Старските домови со лиценци и подобрени услови

• Креатор на темата Креатор на темата Jassna
  • Време на започнување Време на започнување
Темава веќе замина за Фантазии и смеа...

Е да, фантастична е и сумата. Како да е наменета за определена категорија постаро население кое всушност и нема потреба од ваков дом. Кој може да издвои 500 евра месечно, по некоја логика, би требало да поседува и друг вид имот, недвижен пред се`.

А до колку години ќе биде и физички покорисен -пазарење, водење сметка за внуци, ручек?

Ако го поживее Господ единствено нешто што е корисно, е пензијата такво време дојде :), шала, заслужуваат внимание од семејството.

а ако нема кој да се грижи тогаш една од алтернативите се домовите за стари лица.
Се нашалив за физичката корист, не е неопходна воопшто. Самото негово присуство за мене е "корист", цело е кога...
Башка што овие домови се недостижни за повеќето пензионери.

Тебе дома внуците ќе те тепаат,јас ќе си бидам со генерацијата,ќе ми бидеш љубоморен бе :)

:pos2: Вака гледано, нема дилема, подобро да си бидеш со генерацијата, како во камповите Титови пионери во кои ги своевремено летувале многу од нашите родители.
Малата разлика :baeh: е што старските домови не се достапни за секого како тогаш, а бившите пионери веќе одвај стигаат навреме до вецето, а камо ли да одат во ноќни авантури како мачкање паста за заби на кваките.
Искрено, не сум чула за таков дом каде ако имаш просечни примања со мирна совест можеш да ги оставиш оние на кои им го должиш својот живот. За жал, се сложувам дека понекогаш се нема избор.

20.000-30.000 пензија... свака част.
Инаку никогаш родителите не би ги оставил во старечки дом, ниту пак сакам да ме остават во старечки дом моите деца. Да бркам жени, да редам животни успеси, да надминувам животни проблеми, и на крај да треба да завршам во дом... па со пензијата би си купил јаже и ајт упм.
Мислам дека е себично кога пензионер нејќе да иде у дом, а дома им прави проблеми на блиските, им претставува терет. Јасно е дека сака да биде со блиските, но треба да размисли и дали и како им предизвикува товар. Не е сеедно дали ќе ги искиљави децата/внуците, дали ќе им пренесе нешто, дали ќе мора да сјебуваат работно време и животни активности за да бидат дома... Ако си грижлив родител, треба да бидеш таков до крај.
Во врска со аналогијата што ја постави дека ти не си ги праќал у дом децата... значи одговорност на родителот е ако веќе раѓа, и да го исчува детето, без праќање у домови и сл. Тоа ко прво, ко второ, детето си има милион начини на социјализација, за разлика од старите што стануваат бајаги изолирани и едноставно едвај имаат контакти со луѓе на нивна возраст, а многу помага доколку би виделе дека не се едини на свет со тие проблеми....
Друга ствар, си имаат таму физикални терапии, масажи, психолози, играње шах и чуда. Тоа никако не можеш да го постигнеш ако викнеш жена да ти дреме по дома дур демек ја чува.
Баба ми ја пративме у дом, вика дека подобро и е таму отколку дома. Сега може ќе речете дека лаже, ама ја знам дека не.

Мислам дека е себично кога пензионер нејќе да иде у дом, а дома им прави проблеми на блиските, им претставува терет. Јасно е дека сака да биде со блиските, но треба да размисли и дали и како им предизвикува товар. Не е сеедно дали ќе ги искиљави децата/внуците, дали ќе им пренесе нешто, дали ќе мора да сјебуваат работно време и животни активности за да бидат дома... Ако си грижлив родител, треба да бидеш таков до крај.
Во врска со аналогијата што ја постави дека ти не си ги праќал у дом децата... значи одговорност на родителот е ако веќе раѓа, и да го исчува детето, без праќање у домови и сл. Тоа ко прво, ко второ, детето си има милион начини на социјализација, за разлика од старите што стануваат бајаги изолирани и едноставно едвај имаат контакти со луѓе на нивна возраст, а многу помага доколку би виделе дека не се едини на свет со тие проблеми....
Друга ствар, си имаат таму физикални терапии, масажи, психолози, играње шах и чуда. Тоа никако не можеш да го постигнеш ако викнеш жена да ти дреме по дома дур демек ја чува.
Баба ми ја пративме у дом, вика дека подобро и е таму отколку дома. Сега може ќе речете дека лаже, ама ја знам дека не.

Кои се тие проблеми што им ги прави? Во стил сега не ни требаш бришка во дом и остави ни го станот/куќата? Кој е тука себичен родителот или детето?

Нема ништо пониско да пратиш родител во дом ако претходно ти пружил максимална можна љубов и грижа. Освен тоа прекрасно е децата да си имаат баба и дедо а тие да им се радуваат на внуците.

Фамилијата е нешто свето.

А ТИ ДОДЕКА СИ БИЛА БЕБЕ НЕ СИ ИМ ПРАВЕЛА ПРОБЛЕМИ НЕ СИ ИМ БИЛА ТОВАР?ЕПА ЌЕ ОДДЕЛИШ ВРЕМЕ И ЗА НИВ КАКО ШТО ТИЕ ТИ ОДДЕЛИЛЕ ТЕБЕ.НЕ БИДИ СЕБИЧНА СЕБИЧЕН , БАБА ТИ СИ ЗНАЈ ДАЛИ И Е УБО ВО СТАРСКИОТ ДОМ ИЛИ НЕ..:smir:

Па ако е физички здрав бар да може да застане на нозе, ако знае сам да си ги пие лековите без некој да му ги дава у рака и ако не е болен од заразна болест, во ред, нека се радува на внучињата.

Па ако е физички здрав бар да може да застане на нозе, ако знае сам да си ги пие лековите без некој да му ги дава у рака и ако не е болен од заразна болест, во ред, нека се радува на внучињата.

Ти кога си била болна и не си можела сама да земаш лекови што требало твоите да направат, да те фрлат? Многу себично размислуваш.

Кој немал среќа да осети вистинска родителска љубов никогаш нема да знае колку е прекрасно чувството во секое време да имаш животна подршка и љубов.

Јас сметам дека одењето во дом за стари лица е МНОГУ хумана работа.
И зборувам од мое лично искуство.
Мојата баба, со која бев поблиска од што сум со моите родители, како мала ме чуваше. Дојде време да остаре многу, и да почне да се разболува посериозно (имаше преживеано 4 мозочни изливи) односно, имаше склероза. На почетокот не беше многу симптоматично, со тек на време стана. Моите родители бидејќи и двајцата работат многу, не приметуваа дека нешто се случува со неа.
Но јас тогаш бев на почеток на средно. Добро ги знам фазите низ кои поминуваше. Добро знам што се случуваше. Ама на нив ништо не им кажував. Се плашев токму од тоа - дека ќе оди во дом. Како поминуваше времето баба ми стана зависна од мене буквално. Пред да одам во школо и правев појадок, и правев кафе, и ги давав таблетите. Ја научив сама да не пробува да зготви ништо, да не се бања кога е сама, да не излегува од дома сама. Добро е што и таа беше свесна за својата болест. И оставав потсетници за се и сешто. Не ручаше додека јас не се вратам од школо. Едноставно - ништо не правеше.

Но како поминуваше времето, нејзината болест стануваше се поагресивна. Почна да заборава. Почна да замислува. Мислеше дека разговара со мојот дедо кој тогаш беше починат повеќе од 20 години.
Веќе и моите сфатија што се случува. Ја носеа по лекари, доктори, по се и сешто. Но немаше лек - тоа е староста. Меѓувремено, доживуваше и преживуваше мали изливи, кои се повеќе и ја загрозуваа ситуацијата.

И немаше кој да се грижи за неа во текот на денот. Беше сосема сама, без социјални контакти. Нејзините пријателки веќе не ја посетуваа. Сестрите не и се јавуваа. Беше препуштена на мене и моите родители. Тие колку можеа излегуваа од работа да ја видат, но сепак, не работат во свои фирми и не можат кога сакаат да напуштаат работно место.

Дојдовме до фазата каде што веќе беше опасно за неа да седи сама. Решивме да оди во дом, еден во наша близина, за да има кој да се грижи за неа. Таа секако веќе не комуницираше со светот каков што е - секако немаше претстава за ништо. Само од време на време се ,,враќаше,, и прашуваше уште колку долго ќе се мачи.

Но во домот не ја примија - примале само здрави и способни да се грижат за себе старци.

Баба ми отиде на геријатрија во Ѓорче. Доби одлична цимерка, одлични доктори, одличен физиотерапевт. Секој ден по 2 пати човекот ја шеташе, правеше вежби со неа, за да го успори процесот на атрофија на мускулите.
Сите доктори беа јасни - не знаеа дали ќе живее еден ден, една недела, еден месец...Лек нема за таа состојба.

Јас ја посетував секогаш кога можев, не пропуштав на 2-3 дена да отидам после школо или пред школо. Но дојде декември, а јас заминав со другарите на славење нова година надвор од Скопје. Кога се вратив по една недела и заминав да ја видам, таа не ме препозна. Не знаеше која сум. Го праша татко ми зошто толку е остарен. Прашуваше каде е маж и, и други починати роднини. Никого не памтеше. Ништо не знаеше од минатите 15 години.

Јас толку многу плачев и тагував тогаш, не се сеќавам на друга таква тага во мојот живот. Толку неутешно, и толку очајно. Бев лута, МНОГУ лута.

Татко ми уште еднаш ме однесе кај неа и мене повторно ми се случи истото.
Од тогаш повеќе не сакаше да ме носи и практично ми забрани да одам. Јас бев мала тогаш, имав 16 години. Не можев да се инаетам со него, а и од денешен аспект сфаќам зошто го направи тоа.

Баба ми живееше уште една година и 2 месеци откако отиде во болница. Почина мирно, спиејќи. Сите доктори, физиотерапевтот, болничарите кои буквално ја хранеа, ја бањаа, ја чешлаа, разговараа долго со неа, придонесоа да биде мирна, да не се плаши, да верува дека е се во ред. Дома тоа не можевме да и го обезбедиме. Таа веруваше дека е маж и жив и дека е моментално на пат кон неа да ја види. И секој ден се будеше со истата приказна и ја раскажуваше. Понекогаш се сеќаваше дека е болна и тогаш стануваше многу раздразлива. Ако и се случеше такво нешто додека е сама дома, веројатно ќе се повредеше.

Баба ми не страдаше зошто не беше дома. Напротив. После долги 2 години седење дома без социјални контакти, сама, таа промена ја расположи. Беше меѓу луѓе слични на неа. Разговараа. Се смееа. Сите живееа во некој свој свет, за нас непознат. Ама јас ви кажувам, дека беа задоволни.

Баба ми почина на дента на мојот 17 роденден.

Многу си ја сакав. И еве сега се нажалив додека ви го пишувам ова.
Знам колку грдо звучи домот. Ама знам и колку е побезбеден за старите луѓе кои од разноразни причини не се способни да се грижат самите за себе. Една болничарка не е доволна. Негувателка. Тоа што се во таква ситуација не значи дека не им е потребна комуникација. И тоа со луѓе слични на нив.
--- надополнето: Jul 11, 2011 1:52 PM ---
Имав неподвижна баба, 40 години живееше дома, 20 години со нас. Не ја однесовме во дом.

Ја не би сакал да ме фрлат у дом ама не знам што снаи ќе ми се паднат...

Да се надополнам. Снаата во мојот случај - мајка ми, беше таа што ја пролонгираше работата. Татко ми испадна потрезвен и посвесен за ситуацијата.
--- надополнето: Jul 11, 2011 1:54 PM ---
Се надевам за оваа сума на пари се мисли на приватни домови со лиценци?
Во државни геријатрии,од искуство на моја пријателка голи ги оставаат да спијат,ги откриваат зимно време за да можат побрзо да умрат.Иако има Господ,на моја баба тоа да и се деси со јаже ќе ги задавам сите вработени таму.
Од секогаш сум била за приватни старечки домови,не гледам причина дома да им сметаме и верувам дека е по природно да се наоѓаме со наши врсници. Е сега може сум гледала амерички филмови,со паркови,со чисти соби,со редовна контрола од лекар...

п.с.Еве и јас нешто ново да научам,30 000 пензија машала.

Не знам за други геријатрии, но баба ми доби навистина добар третман. Можеби има нешто од страна што промучкал татко ми за така да ја чуваат, но јас не би можела да зборувам за тоа.
--- надополнето: Jul 11, 2011 1:54 PM ---
Ај вака размисли , додека си била бебе ти да те даеле во дом бидејќи и тие имале обврски па да почуствуваше како е тоа?:smir:

Но, кога бевме бебиња не даваа во градинки зошто не бевме способни сами да се чуваме.

Jaс сама ке си одам во дом. Ќе го распределам имотот ако го стекнам додека сум жива(оти на младите ќе им треба додела се млади, да купат, да живеат...не кога ќе бидат по 40 а јас да умрам па да им дадам) и тргам со пензиичката у дом, со сопругот(или без него). Ке има многу луѓе на моја возраст, ке имам друштво, муабети, 24 саата доктор, нема да викам по внуците дека е гласна музиката, јадењето готово, перењето...Нема да се плашат од мене ако остарам, ако треба да менуваат пелени, ако скитам од склероза, или да ме буцаат инсулин. Има кој да прави гадни работи. Внуците и децата дај Боже да идат неколку пати месечно, да ги гледам. И тоа е се што ми треба за старост.

Jaс сама ке си одам во дом. Ќе го распределам имотот ако го стекнам додека сум жива(оти на младите ќе им треба додела се млади, да купат, да живеат...не кога ќе бидат по 40 а јас да умрам па да им дадам) и тргам со пензиичката у дом, со сопругот(или без него). Ке има многу луѓе на моја возраст, ке имам друштво, муабети, 24 саата доктор, нема да викам по внуците дека е гласна музиката, јадењето готово, перењето...Нема да се плашат од мене ако остарам, ако треба да менуваат пелени, ако скитам од склероза, или да ме буцаат инсулин. Има кој да прави гадни работи. Внуците и децата дај Боже да идат неколку пати месечно, да ги гледам. И тоа е се што ми треба за старост.

Јас се надевам дека ќе дочекам таква старост и се надевам дека моите деца нема да ме паметат по мењање пелени и слично.
Посебно што не сакам таква жртва од нив кон мене.

Интересна тема.

Кај нас предрасудите за старските домови се заради нашиот начин на живот: родителите биле посветени на децата и се очекува како во старо време, децата да се грижат за родителите кога тие нема да можат.
но ни се случи прогрес- децата веќе не живеат на село и не работат на нива, или немаат дуќан под куќата, па ако нешто затреба, да бидат ведаш тука.
кај нас р битен домот, живеалиштето, куќата што ја граделе, внуците кои ги чуваат...

луѓето имаат работно време од 9-17х ако имаат среќа. да не зборувам за оние кои работат во продавници, во шивални или се градежни работници.
тие немаат време да си ги видат децата, а камоли да се грижат за родител кој е немоќен и кому му треба помош 24 часа.

во Западна Европа децата растат во институции. откога ќе се родат се во градинки, па после во школо со целодневен престој, па семејните врски не се ни толку силни ни толку битни. живеалиштата се мноооогу скапи и најчесто не се лична сопственост на поединци. и за нив е нормално да се живее под кирија цел живот. и тие не се со своите деца преку цел ден, а не да бидат со своите родители.
на Германците, на пример, прво им е битно да најдат добра работа, а после живеалиште. кај нас прво гледаме каде ни е домот, а после каде ни е работата.

во Западна Европа сите стари се во старски домови кои најчесто се цели комплекси во кои има и болница и негувателки буквално се! секој ден се бањаат, секој ден се шетаат, имаат фризери, педикир, ги ноаст на екскурзии, им доаѓаат во посети, имаат богослужби... со едн ареченица, имаат достоинствен живот. во зависност од пензијата, може да бидат во помала или во поголема соба, ама место има за сите, а не само за оние што имаат да платат.

кај нас, за жал, имам слушано страшни приказни за нехуманиот однос кон старите на геријатрија, но исто така, треба да се знае дека не може една сестра да биде одговорна за 20 неподвижни луѓе!!!
значи не е решение само да се истопорат цените до небо, туку да се направи план и програма како тоа ќе се изведе, што во МК многу ретко се случува.

имам комшика којашто има ревматски артритис. и кажувам од врмее на време, дека би требала да размислува за вариајнтата дом, оти нејзе за СЕ, буквално за СЕ и треба помош!
е сега, има ќерка која почна приватен бизнис, и која нема време за себе и за мажот и, не живее близу, значи не може да и купува намирници секој ден, или да дојде кога и треба.
и таа се чувствува запоставено и изневерено, зашто цел живот го посветила на детето, кое е те сега ја оставило, што од друга страна е голем товар за ќерка и.
ја прашувам дали сака ќерка и да ја батали фирмата и да ја чува неа.
ах, не, вели, таман работа! не, ама сепак, ретко доаѓа, ова она...
нејзе и фали друштво, а кога би била во ДОм би можела да биде и дел од повеќе културни збиднувања и да се дружи со луѓе кои имаат слични проблеми.

има многу муабет за темата...

нејзе и фали друштво, а кога би била во ДОм би можела да биде и дел од повеќе културни збиднувања и да се дружи со луѓе кои имаат слични проблеми.
има многу муабет за темата...

Ако пензионерот има пари за в дом, а ако не? Повеќето немаат....дом каде ќе живеат пристојно како дома. Просечни пензии се од 8-11.000 денари, а за вакви домови се потребни најмалку 20-30. Тие се радосни дека ќе заштедат 60 денари у петок, камоли цени за вакви домови.

Башка не секој сака да се дружи со други старци...сакаат внуци, соседи, прошетки.

Ако пензионерот има пари за в дом, а ако не? Повеќето немаат....дом каде ќе живеат пристојно како дома. Просечни пензии се од 8-11.000 денари, а за вакви домови се потребни најмалку 20-30. Тие се радосни дека ќе заштедат 60 денари у петок, камоли цени за вакви домови.

Башка не секој сака да се дружи со други старци...сакаат внуци, соседи, прошетки.

Но што ако за сето тоа не се способни Луртз? Сакаат, но што ако нема кој со нив да седи? Не е нехумано да се оставаат сами дома и покрај тешката состојба?
Има старци кои немаат перцепција нит за внуци, нит за деца, уште помалку за 60 денари.
Што правиме со нив?
Има инвалиди меѓу нив, кој ќе се грижи за нив цел ден?

П.С. Имам и друга жива баба, живее сама, и сама се грижи за себе. Ние внуците и децата нејзини ја посетуваме седиме со неа, доаѓа и таа кај нас. Но никој нема од нејзините деца што би можеле да останат дома и да ја чуваат. Ти би побарал од твоите деца да дадат отказ на работа да си ги занемарат своите деца за тебе да те чуваат? Тоа е себично!

работата е да се направат услови во Македонија секој еден што има потреба да оди во дом.
тоа што кај нас пензионерите ги издржуваат синовите и внуците е перверзна ситуација, која ете се уште трае. сите се среќни ако заштедат. еднаш се возев во воз и целиот беше полн со баби и дедовци: ми рекоа дека во сабота можат за 5 евра да се возат каде сакаат :) и се возат.
дејството со оваа жена и со бабите и дедовците не се случува во Македонија.

како што остарува човек, желбите се поголеми од можностите.
ама еве пример: таа оди на театарска претстава после која има коктел и дружење.
прво: некој мора да ја донесе со кола, и да стигне пола саат пред претставата, зашто треба да најде најблиско можно место за паркирање.
второ: коктелот се одвива на катот во театарот, а таа не може да се качува по токлу скали и тој што е со неа треба да си оди, оти не е во ред да си оди сама, а и тој не може да се дружи.
таа има грижа на совест дека тој си тргнал заради неа и се извинува до бесвест.
тоа баш не е уживање.
а да е со уште една која го има нејзиниот проблем, ќе најдат начин или да се качат до горе, или да си прават друштво една на друга.

јас сум човек којшто имал контакт со такви институции и неизмерно ги ценам и почитувам старите луѓе.
лесно е за дружба, ама се работи за цел ден, за години живот.
и не е во рд внукот или синот да е цел ден со дедото или со бабата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom