Разговор со детето за секс

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
Acid, дали стварно мислиш дека покрај се денес има потреба и од дома да ти се каже што е секс? Па сигурно детето ќе дознае се што е потребно бар две години пред да се амбицира и да праша дома! 21ви век сме мајку му!

Анастазија напиша:
Acid, дали стварно мислиш дека покрај се денес има потреба и од дома да ти се каже што е секс? Па сигурно детето ќе дознае се што е потребно бар две години пред да се амбицира и да праша дома! 21ви век сме мајку му!

Epa da,Anastazija, ke doznae,ama kako i sto? Ili spored tebe toa ne e vazno.Vazno ke nauci prakticno,a?aaa???

Moeto skromno mislenje:

Mnogu cesto, roditelite i ne pomisluvaat deka nivnite ”mali” deca razmisluvaat za sexot. No,tie ne samo sto pomisluvaat,tuku i go praktikuvaat. I koga roditelite ke cujat vakva izjava,se plasat,se branat so izjavite: ”moeto dete e uste malo”,”nego ne go interesira toa seuste” i sl.

I tuka ja pravat osnovnata greska.

Mozebi nivnoto dete i navistina seuste ne e navlezeno vo tie vodi,no sigurno e deka go interesira temata,saka da se informira,da doznae,da istrazuva. Plasejki se od reakcijata na roditelite,decata najcesto osnovnite i prvicni informacii gi dobivaat od svoite neuki i neiskusni drugari i drugarki,so koi si gi razmenuvaat najintimnite zivotni momenti. Cestopati i se sramat da gi prasaat roditelite za sexot,pa ostanuvaat kusi za informacija i znaenje,osobeno za preventivni merki na zastita.
Kolku i da izgleda neverojatno,denes ne e cudno ako devojce na 15 godisna vozrast koe nemalo seksualno iskustvo,se smeta za ”prestareno”. Granicite na vozrasta na koja se zapocnuva so sexot se drasticno pomesteni kon nadolu,pa taka denes, decata na svoi 14 godini vece se falat so svoite sexualni dozivuvanja i iskustva.

Za da ne dojde do ova i za da roditelite uspesno gi podgotvat svoite deca za zivotot,a osobeno za ljubovniot zivot,treba navremeno i soodvetno da razgovaraat so svoite deca na temata sex. Mozebi ke bide neprijatno za dvete strani,no samo na pocetokot. Potoa ke sledat bura na prasanja,na koi duri i ke se iznenadat i ke se fatat sebe si deka i ne gi znaat bas site odgovori.
Vakvite otvoreni razgovori treba da zapocnat nekade okolu 12-13 godisna vozrast na deteto,iako ne projavilo interes.(pred roditelite). Treba da bidat lezerni i nonsalantni, neusileni i slobodni.Roditelite ne treba da zboruvaat za sebe i svoite iskustva,toa decata gi odvraca od razgovorot i istiot go dozivuvaat kako ”lekcija”.
Treba da se zboruva otvoreno,iskreno,da se pottikne razgovor vo koj zaednicki ke se participira,a ne samo roditelot da zboruva.

Za roditelite: Upotrebuvajte gi zborovite: sex, ljubov, odnosi, penetracija, predigra, zastita, eden ili poveke partneri...Ne odete vednas kon posledicite. Toa ke gi isplasi i nikogas poveke nema da ve prasaat ili da vi se doverat.
Bidete ednakvo neiskusni vo tekot na razgovorot kako i vaseto dete i razgovarajte na negovo vozrasno nivo,izbegnuvajki gi vozrasnite razliki i barieri. Osobeno izbegnuvajte gi izjavite: ”…e vo nase vreme..”!

Najdobro vreme za vakvite razgovori so vasite deca se kafe-pauzite, dobar film koj moze da vi posluzi kako osnova za muabet,statija vo vesnik ili informacija dobiena od internet. Ke se zacudite,ako se zaclenite na nekoj od makedonskite forumi na Internet,kolku mnogu mladi razmenuvaat informacii i iskustva na ovaa tema.
Vklucete se vo internet prostorot,bidete blisku do svoite deca,citajte sto citaat,gledajte sto gledaat,slusajte sto slusaat. Koga ke pokazete razbiranje za nivnite interesi na drugite polinja,iako mozebi kosa vi se kreva na glava, ke go steknete nivnoto vnimanie i doverba. Ke imaat vpecatok i ke bidat srecni sto imaat ”inn” roditeli,koi se vo trend i ke sakaat da razgovaraat so vas. Ke bidat slobodni bez strav i sram da vi se otvorat i doverat.
Ne im se smejte,ne pokazuvajte pred niv strav,ne gi ironizirajte.

I na krajot,pozelno e posle vakvite intimni muabeti,da go gushnete svoeto dete,da go pottiknete povtorno da se vrati vo vashata pregratka kade ke se cuvstvuva razbrano,bezbedno i sigurno.

Za Anastazija:

Anastazija,draga,tokmu vo 21-ot vek,vreme na otugjenost,razgovorite po doma so roditelite i za temite od oblasta na "kako se pravi sarma",doprinesuvaat za zdrav zivot,zdrav odnos kon zivotot i zdrav i normalen SISTEM NA VREDNOSTI!!!
Sexot ne e suknjicka za koja bas i ne mora da se razgovara,pa ako ne e pogodena,ke kupime druga,znaes?!
Sexot e eden od najvaznite zivotni momenti,za koi,izvini vaka,ama ne se uci na ulica.Tamu se strada!!!

Anastazija,draga,tokmu vo 21-ot vek,vreme na otugjenost,razgovorite po doma so roditelite i za temite od oblasta na "kako se pravi sarma",doprinesuvaat za zdrav zivot,zdrav odnos kon zivotot i zdrav i normalen SISTEM NA VREDNOSTI!!!
Sexot ne e suknjicka za koja bas i ne mora da se razgovara,pa ako ne e pogodena,ke kupime druga,znaes?!
Sexot e eden od najvaznite zivotni momenti,za koi,izvini vaka,ama ne se uci na ulica.Tamu se strada!!!

Не велам да не се зборува за основните животни вредности како што не велам ни дека не треба да се спомне сексот и да се понашаме како да се раѓаат во зелка децата, ама не е тоа тема за со родител. Во ова општество кое сме го прифатиле такво какво што е уште родителите фали да зборат со децата за сексот! Тоа може да иде како уз наставна програма, телевизја, весници, што ти знам гледам и книги има за деца за сексуална едукација али не со мајка да се збори!!! Таа тема отсекогаш ми била глупава за отварање пред родители. Никоаш не сум била доволно блиска со моите и не сме разговарале за секс али не гледам дека има некој проблем со мене сега. Напротив, знам за многу случаи каде мајка-ќерка односите се далеку послободни па тие девојчиња си направија проблеми како нестабилни сескуални врски, менување партнери, тинејџерска бременост. ЈАс сепак си останувам на тоа дека во семејството сексот треба да не е тема за разговор.

Devojce od 16 godinki, pizdulence sednalo da mele za sex, aman veke, do koga???

Za sex mora da se razgovaraso decata, za posle da ne si gi cukaat i roditeklite i decata glavite od zid.

Не, треба да имаш 33 години за да можеш да зборуваш за секс. Животно искуство е потребно тука... Ок бе, збори си ти со ќерка ти за секс најотворено и се надевам нема да си ги чукате главите од ѕид...

абе види, сеа да дојдат моите и да ми зборат за секс би ми било ептен глупо, па сеа

Анастазија напиша:
Анастазија душо, ти да не си реинкарнација на ying-yang? Тоа е една постара форумџика, шута до немајкаде, никогаш не се согласила со некој друг форумџија, па макар и АПЛА знаела дека не е во право. На крајот заврши со бан, нормално.

Не Анастазија, нормално дека на детето немора да му се каже што е секс.:icon_roll
Многу добро ќе научи што е секс од телевизија. Сигурно нема да има проблем да најде некоја курва за тоа. Може да научи и што е секс преку интернетот. Ќе утипка www.fisting.com, па доколку му бидеш девојка, радо ќе ти приреди еден добар „фистинг”....

Анастазија напиша:
Тоа може да иде како уз наставна програма, телевизја, весници, што ти знам гледам и книги има за деца за сексуална едукација
Уз наставна програма? Додека учев, еднаш во основно имавме предавање за секс. Дојдоа некои шупци студенти кои не „учеа” како се става кондом на краставица. Ама баш краставица. Велиш телевизија и весници? Единствено „ќоше” за секс е „секси ќоше-то” на Барби во Вест. Ако сакаш твоето дете да се секса со дрво во парк (како што го препорачува самата...) - тогаш ова е навистина добра идеја!

Анастазија напиша:
али не со мајка да се збори!!!
Еј, полека со извичниците... Очигледно си имала лош и (во некоја мера) трауматичен однос со мајка ти. Јебига, секое семејство не може да се нарече „семејство”. Нормално дека не сме сите исти.
Анастазија напиша:
Таа тема отсекогаш ми била глупава за отварање пред родители. Никоаш не сум била доволно блиска со моите и не сме разговарале за секс али не гледам дека има некој проблем со мене сега.
Обично тие што имаат проблем, воопшто не се ни свесни за тоа. Тоа е заебаната работа. :icon_neut И на какви проблеми мислиме? Можеби сеуште немаш проблеми кои произлегуваат од твојата сиромашна сексуална едукација, меѓутоа сигурно имаш друг проблем... :wink:
Анастазија напиша:
Напротив, знам за многу случаи каде мајка-ќерка односите се далеку послободни па тие девојчиња си направија проблеми како нестабилни сескуални врски, менување партнери, тинејџерска бременост. ЈАс сепак си останувам на тоа дека во семејството сексот треба да не е тема за разговор.
Извини, извини, извини. Морам да ти се извинам пред да те наречам ГЛУПА. Жими се, ова е најглупата изјава што некогаш ја имам прочитано. Има случаи и кога човек навистина мора да те запраша - колку години имаш?

Анастазија напиша:
Не, треба да имаш 33 години за да можеш да зборуваш за секс. Животно искуство е потребно тука... Ок бе, збори си ти со ќерка ти за секс најотворено и се надевам нема да си ги чукате главите од ѕид...
Точно, се зависи од искуството и од (маалски кажано) „акалот”. Ти душо, немаш ни години, ни искуство, а богами ни акал. :wink:
Инает до немајкаде. Бреее.

Анастазија напиша:
Јас сум за тоа дека сексот треба да остане табу тема во семејството. Односот дете - родител, бар по мене, не е таков што допушта муабети како „и ќерко, ние тебе те напрајве еднаш кога се вративме од слава, на подот во WC” или она попопуларното „веќе си голема и треба да знаеш дека ти дојде на светов откако девет месеци пред тоа татко ти сврши во мене”. Во училиште да има сексуално образование - можеби и е прифатливо, али дома мислам дека нема потреба...

После ќе останувале трудни девојчиња од 13 години ... е па ќе остануваат. Не сите учат све од улица ... и колку и да учат, појасно од родител неможе никој да им објасни. И како што ти кажа Ејсид ... не муабети од типот на свршување бла бла бла ... има доста покултурни кои ќе ги научат на нешто децата без перверзија во нив.

А за тоа како не направиле родителите ... што муабет ти е тој па???:nesvest:
Тоа не е муабетот на кој се мисли во темава ... или па толку сваќате ...

Анастазија напиша:

Животно искуство за секс? Да пробаат све за да знаат еден ден што е во ред, а што не?
Абре не е тоа мала работа за денешниве деца кои прескокнуваат игри пред двор и растат со секс алооо!

Тоа што можеш (и треба) да го научиш од родителите во врска со сексот, нема шанси да го научиш од телевизија, интернет или книги. Па за што служат родителите мајку му стара? Тие треба да те воведат во животот, да ти ги објаснат основните работи ( а репродукцијата е една од нив), не само да ти купат телевизор и да ти кажат "ќерко повели едуцирај се!"
Acid, btw, што е акал?

Ма што има да се зборува-пушти еден филм од тие едукативните и нека гледа детето!!!

Marata напиша:
Тоа што можеш (и треба) да го научиш од родителите во врска со сексот, нема шанси да го научиш од телевизија, интернет или книги. Па за што служат родителите мајку му стара? Тие треба да те воведат во животот, да ти ги објаснат основните работи ( а репродукцијата е една од нив), не само да ти купат телевизор и да ти кажат "ќерко повели едуцирај се!"
Acid, btw, што е акал?
Се согласувам со напишаното, Марче. :wink:

Инаку, „акал“ - памет, ум.

Назад на темата сега. :wink:

imam 18 god. i se sto imam nauceno vo vrska so seksot e od strana na moite roditeli...se sto me interesiralo i sto sum trebala da go znam mi go kazale..nikogas seksot ne ni bil tabu tema..

лееелелел Анастазијо боли глава од тебе....
мое мислење е дека треба и мора родителите да прават муабет со децата за тоа и тотално стојам зад тоа , кога кажувам муабет тука подразбирам и давање на материјал, зш да не, на пр. (списанија,филмови итн). едукацијата од дома е најважна пред се

Mora sekoj roditel da razgovara so svoeto dete na taa tema,bideki koga ne se razgovara ima posle tragicni posledici.Ke ostani bremena nekoja mlada pa posle dzabe e zboranje.vaka pred vreme treba doma da se razgovara za se otvoreno,da se pouci deteto sto e dobor a sto ne.Posto od spisanijata ke nauci nesto ama se sto pisi vo spisanijata ne e na mestoi.Denes mnogu malku luge moral imaat,pa veke se nema granica sto treba a sto ne.Zatoa roditelite se tuka ,da te poucat.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom