Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
работата е да се направат услови во Македонија секој еден што има потреба да оди во дом.
тоа што кај нас пензионерите ги издржуваат синовите и внуците е перверзна ситуација, која ете се уште трае. сите се среќни ако заштедат. еднаш се возев во воз и целиот беше полн со баби и дедовци: ми рекоа дека во сабота можат за 5 евра да се возат каде сакаати се возат.
дејството со оваа жена и со бабите и дедовците не се случува во Македонија.
како што остарува човек, желбите се поголеми од можностите.
ама еве пример: таа оди на театарска претстава после која има коктел и дружење.
прво: некој мора да ја донесе со кола, и да стигне пола саат пред претставата, зашто треба да најде најблиско можно место за паркирање.
второ: коктелот се одвива на катот во театарот, а таа не може да се качува по токлу скали и тој што е со неа треба да си оди, оти не е во ред да си оди сама, а и тој не може да се дружи.
таа има грижа на совест дека тој си тргнал заради неа и се извинува до бесвест.
тоа баш не е уживање.
а да е со уште една која го има нејзиниот проблем, ќе најдат начин или да се качат до горе, или да си прават друштво една на друга.
јас сум човек којшто имал контакт со такви институции и неизмерно ги ценам и почитувам старите луѓе.
лесно е за дружба, ама се работи за цел ден, за години живот.
и не е во рд внукот или синот да е цел ден со дедото или со бабата.
Кај да ја праќам јас баба со 6 000 пензија бе ...
purple puma, токму тоа ми е муабетот.
секој треба да има достоинствен живот до крај. а во старските домови, значи не во македонија, не знам како е кај нас, го имаат токму тоа и имаат многу поинтересн живот отколку да седат дома и да чекаат да дојдат малдите од работа и да се дружат.
се разбира, тоа не се логори, и може да дојдат внуци, снови ќерки кога сакаат во посета.
она дома си е дома, е заради тоа што сами ги граделе куќите, сами саделе цвеќиња, се карале со комшијата за меѓата и сега сето тоа веќе не е нивно.
и затоа што сите ќе кажат: ееее, види, цел живот се мачеше за децата, а тие го фрлија во старски дом!
е заради тоа е.
Има, има различни примери, но поентата е дека повеќето пензионери немаат пари за во регуларен дом.Но што ако за сето тоа не се способни Луртз? Сакаат, но што ако нема кој со нив да седи? Не е нехумано да се оставаат сами дома и покрај тешката состојба?
Има старци кои немаат перцепција нит за внуци, нит за деца, уште помалку за 60 денари.
Што правиме со нив?
Има инвалиди меѓу нив, кој ќе се грижи за нив цел ден?
тоа е само твое мислење. реалноста кажува поинаку...впрочем зашто да даде некој отказ. Ти ги одбираш само црните сценарија во темава. Одбери 80% кои се способни сами да се грижат за себе па и за другите. На еден просечен 70-годишник не му требаш за да го храниш и облекуваш. Говориме за примери или генерално за стари лица?Ти би побарал од твоите деца да дадат отказ на работа да си ги занемарат своите деца за тебе да те чуваат? Тоа е себично!
на вакви луѓе не сум наишол. Ако имаш такви во околина, не значи дека е правило, ниту дека е нормална појава.Има старци кои немаат перцепција нит за внуци, нит за деца, уште помалку за 60 денари.
ги знаеш цените на тие домови со добри услови? Ако вие имате услови за ваков луксуз (за нас) другите немаат.purple puma, токму тоа ми е муабетот.
секој треба да има достоинствен живот до крај. а во старските домови, значи не во македонија, не знам како е кај нас, го имаат токму тоа и имаат многу поинтересн живот отколку да седат дома и да чекаат да дојдат малдите од работа и да се дружат.
тогаш не зборуваме за семејство со просечни примања него за побогатите семејства кои одат на коктели и дружења. Семејства со просечни примања и возрасни деца немаат ниту одмор видено како што треба, а камоли истите да размислуваат за приватни домови и коктели.како што остарува човек, желбите се поголеми од можностите.
ама еве пример: таа оди на театарска претстава после која има коктел и дружење.
Има, има различни примери, но поентата е дека повеќето пензионери немаат пари за во регуларен дом.
тоа е само твое мислење. реалноста кажува поинаку...впрочем зашто да даде некој отказ. Ти ги одбираш само црните сценарија во темава. Одбери 80% кои се способни сами да се грижат за себе па и за другите. На еден просечен 70-годишник не му требаш за да го храниш и облекуваш. Говориме за примери или генерално за стари лица?
на вакви луѓе не сум наишол. Ако имаш такви во околина, не значи дека е правило, ниту дека е нормална појава.
ги знаеш цените на тие домови со добри услови? Ако вие имате услови за ваков луксуз (за нас) другите немаат.
тогаш не зборуваме за семејство со просечни примања него за побогатите семејства кои одат на коктели и дружења. Семејства со просечни примања и возрасни деца немаат ниту одмор видено како што треба, а камоли истите да размислуваат за приватни домови и коктели.
Треба да расчистиме, зборите за семејство со просечна плата и немање можност да оди по забави, коктели, приеми и театар или за надпросечни богати семејства? Ако е за вториве е еден муабет, ако е за првите е друг муабет. Вака се оди во ветер.
во кој свет? не во богат за да можам да одам во дом со 20-30 илјади денари. Ти?Абе ајде, само мое мислење. Извини, ти во кој свет живееш? Каде што се ти е просечно, ништо не се случува?
Кој зборува за старците кои можат да се грижат за себе? .
епа ако не си, што тогаш пишуваш ко да си од Беверли Хилс. Одговарај на тема, не вака ко сите да сме од Беверли Хилс.Јас не сум од никакво богато семејство, да почнам од тоа, ниту моите родители одат по коктели и слично, ниту се директори.
не зезај.Јас живеам меѓу луѓето Лутрз, а не само во моето семејство.
во кој свет? не во богат за да можам да одам во дом со 20-30 илјади денари. Ти?
епа ако не си, што тогаш пишуваш ко да си од Беверли Хилс. Одговарај на тема, не вака ко сите да сме од Беверли Хилс.
И јас сакам да живеам ...негде, ама топки.
Прашувам за какви семејства зборите, богати или просечни...знаеш што е поимот семејство со просечни примања.
не зезај.
си чувала старец, дедо, баба? ама чување онака, својски, дома...не од комшии или во друга куќа....?
го прочитав со скокање, долги постови се заморни за читање...проблем е што и колегата погоре ти напиша -со 6.000 нема шанси да влезе во тие домови.Ај прочитај го мојот прв пост на темава. Малце погоре. Те молам.
честопати се нема ниту за своите основни трошоци, а камоли за дополнително плаќање. Ова се однесува на првото разграничување, примањата не дозволуваат да се загрее соодветно домот, да се закрпат дупките на крововите, да се оди ниту на одмор...за плаќање за дом уште помалку.Моите родители секој месец покрај целата пензија од баба ми, доплаќаа за да се грижат за неа добро и да биде безбедна. А можеби татко ми плус нешто накнадно доплаќал за да ја третираат добро - не знам.
го прочитав со скокање, долги постови се заморни за читање...проблем е што и колегата погоре ти напиша -со 6.000 нема шанси да влезе во тие домови.
Друго, примерот кој го даваш со твојата баба...тоа е болест, а слична болест може да се јави и на 10 и на 30 и на 70 години.
Прво треба да разграничиш дали се работи за семејство со просечни примања (ваљда знаеш како се живее, не ми одговори) или богато семејство.
Второ разграничување би било -зборите за (релативно, за нивни години) здрави стари лица или за болни?
како нема? Каква агресија пума? Што збориш? Твојата околина и искуства изгледа бааги се разликуваат од онаа на другите. Немам видено агресивна баба на пазар или во автобус (поагресивни од младите).Нема здрави стари лица, прво. Староста со себе носи куп болести, и кај кого како ќе се манифестираат или колку ќе бидат агресивни тоа е веќе друго.
Второ, потенцирав дека зборувам за семејства со просечни примања. Трето, исто потенцирав, дека моите родители доплаќаа. Хумано ви е дома да ги чувате, а не ви е хумано да доплатите?
И баш поради тоа што не читаш се, не цитирај зошто ме прашуваш работи што сум ги одговорила, како на пример дека зборуваме за лица неспособни да се грижат за себе, а не за старци кои можат да направат ручек, да одат до продавница леб да купат, да се бањаат сами, итн.
Или прашај - контрирај за нешто што сум кажала, не прашувај веќе кажано.
а што да читам цела страна некој пример? скрати малку.И баш поради тоа што не читаш се,
сигурно сте поплатежно способни пошто со нешто над просечна плата нема шанси ниту дома да стигнат (тоа ќе го откриеш откако ќе се вдомиш и ќе направиш есап со свои пари во својот дом, сега е џабе да ти објаснувам). Значи збориме за оние кои можат да доплатат уште најмалку 7-10 илјади денари од домашниот буџет? Тоа е третина до половина моја плата бе луѓе. Две лати не стигаат, камоли дополнителни давачки. Знаете дека пак се качени цените?Трето, исто потенцирав, дека моите родители доплаќаа. Хумано ви е дома да ги чувате, а не ви е хумано да доплатите?
романи не се пишуваат на теми. Пума Бообоо е позната по пишување романи и во други теми. Малку поконцизно не би било лошо.lurtz, ти сакаш детални одговори, а те мрзи еден пост да прочиташ.
па досега тоа и го зборам, скапи се...или ќе поефтинат или повеќето стари лица со 10 илјади просечни пензии ќе си починат во домашни услови.во Македонија мора да се прилагодат цените на нашите пензионери.
домовите чинат многу пари, ама веќе има урнеци, нека земаат од другите земји и нека се фатат за работа.
како нема? Каква агресија пума? Што збориш? Твојата околина и искуства изгледа бааги се разликуваат од онаа на другите. Немам видено агресивна баба на пазар или во автобус (поагресивни од младите).
а што да читам цела страна некој пример? скрати малку.
сигурно сте поплатежно способни пошто со нешто над просечна плата нема шанси ниту дома да стигнат (тоа ќе го откриеш откако ќе се вдомиш и ќе направиш есап со свои пари во својот дом, сега е џабе да ти објаснувам). Значи збориме за оние кои можат да доплатат?
Абе знаев дека нема да се воздржиш да омаловажиш...со вакви самобендисани форумџики навистина не е да правиш муабет. Ајт од мене, терај си го возот.Знаеш што, Луртз?
За жалење си. Искрено.
Не мораш да читаш ти ништо, ама и не цитирај и не трескај глупости тогаш.
Агресивна болест Луртз. Прв пат слушаш? Агресивен канцер? Си слушнал?
Какви агресивни баби, не се читаш ниту самиот што пишуваш.
Значи, според тебе, ако некој не е платежно способен, што треба да направи со старецот? Притоа не зборувам за социјален случај кој седи секако дома, зборувам за вработени луѓе.
Што треба тие да направат?