Снаа Vs Свекрва

• Креатор на темата Креатор на темата Kallista
  • Време на започнување Време на започнување
Жени, девојки сте добиле некој сличен коментар од вашите свекрви (идни)?

-Кога се роди нашиот син, свекрва ми и рече на мајка ми, „немој воопшто да се трудиш, јас ќе бидам подобрата баба“.

- Мајката на моeтo поранешнo момче и рече на мојата најдобра другарка, во мое присуство „Марсиа, јас би сакала ти да му бидеш девојка на мојот син“. Ќе умрев.

- Само што припремив пица за вечера, неговата мајка дојде до мене, и тивко ми шепна „јас правам пица само кога ме мрзи“.

- На свадбата на мојата најдобра пријателка, нејзината идна сверква и шепна „Се уште не е доцна да се откажеш“.

- Две недели откако се породив, сверква ми и рече на мајка ми дека треба да се засрамам што не сум се обидела да ја намалам тежината веднаш после породување.

- Еднаш ми спомена дека треба да сум среќна што мојот прв сексуален однос бил со нејзиниот син, другите момци не биле толку нежни.

- Откако јас и нејзиниот син се зедовме, таа спомна во друштво „Нашите деца никогаш не се женат со онаа што ние сакаме“.

- Во првата година од бракот, една недела пред Св. Валентин, свекрва ми ми напомена дека нејзиниот син ќе го помине денот со неа, а не со мене.

- Постојано вели дека оди во црква, за да го моли Бог да ни прости мене и на нејзиниот син што спиеме во ист кревет.

- Мојата свекрва се јави да ми каже дека имала кошмар, во кој сонувала дека нејзиниот син останал без покрив над главата. Потоа ми рече да ги откажам сите планови за тој ден, бидејќи ќе дојде (2 часа возење), само за да провери дали е нејзиниот син во ред.

- Мајката на мојот поранешен партнер ми рече „Навистина посакувам да беше повеќе како Лиса (неговата поранешна девојка). Но, се чини ќе поминеш. Не си убава како неа, но шминката помага“.

- Пред да се омажам за сопругот, таа ми велеше „Влошките/тампоните се за мажени девојки“. Не знам што мислеше со тоа, но сé уште им го повторува на своите немажени ќерки.

- Пред целото семејство на моето момче, таа ми кажа „Душо, дали знаеш дека твоето тело не произведува јајца? Тие со кои си се родила, тие ќе ги имаш. А секоја година губиш по некое јајце. Колку години имаш? 27? Мислам дека треба да забрзаш“.

- Ми остави итна порака на мобилниот дека треба веднаш да и се јавам. Кога и се јавив, целата нервозна мислејќи дека сум згрешила нешто, само ми кажа дека треба да ја информирам шест месеци однапред пред да се омажам за нејзиниот син, за да може да ослабе и да носи убав фустан. Колку за информација, ние се уште не сме ниту свршени.

- Јадев сладолед пред некој ден, кога таа со восхит кажа „Уффффф, сигурна сум дека знаеш што значи ова“. Кога ја прашав, таа мислела дека сум бремена бидејќи се опуштив со сладоледот.

- Кога првпат ги запознав родителите на мојот дечко за Божик, мајка му ме фати за задникот и му рече „Оваа има меко газе, ми се допаѓа“.

- Мојата поранешна свекрва едноставно ми рече „Јас бев тука прва“.

- За време на вечерата, таа просто ми се отвори и ми рече „Знаеш, бев сигурна дека Крег е хомосексуалец се до неговиот 12-ти роденден. Никогаш немаше донесено дома некоја девојка.“

- Ми откри дека била девица се додека не го запознала таткото на мојот дечко. За разлика од нејзината сестра, која спиела со секого и практикувала „различни начини“ на секс. Мислам колку различни може да постојат?

- Ги гледавме старите слики од мојот дечко, кога налетавме на една од него и неговата поранешна девојка. Тогаш мајка му рече: „Дали ја запозна Мередит? Таа е најслатката, најдобрата, најубавата девојка со која некогаш Мајкл се забавувал“.

Преземено од Таратур

kerka mi e zlato ama snaa mi gubre ?!?!?
--- надополнето: Oct 2, 2011 7:48 AM ---
e da
Жени, девојки сте добиле некој сличен коментар од вашите свекрви (идни)?

-Кога се роди нашиот син, свекрва ми и рече на мајка ми, „немој воопшто да се трудиш, јас ќе бидам подобрата баба“.

- Мајката на моeтo поранешнo момче и рече на мојата најдобра другарка, во мое присуство „Марсиа, јас би сакала ти да му бидеш девојка на мојот син“. Ќе умрев.

- Само што припремив пица за вечера, неговата мајка дојде до мене, и тивко ми шепна „јас правам пица само кога ме мрзи“.

- На свадбата на мојата најдобра пријателка, нејзината идна сверква и шепна „Се уште не е доцна да се откажеш“.

- Две недели откако се породив, сверква ми и рече на мајка ми дека треба да се засрамам што не сум се обидела да ја намалам тежината веднаш после породување.

- Еднаш ми спомена дека треба да сум среќна што мојот прв сексуален однос бил со нејзиниот син, другите момци не биле толку нежни.

- Откако јас и нејзиниот син се зедовме, таа спомна во друштво „Нашите деца никогаш не се женат со онаа што ние сакаме“.

- Во првата година од бракот, една недела пред Св. Валентин, свекрва ми ми напомена дека нејзиниот син ќе го помине денот со неа, а не со мене.

- Постојано вели дека оди во црква, за да го моли Бог да ни прости мене и на нејзиниот син што спиеме во ист кревет.

- Мојата свекрва се јави да ми каже дека имала кошмар, во кој сонувала дека нејзиниот син останал без покрив над главата. Потоа ми рече да ги откажам сите планови за тој ден, бидејќи ќе дојде (2 часа возење), само за да провери дали е нејзиниот син во ред.

- Мајката на мојот поранешен партнер ми рече „Навистина посакувам да беше повеќе како Лиса (неговата поранешна девојка). Но, се чини ќе поминеш. Не си убава како неа, но шминката помага“.

- Пред да се омажам за сопругот, таа ми велеше „Влошките/тампоните се за мажени девојки“. Не знам што мислеше со тоа, но сé уште им го повторува на своите немажени ќерки.

- Пред целото семејство на моето момче, таа ми кажа „Душо, дали знаеш дека твоето тело не произведува јајца? Тие со кои си се родила, тие ќе ги имаш. А секоја година губиш по некое јајце. Колку години имаш? 27? Мислам дека треба да забрзаш“.

- Ми остави итна порака на мобилниот дека треба веднаш да и се јавам. Кога и се јавив, целата нервозна мислејќи дека сум згрешила нешто, само ми кажа дека треба да ја информирам шест месеци однапред пред да се омажам за нејзиниот син, за да може да ослабе и да носи убав фустан. Колку за информација, ние се уште не сме ниту свршени.

- Јадев сладолед пред некој ден, кога таа со восхит кажа „Уффффф, сигурна сум дека знаеш што значи ова“. Кога ја прашав, таа мислела дека сум бремена бидејќи се опуштив со сладоледот.

- Кога првпат ги запознав родителите на мојот дечко за Божик, мајка му ме фати за задникот и му рече „Оваа има меко газе, ми се допаѓа“.

- Мојата поранешна свекрва едноставно ми рече „Јас бев тука прва“.

- За време на вечерата, таа просто ми се отвори и ми рече „Знаеш, бев сигурна дека Крег е хомосексуалец се до неговиот 12-ти роденден. Никогаш немаше донесено дома некоја девојка.“

- Ми откри дека била девица се додека не го запознала таткото на мојот дечко. За разлика од нејзината сестра, која спиела со секого и практикувала „различни начини“ на секс. Мислам колку различни може да постојат?

- Ги гледавме старите слики од мојот дечко, кога налетавме на една од него и неговата поранешна девојка. Тогаш мајка му рече: „Дали ја запозна Мередит? Таа е најслатката, најдобрата, најубавата девојка со која некогаш Мајкл се забавувал“.

Преземено од Таратур
e da toa e svekrva ama mama moja e podobra od svekrvata

1. Ако брачниот пар ВЕДНАШ почне да живее одделно од неговите родители, тогаш се ќе биде ОК.
2. Ќе се гледаат помалку, ќе се сакаат повеќе и се ќе биде како шо треба во поширокото семејство.
3. Ако имате можности, направете така.

Еднаш имам ѕирнато на тој форум и толку се собрале страчки пишуваат по два три збора и си делат поздрави и честитки проследено со давање ѕвездички .
колку за информација перцепцијата ама уопште не ми е погрешна околу жените верувај, не сум дете али една работа ке ти кажам ЖЕНА е многу ГАДНА РАБОТА се може да биде во најдобар ред али може и да те заебе како црн џаол па и да ти има родено 10 деца, али мајка си е МАЈКА никогаш нема да те зафркне а уште посигурно нема да те остави додека оваја другава нонстоп цел живот ке ти трие сол во нос а со МАЈКАТА не е таков случајот. никогаш не треба да се споредува мајка со жена али у секој случај мојата мајка мора да биде почитувана не мора да биде сакана али почитувана да, а онаа другата и 10 да ми ги роди утре може да на налета друга која ке ми го смати паметот поубава попаметна подобра побогата ич без размислување ја мењам. Сваќаш сега што е мајка ?[/quo Poradi vakvi razmisluvanja se i razvodite...znaci sekogas treba da ima tolerancija i da si spremen da se boris i za svojata majka i svojata zena ako ti zastanes kako maska strana i od dvete strani ke ima soglasnost ,a ako ja potkrepuvas samo tvojata majka taa ke si zema krilja i sto ke bide od zenata robinka li?Ova nema smisla nikoja ne bi trpela ,ne vikam deka ne treba da se pocituva no toa vazi i za dvete strani tolerancija i pocit i sekoja zena bara potkrepa od svojot maz vo sprotivno kako bi se custvuvala deka ne pripaga nejzin tuku na mama.Ajde zaprasaj se da tvojata kerka kako bi bilo taa da mora sve da pravi kako sto ke i diktiraat?

Незнам дали постои лоша/злобна свекрва, но постојат мажи кои сеуште се врзани „со папочна врвца за мајката“. Не верувам во приказни дека една свекрва, која и да е може директно да ја расклима стабилноста на бракот на младите. Да, знаат да нервираат понекогаш, ама и снаите знаат да бидат кучки. Во заедниците (младите под ист кров со старите) се понагласени овие конфликти, но најстрашно е кога мажот очекува од сопругата да и се тресе на свекрвата затоа што тој нема храброст да застане зад своето семејство. Тогаш нека ги остави па нека се снаоѓаат сами (како што е напишано погоре од еден член - RESPECT). Познавам пар кој што се разведе после 6,7 години, беа во сопствен стан, без свекор и свекрва, но неговата нездрава поврзаност со мајка му си го направи своето. И кај е тука свекрвата виновна? Да, жената (свекрвата) си има фалинки, но тој, зетот е виновниот што не се потрудил да ги игнорира туку ги наметнувал во сопствениот дом.

Искрено, мојата баба, колку и да ја сакав, си беше малце забегана. Настрана од тоа, беше размазувана од дедо ми до немај каде, плус никогаш самата немаше живеено со свекрва, и згора на се, двајца синови има. Е сега, си беше себична жената. Арно ама, мајка ми со многу трпение, и татко ми со одредена ,,строгост,, према неа, никогаш не паметам да дошло до конфликт. Напротив, се што моите немаа, кога бев јас мала, тие не стоеа добро со финансии, баба ми им помагаше. Паметам дека на мајка ми за роденден (ако не се лажам 30ти беше) им се јави на сите нивни пријатели и организираше роденден. Од друга страна, сакаше да си биде ,,жртва,, за се, но тоа е нормално, дедо ми беше починат, немаше кому да биде центар на светот. Но, и никогаш не застана да се конфронтира со некого, мајка ми секогаш ја имаше ,,слободата,, да прави што сака со домот - дури баба ми кажуваше ,,таа е модерна, моето поминало,,.
Сеедно, со кого сакате живејте под еден кров, неизбежни се различните мислења. Но, ако земеме во предвид дека сите се возрасни, може и се да се реши со разговор.
Мои другарки, веќе се во брак, немаат проблеми со свекрвите, а живеат заедно. Поминало тоа ,,снаава, каква е, еден ручек не ми прави,,. Плус другаркиве уште студентки, приметувам дека свекрвите дури мајчински према нив се поставени, кога снашката учи, сите по дома штама, ни комшика на кафе, ни телевизор, ни бутур.

Така што, не верувам дека веќе важи таа конфронтација како правило, можеби, но во многу помалку случаеви.
Порано мама била дома, за се да ги размазува дечињата. Денес кога и свекрвите се жени кои одат на работа до 60 и кусур години, немаат време да се занимаваат со глупави и малограѓански муабети, и немаат време да размислуваат дали синчето нивно јадело тазе ручек дента. Зошто и самите тие не го пораснале со се ,,тазе,, и добро е тоа, денес мажите се далеку поспособни да се грижат за себе, и можат да преживеат и без ,,мама,, или нејзината замена.

Денес кога и свекрвите се жени кои одат на работа до 60 и кусур години, немаат време да се занимаваат со глупави и малограѓански муабети, и немаат време да размислуваат дали синчето нивно јадело тазе ручек дента. Зошто и самите тие не го пораснале со се ,,тазе,, и добро е тоа, денес мажите се далеку поспособни да се грижат за себе, и можат да преживеат и без ,,мама,, или нејзината замена.

Точно! И да, убаво ме потсети со постов дека свекрвата што ја споменав во претходниот пост работеше кога тие се земаа и потоа со брзината на светлината отиде под завод за да се пензионира побрзо и да може „да им се најде на децата“, иако никој тоа не го побарал од неа. Таа веројатно мислела дека ја прави вистинската работа за децата. Пак ќе речам, клучот за стабилен брак е кај сопружниците и нивните навики и ставови (да не речам до мозокот е не е до свекрвата:))

Мои другарки, веќе се во брак, немаат проблеми со свекрвите, а живеат заедно. Поминало тоа ,,снаава, каква е, еден ручек не ми прави,,. Плус другаркиве уште студентки, приметувам дека свекрвите дури мајчински према нив се поставени, кога снашката учи, сите по дома штама, ни комшика на кафе, ни телевизор, ни бутур.

Баш така. Јас не сум во брак ама сум во долгогодишна врска и морам да признаам дека мајката на дечко ми се однесува и кон мене како мајка. Имам чувство дека не прави никаква разлика меѓу нас, како двајцата да сме нејзини деца. Некогаш дури и повеќе се тресе над мене отколку над него.

Сменети се времињата многу, ама треба да си паметен за да живееш добро, ако живиш од предрасуди и стереотипи отиде јабана.

Vo brak sum25g. Pred toa se zabavuvavme5..Znaci veke imam 30g.staz so sem.na maz mi.Koga se omaziv svekrva mi sakase da dominira i se pravese da pokaze kako taa e domakinka ,a jas ne...Toa i bese vistina bidejki jas imav22g.i ne znaen ni grav da svaram.Pravev se kako sto ke kazese za da ne go nerviram maz mi..No sega koga sum povozrasna mislam deka sekogas treba da se iznajde nacin za razgovor i kompromis...Ne mora da znaci deka svekrvata e sekogas vo pravo i obratno.Sepak sme samo luge...I navistina nema potreba da se kazuvaat losi zborovi i za dvete personi.Za kavga sepak treba dvajca.Ako sakate da vi funkcionira brakot zivejte sami...Togas ke znaete deka za vasite problemi ne e kriv nekoj od strana.A ako nemate moznost,prekutete nekoi raboti,zosto i svekrvite znaat koga ke preteraat.Jas ,licno ne bi sakala nekoe mlado devojce da mi dojde vo familija i da mi kazuva kakva sum i kolku znam...Sigurno znam poveke od nea(sum izela poveke furni leb od nea)a toa sto ke prekutam za ater na sinot i za mir vo kuka ne znaci deka treba na glava da mi se kaci...A za toa zboruvanje se krivi i majkite...Ne treba da im vikaat na kerkite pri prviot problem:Dete za umiranje nemam,ako ne e po tvoe vrati se doma....Naprotiv ,treba da im kazat deka brakot ima i drugi tezini i obvrski koi treba da se izvrsuvaat...ne za svekrvata ,tuku za mazot i decata...Svekrvata e vremeno so niv....

:pos:
На свадбата на мојата најдобра пријателка, нејзината идна сверква и шепна „Се уште не е доцна да се откажеш“.
ВРВ :tapp:

:pos: оваа некоја голема "сеирџика" серосвекрва, турско сериски манијак па краде финти од серии.

Значи госпоѓо washburn кога бевте снаа свекрва ви не ви чинеше сега кога треба да бидете вие свекрва снаите не чинат. И не дека се криви родителите што ке кажат врати се дома туку се е до самата личност. И немој да мислите дека ако сте изеле повеќе фурни леб секогаш сте во право или повеке знаете од таа што здравје боже снаа ке ви биде. И од моја гледна точка ако отидам јас кај мажот ми (како и што отидов) не значи па дека ке дозволам било кој да ме гази, секако секому според заслугите. Како ке ме прифтат така и ке бидат прифатени. И тоа дека сите свекрви прекутуваат за атер на синот јас баш и не би рекла така затоа што јас лично од себе појдувам ако сакам да го кажам тоа што го мислам никој ама баш никој неможе да ме спречи во тоа. И тоа ти се вели Демократија како во државата така треба да биде присутна и во потесното опкружување значи во семејството. Кај нас со нашиот никаков македонски менталитет јас се прашувам колку ја и има. Се сложувам со вас со тоа дека младите брачни парови треба да оформат свое семејство без нивните родители, но се разбира ако имаат услови за тоа.

И од моја гледна точка ако отидам јас кај мажот ми (како и што отидов) не значи па дека ке дозволам било кој да ме гази, секако секому според заслугите. Како ке ме прифтат така и ке бидат прифатени. .

Кај нас со нашиот никаков македонски менталитет јас се прашувам колку ја и има.
Добро е човек да има такви размислувања, но зошто во тие размислувања не вметнеш уште еден за нас битен елемент? ...ако веќе не можете да се одвоите во посебна куќа, зошто не сте размислувале да се сместите кај твоите родители?
Ова се однесува на она што претежно се случува во Македонија, традиционално.
Затоа, во име на демократијата, би сакал да знам твое мислење зошто најголем број парови се одлучуваат за кај старите на сопругот, а не за кај старите на сопругата. Дали се едните (мора да се) побогати?
И тоа дека сите свекрви прекутуваат за атер на синот јас баш и не би рекла така затоа што јас лично од себе појдувам ако сакам да го кажам тоа што го мислам никој ама баш никој неможе да ме спречи во тоа. И тоа ти се вели Демократија како во државата така треба да биде присутна и во потесното опкружување значи во семејството.
да, за жал на овој начин настануваат проблемите во и помеѓу семејствата.
Без ред и без да се знае кој одлучува многу тешко, скоро невозможно функционира повеќесемејно домаќинство. Делумно од разлика во возраст, делумно заради различни интереси и трошоци, делумно оти нема воздух...

На крај краева, секогаш постои постои опција -под кирија.

Значи госпоѓо washburn кога бевте снаа свекрва ви не ви чинеше сега кога треба да бидете вие свекрва снаите не чинат. И не дека се криви родителите што ке кажат врати се дома туку се е до самата личност. И немој да мислите дека ако сте изеле повеќе фурни леб секогаш сте во право или повеке знаете од таа што здравје боже снаа ке ви биде. И од моја гледна точка ако отидам јас кај мажот ми (како и што отидов) не значи па дека ке дозволам било кој да ме гази, секако секому според заслугите. Како ке ме прифтат така и ке бидат прифатени. И тоа дека сите свекрви прекутуваат за атер на синот јас баш и не би рекла така затоа што јас лично од себе појдувам ако сакам да го кажам тоа што го мислам никој ама баш никој неможе да ме спречи во тоа. И тоа ти се вели Демократија како во државата така треба да биде присутна и во потесното опкружување значи во семејството. Кај нас со нашиот никаков македонски менталитет јас се прашувам колку ја и има. Се сложувам со вас со тоа дека младите брачни парови треба да оформат свое семејство без нивните родители, но се разбира ако имаат услови за тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom