Старските домови со лиценци и подобрени услови

• Креатор на темата Креатор на темата Jassna
  • Време на започнување Време на започнување
Кај да ја праќам јас баба со 6 000 пензија бе ...

работата е да се направат услови во Македонија секој еден што има потреба да оди во дом.
тоа што кај нас пензионерите ги издржуваат синовите и внуците е перверзна ситуација, која ете се уште трае. сите се среќни ако заштедат. еднаш се возев во воз и целиот беше полн со баби и дедовци: ми рекоа дека во сабота можат за 5 евра да се возат каде сакаат :) и се возат.
дејството со оваа жена и со бабите и дедовците не се случува во Македонија.

како што остарува човек, желбите се поголеми од можностите.
ама еве пример: таа оди на театарска претстава после која има коктел и дружење.
прво: некој мора да ја донесе со кола, и да стигне пола саат пред претставата, зашто треба да најде најблиско можно место за паркирање.
второ: коктелот се одвива на катот во театарот, а таа не може да се качува по токлу скали и тој што е со неа треба да си оди, оти не е во ред да си оди сама, а и тој не може да се дружи.
таа има грижа на совест дека тој си тргнал заради неа и се извинува до бесвест.
тоа баш не е уживање.
а да е со уште една која го има нејзиниот проблем, ќе најдат начин или да се качат до горе, или да си прават друштво една на друга.

јас сум човек којшто имал контакт со такви институции и неизмерно ги ценам и почитувам старите луѓе.
лесно е за дружба, ама се работи за цел ден, за години живот.
и не е во рд внукот или синот да е цел ден со дедото или со бабата.

Види јас во принцип имам огромна љубов и поддршка за старите лица. Ги почитувам, и на секој можен начин се трудам да им помогнам. Имам стари соседи, по 80 години, одат по пазари купуваат свашта - па после мене ме гледаш како магаре натоварена, оти немам срце да ги оставам сето тоа да го влечкаат со себе.
Затоа не ми е јасно тоа, дома си е дома, кога многу од нив дома само атрофираат и умираат побрзо. Во дом ги рекреираат, се дружат, а и децата и внуците можат да ги посетуваат.
Јас со 16 години ја посетував баба ми на 2-3 дена, мајка ми или татко ми секој ден, со ретко исклучоци.

Верувам дека ја сакав баба ми многу повеќе од моите пријатели што ги сакаат нивните - барем според нивниот однос према старите. Јас никогаш се немам развикано на баба/дедо, не па да ги навредам некако.

Но сите мислат како е ,,нехумано,,. Понехумано ми е мене да седи цел ден дома сам старецот, него да може да игра шах со некого. И притоа, ако било што му се случи, има медицинска нега веднаш.
--- надополнето: Jul 12, 2011 10:51 AM ---
Кај да ја праќам јас баба со 6 000 пензија бе ...

Па ако дојде момент (не дај боже) да биде неподвижна, наместо да плаќаш болничарка по дома, или некој од вас да се откаже од студии/работа, ќе доплаќате и ќе оди во дом, или ќе плаќате болничарка, или ќе ја оставите на милост и немилост додека е сама.
Па ти види што е најпаметно.

purple puma, токму тоа ми е муабетот.
секој треба да има достоинствен живот до крај. а во старските домови, значи не во македонија, не знам како е кај нас, го имаат токму тоа и имаат многу поинтересн живот отколку да седат дома и да чекаат да дојдат малдите од работа и да се дружат.
се разбира, тоа не се логори, и може да дојдат внуци, снови ќерки кога сакаат во посета.

она дома си е дома, е заради тоа што сами ги граделе куќите, сами саделе цвеќиња, се карале со комшијата за меѓата и сега сето тоа веќе не е нивно.
и затоа што сите ќе кажат: ееее, види, цел живот се мачеше за децата, а тие го фрлија во старски дом!
е заради тоа е.

секој треба да има достоинствен живот до крај. а во старските домови, значи не во македонија, не знам како е кај нас, го имаат токму тоа и имаат многу поинтересн живот отколку да седат дома и да чекаат да дојдат малдите од работа и да се дружат.
се разбира, тоа не се логори, и може да дојдат внуци, снови ќерки кога сакаат во посета.

она дома си е дома, е заради тоа што сами ги граделе куќите, сами саделе цвеќиња, се карале со комшијата за меѓата и сега сето тоа веќе не е нивно.
и затоа што сите ќе кажат: ееее, види, цел живот се мачеше за децата, а тие го фрлија во старски дом!
е заради тоа е.

Јасно ми е дека заради тоа е.
Само роднините немаа образ да писнат.
Две години јас дете се грижев за баба ми.
Нит сестрите, нит другите роднини не се јавија да прашаат како е и што и е. Не на неа, можеа мене да ми се јават, на татко ми, на мајка ми. Можеа било кому да се јават. Но не ги интересираше.
Да не зборувам за комшиките кои уште во рани мугри и доаѓаа на кафе додека беше добра, сега ги немаше никаде.
Лесно е да судиш од страна. Оди живеј го животот на другиот.

Но што ако за сето тоа не се способни Луртз? Сакаат, но што ако нема кој со нив да седи? Не е нехумано да се оставаат сами дома и покрај тешката состојба?
Има старци кои немаат перцепција нит за внуци, нит за деца, уште помалку за 60 денари.
Што правиме со нив?
Има инвалиди меѓу нив, кој ќе се грижи за нив цел ден?
Има, има различни примери, но поентата е дека повеќето пензионери немаат пари за во регуларен дом.
Ти би побарал од твоите деца да дадат отказ на работа да си ги занемарат своите деца за тебе да те чуваат? Тоа е себично!
тоа е само твое мислење. реалноста кажува поинаку...впрочем зашто да даде некој отказ. Ти ги одбираш само црните сценарија во темава. Одбери 80% кои се способни сами да се грижат за себе па и за другите. На еден просечен 70-годишник не му требаш за да го храниш и облекуваш. Говориме за примери или генерално за стари лица?

Има старци кои немаат перцепција нит за внуци, нит за деца, уште помалку за 60 денари.
на вакви луѓе не сум наишол. Ако имаш такви во околина, не значи дека е правило, ниту дека е нормална појава.

ги знаеш цените на тие домови со добри услови? Ако вие имате услови за ваков луксуз (за нас) другите немаат.
како што остарува човек, желбите се поголеми од можностите.
ама еве пример: таа оди на театарска претстава после која има коктел и дружење.
тогаш не зборуваме за семејство со просечни примања него за побогатите семејства кои одат на коктели и дружења. Семејства со просечни примања и возрасни деца немаат ниту одмор видено како што треба, а камоли истите да размислуваат за приватни домови и коктели.

Треба да расчистиме, зборите за семејство со просечна плата и немање можност да оди по забави, коктели, приеми и театар или за надпросечни богати семејства? Ако е за вториве е еден муабет, ако е за првите е друг муабет. Вака се оди во ветер.

Има, има различни примери, но поентата е дека повеќето пензионери немаат пари за во регуларен дом.
тоа е само твое мислење. реалноста кажува поинаку...впрочем зашто да даде некој отказ. Ти ги одбираш само црните сценарија во темава. Одбери 80% кои се способни сами да се грижат за себе па и за другите. На еден просечен 70-годишник не му требаш за да го храниш и облекуваш. Говориме за примери или генерално за стари лица?

на вакви луѓе не сум наишол. Ако имаш такви во околина, не значи дека е правило, ниту дека е нормална појава.

ги знаеш цените на тие домови со добри услови? Ако вие имате услови за ваков луксуз (за нас) другите немаат.

тогаш не зборуваме за семејство со просечни примања него за побогатите семејства кои одат на коктели и дружења. Семејства со просечни примања и возрасни деца немаат ниту одмор видено како што треба, а камоли истите да размислуваат за приватни домови и коктели.

Треба да расчистиме, зборите за семејство со просечна плата и немање можност да оди по забави, коктели, приеми и театар или за надпросечни богати семејства? Ако е за вториве е еден муабет, ако е за првите е друг муабет. Вака се оди во ветер.

Абе ајде, само мое мислење. Извини, ти во кој свет живееш? Каде што се ти е просечно, ништо не се случува?
Кој зборува за старците кои можат да се грижат за себе? На нив е оставен изборот како повеќе им одговара да седат дома или во дом да одат. Никој не може со сила никаде да ги однесе. Зборуваме за старец кој е неспособен да се грижи сам за себе. И да, правило е Луртз, тоа е староста. Ако некој умре на 60 години од инфаркт/излив тоа е една работа, но сосема е друга длабоката старост. Повеќето што се над 70 години не се способни сами да се грижат за себе, од причина што им атрофира се на нив, па со тоа и мозочни ќелии, а со тоа и практично почнуваат се повеќе да ја губат реалноста и да стануваат неспособни.
Знаеш, бев многу мала, некаде 5-6 одделение. Во куќата одма до моето школо имаше една многу стара баба, цел ден беше сама додека децата и беа на работа. Обично стоеше закачена на оградата плачеше и викаше по децата, ги прашуваше каде е мајка и. Мислиш дека е тоа хумано? Мислиш дека и беше местото тука?
Јас живеам меѓу луѓето Лутрз, а не само во моето семејство. И нон стоп гледам старци околу мене, и да, тргни во вторник или петок, има еден куп старци кои се шетаат, односно се способни да се грижат за себе и не верувам дека тие се нечиј товар. А тоа што оние инвалидизираните, не излегуваат од дома, не значи и дека не постојат или дека тоа не се случува или дека е индивидуален пример.
Јас не сум од никакво богато семејство, да почнам од тоа, ниту моите родители одат по коктели и слично, ниту се директори.
Моите родители секој месец покрај целата пензија од баба ми, доплаќаа за да се грижат за неа добро и да биде безбедна. А можеби татко ми плус нешто накнадно доплаќал за да ја третираат добро - не знам.
Тоа ти е како, немам бе пари, па детево нема кој да ми го чува, нек си седи дома само. Исто е.
Староста е таква, подмукла, одвратна. Среќни се тие што умреле пред да стигнат до фаза на вегетирање.
И не знам, кој би имал срце, неподвижен, болен, неспособен ниту до ВЦ да оди старец да го остави дома. Не разбирам. Јас не би можела од дома да излезам ако е таква ситуацијата.

Абе ајде, само мое мислење. Извини, ти во кој свет живееш? Каде што се ти е просечно, ништо не се случува?
Кој зборува за старците кои можат да се грижат за себе? .
во кој свет? не во богат за да можам да одам во дом со 20-30 илјади денари. Ти?
Јас не сум од никакво богато семејство, да почнам од тоа, ниту моите родители одат по коктели и слично, ниту се директори.
епа ако не си, што тогаш пишуваш ко да си од Беверли Хилс. Одговарај на тема, не вака ко сите да сме од Беверли Хилс.
И јас сакам да живеам ...негде, ама топки.
Прашувам за какви семејства зборите, богати или просечни...знаеш што е поимот семејство со просечни примања.

Јас живеам меѓу луѓето Лутрз, а не само во моето семејство.
не зезај.
си чувала старец, дедо, баба? ама чување онака, својски, дома...не од комшии или во друга куќа....?

во кој свет? не во богат за да можам да одам во дом со 20-30 илјади денари. Ти?
епа ако не си, што тогаш пишуваш ко да си од Беверли Хилс. Одговарај на тема, не вака ко сите да сме од Беверли Хилс.
И јас сакам да живеам ...негде, ама топки.
Прашувам за какви семејства зборите, богати или просечни...знаеш што е поимот семејство со просечни примања.

не зезај.
си чувала старец, дедо, баба? ама чување онака, својски, дома...не од комшии или во друга куќа....?

Ај прочитај го мојот прв пост на темава. Малце погоре. Те молам.

јас го видов насловот ан темата и сакав само да дадам примери како е кај нас и како е во Европа.
поентата ми беше дека не може само ЦЕНИТЕ ДА БИДАТ ЕВРОПСКИ!!!
мора да се види каде се живее и кои се можностите и менталитетот на луѓето.

јас не сакам да се направат старски домови во коишто Американците ќе стареат, како што имаше во својата избрна програма некој од дијаспората.
немам ништо против, но прво треба да се гледа за оние што се дома. во Западна Европа нема старец којшто е оставен на улица, нема бездомници, барем не во земјите каде што имав прилика да одам.

примерот за театарот не се случува во македонија, ама не се работи за нешто луксузно.

Ај прочитај го мојот прв пост на темава. Малце погоре. Те молам.
го прочитав со скокање, долги постови се заморни за читање...проблем е што и колегата погоре ти напиша -со 6.000 нема шанси да влезе во тие домови.
Друго, примерот кој го даваш со твојата баба...тоа е болест, а слична болест може да се јави и на 10 и на 30 и на 70 години.

Прво треба да разграничиш дали се работи за семејство со просечни примања (ваљда знаеш како се живее, не ми одговори) или богато семејство.
Второ разграничување би било -зборите за (релативно, за нивни години) здрави стари лица или за болни?

Трето
Моите родители секој месец покрај целата пензија од баба ми, доплаќаа за да се грижат за неа добро и да биде безбедна. А можеби татко ми плус нешто накнадно доплаќал за да ја третираат добро - не знам.
честопати се нема ниту за своите основни трошоци, а камоли за дополнително плаќање. Ова се однесува на првото разграничување, примањата не дозволуваат да се загрее соодветно домот, да се закрпат дупките на крововите, да се оди ниту на одмор...за плаќање за дом уште помалку.

го прочитав со скокање, долги постови се заморни за читање...проблем е што и колегата погоре ти напиша -со 6.000 нема шанси да влезе во тие домови.
Друго, примерот кој го даваш со твојата баба...тоа е болест, а слична болест може да се јави и на 10 и на 30 и на 70 години.

Прво треба да разграничиш дали се работи за семејство со просечни примања (ваљда знаеш како се живее, не ми одговори) или богато семејство.
Второ разграничување би било -зборите за (релативно, за нивни години) здрави стари лица или за болни?

Нема здрави стари лица, прво. Староста со себе носи куп болести, и кај кого како ќе се манифестираат или колку ќе бидат агресивни тоа е веќе друго.
Второ, потенцирав дека зборувам за семејства со просечни примања. Трето, исто потенцирав, дека моите родители доплаќаа. Хумано ви е дома да ги чувате, а не ви е хумано да доплатите?
И баш поради тоа што не читаш се, не цитирај зошто ме прашуваш работи што сум ги одговорила, како на пример дека зборуваме за лица неспособни да се грижат за себе, а не за старци кои можат да направат ручек, да одат до продавница леб да купат, да се бањаат сами, итн.
Или прашај - контрирај за нешто што сум кажала, не прашувај веќе кажано.

lurtz, ти сакаш детални одговори, а те мрзи еден пост да прочиташ.

ако некој може да се грижи сам за себе, никој не може да му каже каде да оди.
одлуката е негова.
ама ако некој не препознава ништо околу себе или секојдневно има потреба некој да се грижи за него, тогаш е нехумано да го заклучуваат во една соба и да живее како во затвор или да му се смеат децата, оти си ја бара мајката.

во Македонија мора да се прилагодат цените на нашите пензионери.
домовите чинат многу пари, ама веќе има урнеци, нека земаат од другите земји и нека се фатат за работа.

Нема здрави стари лица, прво. Староста со себе носи куп болести, и кај кого како ќе се манифестираат или колку ќе бидат агресивни тоа е веќе друго.
Второ, потенцирав дека зборувам за семејства со просечни примања. Трето, исто потенцирав, дека моите родители доплаќаа. Хумано ви е дома да ги чувате, а не ви е хумано да доплатите?
И баш поради тоа што не читаш се, не цитирај зошто ме прашуваш работи што сум ги одговорила, како на пример дека зборуваме за лица неспособни да се грижат за себе, а не за старци кои можат да направат ручек, да одат до продавница леб да купат, да се бањаат сами, итн.
Или прашај - контрирај за нешто што сум кажала, не прашувај веќе кажано.
како нема? Каква агресија пума? Што збориш? Твојата околина и искуства изгледа бааги се разликуваат од онаа на другите. Немам видено агресивна баба на пазар или во автобус (поагресивни од младите).

И баш поради тоа што не читаш се,
а што да читам цела страна некој пример? скрати малку.

Трето, исто потенцирав, дека моите родители доплаќаа. Хумано ви е дома да ги чувате, а не ви е хумано да доплатите?
сигурно сте поплатежно способни пошто со нешто над просечна плата нема шанси ниту дома да стигнат (тоа ќе го откриеш откако ќе се вдомиш и ќе направиш есап со свои пари во својот дом, сега е џабе да ти објаснувам). Значи збориме за оние кои можат да доплатат уште најмалку 7-10 илјади денари од домашниот буџет? Тоа е третина до половина моја плата бе луѓе. Две лати не стигаат, камоли дополнителни давачки. Знаете дека пак се качени цените?

--- надополнето: Jul 12, 2011 1:03 PM ---
lurtz, ти сакаш детални одговори, а те мрзи еден пост да прочиташ.
романи не се пишуваат на теми. Пума Бообоо е позната по пишување романи и во други теми. Малку поконцизно не би било лошо.
во Македонија мора да се прилагодат цените на нашите пензионери.
домовите чинат многу пари, ама веќе има урнеци, нека земаат од другите земји и нека се фатат за работа.
па досега тоа и го зборам, скапи се...или ќе поефтинат или повеќето стари лица со 10 илјади просечни пензии ќе си починат во домашни услови.

како нема? Каква агресија пума? Што збориш? Твојата околина и искуства изгледа бааги се разликуваат од онаа на другите. Немам видено агресивна баба на пазар или во автобус (поагресивни од младите).

а што да читам цела страна некој пример? скрати малку.

сигурно сте поплатежно способни пошто со нешто над просечна плата нема шанси ниту дома да стигнат (тоа ќе го откриеш откако ќе се вдомиш и ќе направиш есап со свои пари во својот дом, сега е џабе да ти објаснувам). Значи збориме за оние кои можат да доплатат?

Знаеш што, Луртз?
За жалење си. Искрено.

Не мораш да читаш ти ништо, ама и не цитирај и не трескај глупости тогаш.
Агресивна болест Луртз. Прв пат слушаш? Агресивен канцер? Си слушнал?
Какви агресивни баби, не се читаш ниту самиот што пишуваш.

Значи, според тебе, ако некој не е платежно способен, што треба да направи со старецот? Притоа не зборувам за социјален случај кој седи секако дома, зборувам за вработени луѓе.
Што треба тие да направат?

Знаеш што, Луртз?
За жалење си. Искрено.

Не мораш да читаш ти ништо, ама и не цитирај и не трескај глупости тогаш.
Агресивна болест Луртз. Прв пат слушаш? Агресивен канцер? Си слушнал?
Какви агресивни баби, не се читаш ниту самиот што пишуваш.

Значи, според тебе, ако некој не е платежно способен, што треба да направи со старецот? Притоа не зборувам за социјален случај кој седи секако дома, зборувам за вработени луѓе.
Што треба тие да направат?
Абе знаев дека нема да се воздржиш да омаловажиш...со вакви самобендисани форумџики навистина не е да правиш муабет. Ајт од мене, терај си го возот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom