Povekje bitija mozat da funkcioniraat kako edno, kako sovrsenstvo. Dokaz za toa ti e sekoe opstestvo vo koe vladeat zakoni. Kaj nas sekako toa ne e idealno bidejki lugje sme i sakame ponekogas da pravime greski, no toa e i vo nasa priroda. No toa bi funkcioniralo kaj povekje Bogovi bez problem bidejki tie se bezgresni neli?
I sekako deka ve svakjam i tebe i site ostanati religiozni lugje. No zosto vie ne gledate samokriticno na nestata? Nikogas nema da se osudis da pomislis dali nesto e taka kako sto pisuva vo Kuranot ili e nekoja greska (znam ke kazis Kuranot e bezgresen), znaci ti uste od start veruvas vo apsolutnosta na Kuranot i taka ti nalaga religijata. Mnogu se retki onie koi se zamislile i potoa otisle protiv Islamot, se otkazale od nego itn.
I sesute stojam na stavot deka se perenje na mozok, zasto znam sto cuvstvuvas ti za religijata, znam kako vlijae na tebe (zboruvam za pozitivni vlijanija) i znam kako e koga nekoj ke ti napagja nesto tolku vazno za tebe. No znaes zosto znam? Zasto istite tie cuvstva, istata motivacija i zelba za zivot jas ja dobivam od drugo mesto, ne mi treba nekoja religija i nekoj Bog za da ziveam. Ne mi se dopagja terminot rob sto go koristite, no i opsto site religiski svetogledi ne mi se dopagjaat bas. Problemot e uste pogolem sto site lugje pripadnici na razni veri, go imaat istoto cuvstvo kako i ti. Znaci site religii se dobri vo toj pogled, site lugje si ja branat svojata i veruvaat deka taa e pravata. I bi rekol deka se site vo pravo, zasto site tie pravat covek da se cuvstvuva vreden, dostoen za zivot i ispolnet, motiviran od nekoe si bozestvo i pravi dobri dela vo ime na religijata (isklucok se onie zloupotrebuvaci koi gi ima nasekade). Dali ti mislis deka tie lugje se budali?
Ako gledas objektivno, site religii se pravi, zasto site se stvoreni prvenstveno za podobar zivot na planetava (zboruvam za site tie eticki, moralni i opsto sekojdnevni pouki).
Znaci doagjame do zaklucok, deka site onie koi se pravi vernici, se srekni so toa, se osekjaat isto kako tebe, i kako mene, bez razlika na koja religija pripagjaat. Toa vodi do zaklucok deka nitu edna religija ne e vistinskata kako sto sakate da kazite. Pred da repliciras, razmisli dobro za prasanjevo i odgovori mi iskreno. Ako Islamot e pravat religija (spored tebe taka e), dali site onie koi pripagjaat na Hristijanstvo i drugi pogolemi religii, pa i pomali neka bidat...ne e vazno........dali site tie lugje koi ne se vo Islam, no cel zivot se cesni, pravat dobri dela i nikogo ne nastetile namerno, dali tie lugje ke odat vo pekolot (cel zivot da ostanat na taa religija sto bile). Odgovori mi, ne spored Islamot, tuku tvoe licno viduvanje, sto bi bilo fer i pravedno, kakva kazna ili nagrada niv da im sleduva. Znaci tvoe mislenje, nezavisno od Kuranot !
A za toa deka ne si prisilen, ti veruvam, kako sto najgolemiot broj vernici ne se prisileni, tuku taka se vospitani. Zatoa ne se maci da objasnuvas, site dobro znaeme kako i koga deteto pocnuva da se vospituva religiozno, posebno vo Islamot, ne znam mnogu za taa rabota i eve da prasam i toa. Dali vo Kuranot pisuva od kolku godini deteto treba da se vospituva vo duhot na Islamot, da cita Kuran itn itn. ?