Дали бог е совршен? Зошто?

• Креатор на темата Креатор на темата Sara_Hott
  • Време на започнување Време на започнување
Не била таква промислата на Бог.
„Зашто Јас ги знам Своите замисли за тоа што имам намера со вас - зборува Господ - замисли за мир (благосостојба), а не за несреќа: да ви дадам иднина и надеж.“ (Еремија 29:11, Библијата)
Која е намерата за страшниот суд тогаш?

Ne ti se smaci ?
Namerata e,znaci,samo da ti se ukaze na greskite koi si gi pravel.Da ne se bunis i da ne mislis deka nepravedno si se nasol vo pekolot.
Совршено битие нема потреба да казнува, затоа што е совршено - се што создало има намена - цел. Па така и пеколот или судот како акти со кој се санкционира нешто непотребно се акти на битија кој не се совршени. Актот на казнување е акт со кој се санкционира дело кое е против волјата на казнувачот!
Производител кој го обвинува производот затоа што имал непотребни карактеристики е или глуп или се обидува да ги направи останатите глупи.

Совршено битие нема потреба да казнува, затоа што е совршено - се што создало има намена - цел. Па така и пеколот или судот како акти со кој се санкционира нешто непотребно се акти на битија кој не се совршени. Актот на казнување е акт со кој се санкционира дело кое е против волјата на казнувачот!
Производител кој го обвинува производот затоа што имал непотребни карактеристики е или глуп или се обидува да ги направи останатите глупи.

Море има во казан да се пржиш како селска свадбарска алва, заедно со твојот бог Сатаната, а Алистер Кроули ќе биде во улога на бркалка*.:D

Море има во казан да се пржиш како селска свадбарска алва, заедно со твојот бог Сатаната, а Алистер Кроули ќе биде во улога на бркалка*.:D

Ne ti se smaci ?
Namerata e,znaci,samo da ti se ukaze na greskite koi si gi pravel.Da ne se bunis i da ne mislis deka nepravedno si se nasol vo pekolot.
Да ти јадам тоа умот. Курте-боле.
„Само да ти укаже на грешките.“

На линков:

http://borbazaveru.info/content/view/86/38/

можеш да прочиташ како ќе изгледа Судот Христов па самиот расуди дали тој Суд е страшен и колку и за кого е страшен, а за кого е награда...
Незнам дали несакате или неможете да разберете, ама резултатот е тој - дека ја промашувате поентата.
Не е работата во тоа како ќе изгледа, туку како и да изгледа, судењето, казнувањето и наградувањето се контрадикторни доколку доаѓаат од совршено битие! Исто како што е контрадикторно и глупо креаторот на некоја машина вината за нејзините перформанси да ја бара во неа а не во себе.

Незнам дали несакате или неможете да разберете, ама резултатот е тој - дека ја промашувате поентата.
Не е работата во тоа како ќе изгледа, туку како и да изгледа, судењето, казнувањето и наградувањето се контрадикторни доколку доаѓаат од совршено битие! Исто како што е контрадикторно и глупо креаторот на некоја машина вината за нејзините перформанси да ја бара во неа а не во себе.

Ipsissimus,Kreatorot ne ja bara vinata kaj tebe,kako sto ti kazaa,za izgledot i za ona za sto ne si vo sostojba da go promenis i storis. Vol ne se udira zaradi toa sto odbiva da poleta,tuku zaradi toa sto odbiva vo jarem da vleze. Ako pravime sporedba so proizveduvac,proizvod i konzumator,zemi gi za primer Cigarite.

Na sekoja kutija cigari pisuva "Pusenjeto e stetno po zdravjeto". Koj e vinoven ako nekoj oboli od cigari ? SAM !
Taka i Sozdatelot predupredil. Isto taka,Kreatorot za sekoja masina dava i prospekt po koj treba da ja odrzuvas masinata,za da ti vazi i garancijata. Sudniot den e testiranje od strana na Kreatorot,dali si se drzel do prospektot ili ne. Znaci ako se pojavi defekt na aparatot so nego odis kaj proizveditelot sosi prospektot i garancijata. Dokolku defektot se pojavil i pokraj toa sto ste se drzele do prospektot garancijata ke ti vazi,no ako ste rabotele sprotivno pravilata,togas nema na sto da se zalis.

Влегуваш во Божјата промисла и ги менуваш улогите со Него: -се обидуваш да ја оспориш Неговата совршеност, и со тоа наметнеш твојата несовршеност. Тоа нема да ти успее.

На Бога не Му е потребно казнувањето ,туку нам ни е потребно, и тоа токму поради нашата несовршеност. На крајот на краиштата нека ти биде и вака: Бог не не казнува, ние самите се казнуваме! Амин!

Ipsissimus,Kreatorot ne ja bara vinata kaj tebe,kako sto ti kazaa,za izgledot i za ona za sto ne si vo sostojba da go promenis i storis. Vol ne se udira zaradi toa sto odbiva da poleta,tuku zaradi toa sto odbiva vo jarem da vleze. Ako pravime sporedba so proizveduvac,proizvod i konzumator,zemi gi za primer Cigarite.

Na sekoja kutija cigari pisuva "Pusenjeto e stetno po zdravjeto". Koj e vinoven ako nekoj oboli od cigari ? SAM !
Taka i Sozdatelot predupredil. Isto taka,Kreatorot za sekoja masina dava i prospekt po koj treba da ja odrzuvas masinata,za da ti vazi i garancijata. Sudniot den e testiranje od strana na Kreatorot,dali si se drzel do prospektot ili ne. Znaci ako se pojavi defekt na aparatot so nego odis kaj proizveditelot sosi prospektot i garancijata. Dokolku defektot se pojavil i pokraj toa sto ste se drzele do prospektot garancijata ke ti vazi,no ako ste rabotele sprotivno pravilata,togas nema na sto da se zalis.
Истите милион пати побиени примери.....Цигарите ги произведуваат луѓе, луѓето не се совршени, плус за пушење цигари ниеден производител не ти навестува дека ќе дојде да те мачи, вари во казан или било што слично!
Без разлика каде, како и зошто ја бара вината, поентата е дека само несовршено битие како човекот има потреба да бара вина, бидејќи за совршено битие се има смисла, цел и поента зошто постои, нема непотребни нешта, посебно ако тој самиот е креатор на истите!
Судат, казнуваат и ги делат нештата на потребни и непотребни луѓето! Не Бог!
Влегуваш во Божјата промисла и ги менуваш улогите со Него: -се обидуваш да ја оспориш Неговата совршеност, и со тоа наметнеш твојата несовршеност. Тоа нема да ти успее.

На Бога не Му е потребно казнувањето ,туку нам ни е потребно, и тоа токму поради нашата несовршеност. На крајот на краиштата нека ти биде и вака: Бог не не казнува, ние самите се казнуваме! Амин!
Не, вие го правите тоа не јас! Вие на Бог му припишувате човечки - несовршени особини и го деградирате на човечко ниво, ниво на судија!
Совршеноста нема потреба од суд! Совршената промисла е над времето, и ги знае сите исходи! Зошто му е судењето?! Зарем со актот на судење не признава дека за него постојат непотребни нешта?
Еве една мисла во таа насока од познатиот Руми:
-“The fault is in the one who blames. Spirit sees nothing to criticize.”
Превод: "Вината е во оној што обвинува, духот не гледа ништо што би критикувал".

Ipsi be Kaun eden.

Ipsic be,kolku ubavo ti napisaa,Verata e Rabota. "Slasta e navistina posle teskotiite) (Kur'anski aet).
Ako pecalis pari na pecalba,nazad koga ke se vratis (a ke se vratis),ke imas sto da jades,da pies,da kupuvas sto ti treba.... Ako ja negiras rabotata i im se potsmevas na tie sto rabotele (ja znaes onaa so mravkata i sturecot?) koga ke se vratis nazad doma,nikoj nema da te maci,nikoj nema da te kaznuva,kazna ke ti bide samata nemashtija,samiot ke se izmacuvas vo takvata sostojba.
Ke jades treva (zekum) namesto da si kupis zelencuk i ovosje. Kogo mozes da obvinuvas togas ? Ipsissimus,Bog nema da te kazni,samo ke se najdes na takvo mesto kade sto nema da ima nisto sto tebe ke ti pravi zadovolstvo,bidejki nisto po tebe ne si ponel.
--- надополнето: 12 мај 2013 во 17:46 ---
Ubavo ti vika Bratot Omer. Tebe fakticki ti e krivo sto ti ne si bog.
Toj e BOG,toj e KREATOR,Toj e SOZDATEL,Toj pravi toa sto TOJ saka,nema tebe da te prasa sto da pravi. Ti samiot odberi si dali ke go prifatis prospektot (koj e za tvoe dobro) ili ne. Dali garancijata ke ti vazi,kako sto prethodno ti napisale,ili nema da ti vazi.

Ipsi be Kaun eden.

Ipsic be,kolku ubavo ti napisaa,Verata e Rabota. "Slasta e navistina posle teskotiite) (Kur'anski aet).
Ako pecalis pari na pecalba,nazad koga ke se vratis (a ke se vratis),ke imas sto da jades,da pies,da kupuvas sto ti treba.... Ako ja negiras rabotata i im se potsmevas na tie sto rabotele (ja znaes onaa so mravkata i sturecot?) koga ke se vratis nazad doma,nikoj nema da te maci,nikoj nema da te kaznuva,kazna ke ti bide samata nemashtija,samiot ke se izmacuvas vo takvata sostojba.
Ke jades treva (zekum) namesto da si kupis zelencuk i ovosje. Kogo mozes da obvinuvas togas ? Ipsissimus,Bog nema da te kazni,samo ke se najdes na takvo mesto kade sto nema da ima nisto sto tebe ke ti pravi zadovolstvo,bidejki nisto po tebe ne si ponel.
Примерите кој ти ги наведуваш зборуваат за последица, а последицата не е исто што и казната!
Многу пати имам кажано дека човечките особини не се избор на самиот човек, тие се дел од него, сите се раѓаме со особините како стравот, среќата, тагата, омразата, љубовта, емпатијата, зависта и слично.

Дај му на бебе две лижавчиња ќе посегне по поголемото или по тоа што му мириса поубаво, значи од самиот почеток го има хедонизмот во себе, никој не му го дал, никој не го научил! Удри го, ќе почне да плаче, ја има тагата или стравот во себе.
Налути го ќе покаже знаци на гнев, насмеј го ќе почне да се смее - значи на среќа. Покажи наклонетост кон друго бебе, ќе покаже знаци на завист....

Тие особини се причинител за човечките постапки, а со тие особини се раѓаме, не ги одбираме самите да бидат дел од нас! И сега вие што правите? Велите креаторот, оној кој не создал е совршен, ама ние сме грешни и заслужуваме да не суди!?
Па кога ти ќе купиш производ кој не функционира како што предвидел производителот, вината ја бараш во производот или одиш да се жалиш кај производителот?
--- надополнето: 12 мај 2013 во 17:56 ---
Ubavo ti vika Bratot Omer. Tebe fakticki ti e krivo sto ti ne si bog.
Кој рече дека не сум? За тебе сум.

Кој рече дека не сум? За тебе сум.

Ах, пусти желби твои. Ти самопрогласен еретику,:mad: без оглед која титула ќе си ја присвоиш, ова не ти бега доколку не се покаеш:

Omer el Faruk напиша:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom