--HEIDERN--
The Iron Fist
Во поголемиот број бракови кај нас се` уште нема рамноправност меѓу партнерите, и не може да има кога жената се тупнува во куќата на мажот (или поретко обратно) или во куќата што ја купиле родителите на мажот. Со што таа придонела во домот за да го крене гласот, со двоседот и спалната од нејзините родители?
Во такви случаи не доаѓа во предвид разводот да го посака жената, не се осмелува. Развод во овие случаи може да се случи само ако мажот е обесправен.
Јас повеќето разводи за кои знам се во семејства кои материјално се осамостоиле од родителите и во кои жената не трпи неправди.
Tokmu taka, kakvi prava bi imala zenata vo kukjata na mazot, t.e. vo kukjata/stanot sto ja izgradile/kupile roditelite na mazot ??
Ako mazot i zenata pocnat od nula da stvaraat i so zaednicki sredstva i trud izgradat kukja ili kupat stan, togas popravilo treba i dvajcata da imaat isti prava vo taa kukja.
No nemoze zenata da bide posilna od mazot, koga taa dosla vo negovata kukja, a ne otisol toj vo nejzinata. Vo tugja kukja mozes da bides maksimum gostin ili bracen drugar, gazda nemozes nikogas da bides, ednostavno nemas pravo, bidejkji nisto ne si doprinel. Denesnive zenski kje nacekaat se na gotovo cakum-pakum kaj maskoto i kukja i kola i.t.n. i mislat deka toa e zaednicko t.e. i nivno, sto mene me iritira da priznaam i kje im delam vaspitni.