Oмилен писател

• Креатор на темата Креатор на темата Stefanos_M
  • Време на започнување Време на започнување
Mandrak напиша:
Херман Хесе за секогаш ќе остане како еден од моите најомилени писатели чии дела сум прочитал. Веројатно заради возраста на која тоа сум го сторил бидејки помеѓу 16тата и 20тата година некако најмногу апсорбирав се што ќе видам, чујам и прочитам.
i jas probav to vreme hese da go "citkam"
Demjan ja zedov i nisto ne razbrav i go bataliv. kopuk sum

Herman Hesse rulz!!! Isto i Balzak i Nice(iako e filozof) ama hesse mi e n.1!

Калил Џибран. Сите што го читале јасно им е зошто ми е омилен.

Antoni de Melo,Joseph Murphy,Stephen HawKING,Agata Kristi,Ernest Hemingway...

Херман Хесе и Едгар Алан По.

Dostoevski za mene e najdobar!!!!

Перл Бак, Венко Андоновски

мислам дека не го спомнав тургењев.

Paulo Coelho, знам дека сега кога пораснав малку повеќе ми звучи по малку како приказни за подобар живот... ама на типов му се восхитувам сеуште, мислам дека им ги има сменето на подобро животите на многу луѓе.. и ги имам прочитано сите негови книги....
Го ценам и Хесе, исто така...

Za mene na Dostoevski,barem dosega,mu nema nikoj ramen.Negovata sposobnost da ja sogleda i razbere covekovata dusa i nacinot na koj gi sozdava likovite me ostavaat bez zborovi.Iako mi e tesko da izberam,omileni negovi dela mi se "Beli noki"(zbirka na raskazi) i "Ponizeni i navredeni".
Od neslovenskite zemji gi sakam amerikanskite avtori na dvaesetiot vek kako Salinger,Saul Bellow i John Updike.Me odusevuva silinata na nivniot precizen i jasen izraz(iako prilicno se razlikuva od Dostoevski).

Стале Попов ми е љубовта од основно...
Hesse ми е средношколската љубов...
И Петре М.Андреевски се вбројува тука...
Hemingway, Camus и Venko Andonovski повремено си ги симпатизирам...
Факултетската љубов - уште ја барам :wink:

-Селинџер е топ. Паметно, физлофски и психолошки, а сепак доволно интересно за да те задржи.
-Блаже Конески неизмерно го почитувам пред се заради способноста со неверојтно малку зборови да опише тооооооолку многу...
-Горан Стефановски со неговиот препознатлив македонски хумор наменет за крутите англичани...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom