Дали бог е совршен? Зошто?

• Креатор на темата Креатор на темата Sara_Hott
  • Време на започнување Време на започнување
И да има поголема пропусна моќ. Да не заборајме дека треба да е невидлив и за радарите.

За да биде совршен би требало да е истовремено и во различно време вевидлив и видлив и за радарите и за не-радарите, иначе за каква совршеност зборуваме?

За да биде совршен би требало да е истовремено и во различно време вевидлив и видлив и за радарите и за не-радарите, иначе за каква совршеност зборуваме?
Во право си. Од што може да извлечеме заклучок дека не е совршен. А ако не е совршен според верниците, не би требало ни да постои...

Тоа е логичен заклучок.
Не само на погорното мислење, туку и на сите раскази од библијата, куранот и сл.

Postoi nesto sto se narekuva ontoloski dokaz za postoenjeto na Bog, a odi otprilika vaka:

Bog e sovrsen, a bidejki postoenjeto e posovrseno od nepostoenjeto, Bog mora da postoi...

Ludnica...

Nikogas ne mi bilo jasno zosto postoenjeto e posovrseno od nepostoenjeto...

Postoi nesto sto se narekuva ontoloski dokaz za postoenjeto na Bog, a odi otprilika vaka:

Bog e sovrsen, a bidejki postoenjeto e posovrseno od nepostoenjeto, Bog mora da postoi...

Ludnica...

Nikogas ne mi bilo jasno zosto postoenjeto e posovrseno od nepostoenjeto...
Мене никогаш не ми била јасна Окамовата острица али то је то

Не знам за тебе, ама јас се кинам од смеење ко ќе ги читам теистиве.... ај тука, ај во подфорум Хумор. Таму барем има и нешто шо се вика интелегентен хумор.

Nekogas e smesno, nekogas e tazno. Samo pomisli na celata energija koja ja trosat na tolkuvanje na narodni prikazni, i kupista gluposti izgradeni vrz falsivi osnovi.

Strasno.

--- надополнето ---

Мене никогаш не ми била јасна Окамовата острица али то је то

Okamovata ostrica e izvorendno vazno i korisno logicko orudie, koe vo princip nema vrska so religijata...

Okamovata ostrica e izvorendno vazno i korisno logicko orudie, koe vo princip nema vrska so religijata...

Има врска со се околу нас, е сеа ако некој сака да си кажува приказни, тоа си е негово .
За да ти поврзам со религијата Ајнштајн (наводно) рекол "Се би требало да е направено едноставно, но не поедноставно ". Иако изразот е анти-острица, дава добра претстава за можноста на постењето на Бог.

Има врска со се околу нас, е сеа ако некој сака да си кажува приказни, тоа си е негово .
За да ти поврзам со религијата Ајнштајн (наводно) рекол "Се би требало да е направено едноставно, но не поедноставно ". Иако изразот е анти-острица, дава добра претстава за можноста на постењето на Бог.

Ova skoro da nema nikakva vrska so Okamovata ostrica, no za toa potoa. Mozes da mi objasnis kako taa izjava na Ajnstajn dava dobra pretstava za moznosta za postoenje na Bog? Ne sum siguren duri dali e ova semanticki i gramaticki ispravna recenica...

Ova skoro da nema nikakva vrska so Okamovata ostrica, no za toa potoa. Mozes da mi objasnis kako taa izjava na Ajnstajn dava dobra pretstava za moznosta za postoenje na Bog? Ne sum siguren duri dali e ova semanticki i gramaticki ispravna recenica...
За да е полесно "Everything should be made as simple as possible, but not simpler."
Доколку Бог е посовршен од овој свет(посложен) (го создал демек) како настанал Бог?
1. Ако бог не настанал т.е. е вечен, работата е претставена преедноставно
2. Ако настанал( "еволуирал") текот на енергијата е од помалку сложена состојба кон сложена состојна па пак назад т.е. Бог се создал од материјата/енергија за Бог да ја создаде истата материја/енергија
ај хоуп у гет да поинт :)

За да е полесно "Everything should be made as simple as possible, but not simpler."
Доколку Бог е посовршен од овој свет(посложен) (го создал демек) како настанал Бог?
1. Ако бог не настанал т.е. е вечен, работата е претставена преедноставно
2. Ако настанал( "еволуирал") текот на енергијата е од помалку сложена состојба кон сложена состојна па пак назад т.е. Бог се создал од материјата/енергија за Бог да ја создаде истата материја/енергија
ај хоуп у гет да поинт :)

I did, bit it is such a pale point that it isn't worth mentioning it...

And it has nothing to do with the Occam's razor...

Toa nego da si go prasas, najbolje. Moze kje ti kaze. Toj samiot, vo tvojata kniga vika "JAS SUM LJUBOMOREN BOOOOOG!!"

Znaeme nie od kade e ostanat muabetot, ama nie sme ateisti i nie moze da ti kazeme kako se razvivala politeistickata izraelitska religija vo monoteisticka, ama ti kje kazes "neeeee, Gospod e EDEEEEN".

Epa ne e!

Vo momentov na zemjata ordiniraat povekje od 5000 bozestva na koi lugjeto, koi koga im bilo vremeto da ucat - begale od shkolo, pa sega, koga se stari magarinja, im se klanjaat za da si se utesat i/ili prostat.

Bog ne postoi. Bogovite si gi izmisluvale lugjeto za da si gi objasnat prirodnite pojavi za koi nemale kapacitet da gi objasnat. Sega e drugo vreme. Denes, za recisi site fenomeni koi gi macele starite narodi postoi precizno, racionalno i upotreblivo objasnuvanje.

Zatoa sega mokjta na Bog se sveduva na pojavuvanje po tostovi, kompiri i po nekoj prezervativ.

П нормално дека јас и ти за ова не можеме да се договориме кога ти си атеист...зошто со тебе би дискутирала дали нешто е совршено или не кога тоа не постои??? Што и да кажам ке ми пропадне во вода зошто ти на крај можеш едноставно да ми кажеш ОН НЕ ПОСТОИ

God is such a mystery -- or call it life, or existence -- life is such a mystery that even if you enter into the innermost shrine of it you will not be able to believe it. It is unbelievably true. It is incredible.

I was reading a poem of Leopold Staff.

The Bridge

I DIDN'T BELIEVE,

STANDING ON THE BANK OF A RIVER

WHICH WAS WIDE AND SWIFT,

THAT I WOULD CROSS THAT BRIDGE

PLAITED FROM THIN, FRAGILE REEDS

FASTENED WITH BAST.

I WALKED DELICATELY AS A BUTTERFLY

AND HEAVILY AS AN ELEPHANT,

I WALKED SURELY AS A DANCER

AND WAVERED AS A BLIND MAN.

I DIDN'T BELIEVE THAT I WOULD CROSS THAT BRIDGE,

AND NOW THAT I AM STANDING ON THE OTHER SIDE,

I DON'T BELIEVE I CROSSED IT.

Even when you have known God, you will not be able to believe that you have known Him. That is what I mean when I say God is a mystery. Unknown, He remains unknowable. Known also, He remains unknowable. Unseen, He is a mystery; seen He becomes an even greater mystery. It is not a problem that you can solve. It is bigger than you. You can dissolve into it -- you cannot solve it.

Osho

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom