Клишеа, изговори или искреност?

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Во врска сте, ете некое време било супер, но полека почнува да тоне врската и оди кон крајот.
Прашањето ми е како би реагирале ако ви каже „Супер си, не е во тебе проблемот, до мене е“ (клише според мене). Па после пример доаѓа муабет „Ама јас не сакам да те изгубам како пријател/ка“.

Како сте реагирале на ваков муабет (сигурно некој бил во ваква ситуација) или ете сега ако ви се случи тоа, што би ви се завртело во паметот? Дека тоа е само изговор? Дека е само оправдување и дека само сака да не ви направи да се чувствувате лошо после раскинувањето? Ве нервираат вакви муабети?

Штом дошло до муабетов, значи дека понатаму - нема. Тука е искреноста. Нормално е дека не би сакал да повредиш некого со кого си делел период од животот (ептен ако не стапнал на плускавец) и да пробаш да го спакуваш изговорот - да, изговор е, во убава, што побезболна амбалажа.
Не мислам дека треба онака, болно искрено да се ставаат работите на маса, затоа што тоа што нему му пречело и довело до крај на врската, можеби на некој друг му се допаѓа.
Дали би се чувствувала подобро ако типот искрено и оригинално си каже дека - премногу зборуваш, му пречи како дишеш, тресеш глупости, се смееш хистерично, тресеш со ногата под маса, загледуваш други момци, глупи ти се другарките, немаш вкус за музика и филмови, малку читаш, не си инвентивна во сексот, кратки ти се нозете, мали ти се цицките, премногу работиш, премалку работиш... ју нејм ит.
Ја лично, не би сакал да чујам што му се мота низ глава во тие моменти. Би била благодарна што на време ми кажува пријатно - пред да си се згадиме еден на друг.

FortunE напиша:
Во врска сте, ете некое време било супер, но полека почнува да тоне врската и оди кон крајот.
Прашањето ми е како би реагирале ако ви каже „Супер си, не е во тебе проблемот, до мене е“ (клише според мене). Па после пример доаѓа муабет „Ама јас не сакам да те изгубам како пријател/ка“.

Како сте реагирале на ваков муабет (сигурно некој бил во ваква ситуација) или ете сега ако ви се случи тоа, што би ви се завртело во паметот? Дека тоа е само изговор? Дека е само оправдување и дека само сака да не ви направи да се чувствувате лошо после раскинувањето? Ве нервираат вакви муабети?

Клише и најглупавиот изговор кој постои.

Многу често сум пишувала и сега пак ќе го напишам единственото кое ме интересира. Искреноста и само искреноста! Колку и да боли, нека боли ќе помине, може и да уништи, но од пепелот на уништеното се издигнува она што е важно...искреноста која е единствениот начин да покажеш ( ако ништо друго ) почит кон другиот.

Не сум се нашла во ваква ситуација, но знам дека кога и да е...тука е. И пак, без оглед на такви „фини„ клишеа, изговори, оправдувања и слични очигледни глупости....чистам до крај... па макар како што вика Ацева и да си се згадиме еден од друг :icon_lol:

Изговор.
И оној муабет демек нејќе да ме изгуби ко другарка, и сака да бидеме другари?
Хм...
Не се нуди вода, на оној кој умира од глад.

Се е во зависност во каква врска си.
Ако си тип на човек кој што ти здосадува од врски, не си барај долгорочни врски, само тебе ќе ти наштетат, оти на крај ќе увидиш дека персоната со која си е дамбетер од тебе. Барем мене така ми се случувало. Многу добро е човек да мисли за иднината, без разлика на тоа што никој не би можел да претскаже што ќе се случи во тековниот ден и така натака, но сепак кога знаеш што би можел да изгубиш, малку понежен ќе си кон себе и сигурно не би се ставил у ситуации од кои само главоболки би произлегле. Моето мото е: Биди искрен, на крај ионака ќе бидеш ебен.:)

Нема не е до тебе до мене е..знаеме дека е глупа фраза..едноставно биди искрен и кажи кај лежи проблемот...а за реченицата сакам да останеме другари ми се има десено миљон пати да ја употребам..нормално дека не барам да бидеме блиски најбоље другари ама да не остане да не се поздравуеш а имало и некои луѓе шо не сум сакала тукутака да ми исчезнат од живот и сум ја кажала таа реченица и сум ја мислела..а мене не знам зашо ама не ми ја кажале..:)

Муабетот "не е до тебе, до мене е" многу држи вода и би го прифатила како таков ако размислам малку. Не ми бил кажан, но сум го кажала јас ... така да, дефинитивно било до мене. Ако тој ме сака, а мене од некои икс мои причини ми се одмилил, како може да е до него? Ми држи вода и муабетот да се остане другари после тоа. Од лично искуство кога кажав јас дека не е до него туку до мене, после направив муабет и дека сакам да останеме другари, дека го поштовам многу и сакам да сум со него ама не во врска. Има разлика во тоа, нормално. Среќа моја бев сватена како што треба и остана на другарство таа врска.
Е сега, неможе според ова да генерализирам, многу јасно. Част и чест на вакви или такви исклучоци во едната или другата ситуација.:pipi:

Definitivno ne mi se ima sluceno i srekna sum zaradi toa.Raskinuvanje od ovoj tip mi lici na niskobugeten film.Za sekoe nesto posto dobra pricina,pa najverojatno i toj so prekinuva vrska na vakov nacin ja ima.Ili toj /taa e golema kukavica za da ja izrecitira ili misli deka drugata licnost ne bi ja prifatila i bi ja bolelo poveke, pa na najidiotski nacin se obiduva da ja "postedi",ne zemajki vo predvid deka i najmala laga boli poveke od surova vistina. Za sto i da se raboti, iskrenosta ja cenam poveke od se, pa i vo ovoj slucaj, kakva i da "glasam" za.

Како прво, кога се работи за стапување во врска(јас така правам) прво гледам пред да направам нешто да ја запознаам девојката и разгледувам од сите страни што е, како е, зашто е, и тн. т.е. гледам што е можно да ја запознаам во сите погледи за да знам во што се соочувам кога влагам во врска, за понатака да нема потреби од фарси,клишеа итн.
Тоа е многу битна работа.
Е ај сеа како може некој од чиста мира да го одсакаш, да не чувствуваш ништо и сл. а да е се ок?? Тука треба вината да ја бараш во себе!
Не е до тебе до мене е е најглупата работа што може да ја каже некој, затоа што стварно не е до мене туку е до тебе!
Памет ало!!
Не си набивајте „километража“ без потреба!!!
Ова важи до сите:
Земете парче хартија и напишете, што сакате од вашиот партнер, каков да биде што да биде и други ствари, искочете надвор и БАРАЈТЕ ГО!!!
Во спротивно цел живот ќе ви биде она „не е до тебе до мене е“, „па ти си ваков не си онаков“, па варање па незнам што.
Имате опции добога...употребете ги!
Затоа клишеа не признавам, досега ми се нема десено некоја девојка да ми каже такво нешто а и да ми каже сигурно после тоа нема да бидам „пријател“ со неа!

TpH_Bo_OkO напиша:
Е ај сеа како може некој од чиста мира да го одсакаш, да не чувствуваш ништо и сл. а да е се ок?? Тука треба вината да ја бараш во себе!

Сигурно тоа не е отсакување во еден момент, ама е момент кога сваќаш дека уствари се гасела љубовта некое време и сега повеќе не го сакаш тој човек како дечко/девојка, а ти е мил/а сеуште за да би можел да останеш пријател со него/неа.
А за тоа вината да ја бараш во себе ... па затоа држи вода муабетот - не е до тебе, до мене е.

Читај ја Дивајн во првиот пост...тотална иста ситуација...ни повеке ни помалку...кога нешто не оди не оди...тој муабет не е баш некое клише...едноставно може до тебе да е и готово...подобро порано отколку подоцна...нема понатаму...само што јас одев и во детали зошто како итн...тотална искреност...и фала богу што тоа се прифати како такво и останавме добри пријатели...сепак секоја чест на исклучоците...:icon_lol:

Iskrenost i samo iskrenost!!!!
Izgovori , klishea samo stvarat gnef deka si odbral pogresen partner so nema dovolno gz da se soochi so vistinata . Nikogas ne mie prijatno da zavrsham nesto ama sekogas go pravam to so stil , iskreno i direktno . Mozi da boli poveke vo samiot moment ama po brzo i polesno minuva taka.
I da tisina , poleka odjebuvanje so molk e to e veke milion pati polosho od klishea , togas bagi gubam respect. Do site zavrsuvajte vrski isto kako sto sami sakate vasiot partner da stvai kraj.

Ah..ljubov vrski razvrski..tolku mnogu ima za zborenje!!! Sakav samo da kazam..deka iskrenosta e najubava, bolna ili ne, cista smetka dolga ljubov..ali i pokraj toa samite znaeme deke ne bas sekogas gi pocituvame pravilata na svoeto odnesuvanje i ispagjame Djavoli pred drugite..iako dushickata ni e MILA:)!!!

:icon_lol: :icon_lol: Море последниот пат кога откачував не го реков тоа добро познато: “Не е до тебе,до мене е!“ :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
Туку реков: „До ТЕБЕ е,не е до МЕНЕ!!!“ :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: :je:
Му кажав дека сам си си е крив и сам си направи така и дека јас не сум должна неговите срања да ги трпам:pishtoldz Плус додадов на тоа уште милион примери и тој крена раце и рече ок. Се гледаше од авион кој е крив,така да јас убаво се му испрезентирав и му го тупнав по нос и си заминав па тој нека се чуди! :bip: А тој да...ми го спомна тоа “сакам да останиме другари“ и јас „аха добро.“ А во себе си мислев..јебеш другари,јебеш.не сакам суратот да ти го видам во живот веќе.:pishtoldz :icon_lol: :icon_lol:

море кога не ни иде не иде па кој сака нека ме моли да се подобриме нема да можеме да се подобриме! Ако сум јас нешо виновен нема да правам нешо глупости за да ја чекам јас нејзе да ми каже туку едноставно самиот и кажувам дека сум направил глупост и дека неможеме ние двајца повеќе заедно да бидеме или пак ако е она нешо виновна тогаш кратко и јасно и кажувам да ме заборави зашо после врска непостои шанса да бидам другар со никого од таа врска:star:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom