не постои наезда, точно, меѓутоа твојата „теорија” е од „историја” за седмо одделение напишана по аршинот на некого...
Не сум застапник на некакви си теории за супер-Македонче, едноставно, сум читал и сум се занимал со Историјата на Балканот доволно за да си направам слика самиот. Нема супер-Македонче.
Многу е едноставно.
Балканот бил центар на една мисла, една идеја, една философија, а територијата на Македонија (географско-етничка-„античка”), значи Егејска, Вардарска, Пиринска, само еден од Центрите на таа идеја.
Фениција и Картагина, иако вторите во еден период сојузници на Македон(ц)ите, биле центри на една друга мисла, друга идеја, друга философија, идеологија... ако сакаш, и религијата да ја спомниме
и биле во конфликт, долг период, скоро 1 000 години, прво тие малку пердашеле, па нашите стари, па пак тие, па пак нашите... се до последната битка, стотина години пред Христа...
До тогаш, Македон(ц)ите и нив сродните им племиња беа Словени, зато шо знаеја да пишат, и Славени, од едноставна причина, шо биле надалеку присутни и познати.
Од тогаш, Македон(ц)ите и начите „братовчеди” и комшије, станавме Склавени.
-------------------------------------------------------------------------
за твојата теорија... некој убаво објасна... ќе пробам кратко да ти резимирам:
Поради убајните на Римската Демократија, луѓето МАСОВНО емигрирале ПОЗАДИ Карпатите. И ко кренале тро гла, им се дожалило за „стари крај”, па тргнале назад.
Немало никакви „Словени” кое „се криеле на историчарите” и „постепено завзеле пола Европа и не мал дел Азија...” Не сакат да ти кажат дека и ден денешен си само Склав, оти можи ќе почниш да мислиш