Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

• Креатор на темата Креатор на темата Keiko
  • Време на започнување Време на започнување
Чуму му била потребна верата на Авраам доколку навистина зборувал со Бог лице во лице?А ти доколку ми зборуваш дека постои Бог,јас доколку би ти поверувал на твоите зборови,тоа е вера.А сега за сега јас како атеист,каде што атеизмот е само револуционерно одбивање на таканаречената теологија христијанска или некоја друга,мене не ми е потребна вера како атеист бидејќи јас и другите како мене сме во неверие.Вери може да има илјадници низ целиот свет,ама атеизмот е еден насекаде.Да веруваш Некому,има разлика од Еден до друг Бог,и тоа верниците ги прави да се разликуваат насекаде,а додека да не веруваш Никому,тоа ги поврзува сите атеисти без разлика на раса,јазик,култура.

Се изнапрашував али освен апстрактни одговори (во кои сите знаат да бидат паметни) никој ништо конкретно не одговори.
Кога некој не одговара или го избегнува одговорот(врти одоколу) на испит, јасно е дека незнае.
Пази он го гледал универзумот (барем дел од него) и за него бил бог(не религиозен бог), признава дека постои, но неверувал во тоа што го гледал. :facepalm:
Ако не им веруваш на сетилата тогаш не му веруваш на разумот, што значи пак доаѓаме до непостоењето на светот, крајната цел на атеизмот.

Се изнапрашував али освен апстрактни одговори (во кои сите знаат да бидат паметни) никој ништо конкретно не одговори.
Кога некој не одговара или го избегнува одговорот(врти одоколу) на испит, јасно е дека незнае.
Пази он го гледал универзумот (барем дел од него) и за него бил бог(не религиозен бог), признава дека постои, но неверувал во тоа што го гледал. :facepalm:
Ако не им веруваш на сетилата тогаш не му веруваш на разумот, што значи пак доаѓаме до непостоењето на светот, крајната цел на атеизмот.
Море трол, цитирај ме ако имаш нешто да ми кажеш. Не ќе те бркам по темиве. Верување (доверба) во сетила и слепа верба во догма која и да е макар и секуларна е друга работа. Ти реков ако не сфаќаш ќе ти нацртам. А атеист си и те не брмчи многу. Штом не признаваш (или не веруваш во..) религиски бог. Бркај си работа сега.

Ја гледав дискусијава меѓу Докинс и Краус, пред едно месец дена (мислам дека и ја линкував таму во „Дебати“), оваа Ставре шо ја стаил горе.....богов мој нели, Докинс :D

Сакав само да те прашам дали следиш дебати или предавања од ваков тип или држиш некоја бетон-позиција, пошо не сум те видел во некои такви теми....или наука? Не е толку оф-топик прашањево пошо глеам дека - ај религија нели отфрламе, ама со наукава некако ми држиш дистанца....ете Краус е еден исто паметен тип (не ми е бог некаков, да се разбереме у старт)...
Интересна дискусија, сега баш ја следам, оваа ја немам слушано досега, немам до толку време. Работата ми е таква да ми е 24/5 (два дена одмарам :D, не сум гwујо.... :D ) уклучено „рачуналово“ (понекогаш и симултанка на 3).

Еве читни некои стари постови од пред скоро 3 год.
http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-до-атеистите.47267/page-215#post-4173773
http://forum.kajgana.com/threads/Атеизам-дефиниција.16828/page-29#post-2186721

Еве да зборуваме здраво разумски како што викаш самиот.Најпрвин и основно Бог зошто не го сваќам како личност,подобие човечко,Ние како Него или Он како Нас.Да биде личност а истовремено да биде насекаде,малку е апсурдно,второ каква е таа личност нематеријална која истовремено зрачи светлина,а кога е докажано дека светлината е материјална и има своја маса,и светлината без материјата не може да постои независно,туку е само во интеракција со нејзе.Е сега доаѓаме до Универзумот како Бог,односно сега само ќе се спуштам до степенот од Универзалната Сила на Космосот до една нејзина манифестација,тоа е електрицитетот.Тоа е една сила со неограничена моќ,постои од почетокот,истовремено е насекаде,ги уживаме нејзините благодети,а сепак е несвесна и не е личност.А тука се и другите сили на Универзумот кои се истотака сеприсутни,бидејќи тие се неговата душа.Која е грешката на верниците,да се гледа Универзумот како мртов објект створен од некое апстрактно и замислено суштество.Истотака и нашиот дом планетата Земја е жива,и треба да се грижиме повеќе за нејзе,а не да ја уништуваме живеејќи во заблуда дека Бог ќе дојде и ќе ни створи нова.

Еве да зборуваме здраво разумски како што викаш самиот.Најпрвин и основно Бог зошто не го сваќам како личност,подобие човечко,Ние како Него или Он како Нас.Да биде личност а истовремено да биде насекаде,малку е апсурдно,второ каква е таа личност нематеријална која истовремено зрачи светлина,а кога е докажано дека светлината е материјална и има своја маса,и светлината без материјата не може да постои независно,туку е само во интеракција со нејзе.Е сега доаѓаме до Универзумот како Бог,односно сега само ќе се спуштам до степенот од Универзалната Сила на Космосот до една нејзина манифестација,тоа е електрицитетот.Тоа е една сила со неограничена моќ,постои од почетокот,истовремено е насекаде,ги уживаме нејзините благодети,а сепак е несвесна и не е личност.А тука се и другите сили на Универзумот кои се истотака сеприсутни,бидејќи тие се неговата душа.Која е грешката на верниците,да се гледа Универзумот како мртов објект створен од некое апстрактно и замислено суштество.Истотака и нашиот дом планетата Земја е жива,и треба да се грижиме повеќе за нејзе,а не да ја уништуваме живеејќи во заблуда дека Бог ќе дојде и ќе ни створи нова.
Здравиот разум е преценет затоа што зависи од времето и местото на живеење.

За луѓето личност која ќе биде нематеријална и која истовремено ќе зрачи светлина е апсурдна што незначи дека непостои. Зошто си сигурен дека во космосот нема свест? Можеби тоа не е човечка свест но од каде сигурноста дека непостои друг вид на свест која веројатно не е личност?
Можда грешат верниците но постои можност и дека се во право.
Можеби е подобро да бараме нов дом во некоја од соседните планети и така тој начин би ни одговарал на паразитскиот стил на живеење.

@LetMeSea, @Ставрогин, @Werther се банирани од тема за навреди и офтопици.
Продолжете со дискусија :love:

мики и неговото цепкање :pos:
ај сега сериозно
прво болд: за ова тврдење ИМА докази. но еве, да земеме дека се грешни, ти имаш други докази?
црвено: и пак пробуваш на мала врата да го вметнеш зборот догма во наука. немој! веќе те побив, ова е само инаетење
и, ..... нема да ти замерам ни јас ни некој друг ако понудиш поинакви докази. не се важи рекла-казала
?

Материјалните остатоци од некое минато време и општество/цивилизација се тие кои се: истите се и за Тебе, и за мене, и за Црквата. Не е проблемот во тие остатоци, туку во нивното толкување и шемата во која тие треба се вклопат, за да бидат убедливи.
--- надополнето: 25 октомври 2013 во 00:09 ---
плаво/сино: по она што знам во христијанството зборот бог се употребува САМО за творецот, ....... а плус тоа како тоа НЕ Е жив бог:confused: или пак христијанството ги признава и другите богови? ептен збунувачки од твоја страна
тој зелениот дел че го оставам за друг пат, ...

Не наведов дека Мамон е жив бог, туку посочив дека е бог-идол, т.е. измислен, непостоечки бог, а зад секој бог-идол, стои лукавиот и неговото основно оружје-лагата.
--- надополнето: 25 октомври 2013 во 00:13 ---
тој зелениот дел че го оставам за друг пат, ... а за хокинг и науката, ...... сеуште тврдиш дека науката појма нема и дека само се фолира? дека целата наука е голема глупост?

Црквата има повеќеслоен став кон науките, како што веќе имам напишано:

- знаењата кои се проверени и кои подолг период се покажале како стабилни и несоборливи, тие знаења се прифатливи за Црквата.
- кон знаењата кои се обично фантазерство и шпекулација, Црквата има ироничен став.
- кон знаењата кои навлегуваат во Божјата екслузива, Црквата има негативен став.

Во секој случај, учењето од Црквата е независно од учењата од науките.

Здравиот разум е преценет затоа што зависи од времето и местото на живеење.

За луѓето личност која ќе биде нематеријална и која истовремено ќе зрачи светлина е апсурдна што незначи дека непостои. Зошто си сигурен дека во космосот нема свест? Можеби тоа не е човечка свест но од каде сигурноста дека непостои друг вид на свест која веројатно не е личност?
Можда грешат верниците но постои можност и дека се во право.
Можеби е подобро да бараме нов дом во некоја од соседните планети и така тој начин би ни одговарал на паразитскиот стил на живеење.

Зошто јас од почетокот сваќам дека си ти всушност верник,кој игра во стил на атеистите само да им се доближи,и да придобие некого.Којзнае можеби си некој како овој,така и те замислувам.jw.jpg

Море тролу атеистички. Не бил атеист ама не верува во боговите од религијата. :pos: Аман од ваквиве ко тебе.
Атеизмот не тврди ништо. Атеизмот само не верува во религиските богови, исто како ти. Ништо повеќе ништо помалку.

Што кој како каде и кого создал веќе е индивидуално сфаќање.

Sam se lazes ili pokusuvas drugite da gi lazes?
Ateismot e negirane na Bog, ne mlati samo prazna slama so tvoi poimaja na ateizmot
Ako sakas da filozofiras ima drug podforum na kajgana za toa.

Sam se lazes ili pokusuvas drugite da gi lazes?
Ateismot e negirane na Bog, ne mlati samo prazna slama so tvoi poimaja na ateizmot
Ako sakas da filozofiras ima drug podforum na kajgana za toa.
Досаден си више. Ти ќе ми кажеш што е атеизам. Ај бркај си таму муи Дервиш муа, :D а можда и некој комарец. Такво за онакво другому продавај немој мене. Кога ќе поднаучиш нешто тука сме да дискутираме, дотогаш не тролај на секоја тема.
Нашол секташ од тие гурѓевљанци да ми кажува што е атеизам.

Досаден си више. Ти ќе ми кажеш што е атеизам. Ај бркај си таму муи Дервиш муа, :D а можда и некој комарец. Такво за онакво другому продавај немој мене. Кога ќе поднаучиш нешто тука сме да дискутираме, дотогаш не тролај на секоја тема.

Pa nemoze ti da si treskas gluposti i tvoi teoremi, a nie da ti kutime....umre Tito, ne ti kazaa?

Pa nemoze ti da si treskas gluposti i tvoi teoremi, a nie da ti kutime....umre Tito, ne ti kazaa?
А кој е тој Тито? Некој твор другар? Заедно членувавте во комунистчка партија? Тој Гурабиџијата грко-ерменецот со бркојте одамна е мртов. Не ти кажале?

А кој е тој Тито? Некој твор другар? Заедно членувавте во комунистчка партија? Тој Гурабиџијата грко-ерменецот со бркојте одамна е мртов. Не ти кажале?

Gledam na deca sakas da drzis lekcii za ateizam....
Ne odgovori na prasanjeto: Bog postoi ili ne?
Opcii:
DA
NE
Zaokruzi go tocniot odgovor....

Gledam na deca sakas da drzis lekcii za ateizam....
Ne odgovori na prasanjeto: Bog postoi ili ne?
Opcii:
DA
NE
Zaokruzi go tocniot odgovor....
Знае ли жена ти дека си криминалец
Можни одговори
ДА
НЕ

Бујрум

16 Кој ќе поверува и се крсти, ќе биде спасен; а кој не поверува, ќе биде осуден.
17 А знаците, на оние што ќе поверуваат, ќе им бидат овие: со Моето име ќе истеруваат бесови; ќе говорат нови јазици;
18 ќе фаќаат змии и ако Нешто смртоносно испијат, нема да им навреди; на болни ќе полагаат раце и тие ќе оздравувааат.”

Марко 16
Има ли маж - христијанин овде кој ќе ни докаже дека постои Бог и дека вербата во Него ќе го заштити од отрови и ќе му даде моќ да оздравува, има ли таков верник кој ете ќе испие литар солна киселина и после насмеан ќе појде болница и со полагање на раце - ќе излекува болен??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom