Клишеа, изговори или искреност?

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
Факт е дека речениците од типот "не си ти крив/а, во мене е проблемот" сличните на тоа, се само излитени фрази и бели лаги. Едноставно не може некој да смета дека партнерот е предобар за него, па поради тоа да раскинат и сл. Истото важи и за клишето "Не сакам да те изгубам како пријател". Партнерот обично треба да е и пријател и љубовник. Кога ја прекинуваш врската, свесен си дека ги губиш и двете. Затоа и таа фраза е чиста бела лага.
И нормално дека ќе ме налути ако ми кажат вакви нешта. Тоа би ми било многу поболно од вистината(каква и да е), затоа што сметам дека заслужувам барем искреност кога веќе ми раскинуваат. А фактот дека не сака да биде искрен (без разлика на тоа што можеби мотивот му бил да не ме повреди) ми дава дознаење дека апсолутно не ме почитува како личност.

Ме нервира кога некој ми прави лице "Не си ти крива" Ова она... Подобро, и секогаш повеќе ценам кога некој ми каже во очи што навистина мисли. Сето останато е навистина клише и доста излитена фраза за да се извлечеш ако веќе нема друг начин. Кажи му на човек во очи Така и Така, не оди, ми смета ова, ми смета она и завршена работа. Крај на приказната!

ada напиша:
Факт е дека речениците од типот "не си ти крив/а, во мене е проблемот" сличните на тоа, се само излитени фрази и бели лаги. Едноставно не може некој да смета дека партнерот е предобар за него, па поради тоа да раскинат и сл. Истото важи и за клишето "Не сакам да те изгубам како пријател". Партнерот обично треба да е и пријател и љубовник. Кога ја прекинуваш врската, свесен си дека ги губиш и двете. Затоа и таа фраза е чиста бела лага.
И нормално дека ќе ме налути ако ми кажат вакви нешта. Тоа би ми било многу поболно од вистината(каква и да е), затоа што сметам дека заслужувам барем искреност кога веќе ми раскинуваат. А фактот дека не сака да биде искрен (без разлика на тоа што можеби мотивот му бил да не ме повреди) ми дава дознаење дека апсолутно не ме почитува како личност.

Токму така,овие излитени фрази многу болат,но сепак оставаат простор за надеж дека некогаш можеби пак ќе биде се Ок.Но нема ништо поболно од вистината,зошто те оставаат:smir: А причините се такви,што не оставаат простор за да го промени мислењето.Искрено се двоумам помеѓу клишеа и вистина(изговорите се прозирни,ми ја потценуваат интелегенцијата),барем ги знам фразите што се користат,знам до каде сум, и ако сум јас оставената,потребна ми е таа мала надеж дека ќе сменам нешто,дека ќе го имам повторно(до оној степен кога ќе сватам дека немам што да барам повеќе со него)

takvite frazi se samo izliteni zborovi i eftini lagi ..... toa e poradi toa sto nemaat smelost da ja kazat visitnata..... visitnata boli ama kako i da go kazes toa sekako ke go povredis partnerot ...... retki se tie koi ja kazuvaat pravata vistina

Нормално дека се празни фрази и лаги .
Еве и што значаат од прилика , хихих.
Внимавајте кога ќе ви каже дека не е спремна за врска, дека е вработена или дека ве сака како пријател, бидејќи на тој начин културно ве одбива...

Одбивањето од секогаш била болна тема. Меѓутоа, жените се многу стручни во искривување на вистината. Дознајте ги десетте најчести начини кога ТАА крши нечијо срце и што навистина сака да му каже:

1. Ти си ми како брат. (Ме потсетуваш на најголемиот шмугле кој досега го имам сретнато)

2. Знаеш, се плашам дека разликата во годините ни е голема пречка. (Не сакам да имам уште еден татко).

3. Не ме привлекуваш на "тој" начин. (Ти си најружниот жив створ кој некогаш сум го видела).

4. Мојот живот моментално е премногу комплициран. (Зарем стварно сакаш за време на ноќта да ми вртат други фраери со кои се гледам моментално)

5. Имам дечко. (Подобро ќе се дружам со мојата мачка и половина килограм сладолед)

6. Не излегувам со колеги од работа. (Не би излегла со тебе па ако сака нека си последното машко на планетата, галаксијата)

7. Не е проблемот во тебе, туку во мене. (Во тебе е проблемот)

8. Моментално сум премногу посветена на кариерата и работата. (Толку си досаден и неинтересен што дури мојата работа е поинтересна од тебе)

9. Имам добиено. (Но, само за типови како тебе)

10. Да бидеме пријатели. (Сакам да ми бидеш достапен за да можам да ти ги кажувам деталите од авантурите со другите парчиња)

Fortune напиша:
Во врска сте, ете некое време било супер, но полека почнува да тоне врската и оди кон крајот.
Прашањето ми е како би реагирале ако ви каже „Супер си, не е во тебе проблемот, до мене е“ (клише според мене). Па после пример доаѓа муабет „Ама јас не сакам да те изгубам како пријател/ка“.

Како сте реагирале на ваков муабет (сигурно некој бил во ваква ситуација) или ете сега ако ви се случи тоа, што би ви се завртело во паметот? Дека тоа е само изговор? Дека е само оправдување и дека само сака да не ви направи да се чувствувате лошо после раскинувањето? Ве нервираат вакви муабети?
по лош изговор нема. ако сакаш да не ме повредиш кажи ја вистината. или на по друг начин ама не ме лажи.ма да сите сме биле во ситуација да излажеме ама тоа "до мене е а те сакам како пријатека" бљаккк

тоа се луѓе кои немаат храброст да кажат дека врската нема да успее. Па нека покаже еднаш храброст, нека рече не те сакам и готово, а тие изговорите како на пр. минувам низ тежок период, не е до тебе итн се ептен мизерни изговори

Дали променивте нешто кај себе годинава?:)

Јас бидејќи немам пишано на темава,еве сега ќе пишам.:)

Муабетите од типот прекрасна си,предобра си за мене,не те заслужувам и слично се чисти глупости и најобични лаги.Како демек со цел да не се повреди партнерот,а всушност обид според мене да се изманипулира на некој начин за да се крене малку егото на партнерот,па малку полесно да го прифати самиот чин на раскинување,разделување,whatever.
Да ми го имаат кажано ова и иако не изреагирав никако и изгледаше како да верувам во тоа,знам дека беа обични лаги и фрази кажани ваљда со цел да не бидам повредена.Којзнае.
И реченицата - Не е до тебе,до мене е е исто така глупост невидена.
Со таквите реченици се остава простор и надеж,која што обично испаѓа дека е лажна надеж и боли многу повеќе на крајот.
Преферирам,ако веќе доаѓа до раскинување,директно во очи,вака,вака и вака.Ќе боли во моментот повеќе,али ќе знам дека ВИСТИНАТА била кажана и побрзо ќе продолжам понатаму и нема да тапкам во место.
Сакам машки да ми каже и да се соочи со мене,а не да бега и да користи фрази од филм.

Јас бидејќи немам пишано на темава,еве сега ќе пишам.:)

Муабетите од типот прекрасна си,предобра си за мене,не те заслужувам и слично се чисти глупости и најобични лаги.Како демек со цел да не се повреди партнерот,а всушност обид според мене да се изманипулира на некој начин за да се крене малку егото на партнерот,па малку полесно да го прифати самиот чин на раскинување,разделување,whatever.
Да ми го имаат кажано ова и иако не изреагирав никако и изгледаше како да верувам во тоа,знам дека беа обични лаги и фрази кажани ваљда со цел да не бидам повредена.Којзнае.
И реченицата - Не е до тебе,до мене е е исто така глупост невидена.
Со таквите реченици се остава простор и надеж,која што обично испаѓа дека е лажна надеж и боли многу повеќе на крајот.
Преферирам,ако веќе доаѓа до раскинување,директно во очи,вака,вака и вака.Ќе боли во моментот повеќе,али ќе знам дека ВИСТИНАТА била кажана и побрзо ќе продолжам понатаму и нема да тапкам во место.
Сакам машки да ми каже и да се соочи со мене,а не да бега и да користи фрази од филм.

Za prvoto boldirano totalno si u pravo, posranje recenica ne postoi. A za vtoroto i jas preferiram oci vo oci raskinuvanje, sekoj drug nacin e kukavicki.

Дефинитивно ми се случува често.Само едно ке кажам,се обидувам да не се изгубам во тоа што е клише,што лага,што да не се чувствувам лошо,а што е чиста искреност!!!Макар што мислам дека лага не постои!!!

Па мора да е до некого.
Би изреагирала така што ќе барам објаснување. Можеби е навистина до него, можеби јас сум направила да се осети дека е до него а сепак е до мене. Тоа можебие изговор а можеби е чиста вистина.

Eпа баш во овај момент ми се случуват ова. Одиме 6 месеци, до пред 1 недела се беше супер, постојано бевме заедно, се слушавме, се сакавме едноставно.. Еве цела недела ме одбегнува со изговор дека имал некој проблем, ама не било ништо поврзано со нас. Му кажав дека ако неможе да ми каже нешто значи тој нема доверба во мене и дека штом е така не треба да продолжиме заедно. Прво се бунеше, не било за тоа ама сега како да не му е гајле ми вели само: абе зошто срце?
Сите лајна ги замачкува со абе зошто??? Му кажав дека ни е доста.. Му се скарав пред 2 саати :( Тешко ми е премногу, ама се тешам... ОД ЉУБОВ НИКОЈ НЕ УМРЕЛ! :(

Некогаш и за тие изговори постои изговор.

Понекогаш се купува време за храброст,па се користи изговорот како средство со кое се мисли дека работите би заземале подобар тек за да се избегне вистината,која во моментот е премногу релативна како таква.

Некогаш и за тие изговори постои изговор.

Понекогаш се купува време за храброст,па се користи изговорот како средство со кое се мисли дека работите би заземале подобар тек за да се избегне вистината,која во моментот е премногу релативна како таква.

Што ако работите би заземале полош тек како резултат на тие изговори?Зарем свесно се навлегува во играта на изговори која освен негативни поени не носи ништо добро?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom