3D очила и филмови (општа дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување
Јас пробав во Нептун пред некое време да гледам на 3Д Тв со очила. И ми пречеше на очи. Најверојатно не се квалитетни тие очила, ставени биле само да пробуваат муштериите. Не верувам дека го уништуваат видот, освен некои чкартни. Затоа ако сакаш да си купиш 3Д ТВ ќе си купиш и квалитетни очила од некои си 200 евра и си немаш гајле.
3D филмови за 3D главоболки
Живот | 11 јануари 2010
Љубителите на телевизијата кои гледаат 3D телевизија би требало да тркнат на очен преглед, инаку им се заканува ризик од 3D главоболки - предупредуваат американските стручњаци.
3d-1.jpg

Иако за многумина 3D телевизијата е новитет и допрва почна да го буди уживањето од нејзиното гледање, за луѓе со очни проблеми подолгото изложување на 3D технологијата може да предизвика ужасни главоболки.
"Наоколу шетаат луѓе со многу мали проблеми на очите, како на пример ситна мускулна нерамнотежа која во нормални околности не им задава проблеми. Но, пред 3D филмови овие луѓе се соочени со сосема нови сензорни искуства и тоа станува ментален напор, кој предизвикува главоболка", изјави доктор Мајкл Розенберг, професор по офтамологија на NorthWestern University Feinberg School of Medicine во Чикаго.
"При нормално гледање секое око ги гледа работите под поинаков агол, а кога ова се процесира во мозокот добиваме перцепција за длабочина", објасни доктор Дебора Фридман, професорка по офтамологија и неврологија на University of Rochester Medical Center во Њујорк.
"Илузијата која овозможува гледање во три димензии во кината не е калибрирана на ист начин како нашите очи и мозокот. А доколку вашите очи се со мала грешка, мозокот мор ада се мачи со новата ситуација. Ова ќе предизвика главоболки кај некои луѓе", објаснува таа.

Дали 3D филмовите се штетни за очите и мозокот?

Гледањето 3D филмови е многу интересно, толку многу да во момент заборавате дека се наоѓате во кино. Меѓутоа, некои луѓе потоа ги боли главата. Научниците и лекарите предупредуваат дека тродимензионалната слика штетно влијае врз човечкиот мозок.
3d13.jpg
Офталмологот Мајкл Розенберг од Универзитетот во Чикаго тврди дека 3D сликата човекот го води во ново искуство, на кое мозочните келии не се навикнати. Затоа гледачот вложува посебни напори да доживее вештачка тродимензионална слика, што предизвикува главоболка и мачнина.

Последиците не се трајни, сметаат експертите, но сепак предупредуваат да не се користи премногу 3D сликата.

3D3.jpg
- Човечкото око не е навикнато на вештачки услови. Сепак, новите технологии ја доближија 3D сликата до нас, па веќе е нормално да одиме во кино и да гледаме филм со 3D очила. Тие филмови изгледаат одлично, но сепак морате да сфатите дека вие не гледате нормално. Виртуелните симулации предизвикуваат главоболка и го заморуваат човечкиот мозок. Не знаеме што ќе биде во иднина кога ќе ни пристигне 6D технологијата или пак тродимензионалните телевизори дома, изјавија научниците од Чикаго.
http://www.idividi.com.mk/Zdravje/Medicina/574070/
Да е така до сега сите слепи ќе беа :D
За ова ти зборев, сега немам искусено како е да гледаш 3Д па затоа прашувам. :)

Сум гледал 3Д во кино и искуството беше фасцинантно. Во кино е лудо доживување. Сум гледал и со 3Д очила на ЛЦД и исто беше одличен 3Д ефектот.

Мене не ме замараат наочарите но знам такви кои имаа проблеми. Мало навикнување е потребно и не би требало предолго да се гледа, но од еден до два филма на ден нема проблем за здраво око. На кого му смета нека не гледа 3Д, не е за секого.

Од овие црвено плавите очите ме болеа иначе не ми работеа на лаптопот. Ми треба 3д графичка или...?

3D-то дојде и пројде.

Овие твоите 3D наочари се специјални за во кино, па и да купиш 3DTV и монитор, џабе ти е, нема да работат.
Да, 3D-то предизвикува главоболки (поготово на LCD екрани), идете во Sony центарот во Скопје (спроти Рамстор) и погледнете некое од нивните демоа за фудбал/рагби - очите ќе ви излезат.
Иднината на 3D технологијата е во употребата без наочари, односно мониторите кои Тошиба ги произведе и создаваат 3D ефекти без наочари. Така, ќе си го гледате филмот во 2D, а при некој акционен момент или слично ќе се префрли сликата во 3D и ќе уживате.

Само, оваа технологија е еееептен во рана фаза, џебната конзола на Nintendo, 3DS, поседува ваква технологија за "3D без наочари", но ефектот е катастрофален - болат очи, боли глава цел ден после...едноставно, кога го палиш 3D-то на конзолава, осеќаш како очите ти се вкрстуваат, гадно, гадно чуство. Не успеав повеќе од пола минута да издржам на вакво 3D. :)

Впрочем, не мора да ми верувате мене - не џабе во Техномаркет и Нептун шиткаат 3D телевизори со по 5-6 пара ГРАТИС наочари за 40.000. Едноставно, никој не ги бара.

3D-то дојде со Avatar, после него си отиде, можеби кога ќе излезе Avatar 2 пак ќе биде популарно. Но, додека не се подобри технологијата, не би ви препорачал да експериментирате.

Впрочем, не мора да ми верувате мене - не џабе во Техномаркет и Нептун шиткаат 3D телевизори со по 5-6 пара ГРАТИС наочари за 40.000. Едноставно, никој не ги бара..

Како што напомена. На еден другар татко му сака да зема 3D телевизор со 7 пара наочари за 55.000 денари што мене навистина ме зачуди.

3D-то дојде и пројде.

Овие твоите 3D наочари се специјални за во кино, па и да купиш 3DTV и монитор, џабе ти е, нема да работат.
Да, 3D-то предизвикува главоболки (поготово на LCD екрани), идете во Sony центарот во Скопје (спроти Рамстор) и погледнете некое од нивните демоа за фудбал/рагби - очите ќе ви излезат.
Иднината на 3D технологијата е во употребата без наочари, односно мониторите кои Тошиба ги произведе и создаваат 3D ефекти без наочари. Така, ќе си го гледате филмот во 2D, а при некој акционен момент или слично ќе се префрли сликата во 3D и ќе уживате.

Само, оваа технологија е еееептен во рана фаза, џебната конзола на Nintendo, 3DS, поседува ваква технологија за "3D без наочари", но ефектот е катастрофален - болат очи, боли глава цел ден после...едноставно, кога го палиш 3D-то на конзолава, осеќаш како очите ти се вкрстуваат, гадно, гадно чуство. Не успеав повеќе од пола минута да издржам на вакво 3D. :)

Впрочем, не мора да ми верувате мене - не џабе во Техномаркет и Нептун шиткаат 3D телевизори со по 5-6 пара ГРАТИС наочари за 40.000. Едноставно, никој не ги бара.

3D-то дојде со Avatar, после него си отиде, можеби кога ќе излезе Avatar 2 пак ќе биде популарно. Но, додека не се подобри технологијата, не би ви препорачал да експериментирате.
Мала исправка ако збориме за прототипот на 3D-то значи оние цвикери со сина и црвена страна се појавија уште во средината на 70тите - татко ми е жив пример за присуство на таквите кина во Англија. Но контраефектот е скоро ист како кај поновиве - главоболки, вртоглавици (мое мислење е дека симетричноста на диоптерот ја нема кај двете очи - некои луѓе -повеќето - имаат ситуација кај што едното око т им е за нијанса поголем/помал диоптер од другото).
Мое мислење за 3D то е само напумпаност во ефекти. И не е за секого (најчесто за поголемата маса на народот - освен ако не е мазохистички настроен). Јас не би зел од проста причина што очите ме болеа по само 20 минутно гледање. Да, ефектот е добар но не по цена на болката и чувството на шашардисаност после поминатото време со нив. Башка ме иритира фактот дека сега секој нов филм се заснова повеќе на ефекти повеќето 3D додека оригиналноста на сценографијата замира. Не е се` до ефектот, некогаш поголем мајндфак/филмски оргазам доживуваш во филм од Вуди Ален/рандом психолошки трилер.

Абе луѓе , зошто има 3d филмови вакви
sidebyside.jpg

како се менува тоа да биде на цел екран?
И од кај ги спуштате овие филмови?

Вака треба да биде,стисни на 3D копчето на далечинското ако не ти е наместено на автоматски. :D

Дечки ај некој во пп ако сака нека ми пиши од кај да симнам некој 3 Д филм.

Дечки ај некој во пп ако сака нека ми пиши од кај да симнам некој 3 Д филм.

Zamunda.se
--- надополнето: 6 јануари 2014 во 13:26 ---
Инаку јас земав ТВ со вакви 3Д очила http://www.digitaltrends.com/wp-content/uploads/2012/02/Samsung-UN60ES8000-glasses.jpg и ги стискам горе кај што е Power копчето и свети црвено/зелено 2-3 секунди и се гаси после пуштам 3Д филм (ми дава две слики на ТВ, ваљда така треба м?) и нема ефект никаков. Како се вклучуваат очилата? Треба нешто посебно да имам за нив или?

Zamunda.se
Инаку јас земав ТВ со вакви 3Д очила http://www.digitaltrends.com/wp-content/uploads/2012/02/Samsung-UN60ES8000-glasses.jpg и ги стискам горе кај што е Power копчето и свети црвено/зелено 2-3 секунди и се гаси после пуштам 3Д филм (ми дава две слики на ТВ, ваљда така треба м?) и нема ефект никаков. Како се вклучуваат очилата? Треба нешто посебно да имам за нив или?

Абе другар и јас имав спуштено филм од на zamunda.net и исто две слики ми даваше а беше филмот 15-16 гига па си реков у к...ц џабе чекав да се спушти не е 3Д и го избришав.

Zamunda.se

Ќе ги пуштиш очилата, па после стискаш на копчето 3д на даљинското и бираш модел на 3д (хоризонтален или вертикален) зависи како е поделен филмот. Кога ќе го направиш тоа треба да гледаш матна слика без очилата, а со нив 3д. Пробај па кажи дали функционира :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom