4k vs 1080p Телевизор

• Креатор на темата Креатор на темата mar30
  • Време на започнување Време на започнување
Реално за 4k телевизор треба да имаш 4к содржина, а тек сега почна да се појавуваат такви содржини.
Најдобро правило ти е на секој 10 години средна класа телевизор т.е телевизор од 500E, бидејќи има што да конзумира таков телевизор

10 години? 5 ок, ама 10 е премногу. БТЊ 4K ќе стане 1080p, за не повеќе од 2 години (зборам за филмови) за TV содржина најмалце 10 години.

Преоптимистички, премногу оптимистички.

Проблем ќе им биде надградба на опремата за во кината. А таму им се главните приходи.
Исто и медиумите за снимање на филмовите, на колку блуреј медиуми ќе треба за 4к филм?
Наводно при крај на следната година треба да испадне стандард за 4к блуреј диск:
http://www.blu-ray.com/news/?id=14923

4к плеери кога ќе има?
И колку време ќе помине додека истите станат достапни за обичните смртници? :)

Мислам дека 5години е оптимистички, ама можно. 10год е поверојатно.

10 години? 5 ок, ама 10 е премногу. БТЊ 4K ќе стане 1080p, за не повеќе од 2 години (зборам за филмови) за TV содржина најмалце 10 години.
Правам муабет за луѓе што не се филмомани, што гледаат TV за вести, спорт и по некој филм, патем речено скоро 70-80% од домаќинствата. Е сега ако си филмоман и сакаш да гледаш убава слика на филм, да на 5 години менуваш телевизор.
Да речеме дека пред 10 години, DVD-то беше стандард, сега тоа е 1к

Не сте истражиле доволно, 4K плеери има уште сега по смешни цени, блуреј дисковите се најмал проблем, постојат напредни кодеци кои прават без-загубна компресија, при што добиваш (пример) 95% од оргиналниот фајл, а правиш 2/3x компресија, ги има сега, а тек за 2 години ќе има уште подобри начини на компресија, како и плеери (софтверски) кои овозможуваат пеглање на било какви артефакти настанати од компресија, или не-соодветно декодирање.

На пример, луѓето што не користеле madVR, не сфаќаат колку само губат...

http://screenshotcomparison.com/comparison/39304

Ист извор, ист филм, ист пс, едниот со напредни подесување на софтвер MPHC, другиот на дифолт.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=173&product_id=211922 - НЕМА
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=173&product_id=209935 - ИМА

@wot SmartTV е најнепотребната работа што испаднала на пазарот! Незнам што е следно смарт, шпорет, тостер... да не заборавиме дека веќе има и бојлери :O
Дури смарт штпорет и тостер би биле покорисни од смарт тв деновиве. :)

Купував телевизор пред неколку месеци, и бидејќи имав ограничен буџет мораше да знам што сакам да купам и во што да ги вложам парите, па затоа истражував. Ова смарт тв јас го доживувам како бета тест за тоа каде треба да оди технологијата во иднина. Океј се тоа што можеш да го користиш како еден вид на компјутер, но во предвид ако земиш дека имаат ограничен број апликации (броузер, скајп и јутјуб најчесто), а секој дома има пс, лаптоп, таблет... Ми изгледа како луксуз да ги имаш истите работи и на телевизорот, а воедно треба да платиш 1/3 повеќе за нешто што многу ретко ќе користиш.

Ванлок, те прашаа едноставно, а вртиш како киша око Крагујевца. Дај ни линк од плазма со цена, со се, па да побараме на интернет тест на истиот.

Немам бе намера повеќе да се разубедувам со некој како тебе, некој со таков супериорен вид. :)

Здравје, пролет-лето ако ставаш дело таму каде ја ставаш устата, ќе направиме една опклада.
Ако навистина ги разликуваш резолуциите на 10метри далечина како што тврдиш, јас на Рекорд ќе чистам шофершајбни по боксерки и ќе носам транспарент со натпис: „ @STEALTH беше во право а јас лупам глупости по форуми„ и цела Кајгана ќе ја честам пијачка во накнадно одбрано место.

Но ако испадне дека сепак Ти лупаш глупости пошто ни ти, ни било кој што не е супермен или некој друг лик од Марвел, не можеш да направиш разлика во резолуциите... е тогаш ти ќе го заземеш местото во горенаведената активност. (y)
Нормално, ако си човек од збор. Си?

Како што еднаш кажаа во еден многу добар филм: "You talk the talk... Do you walk the walk?" ;)

...постојат напредни кодеци кои прават без-загубна компресија, при што добиваш (пример) 95% од оргиналниот фајл, а правиш 2/3x компресија, ги има сега, а тек за 2 години ќе има уште подобри начини на компресија, како и плеери (софтверски) кои овозможуваат пеглање на било какви артефакти настанати од компресија, или не-соодветно декодирање.

На пример, луѓето што не користеле madVR, не сфаќаат колку само губат...

http://screenshotcomparison.com/comparison/39304

Ист извор, ист филм, ист пс, едниот со напредни подесување на софтвер MPHC, другиот на дифолт.
Можеби си во право, дефинитивно одамна не сум читал детално за ова. madVR секако ми е дифолт кодек (иако мука мучев со конфигурирање на правилно рендерирање на титловите со MPC, на втор монитор со АTI картица).

Живи и здрави да бидеме, па ќе видиме. Од подобро нема зијан (освен за домашниот буџет можеби)... :)

Aбе јасно беше дека вака ќе се почне... Повеќе за маркетинг него за нешто друго, ама тоа е тоа.

гледам се расправате тука за лцд вс плазма па да пишам јас што мислам, прво факт е дека денес се е маркетинг и рачун, лцд то е поевтино да се прозиведе и лупаш налепница фулл ХД ИПС 200 МЕГАХЕРЦИ!!! 500000000:1 CONTRAST!!! и вин ситуација имаш, начинот на кој е изработена плазмата и начинот на кој функционира е подобар ама и поскап и тоа неможеш да го измеинстимизираш сигурно нема да ставаш налепници со тоа како работи плазмата ке гледаат како теле во шарена врата, ке видат повисока цена и чао, само хај едн модели можеш да имаш а само со хај едн модели да опстоиш на тржиште нема шанси јер 90% се купуваат ентри модели до 500 евра со ''ипс'', па затоа и нема да се произведуваат плазмите. А за 500 евра дека ке најдете ипс панел (зборам стварно за ипс не за ''ипс'') тешко.

Ентри модели од 500 евра? Па не БАШ!

Back
На врв Bottom