Oмилен писател

• Креатор на темата Креатор на темата Stefanos_M
  • Време на започнување Време на започнување
Достоевски,Пушкин,Мајаковски,А.Толстој....спрема русите си имам посебна љубов....и да имаат нешто лошо....јас го сакам :)
а инаку најнајнајомилен ми е Херман Хесе :)
има и многу други шо ми се свиѓаат ама...тоа се омилените:)

Оноре Де Балзак, Виктор Иго, Албер Ками, Михаил Шолохов, Данте Алигиери, Хомер...

Вилијам Блејк,Данил Хармс,Анри Мишо,Булгаков,Хулио Кортасар,Набоков,Аполинер,Борхес,Рембо,Кафка,Волтер...да не претерам доста се за сега:wink:.

Во тоа е проблемот, пример кога пишува Балзак во чичко горио или евгенија гранде ти опишува не знам местото кај што спиел горио едно 100 страни, или имотот на гранде.
Тоа кај Достоевски го нема, тој прави психолошка анализа, а воопшто не приметуваш дека преку тоа ти го опишал ликот. На пример ке опипива за општеството и ке ја видиш сликата во главата на ликот. А не како Балзак да ти раскажува страни и страни за неговото минато карактер итн..
Сепак стил си е сил. Како што реков, и двајцата се гении. Само јас мислам дека најдобар од сите е Достоевски, тоа не мора да значи дека и другите мислат така ...

TOCNO TAKA NE MISLAT SITE KO TEBE I JAS GO SAKAM DOSTOEVSKI NO BALZAK PREKU FIZICKOTO GO DOLOVUVA PSIHOLOSKOTO...ZNACI I DVAJCATA SE GENII SE SOGLASUVAM AMA NE SE SOGLASUVAM DEKA ZAMARA A IPATEM NE E KARAKTEROT EDEN VID PSIHOLOSKA ANALIZA?...ILI GRESAM?I JAS KOGA POCNAV DA JA CITM SHAGRINSKA KOZA VO POCETOKOT PRVITE MSLI MI BEA "LELE KOJ KE CITA"AMA NESTO EDNOSTAVNO ME PRIVLEKUVASE DA CITAM NATAMU

Некој бездруго го наклеветил Јозеф К бидејќи без да направи ништо лошо еден ден го уапсија. И така почнува сагата на човекот и лавиринтот на судските процеси што животот како Пресвета Висост му ги досудува. Македонија на влез во ЕУ. Ѕидарот К на влезот во својот замок. Имав прилика да живеам скоро 8 дена сам мафтајќи се низ улиците на родниот град на великанот. И ја доживеав Прага баш Кафкански.

Kafka139.jpg

BAS KAFKANSKI...HA,HA BRAVVVVOOOOOOOOO EDEN OD OMILENITE MI E

Пауло Коелјо .. . Дневникот на еден волшебник .. и мн други

Tesko prasanje, ne moze za eden da se odluci covek. gi ima navistina tolku mnogu voslebnici na pisaniot zbor!
Sepak, bi go izdvoil J. R. R. Tolkien, zasto sozdava eden tolku dlabok i sloevit svet, koj za razlika od negovite sovremenici - egzistencijalisti, gi prikazuva i najmracnite bezdni, no i vrvovite sto nekogas covekot gi imal i koj treba da gi osvoi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom