Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Јас сум верничка, ама со никого од верниците не можам да правам нормален муабет, оти темите им се за ѓаволи и бесови.
Интересно е што најполезните линкови и книги сум ги нашла по некој муабет со човек што се декларира како атеист.

Јас немам никаков проблем да зборувам за религијата и во живо. Всушност, ми претставува задоволство да им ја уништувам верата на луѓето околу мене. Се сеќавам во една прилика го извадов отец Стефан Санџаковски од чевли. На заминување човекот кој ме однесе кај него ми рече, срам да ти е, никогаш го немем видено отецот толку изнервиран...
:icon_lol:
Сериозно, зошто би го правел тоа? Разбирам да ги прашаш зошто не реагираат на разните злоупотреби од страна на црквата како институција, но она што е лично убедување или верување е нешто што, по мене, им дава на тие луѓе сигурност. Колку и да изгледаат забегани нивните верувања, сепак се лично нивни и ако тоа им помага или дава некаква сила, нека ги. Се додека ти не си засегнат од нивното делување, не знам зошто е потребно тоа. Мислам, и мене ми е интересен реметов овде што го терате, но, да им ја уништуваш вербата некако е too much. Онака, процедурално беше. :P

Сериозно, зошто би го правел тоа? Разбирам да ги прашаш зошто не реагираат на разните злоупотреби од страна на црквата како институција, но она што е лично убедување или верување е нешто што, по мене, им дава на тие луѓе сигурност. Колку и да изгледаат забегани нивните верувања, сепак се лично нивни и ако тоа им помага или дава некаква сила, нека ги. Се додека ти не си засегнат од нивното делување, не знам зошто е потребно тоа. Мислам, и мене ми е интересен реметов овде што го терате, но, да им ја уништуваш вербата некако е too much. Онака, процедурално беше. :P

Сега ќе ти кажам зошто. Многу ми се мизерни верниците кои го имаат сфатено христијанството како додаток на еден просечен граѓански живот. Вака отприлика размислуваат: Имаме жена, деца, стан, кола, имаме некоја релативна удобност, што уште ни треба? Бесмртност. Kако се доаѓа до неа? Треба да се пости пред Велигден и да се вапцат јајца. Рајот е наш. Јухуу...

Е не ги можам, морам да ги нервирам...
--- надополнето: 27 декември 2011 во 23:14 ---
Јас сум верничка, ама со никого од верниците не можам да правам нормален муабет, оти темите им се за ѓаволи и бесови.
Интересно е што најполезните линкови и книги сум ги нашла по некој муабет со човек што се декларира како атеист.

Само да то кажам дека го имаш најубавиот аватар на форумот.

Само да то кажам дека го имаш најубавиот аватар на форумот.[/quote]

Тенкс.:pipi:

Е не ги можам, морам да ги нервирам...
--- надополнето: 27 декември 2011 во 23:14 ---
:D
Верувај, мене ми е ептен забавен подфорумов, сеиров тука е прајслес, само тоа "да им ја уништувам верата" некако прегрубо ми зазвучи.

Јако пуштање...
И љубов ќе се роди... верник со атеист...
Ако деца, сакајте се... баталете вера... Love is all that matters...

Цццц, да не може човек да даде естетски суд без да биде обвинет за пуштање. Што народ ќе бевме...

:)

Јако пуштање...

Јас сум во брак со атеист и препорачувам таква врска. :П

Цццц, да не може човек да даде естетски суд без да биде обвинет за пуштање. Што народ ќе бевме...

:)

„Не не` чАпкајте, ние сне вАрени!“ -- само за иницираните во Предворјето на Храмот на Патниците.

Епа како може да кажат дека се вистински верници, ако некој на форум (па нека е и Абадон :) ) со своите постови им ја уништи вербата... Значи тие луѓе не ни верувале, туку нивната „верба“ е произлезена од околината во која се наоѓаат и од страв за предрасуди... Така не се верува, ако веќе си го избрал тој пат.
--- надополнето: 27 декември 2011 во 23:51 ---
Јако пуштање...
Кај пак ти љубов, па атеистите не се способни да љубат зошто не знаат што е тоа љубов... (така нешто ни имаа напишано „верниците“)

Атеистите се студени материјалисти лишени од секакви емоции.
Abadon ќе да е антихристот по се изгледа :pos:

Атеистите се студени материјалисти лишени од секакви емоции.
Abadon ќе да е антихристот по се изгледа :pos:
Имаше анкета за најголем антихрист, не ќе да е тој....:D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom