Снаа Vs Свекрва

• Креатор на темата Креатор на темата Kallista
  • Време на започнување Време на започнување
Епа и да има услови (за себе прво говорам) за сместување кај моите,а има почитуваниот мој сопруг не сака да биде ДОМАЗЕТ и токму тој проблем доага од традицијата дека секогаш невестата мора да оди кај момчето. Па јас и не би се согласила со тоа. Зошто? Бидејки кога сте веке заедно и едните и другите се ваши родители секако по нивната смрт се што имаат останува на децата.. а дали тогаш би отишле? Ако нему му пречи да живее со моите и тоа на различен кат со различен влез кој што нема никакви додирни точки еден со друг зошто пак јас би живеела со неговите родители во нивните 5 соби? Јас сум 5 години со него во брак и ниту еднаш не сум се почувствувала отфрлена од мајка му мислам немам зборови стварно ме прифати со сите мои маани и доблести ама и јас така ги прифатив нив. Е овде се меша традицијата и ретко кој маж би отишол да живее кај родителите на сопругата. Не гледам јас ништо лошо во тоа ама ние македонците си имаме некој менталитет некои сваќања кои понегокаш ни сами не си ги разбираме. И на крај краева па што ми е гајле што ке кажат луѓето битно е со сопругот убаво да ми е. АМА родителите на сопругот секако ке најдат начин вака или онака да ти плеснат во очи дека ,,таму кај мајка ти ке можеш да командуваш,, ма какво командување какви ѓаволи ,,волкот го менува влакното но не и карактерот,, така е и со лугето каков си таков си не е ни толку важно каде си. Најважно од се е според мене во семејството да владее љубов, почитување и взаемно разбирање. Се она останато не е ни толку важно.

Ne sakam da se pravam pametna,no seto toa sto go napisav za tolerantnosta ne e fraza tuku licno iskustvo.Ona sto jas sum go preziveala so mojata svekrva(inaku od Vranje kade sto postoi najintelegentnata rasa)ne bi go posakala na nikoj.Poucena od toa iskustvo,nikogas nema da si dozvolam da ja torturiram mojata idna snaa.A ako taa bide demokratski nastroena(kako vas)togas nema da ziveam so niv.Ke im plakam kirija,za da se zapoznaat so sin mi so site problemi sto gi nosi brakot.Ako mi donesat vnuce na cuvanje-ke cuvam,ke im zgotvam ako treba...No ,nema togas da dozvolam da se podredam na niv...Ke ima vreme i nejzinite roditeli da pomognat....Sigurno 100%deka tie ke znaat se podobro od mene(bidejki jas ke bidam SVEKRVATA)no barem ke gledam i ke ucam.Covek uci dodeka e ziv....Inaku ne sum konfliktna licnost ,veruvam deka mojata snaa ke me pocituva...A ako vlezete vo familijata ,so stav(ne dozvoluvam nekoj da me gazi)togas uste vo start ste osudeni na nervozi...Glupo e na nekoja povozrasna zena da i nametnuvate stav deka ste popametna i ne dozvoluvate nekoj da ve komanda...Prioritet treba da vi bidat odnosite so mazot...Ako toj ve pocituva,veruvajte nema da ima pricina za dokazuvanje...Toj sigurno znae sto i do koja granica majka mu moze da odi...Ne sum odgledala mamino since sto ke me potvrduva za sekoja postapka...Sin mi znae i da si go pokaze i istera svoeto mislenje...

сопруг не сака да биде ДОМАЗЕТ и токму тој проблем доага од традицијата дека секогаш невестата мора да оди кај момчето.
Тогаш изворот на евентуални лоши односи снаа свекрва не е во свекрвата туку во синот и сфаќањата за избор на живеалиште. Јас сум модерен зет ама мене пред 20 и кусур години не ми понудија куќа, ни соба ни плац...шурата треба цела да ја земе оти им е син џанам ... мислам :notworthy:, ...повеќето случаи се вакви -за шурата куќата, за зетот шипинката насадена у двор. Затоа ми се чудни муабети од типот свекрвата била виновна за лошите односи меѓу двете семејства

Аман не реков јас дека отидов таму и ги згазив сите ниту пак тие ме згазија мене , но се си има свои граници. Пробав јас со убаво не сум пак ни јас мамина маза и никогаш дома на послужалник не ме служеле, ама кога увидов дека некој отчекува од мене да ги извршувам сите домашни обврски, да одам на работа и на крај да бидам дежурен виновник за секоја глупа работа и за на крај да дојде ден да ми биде буквално без срам кажано дека јас немам никакво право на глас и тоа за глупа најглупа работа на свет ,,имаш најмала плата,, аман ти се молам па ај најдете ми работа каде платата е поголема.... а се разбира не е мала сега јас незнам колкава плата треба да имаш па да не заслужиш таков ладен туш? Е од тој ден ставив една огромна точка и завртев нов лист. Ниту јас да се жалам на сопргот ниту свекрвами да се жали на мајка ми. Еден домакински муабет најискрено и најотворено си кажав што имав, а богами и таа. Значи ако се сака се се може. Е сега веке е друго. А можеше и веднаш така да биде ама нели за се треба време. Зошто да си играме глува пошта од типот,,кажи и на жена ти,, и ,,пренеси и на мајка ти,, кога аман живееме во иста куќа. Јас никогаш не и се лутам и да ме прекори и да ми каже ,,јадењето денес не беше нешто погодено,, , ма многу пати се случило да го утнам ручекот :oops: но :cuc: таа никогаш не ми го фрлила тенџерето преку тераса како на една моја другарка што и се има случено :giggle:. Секој се учи на грешките, па и никој не е безгрешен. И кога на крај ние си се смиривме една со друга сега веке сме добри другарки( свекрва ми понекогаш знае да каже ајде другарка дај по едно кафе) и двете свативме дека нема полза од кавги и ,, глуви пошти,,. Ама ајде де можеше и веднаш така да биде. А за ова со :) шипинките во дворот ама паднав од смеење, без љутиш ама стварно ми беше смешно. Ако родиле оваа година може по еден чај да честиш убав е тој чај да. :pos: Мислам да не се сватиме погрешно само смешна ми беше фразата, а во право си во поголем број од случаите секогаш зетот ги добива шипинките.:tapp:

Аман не реков јас дека отидов таму и ги згазив сите ниту пак тие ме згазија мене , но се си има свои граници. Пробав јас со убаво не сум пак ни јас мамина маза и никогаш дома на послужалник не ме служеле, ама кога увидов дека некој отчекува од мене да ги извршувам сите домашни обврски, да одам на работа и на крај да бидам дежурен виновник за секоја глупа работа и за на крај да дојде ден да ми биде буквално без срам кажано дека јас немам никакво право на глас и тоа за глупа најглупа работа на свет ,,имаш најмала плата,, аман ти се молам па ај најдете ми работа каде платата е поголема.... а се разбира не е мала сега јас незнам колкава плата треба да имаш па да не заслужиш таков ладен туш? Е од тој ден ставив една огромна точка и завртев нов лист. Ниту јас да се жалам на сопргот ниту свекрвами да се жали на мајка ми. Еден домакински муабет најискрено и најотворено си кажав што имав, а богами и таа. Значи ако се сака се се може. Е сега веке е друго. А можеше и веднаш така да биде ама нели за се треба време. Зошто да си играме глува пошта од типот,,кажи и на жена ти,, и ,,пренеси и на мајка ти,, кога аман живееме во иста куќа. Јас никогаш не и се лутам и да ме прекори и да ми каже ,,јадењето денес не беше нешто погодено,, , ма многу пати се случило да го утнам ручекот :oops: но :cuc: таа никогаш не ми го фрлила тенџерето преку тераса како на една моја другарка што и се има случено :giggle:. Секој се учи на грешките, па и никој не е безгрешен. И кога на крај ние си се смиривме една со друга сега веке сме добри другарки( свекрва ми понекогаш знае да каже ајде другарка дај по едно кафе) и двете свативме дека нема полза од кавги и ,, глуви пошти,,. Ама ајде де можеше и веднаш така да биде. А за ова со :) шипинките во дворот ама паднав од смеење, без љутиш ама стварно ми беше смешно. Ако родиле оваа година може по еден чај да честиш убав е тој чај да. :pos: Мислам да не се сватиме погрешно само смешна ми беше фразата, а во право си во поголем број од случаите секогаш зетот ги добива шипинките.:tapp:
Се лутам на вирозиве и настинкиве и на еволуцијата што ни оставила синуси без врска, а за чај нема проблем (y)

бтв, дури сега приметив дека темава воглавно е наменета за женскиот пол :)

Маријана, а како твојата пријателка изреагирала на летачкото тенџере?
:)
Мислам.... да сум јас, немало на добро да заврши :)

Letackoto tendzere ja pokazalo gluposta na svekrvata,koja zaboravila deka vo minatoto (ako taka komunicirala nejzinata svekrva)imalo mnogu takvi tendzerinja! Zaboravila deka bila mlada i ne znaela dosta raboti da zgotvi....A snaata ako se trgne nastrana i se napravi deka nisto ne primetuva (ako moze)ke se postedi od nepotrebni kavgi....Da sum mozela taka da reagiram ke si go socuvav ,zdravjeto....Zatoa toa mi e za pamet,da ne i pravam gluposti na snaata....

Па таа е многу ладна и одмерена само се свртела и си заминала :notworthy: зошто би се нервирала, ама јас не би можела така незнам јас дали би прекутела:sick:.

Idealna situacija bi bila koga snaata i svakrvata bi se slagale, znam deka ima takvi primeri dosta, no na zalost postoi i drugata strana koja jas ja iskusiv. Sekogas sum pocituvala postari i sum vospitana taka da sramota e da se karas i da povisuvas glas na postari. Ama lugje za se ima granica. Na pocetok od brakot mojot soprug mi kaza deka ne se gleda mnogu so negovite zatoa sto ne se slozuva so niv, jas bev taa koja go terase da odime kaj niv zatoa sto mu rekov kakvi i da se roditeli ti se i ke gi pocituvame. Arno ama na niv se im smetase, od faktot deka imam fakultet, pa zasto sum makedonka, pa zasto sum imala svoe mislenje(kao trebalo da bide sto oni ke kazat taka e) ili jas sto i da napravam jadenje(salata, torta) svekrvata ne go jade demek ne znaela sto ima vnatre, gi vikam na rucek doagjaat i vikaat a pa nie jadevme doma??? ili trebase da pocnam so rabota i gi prasuvam dali maliot ke mi go cuvaat za da prifatam za 8 saati i kao ne e problem i jas prifativ i im vikam aj da se dogovorime za deteto kako ke pravime i oni mi vikaat a ne moze taka, nie ne sme rekle deka ke go cuvame, nie mozeme samo cetvrtok, petok i sabota????????? a sto da pravam jas drugite denovi?

taka da kaj mene epten odgovata filmot monster(s) in law :))))

a zaboraviv da napomenam deka ne ziveeme zaedno........

Imam ubav odnos so svekrva mi , fina e iskrena nemala kerki a i bilo zelba pa me gleda kako kerka se gleda od mars deka me saka ... mojata majka imala problemi so svekrva i i znam deka nikad na baba mi ne i bese pogodeno od majka mi iako majka mi premnogu se trudese okolu nea no sepak imaat uloga i kerkite bla bla ne sakam da pomislam kako i bilo na majka mi samo nesakam jas da go doziveam toa :(

jas moram da kazam deka so svekrvami sum kako majka i kerka koj veruva veruva koj ne nemora-taa e tojku mila so covek da ja vidi nemoze da ne ja saka i prv pat koka ja zapoznav mi vlez zenata po koza sega si imam detence a taa tolku mi se naoga i ako ziveam odelno vo drua kuka jas po cel den sum kaj nea premnogu se povrzavme duri i sestrite nekogas ke mi zamerat zatoa sto mislat deka poveke ja sakam nea od majka mi so ne e tocno normalno ja sakam premnogu taa mi e vtora majka i ako odi nekade na dva tri dena premnogu mi fali i taa mi se javuva i jas kako kerka me gleda a ne kako snaa -ja postovam i me postova --i mi e maka koga ete kaj nekoi ne e taka za zal nazalos taka bese i kaj sestrami nepogodeno pozdrav do site imajte ubav den

Маријана, а како твојата пријателка изреагирала на летачкото тенџере?
:)
Мислам.... да сум јас, немало на добро да заврши :)
ахах нејзе би ја фрлила? :D кажи дали делиме мислење :pos:

Не, туку ќе ја малтретирам секојдневно. Се што ја нервира ќе правам... и ќе се смешкам :) Не сум будала да се карам :)
па не ти е лошо и тоа.. секојдневно малтретирање..
али ја сепак би ја превртела.. ќе речам се лизна јбг.. :D се дешаа..
ако ништо друго ќе ми биде мирна главата некоја недела додека е во болница.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom