4k vs 1080p Телевизор

• Креатор на темата Креатор на темата mar30
  • Време на започнување Време на започнување
За муабетот дали вреди 4к или не, споредено со 1080р. И дали се забалежува разлика. :)
Стелт мора да има орлелски очи штом може да запримети разлика и од 10м. :P

resolution-4k-ultra-hd-chart.png
Или се ококорува во очите понекад... или има поголем телевизор од 200" ;)

А чекај, плазмата од 500 евра е исто добра како тие од 2.000? за какви компромиси збориме? јас само дадов пример горе...

Тука е целата работа, во компромисите. Пошто нели освен за некој олигарх/богаташ, ние останатите сме соочени со проблемот на ограничени средства... и мора да правиме компромис некаде.

Секој треба да знае што му е важно од каратеристиките, што би жртвувал а што би потенцирал кај еден телевизор.
Еве јас како правам компромис, од мој аспект.

„Паметни„ смарт опции, со плеери и интернет... ич не ме занимаат. Вградените плеери ми се многу ограничени и со кодеци (копирајт), и со недостаток од можности за манипулација на титловите (инсистирам на милион подесувања со местоположба на титлот, местење фонтови, големина, ивици, сенки, итн итн)
Чест на исклучоците (ако ги има) ама повеќето телевизори имаат проблеми со наведеното. Некои дури имаат и проблем со репродукција на фул хд записи (посебно на брзи посложени сцени со поголем бандвит), сецкање, гоустинг, итн.
Пак ќе кажам чест на исклучоците, ама повеќето од нив имаат некакви проблеми.

Интернет на телевизорот не ми треба. Стриминг видеа не гледам а ВОИП на телевизорот уште помалку ми треба. Кај мене на РС-то ми е целата (голема) колекција на филмови, и нема замарање со наведените проблеми.

Тоа за смарт функциите. Ич не ми требаат, некому можеби му се важни (а не знам и не сакам да знам зошто).
Така да за мене постари модели на телевизори, кои се на попуст, секогаш ми се поинтересни од новите бесни модели. Нормално, зборувам за постари модели каде квалитетот на сликата е добар/одличен.

Не е дека имам проблеми со видот ама едноставно за мене (и за милион други) на нормални далечини (3+метри) не се приметува разлика меѓу 720р и 1080р. (за 4К нема ни да зборувам). Значи, резолуцијата ми е исклучена како одлучувачки фактор.
Да ако за многу слични пари има сличен модел (ете од истиот бренд) а со повисока резолуција, тогаш зошто да не. Но ако со разликата во парите можам да отидам на подобар/поголем телевизор, на сметка на резолуцијата, тогаш дефинитивно идам на подобар/поголем телевизор.

Мене ми се подеднакво важни големината на екранот, и квалитетот на сликата. Телевизија исклучително ретко гледам, освен некогаш спорт кога игра наша репрезентација/клуб (ОК и светски првенства, и слично). Кога е вклучен телевизорот, 99% се гледаат филмови и понекоја од подобрите серии.
Гледам од растојание од некои 3м, удобно седнат на кауч (по можност со некоја добра пијачка, жестоко или пиво/вино, во зависност од мезе/друштво).
Знам дека ова се превише информации, ама ете интимна тема иде со соодветни информации. ;)

Плазма против ЛЦД, тоа е друг муабет. Плазмата си има недостатоци (не дека ЛЦД-ата ги немаат) но мене ниеден од недостатоците на плазмата не ми смета ама баш ич.

Тие евтините 720р плазми беа (се?) добар избор за тие што знаат што сакаат.
Не сум ги следел многу цените во последниве пар години. Ако наведениот ЛГ навистина е со ИПС матрица, тогаш за парите е добра понуда. Сликата би требало да е подобра од евтина плазма, но би сочекал лично да видам (не се нашиве продавници за верување, треба да се провери дали навистина е ИПС матрицата).
На крајот, за мене лично дијагоналата од 40-42 инчи е премала.

А да си земеш ти еден таблет од 10.5" со резолуција од 2560 x 1600 да го ставиш во дневна на едно 10-15м од тебе и да гледаш видеа? :P

Шала настрана, сепак мислам дека кај нас луѓето сеуште највеќе купуваат ТВ за гледање на телевизија.
Лошо е што во моментов има "смена на генерации" кај телевизорите и треба да се биде многу внимателен каков телевизор ќе се одбере.

Еве зошто го викам тоа:
- Кај нас реално уште 1к сликата не е стандард не па 4к, точно е дека има HD канали ама колку се, се бројат на една-ипол рака. Проблемот за сите што сега ке купуваат телевизор (независно дали е 32" или 55") ке се појави кога тв програмите ќе почнат да имплементираат 4k резолуција. Уште поголем проблем ќе биде 5к резолуција, и така натаму како ке се развиваат новите технологии...

- Тогаш корисниците ќе имаат проблем со матна слика затоа што телевизорот ке мора 10 пиксели слика да им ги бутне во 1 пиксел на TV (тоа е како да пуштиш HD филм на CRT монитор со резолуција од 1024x768 и да викаш мене HD слика не ми треба не ми се свиѓа, шо е нормално неможе да гледаш таква резолуција на тостер)

- Значи 4к ТВ од 55" мислам дека максимумот што на просечна соба(дневна) и треба, се друго над тоа е фрлање пари безвеза. КОЛКАВА соба треба да имаш друже за да ставиш 70" ТВ? Тоа е сигурно над 50m2 со растојание од 6-7-8м од ТВ? Ако Планираш домашно кино тоа е друго :D

Според мене компаниите што произедуваат ТВ се отидени многу пред ТВ кабловските, и ги условуваат да прават нешто од што обичниот човек нема потреба, едноставно они така генерираат константен профит со подигање на непотребни стандарди.

На крај ќе се вратам на почетокот, многу е битно да знаеш зошто го зимаш ТВ, и секогаш тие што имаат вишок пари ке оправдуваат тоа што е поскапо.

Грешка си, кај телевизорите баш важи правилото како општо за хардвер - поскапото е 99.9% подобро.

Добро @STEALTH , тоа никој не го оспорува, на сите ни е јасно тоа. Ја верувам дека сите знаат шо е убаво. :)
Ама секогаш имаш потреба да го купиш најскапото!?
Горе доле ствар на вкус и на пари е прашање, него ја имам друго прашање:
Зошто 4к ТВ ги нема во 3D? или не сум барал доволно?

@Vanlok ти го прочитав последниот пост и апсолутно се согласувам со тебе, т.е од кои причини и зошто се користи тв-то.
Исто мислам дека нема потреба од смарт ствари, броусери и све то, кога на кабел ми е пуштен за филмови, и ретко спорт, појма неам кај ми е далечинското.

Е само не разбрав, зашо форсираш плазми пред маркетингшките фул хаде смарт тевеа, поефтини ли се наоѓаат, по квалитетни ли?
Зошто да не земам за 500 евра рандом лг за у дневна, обична употреба? За тие пари има по квалитетни плазми? Има исти квалитет поефтини плазми?

Не те сфатив.

Добро @STEALTH , тоа никој не го оспорува, на сите ни е јасно тоа. Ја верувам дека сите знаат шо е убаво. :)
Ама секогаш имаш потреба да го купиш најскапото!?
Горе доле ствар на вкус и на пари е прашање, него ја имам друго прашање:
Зошто 4к ТВ ги нема во 3D? или не сум барал доволно?

Па сите се имаат 3Д, и тие закривените имаат. Мислам дека на повеќе споредби имаше едно Сони 4К кое завршуваше како најдобро и имаше одлично 3Д. Јас што сум гледал 4К телевизори, не сум видел да нема 3Д. Нема логика 4К да ги нема во 3Д :)

Последно уредено:
Па сите се имаат 3Д, и тие закривените имаат. Мислам дека на повеќе споредби имаше едно Сони 4К кое завршуваше како најдобро и имаше одлично 3Д. Јас што сум гледал 4К телевизори, не сум видел да нема 3Д. Нема логика 4К да ги нема во 3Д :)
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=173&product_id=211922 - НЕМА
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=173&product_id=209935 - ИМА

@wot SmartTV е најнепотребната работа што испаднала на пазарот! Незнам што е следно смарт, шпорет, тостер... да не заборавиме дека веќе има и бојлери :O

http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=173&product_id=211922 - НЕМА
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=173&product_id=209935 - ИМА

@wot SmartTV е најнепотребната работа што испаднала на пазарот! Незнам што е следно смарт, шпорет, тостер... да не заборавиме дека веќе има и бојлери :O

Пробуваш да ме збуниш или што е работата? Првиот телевизор нема 3д затоа што е ефтин за 4к, а вториот воопшто не е 4к... Со волкави букви му ја пишува резолуцијата на вториот.

image.jpg

Сликата е за ефтиниот 4к

Пробуваш да ме збуниш или што е работата? Првиот телевизор нема 3д затоа што е ефтин за 4к, а вториот воопшто не е 4к... Со волкави букви му ја пишува резолуцијата на вториот.

Прегледај го приврзокот 108758

Сликата е за ефтиниот 4к
Знам дека не е 4к вториот, како пример е даден само затоа шо 1к има 3Д, а 4к нема, еве ти го и најскапиот во нептун, пак без 3д http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=173&product_id=211924

Ја имав претстава дека 3д е стандард веќе во 4к ама сум се лажел :D

Друже, збориш глупости. Нема стандард, нестандард, погледни ги другите телевизори во Нептун во тој ценовен ранг - имаат. Плус 7200 е средната класа на Самсунг. Постои од истата дијагонала повисока класа. Не се будали од Самсунг да стават се што имаат во една класа која ќе биде најскапа. Плус некој сака 3д, некој нејќе и сака поевтин телевизор. Види го Лг-то за истата цена што се има. Нормално дека не можат сите 4к да се 3д затоа што МОРА да се разликуваат класи и таму.

Друже, збориш глупости. Нема стандард, нестандард, погледни ги другите телевизори во Нептун во тој ценовен ранг - имаат. Плус 7200 е средната класа на Самсунг. Постои од истата дијагонала повисока класа. Не се будали од Самсунг да стават се што имаат во една класа која ќе биде најскапа. Плус некој сака 3д, некој нејќе и сака поевтин телевизор. Види го Лг-то за истата цена што се има. Нормално дека не можат сите 4к да се 3д затоа што МОРА да се разликуваат класи и таму.
Не зборам глупости, кажав само каква претстава сум имал, немора се да знам, башка тоа има разлика од 3D до 3D немора се да биде high-end во "пониската класа"
A LG e одличен пример за нешто шо вреди да НЕ се купи.

Е само не разбрав, зашо форсираш плазми пред маркетингшките фул хаде смарт тевеа, поефтини ли се наоѓаат, по квалитетни ли?
Зошто да не земам за 500 евра рандом лг за у дневна, обична употреба? За тие пари има по квалитетни плазми? Има исти квалитет поефтини плазми?

Не те сфатив.
Не знам дали „форсирање„ е вистинскиот израз.
Јас зборував за моите сопствени гледишта, кои ги одразуваат моите сопствени потреби.

Сакам да кажам, јас не знам зошто ти да не земеш ЛЦД наспроти плазма, но знам зошто јас не сакам. Оставам задршка дека можеби треба делумно да ги корегирам ставовите, ако навистина постојат ~500еу телевизори со ИПС матрици (но и со целосно квалитетна изведба, зошто телевизорот не е само матрициата).
Во моментов немам потреба да го истражувам ова, но кога некогаш ќе бидам на пазар за нов телевизор... секако ќе го направам тоа.

Останува да се процени квалитетот на денешните лед лцд-а кои се во иста ценовна класа со плазмите. Дури и ако препоставиме дека достапната лцд технологија еволуирала до таму да се достигнати стандардите на квалитет кои ги постави плазма технологијата (а не зборуваме општо за технологиите туку за конкретни телевизори со слична цена)... тогаш сепак останува проблемот со величината на екранот.
Нагласив дека за мене еднакво се важни квалитетот на сликата и величината на екранот на еден телевизор. Последен пат кога правев споредби, ценовно сличните плазми убедливо поведуваа и во квалитет на слика и во големина на дијагоналата. Да има и одлични ЛЦД-а, ама тие коштаат ѓавол и половина (или така барем беше година-и-пол -две.

За јас да „жртвувам„ 25-50 сантиметри од дијагоналата, разликата во квалитетот на сликата кај лцд телевизорот треба да биде навистина видлива.

Како беше оној вицот, „Фата е Фата, ама двапати е двапати„... ? ;)

Јас лично ги преферирам плазмите во однос на ЛЦД-ата. Веднаш да нагласам дека не зборуваме за баснославно и безобразно скапи телевизори, туку за релативно достапни суб~700еу цени.
И двете технологии, плазма и лцд, имаат слабости и маани. Со слабостите на плазмата можам повеќе да живеам, одколку со слабостите на лцд-ата.
Многу се има зборувано на нет, за разликите плазма-лцд. Сигурен сум дека и јас имам пишувано, ама накратко се работи за ова:
Квалитет на слика, односи цена-големина и цена-вредност: предност плазма
Трајност на уредот, потрошувачка на струја: предност лцд

Ова се разбира е мое лично мислење. Можеби не сум целосно во право, затоа што не го следам пазарот. Ако навистина има ~500еу квалитетни ЛЦД телевизори, тогаш и тоа е опција. Ама искрено се сомневам дека ~500еу лцд ТВ-а се подобри од (ценовно) соодветните плазни.

На крај и со сето тоа кажано, дури и ако евентуално квалитетот на сликата (кај плазмите) е достигнат или можеби надминат, сепак останува и разликата од 25-50 сантиметри во големината на дијагоналата. ;)

Симплифицираш. ;)
Квалитетот на сликата, и големината на екранот, имаат иста тежина на мојата вага. Најмала тежина има резолуцијата на матрицата (во комбинација со соодветна големина на екранот, и далечината од која истиот се гледа).
Одлуката се заснова на правење на баланс од особеностите и перформансите кои се бараат, во комбинација со цената.

Во времето кога јас купував телевизор, во мојот случај, и според мојата проценка, и двете особини: квалитетот на сликата, и големината на екранот... превагнаа на страна на плазма технологијата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom