Сакам да студирам на приватен, но немам пари...

• Креатор на темата Креатор на темата |Volkswagen|
  • Време на започнување Време на започнување
Најдов, ама ова на ФОН не ќе да е плаќање по вработување. Им пратив маил па ќе видиме што ќе речат...

Се ти е тоа еден ист маркетиншки трик, и на БАС и на ФОН и кај и да е ќе се појави и на другите приватни факултети.
Посебно оваа година сите приватни факултети имаат прилично мал интерес за нови студенти. Некако мора да се најде начин на привлекување :)

Кој и да оди на приватен факултет ако малку му е битно образованието треба да размислува за Европски или ФОН. Се друго е гола вода.

Изгледа сум глуп што неможам да ја најдам оваа понуда на интернет? И дали има вонредно ако да пишеш на БАС или на ФОН од понудиве, ако е така, и онака сум при крај со студиите, би можел да ги разгледам понудиве, ништо не е на одмет.

Доволно е да го уклучиш сајтот на фон и одма е на насловна тоа :)

47924_428058732698_98198817698_4834787_4010982_n.jpg

Детално за кредитот.

Нема маркетиншки трик кај кредитот на БАС.
Пола плаќаш во текот на студиите. Другата половина ја отплаќаш откако ќе се вработиш, на онолку рати на колку што ќе се договориш со Академијата.

Нема банка во игра. Нема финти со отплаќање на каматите.
Додека си невработен не отплаќаш ништо. Откога ќе се вработиш, пошнуваш да отплаќаш со 5% годишна камата. Не 9,9%, не 12% за овака-онака. Нема обврски кон банки, жиранти и сл. Стандарден извршен нотарски договор.

Преку централна кооперативна ти е исто како да земаш кредит за стан или за кола. 12% годишна камата воопшто не е малку.

Нема маркетиншки трик кај кредитот на БАС.
Пола плаќаш во текот на студиите. Другата половина ја отплаќаш откако ќе се вработиш, на онолку рати на колку што ќе се договориш со Академијата.

Нема банка во игра. Нема финти со отплаќање на каматите.
Додека си невработен не отплаќаш ништо. Откога ќе се вработиш, пошнуваш да отплаќаш со 5% годишна камата. Не 9,9%, не 12% за овака-онака. Нема обврски кон банки, жиранти и сл. Стандарден извршен нотарски договор.

Преку централна кооперативна ти е исто како да земаш кредит за стан или за кола. 12% годишна камата воопшто не е малку.

Се разбира дека има маркетинг „финта“. Но никој не рече дека е зла.
Прво, начинот на кој е формулиран концептот инсинуира дека БАС гарантира дека ќе се вработите штом завршите школо кај нив. Но БАС мора да се заштити од пустиот македонски гага менталитет. Што ако дипломецот си отиде во странство? И да седи тука како БАС ќе знае дали е вработен или не?
Претпоставувам дека одговорот на второто прашање е поврзано со Завод за вработување. Се дури си пријавен на завод како невработен, не мора да враќаш пари. Но како сега пак функционира заводот кај нас, тоа е друга филозофија. Може завод да ти понуди работа како чистач, ако одбиеш, те бришат од евиденција. Според новите правила кои уште не се на сила, ако невработениот не може да докаже дека „активно“ бара работа, пак лета од списокот.

Се е легитимно. Но живееме во банана држава, па кога ќе чепнеш под површината ништо не е така како што изгледа.

хммм... колку убаво напишано. Сосем се сложувам.
Вистина, контролата е врзана со заводот за вработување и со потврда дека не си вработен. Сега, муабетите со чистач и со бришење од евиденција... мислам дека е тоа малце претерано, иако не е далеку од планот. Мислам дека во Завод не може да те избришат врз основа на работа која е под твоето ниво на образование. Така, ако имаш високо образование, мислам дека нема да ти понудат метла, нели?

Околу бегањето во странство - и тоа е некаков ризик... но сепак, пресметан ризик со кој сме спремни да се соочиме.

Она што е поинакво во БАС од останатите (банкарски) студентски кредити е:
1. отсуството на банкарска лихва која студиите ги прави можеби и двојно поскапи.
2. отсуство на жиранти/хипотеки

Мислам дека е пофер...

Доволно е да го уклучиш сајтот на фон и одма е на насловна тоа :)

47924_428058732698_98198817698_4834787_4010982_n.jpg

Детално за кредитот.

Им пратив и маил, инаку го немаа овој постер кога барав претходно. Грејс период заеби, да имав пари јас така кола или куќа ќе купев со тие пари. Мислев дека е при започнување на работен однос... Ќе се подадат некои луѓе на овие финти, ама овералл глупости е.. Дур има офци ќе стрижат.

Кредитот што го нуди БАС е поинтересен(читај поповолен 5% камата, грејс релативно поголем од на ФОН),ама за конечен заклучок треба да се види конечниот договор како изгледа.
Ако би бирал меѓу двата , и покрај учеството, би го избрал на БАС.

Па јас колку што знам, ми кажувале, на Штулов секој втор е со стипендија. Плус, можеш да си се вработаш таму (на пример да ја косиш тревата) и ќе ти скратат дел од партиципацијата.

Иначе, ако не е тајна, на кој факултет се жалиш од професорите? Абе не ми е едно јасно, на секој факултет има деца со просек, како за нив не се лоши професорите. Јас сум на ПМФ, информатика, и тешко е, ама тежок е материјалот, а професорите не ми се ништо криви.

Кога велиш секој втор, спомни албанец, бидејќи минимален е бројот на македонци стипендирани таму ..........многу минимален во однос на албанци.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom