Oмилен писател

• Креатор на темата Креатор на темата Stefanos_M
  • Време на започнување Време на започнување
Tolstoj...iako ponekogas znae da gnjavi na nekoi mesta,covekot odlicno ja razbiral covekovata psiha.

Херман Хесе за секогаш ќе остане како еден од моите најомилени писатели чии дела сум прочитал. Веројатно заради возраста на која тоа сум го сторил бидејки помеѓу 16тата и 20тата година некако најмногу апсорбирав се што ќе видам, чујам и прочитам.

Den Braun,a mi se dopagja i stilot na pisuvanje na Paulo Koeljo..

Lady Satori напиша:
Не знаев дека во нив има буквар , да не научи да читаме ние неписмените.
Има, има. Особено за детенца.
Олади детуле, не ме срди, не си доволно фурни леб изела за да коментираш со мене за книги.

ден браун, ог мандино и паоло коелјо се турбо-фолк литература..

јас ПРЕЗИРАМ луѓе кои се декларираат дека се верни нивни фанови, односно ги величаат за „омилени” или шо ти ја знам..

во ред е да се прочита; но чисто информативно; не да ти стане тоа основа на функционирање..

инаку, што се тиче темата, Селинџер е најблиску до мој омилен писател.. од него имам прочитано доволно дела за да кажам дека ми е стварно „омилен”. иначе, шо знам, ги има една чета.. иако (многу) повеќе читам теорија отколку белетристика.

Omilen pisatel ... hm, prasanjevo vi e malku pretesno no bi izdvoil :
1. Medicinski trileri - Patrisa kornvel
2. Pravni trileri - Jon Grisam
3. Politicki trileri - Robert Ladlam
4. kriminalisticki trileri - Dejvid Baldaci i Dzejms Petersen a moze i Sidni Seldon
5. Epska fantastika - Robert Jordan
6 Horor - Stiven KING i taka natamu i taka na....

Офчар, а Букарски не ли ти е омилен?

Анастазија напиша:
Добри дела? Тоа ако мислеше за Мондино и за Пауло Коељо... Ај ништо. Да не испадне она „Анастазија мрчи на секоја тема“

Ne mislev samo na Og Mandino i Paulo Koeljo. No zashto i da ne...

Garfield напиша:
Има, има. Особено за детенца.
Олади детуле, не ме срди, не си доволно фурни леб изела за да коментираш со мене за книги.

Abe sedi, ti sho chitash be? Se pravish tuka ko doma aleksandriska biblioteka da imash i se da si prochital. Ako saka da go chita Og kje go chita.
Prashanje na vkusevi e, pa i stripovite ne vredat pa gi chitame.
Spored nekoj od vas, samo klasika treba da se chita, durgo nishto ne?

A za omilen pisatel kazav
1) Dostoevski ( cel go imam prochitano )
A mi se dopagjaat i drugi ruski klasici, kako Turgenjev, Gogolj, Chehov, Tolstoj i mnogu drugi.

[Напомена од FortunE: НАРЕДНИОТ ПАТ ПИШУВАЈ СЕ` ВО ЕДЕН ПОСТ, постојано ти спојувам јас. Имај милост.]

Den Braun...?!Vie ko vcera da ste naucile da citate pa samo toj pisatel go znaete,covekot dali 5 knigi ima napisano ne e vreden da go velicite tolku.

IsidoraD напиша:
Den Braun...?!Vie ko vcera da ste naucile da citate pa samo toj pisatel go znaete,covekot dali 5 knigi ima napisano ne e vreden da go velicite tolku.

Se soglasuvam....

Јас можеби и не сум толку компетентен за да зборувам на таа тема (бидејќи не сум од оние страсните и редовни читатели) ама предводејќи се од своите лични кодекси на интелектуална способност со сигурност ќе речам дека сепак не е се така како што навидум ни остава впечаток т.е секогаш бараме, на некој начин инстинктивно, некое парче книга која е веќе самодокажана и далеку разлистена( со угледен успех и респект) односно нешто што е веќе, на еден начин сервирано и оценето.... на би ве советувал да одите во тој правец... чистотата во читањето е да експериментираме... токму тоа... да го бараме тоа што е ново и неоткриено, нешто некомерциално кое ќе биде интимно и наше (во еден поглед првенче на фокусот), и пред се кое не е едно од тие бестселери... не дека имам нешто против нив... и навистина, помеѓу тие книги има и некои исклучиво добри дела (барем според информациите кои мене ми се сервираат, бидејќи, како што во почеток напоменав, не сум редовен и остар читател), ама не е тоа поентата.... за нас е потребно да го откриеме нашиот бестселер... оној сродниот со нас.... А тоа се успева единствено преку истражување.... токму и тоа го сторив јас пред некој месец кога во раце ми падна една мала руска книга.... насловот ме заинтригира и ја прочитав. Се вика НАБЉУДУВАЧОТ- и е од Набуковски.... Содржината и е просто запрепастувачко возвишувачка.... Ви предлагам да ја прочитате...
А за мене... можеби ќе одмине и уште година дена до моето следно книжевно прелистување на некоја нова книга, но тоа е тоа... таков сум јас... Спонтан читател!!!! :lud:
Поздрав...

Dobro, aj sega odi izdrkaj ili nekako olesni si bidejki e poarno da seres niz shupak otklku niz usta.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom