Викаат мит било тоа со снаата и свекрвата. Јас и ден денес се смеам на анегдотите шо ги кажува мојата соседка. Она млада невеста у осумдесетите, свекрвата заглавена у некој тежок матријахат ( btw како маќеа функционира свекрвата у фамилијава). И почнува соседката :
- Таква беше мојата свекрва многу мадафакерски расположена. Колку само вика ми се курчеше.Пооооооо...
Станува насабајле и ми се внесува целата в лице денеска ќе месиш пита. Ја вика ко некоја истрауматизирана студентка на која и побарал професорот у канцеларија или ќе ја бутни, со сукалото, пешкирот и иконата со молитви кон небото се туфкам да се погоди питата за " мама ". Почнувам да ја сукам, a типката (свекрвата) ми се сместува на креветот и у тој момент ми влетуваат уше две постари комшивки за да се комплетира жирито. Жири као да ги имаш Тони Михајловски, Кили и Џамбазов у едно али не беа толку кул туку овие бе дрски бапчорки ко надувани од лоша трава (ова последново си го додадов). Седнуваат трите на креветот и почнува бурлеската.
Потенки, потенки корите се курчи вика свекрва ми. Побргу невесто побргу, ти се лепи тестото. Де бре невесто не ја погоди туршијата, не ја погоди сармата и пита не знаеш да месиш? А оние двете ( ми иде да ги треснам со сукалото) "леле Персо шо таксират ми те снајде". Џабе убавина, џабе, треба све од почеток да ја учиш. Пусти Петре ( мажот на комшивката) ненајаден ќе си остане ( а Петре 150 кила).
Идам до кујната да припремам за печење на питата и слушам свекрва ми аген: " Видовте за шо ви зборев.Сега сигурно и ќе ја изгори. Кутра јас , вчера светлото у двор гореше цела ноќ око не склопив за да ја начекам ко ќе го изгасни ама неможе да се наспие, ццц"
И вика комшивката крајот на секој муабет на сите три им беше ццц. Три ц као револт кон сите снаи на свет. Питата у секој случај не се погодуваше али јас свакако идев у нареден круг: Наредниот круг креветот, жирито и баклава

Хоророт продолжуваше...
Сега комшиката е модерна жена, си ги кажува дешавките ко анегдоти од едно време а на свекрвата и се обраќа со бич (али у себе) и не ја перцепира повеќе.