови полицијата има право да реагира.

Луѓето беа похрабри одколку што очекував, но беа помалку одколку што се надевав.“

Ова нема врска со храброст туку има економска позадина...хехее децении грците земаа 13 и 14 плата па државните службеници имаа милион бенефиции така да јасно е за што протестираат-преку леб сакаат погача е нема така.
--- надополнето: 26 февруари 2012 во 13:33 ---
штотуку ме извести еден другар преку фб дека бил нападнат од страна на полицијата таму. После демонстрациите, се враќал накај дома, бил сам, наеднаш му дошле десетина полицајци, го удриле неколку пати и го однеле во станица, го држеле таму 3 саата, сето ова ЗАТОА ШТО БИЛ АНАРХИСТ. Па сега вие проценете кои се вистинските вандали. Инаку, се работи за мирен човек, кој има околу 50 години.

Преку фејсбук,па одел сам 50 годишен маж и полицијата така ќе го нападне без причина па дури и некои полицајци се видовите-читаат мисли и така знаеле дека е анархист...немојте вака.
--- надополнето: 26 февруари 2012 во 13:35 ---
Па не знам колку си учела во средно, но доста добро паметам како тие обични Грци, без трошка совест, убиваа Македонски деца, мајки и татковци. .

И топа со напалм по бегалците...1500+ целзиус.

Таквите се за стрелање, исто и македонските „наци“ фаци ;) Нечовекот е нечовек, го има во секоја нација.

Изгледа не си прочитала, некаде спомнав дека анархистите таму згрижуваат емигранти и им помагаат да не бидат убиени. Истото ќе ти се случи и тебе, доколку налеташ на некои грчки националисти, а во близина има група анархисти. Тие луѓе си ги ризикуваат сопственото здравје и живот заради другите. И замисли, лично се засегнати за проблемов, проблемот е нечовечност.

Каде ќе видиш, на форум?
Реков и ќе речам, национализмот ми е проблем, „наш“ или „нивни“, национализам е. Не реков дека не постои, не реков дека нема да бидам нападната таму ако се декларирам како Македнока. Таму ќе ме нападнат поради националноста што некој ми ја наметнал, овие, „нашиве“ ме напаѓаат затоа што сум човек кој не признава нации и ме сметаат за предавник. И тие и тие се подеднакво лоши и прости.

Без оглед како што се декларираш, во реалноста тие луѓе ти ги убиваа предходниците, оние кои ти овозможија денес да плукаш по нив, оти националисти биле, а без нив, ти денес ќе беше Грчки или Бугарски граѓанин, а анархијата ќе си ја оставеше хоби да ти биде во слободно време, оти ќе требаше да трпиш за леб.
Зборуваш за сочувство, па не знам, тие емигранти бранеле.... ама битно анархистички емигранти бранат, а луѓе кои се родени во нивната земја и обесправени, нив не ги бранат?
Нешто не ви штима во филозофијава, ем се борите против неправедност, ем самите сте неправдени.

И ме потсетуваш на вернициве, муслимани на форумов: ,,вистински муслиман никогаш нема да урне зграда со авион...,, ,,вистински муслиман никогаш нема да се саморазнесе на сред пазар,, ,, вистински анархист нема да повреди некој недолжен (нема да му ја запали колата која едвај ја спечалил),,..... се додека вака се однесувате, не полициска бруталност, со Велија во ќелија е спасот.

Без оглед како што се декларираш, во реалноста тие луѓе ти ги убиваа предходниците, оние кои ти овозможија денес да плукаш по нив, оти националисти биле, а без нив, ти денес ќе беше Грчки или Бугарски граѓанин, а анархијата ќе си ја оставеше хоби да ти биде во слободно време, оти ќе требаше да трпиш за леб.
Зборуваш за сочувство, па не знам, тие емигранти бранеле.... ама битно анархистички емигранти бранат, а луѓе кои се родени во нивната земја и обесправени, нив не ги бранат?
Нешто не ви штима во филозофијава, ем се борите против неправедност, ем самите сте неправдени.

И ме потсетуваш на вернициве, муслимани на форумов: ,,вистински муслиман никогаш нема да урне зграда со авион...,, ,,вистински муслиман никогаш нема да се саморазнесе на сред пазар,, ,, вистински анархист нема да повреди некој недолжен (нема да му ја запали колата која едвај ја спечалил),,..... се додека вака се однесувате, не полициска бруталност, со Велија во ќелија е спасот.

Јас сум граѓанин на овој универзум. Не сум ниту македонски, ниту бугарски, ниту грчки... Баш трпењето за леб би требало да е мотив за оваков потег, ама зависи, имаш и принцови што се откажале од богатството и станале анархисти, на пример Петар Кропоткин. Оние кои ме познаваат, можат да потврдат дека и јас сум можела да имам многу побогат живот, но сум одлучила да имам оваков скромен, понекогаш и финансиски мизерен (во очите на другите тоа било секогаш).

Ајде врати се на темава и види колку трубев само за тоа дека анархистите не се оние кои палат коли на недолжни. Дури и видеа ставав, објаснувања... ама за кого?

Многу јасно,единствено решени е Армијата да ја презеде власта,да се воведе(навечер)полициски час се додека ситуацијата не се смири и се додека не се ослободат од нивните корумпирани политичари.

Јас сум граѓанин на овој универзум. Не сум ниту македонски, ниту бугарски, ниту грчки... Баш трпењето за леб би требало да е мотив за оваков потег, ама зависи, имаш и принцови што се откажале од богатството и станале анархисти, на пример Петар Кропоткин. Оние кои ме познаваат, можат да потврдат дека и јас сум можела да имам многу побогат живот, но сум одлучила да имам оваков скромен, понекогаш и финансиски мизерен (во очите на другите тоа било секогаш).

Ајде врати се на темава и види колку трубев само за тоа дека анархистите не се оние кои палат коли на недолжни. Дури и видеа ставав, објаснувања... ама за кого?

Можеш ти да објаснуваш зошто и како, исто како што можам јас до задутре да објаснувам зошто треба да се биде вегетеријанец, тоа нема да ја промени фактичката ситуација.
Едно е да сонуваш за Утопија, друго да се соочиш со реалниот свет. Во реалниот свет, твојот универзум е поделен на држави, моќни и слаби, богати и сиромашни, и твојата Утопија не смее да стапи на сила, зошто тогаш ќе се наруши рамнотежата, а тоа не се посакува. Имено, некој живее, некој умира, некој има, некој нема, и секој систем кој нудел еднаквост и бескласност, пропаднал зошто човековата природа не е таква.

Тргни од самата себе, велиш не сакаш класи, не сакаш нееднаквост. Кога ти рекоа да примиш циганско семејство, рече дека немаш место ниту за себе. Па токму тука лежи таа хипокризија и расцеп меѓу вашата филозофија и вашето однесување, јасно ми е дека тргнуваш од ,,be the change you want to see in the world,, - ама само теоретски тргнуваш, во пракса својот простор го сакаш за себе, својот кревет, својата кујна и својата тераса. Во светот кој ти го посакуваш нема ,,мое,, и ,,твое,, - а ти ниту сега не се откажуваш од твоето.

И јас не јадам месо заради мојата кауза, ама не повредувам никого заради неа. Ниту пак, верувам дека еден ден ќе исчезнат сите кланици, или ќе исчезнат шинтерниците.

И анархистите се на чело на протестите, башка ти јавно овде повика на бунт против полицијата.... се повеќе сум сигурна дека баш тие уништиле се таму, имале ден кога не се ,,баш прави,, анархисти.

Колку чисто онака, за информација, полицаецот кој ќе го претепаш е исто така татко во некое семејство, нечиј брат, и нечиј син, кој се би дал да работи нешто друго место да се занимава со фацки кои имаат проблем со реалноста, ама мора да биде таму кај што е, и мора да го работи тоа што го работи, за дома неговото дете леб да јаде.
И баш ме интересира како вие ќе го згрижите тоа дете откако ќе му го убиете таткото, или одите по христијански принципи ,,наследни гревови,, - и ти ќе страдаш оти татко ти беше чесен човек, кој настрада оти некој сака да живее во Neverland?

Можеш ти да објаснуваш зошто и како, исто како што можам јас до задутре да објаснувам зошто треба да се биде вегетеријанец, тоа нема да ја промени фактичката ситуација.
Едно е да сонуваш за Утопија, друго да се соочиш со реалниот свет. Во реалниот свет, твојот универзум е поделен на држави, моќни и слаби, богати и сиромашни, и твојата Утопија не смее да стапи на сила, зошто тогаш ќе се наруши рамнотежата, а тоа не се посакува. Имено, некој живее, некој умира, некој има, некој нема, и секој систем кој нудел еднаквост и бескласност, пропаднал зошто човековата природа не е таква.

Да, реалниот свет е оваков гнасен, тоа не значи дека живеам во илузија, баш затоа што не ми се допаѓа оваков каков што е, сакам да ги променам нештата. Да се наруши рамнотежата?!? Која црна рамнотежа? Не гледаш ли дека едната страна преовладува? Да постоеше некаков баланс немаше сега да ја тупиме тука.

Тргни од самата себе, велиш не сакаш класи, не сакаш нееднаквост. Кога ти рекоа да примиш циганско семејство, рече дека немаш место ниту за себе. Па токму тука лежи таа хипокризија и расцеп меѓу вашата филозофија и вашето однесување, јасно ми е дека тргнуваш од ,,be the change you want to see in the world,, - ама само теоретски тргнуваш, во пракса својот простор го сакаш за себе, својот кревет, својата кујна и својата тераса. Во светот кој ти го посакуваш нема ,,мое,, и ,,твое,, - а ти ниту сега не се откажуваш од твоето.

Промената ќе ја направам со тоа што ќе нервирам домашните поради она што би ме направило, барем за момент да се чувствувам добро? Нели е тоа егоистички? Со згрижување на една фамилија не се решава проблемот, баш затоа се нашите каузи и напори, проблемот е многу поголем. Што не значи дека не треба да се помага колку што се може, без притоа да сметаш некому или да повредуваш нечии чувства.

И анархистите се на чело на протестите, башка ти јавно овде повика на бунт против полицијата.... се повеќе сум сигурна дека баш тие уништиле се таму, имале ден кога не се ,,баш прави,, анархисти.

Како тоа си сигурна? Дали ова значи дека слепо веруваш на се’ што е кажано по медиумите?

Колку чисто онака, за информација, полицаецот кој ќе го претепаш е исто така татко во некое семејство, нечиј брат, и нечиј син, кој се би дал да работи нешто друго место да се занимава со фацки кои имаат проблем со реалноста, ама мора да биде таму кај што е, и мора да го работи тоа што го работи, за дома неговото дете леб да јаде.
И баш ме интересира како вие ќе го згрижите тоа дете откако ќе му го убиете таткото, или одите по христијански принципи ,,наследни гревови,, - и ти ќе страдаш оти татко ти беше чесен човек, кој настрада оти некој сака да живее во Neverland?

Таткото би бил претепан само во самоодбрана. Се појавил со штитови и нареден со милион оружја, спрејови, солзавци и дошол да си го заработи парчето леб, ма немој молим те! Ова ти е исто како да го оправдуваш теророт од страна на издрогираните американски војници, затоа што, нели, си го заработуваат парчето леб, така си ја ранат фамилијата. Каков човек си ти ако заработуваш за сметка на нечии животи? Подобро цел живот ќе копам по полиња, ако веќе нема ништо друго, отколку да заработувам на таков крвав начин.

И да, можеби јас сонувам, ама барем имам некаков сон, некаква цел, која е човечка. Според сето ова, денес е криминал да бидеш човек.

Да, реалниот свет е оваков гнасен, тоа не значи дека живеам во илузија, баш затоа што не ми се допаѓа оваков каков што е, сакам да ги променам нештата. Да се наруши рамнотежата?!? Која црна рамнотежа? Не гледаш ли дека едната страна преовладува? Да постоеше некаков баланс немаше сега да ја тупиме тука.

Промената ќе ја направам со тоа што ќе нервирам домашните поради она што би ме направило, барем за момент да се чувствувам добро? Нели е тоа егоистички? Со згрижување на една фамилија не се решава проблемот, баш затоа се нашите каузи и напори, проблемот е многу поголем. Што не значи дека не треба да се помага колку што се може, без притоа да сметаш некому или да повредуваш нечии чувства.

Како тоа си сигурна? Дали ова значи дека слепо веруваш на се’ што е кажано по медиумите?

Таткото би бил претепан само во самоодбрана. Се појавил со штитови и нареден со милион оружја, спрејови, солзавци и дошол да си го заработи парчето леб, ма немој молим те! Ова ти е исто како да го оправдуваш теророт од страна на издрогираните американски војници, затоа што, нели, си го заработуваат парчето леб, така си ја ранат фамилијата. Каков човек си ти ако заработуваш за сметка на нечии животи? Подобро цел живот ќе копам по полиња, ако веќе нема ништо друго, отколку да заработувам на таков крвав начин.

И да, можеби јас сонувам, ама барем имам некаков сон, некаква цел, која е човечка. Според сето ова, денес е криминал да бидеш човек.

И јас имам сон АнФем, ама во него нема убивање на луѓе, кршење на коли, или лажење на сама себе дека не човечко суштество, туку нешто возвишено, дека можам мојот дом да го делам со некој рандом, или дека сме сите еднакви.

Ако некој ти провали дома, кого ќе викнеш? Полиција или?

И искрено, попрво би излегла со СДС на протест, него со било кој анархист. Не за друго, самата филозофија е надвор од човековата природа. Надвор од она што те прави човек. Најголем криминал е да глумиш она што не си, а ти не си вистински анархист, нема ни да бидеш се додека одиш во болница, студираш со државна квота, се возиш со ЈСП, купуваш и продаваш со заверка на нотар, и ако некој те повреди, одиш на суд за да ги добиеш своите права.
Ако ти се населам јас денес дома, како ќе ме избркаш? Ако дојдам и ти украдам се, што ќе направиш? Ќе викнеш полиција и ќе одиме на суд после?

.

Објасни ми зошто светот е гнасен,патем си чула за меѓународен поредок кој постојано еволуира а балансот е привидение-патем за твое инфо државите ги делиме на Високо развиени,Земји во развој и Неразвиени држави и немој да кажеш дека развиените земји се виновни за гладот во индија која троши милијарди на нуклеарно оружје,немој да кажеш дека африканците гладуваат додека купуваат оружје и се требат меѓусебе-види ги етиопија и еритреја.

Светот не е гнасен туку луѓето кои станаа егоистични и се претворија во чудовишта.

Ова ти е исто како да го оправдуваш теророт од страна на издрогираните американски војници, затоа што, нели, си го заработуваат парчето леб, така си ја ранат фамилијата. Каков човек си ти ако заработуваш за сметка на нечии животи? Подобро цел живот ќе копам по полиња, ако веќе нема ништо друго, отколку да заработувам на таков крвав начин.

Срамота,па тие луѓе гинат за нас,губат нозе,раце очи ете ти храброст многу јасна е превентивната политика која ја применува НАТО,патем ако тие земји се издигнаа кој мислиш дека ќе настрадаше-тоа се членки на оската на злото,поддржуваат финансираат и обучуваат ТЕРОРИСТИ(тие убиваат жени и деца) и не секој војник е издрогиран.

Се надевам Иран е следен.

И да, можеби јас сонувам, ама барем имам некаков сон, некаква цел, која е човечка. Според сето ова, денес е криминал да бидеш човек
--- надополнето: 26 февруари 2012 во 14:46 ---
Ако ти се населам јас денес дома, како ќе ме избркаш?

Дојди кај мене ќе се венчаме после;)

Па ако се појави без штитови и без никакви солзавци или што и да е ќе му рипнат 10те илјади луѓе кој протестираат и ќе го направат џигер. Значи биди реална човекот си заработува за неговото семејство и неговата работа е да ја растера разлутената толпа којашто пали и крши работи што да им прават да ги гледаат како палат o.O ? Не викам дека тие што протестираат немаат право да бидат разлутени ама кога палат и кршат работи мораат да бидат спречени тоа е тоа ....

И јас имам сон АнФем, ама во него нема убивање на луѓе, кршење на коли, или лажење на сама себе дека не човечко суштество, туку нешто возвишено, дека можам мојот дом да го делам со некој рандом, или дека сме сите еднакви.

Ако некој ти провали дома, кого ќе викнеш? Полиција или?

И искрено, попрво би излегла со СДС на протест, него со било кој анархист. Не за друго, самата филозофија е надвор од човековата природа. Надвор од она што те прави човек. Најголем криминал е да глумиш она што не си, а ти не си вистински анархист, нема ни да бидеш се додека одиш во болница, студираш со државна квота, се возиш со ЈСП, купуваш и продаваш со заверка на нотар, и ако некој те повреди, одиш на суд за да ги добиеш своите права.
Ако ти се населам јас денес дома, како ќе ме избркаш? Ако дојдам и ти украдам се, што ќе направиш? Ќе викнеш полиција и ќе одиме на суд после?

Прво, кажи ми колку книги со анархистичка содржина имаш прочитано, па што си дозволуваш да ја критикуваш оваа идеологија?

Немам ни намера ни потреба да се докажувам на никој колкав анархист сум и што би направила во одредена ситуација, али ајде, ќе ти одговорам на прашањето: Не, ниту сум отишла на суд, ниту сум викнала некогаш полиција, во лекарите одамна изгубив верба, па одам таму само ако се работи за нешто навистина сериозно, од немајкаде, патем, болницата не претставува ништо лошо, лоши се лекарите во неа, да не дообјаснувам, ќе излезам од тема... и се трудам колку што можам да ги бојкотирам државните институции. А оние што не сум успеала да ги бојкотирам (за сега), не значи дека ги поддржувам, туку сум ставена во гадна ситуација, да овие работи ми бидат неизбежни. И тоа реков за сега!

Па ако се појави без штитови и без никакви солзавци или што и да е ќе му рипнат 10те илјади луѓе кој протестираат и ќе го направат џигер. Значи биди реална човекот си заработува за неговото семејство и неговата работа е да ја растера разлутената толпа којашто пали и крши работи што да им прават да ги гледаат како палат o_O ? Не викам дека тие што протестираат немаат право да бидат разлутени ама кога палат и кршат работи мораат да бидат спречени тоа е тоа ....

Добро, тука си во право, освен кога се ставени за да ја тепаат толпата за да ја растеретат, толпата која излегла да се буни. Што, немаат ли право да се побунат?

Kaжи ми, со што заслужиле овие студенти да бидат овака третирани? Кршат? Маваат? Палат?
192897-us-davis-police-lt-john-pike-dousing-seated-students-with-pepper-spray.jpg

Или како на едно од видеата поназад, ако не се лажам на темава го ставив, кога полицијата ги напаѓа протестантите од позади, пази, мирните протестанти!
Е да, ако имаш време и желба, гледај го филмот „This is what democracy looks like", да видиш како полицијата напаѓа и малтретира пацифисти.

Проблемот со нацијоналната идентификација е истиот оној кој постои и кај религиозната идентификација.
Ако ти ги поврзуваш некои хомо сапиенси кои се перцепираат како грци со некакви настани од граѓанската војна и бараш нацијонална одговорност бидејќи оружените сили на ентитетот кралство грција вршеле воени злочини, во ред. Но ако нацијоналниот филинг е целосен а не селективен (позитивните и замислените позитивни vs. негативните) тогаш сите луѓе кои се перцепираат како дел од одредена нација/етникум треба да си земат одговорност.
Тоа е исто како да се идентификуваш себеси само по некои замислени карактеристики а реалните да не доаѓаат на дневен ред.
Пак ќе ти барам дефиниција...:D

Вистински нацијоналист ќе се идентификува се целокупното си свое население, гркот ќе си ги признае зулумите, бугарот исто, турчинот исто, србинот ќе се гордее со рандом кошаркар ама и ќе си ја чука главата од зид поради Вуковар, албанецот, англичанецот ќе свршува на фудбалската репрезентација а ноќе ќе го будат кошмари од Скиберин, Дрезден или Амритсар...
А македонците.....и со БЦ и со НГ и со криминалната приватизација и со невидената експлоатација и со распродавањето на нели....вашата земја и со корупцијата и со неписменоста и со се она што е секојдневие и реалност.

Ако си го цениш А.Велики ќе си го сакаш и Лазе Радески, серискиот убиец. Бидејќи и тој е твоја крв, твоја нација, твој род.

И ќе престанеш да пиеш Скопско.
Пошто е грчко одамна.
Нели така им правиш профит на оние кои ги напалмираа бегалците, твојот род...

Добро, тука си во право, освен кога се ставени за да ја тепаат толпата за да ја растеретат, толпата која излегла да се буни. Што, немаат ли право да се побунат?

192897-us-davis-police-lt-john-pike-dousing-seated-students-with-pepper-spray.jpg

.

Секој има право да се буни но на мирен начин.

Kaжи ми, со што заслужиле овие студенти да бидат овака третирани? Кршат? Маваат? Палат?

Не благодарение на полицијата која ги фати откако запалија десетици автомобили,неколку продавници и.т.н..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom