Религиозно vs Научно толкување

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
- Откога сум на форумов, повеѓе пати имам напишано дека на светогорските манастири, сеуште има достојни врвни подвижници-монаси, кои Го имаат видено и Христа Бога и мајката Божја и Духот Свет.
- Божјото постоење нема „цел„-Бог е беспочетен, без своја пред-причина, но воедно Он Е причината за се што постои во духовниот и во материјалниот Свет. А целта од нашето живеење е да достигнеме да живеење во заедница со Бога, онака како што беше на почетокот.
- велиш, Светот тоне во зло-тоа е очигледно. Но! Тоа го велеа и при двете светски војни, оти и тогаш луѓето се прашуваа-каде е сега Бог? Пааааа, Бог не е таму каде луѓето чинат зло! Таму е некој друг, кој сакаше да биде бог! Бог е само „таму„ каде кај луѓето се пројавува покајание, срце скрушено, мир, смирение....
- дека „...нешто треба да се смени...„, тоа е логиката од световните луѓе. Верните велат поинаку: „...треба јас да се сменам (во умот и во однесувањето) па се околу мене ќе се промени на подобро...„. Барањето за просто надворешно менување на нештата, или е утопија или е вовед за уште една од многуте револуции, кои на човекот не му донесоа речиси ништо добро.

1. Каде го виделе, на сон? Ај објасни малце поише ако не те мрзи, баш ме интересира како и каде го виделе.

2. Нели на почетокот луѓето не можеле да си ги објаснат природните појави и за тоа одржувале пагански обичаи на кои им принесувале жртви на боговите. Тоа е почетокот ако не се лажам. Исус и “компанија“ се појавиле во првиот век и луѓето кои биле во очај, почнале слепо да му/им веруваат. Пред тоа немало никаков Исус, немало цркви и манастири. Исус ја створил целата (Христијанска) религиозна фрка според мене.

3. Во моментов милиони луѓе се каат, милиони имаат скршено срце итн. Како успева бог да го постигне тоа. Невозможно е. Единствено би било возможно, ако бог е се што постои. Буквално се. Тој “слуша“, тој “гледа“ но тој не превзема ништо. Тој едноставно е се материјално и тој само постои. Ништо друго.

4. Сите се менуваат, ама како што гледам во обратна насока од онаа посакуваната. Речиси ништо добро?!!! Сакаш да кажеш дека средниот век било подобро време за живеење него денес? Како што гледам религијата само го уназадува човештвото.

Sto znaat lugeto be????????
Leleee sueta, 100 godini covecka "nauka" i sega se cuvstvuva "gospodar" na univerzumot.

Kazi mi sto znaat lugeto osven teorii!!! Samo tresenje gluposti. Uste do mesecina ne sme stignale a ke zboruvame za galaksii.

Ti go predizvikuvas Boga, a i Toj tebe te predizvika preku sledniot ajet:

O men! Here is a parable set forth! So Listen to it! Those on whom besides Allah ye call will never be able to create a single fly even if they all combine together for this purpose! And if the fly should snatch away a thing from them they would have no power to release it from the fly: feeble are those who petition and those whom they petition! }
(Al-Hajj 73)

Slavata i znaenjeto mu pripagaat samo na Boga, Toj sto sozdade sve, toa sto go gledame i toa sto ne go gledame.

Интересно е, фактот што човекот го создал Господ, па сега имаме мала иронија со твојов пост, а и надалеку не си само ти.
100 или повеќе, човекот полека ќе завладее со се, и тука нема да има место за религија, сакал ти или не.
Науката не знае за граници. Кога тогаш човекот ќе биде во можност да создаде живот по вештачки пат, па и целосно да направи мува. Мува која како од глава ќе им се одбива на религиозните.

Тресење глупости.... хех, религиите се број еден кога станува збор за тоа.

Za Prvoto vide na propagator odamna ne gi ni citam negovite postovi nitu pak gledam dolgometrazni video klipcinja posto jasna mu e celta so sekoj post smrdi so i propagira bez nitu eden argument . t.e eden ima a toa e deka gi mrazi muslimanite a jas samo go ignoriram ne go mrazam negovo pravo. Tvojot citat sto mi go citirase na mene co vrska kakko Alah d.z ja sodal Zemjata univerzumot iznese eden kup nevistini , jas ti pobarav da mi citiras od kaj ti se nevistinite a ti se fati samo za eden delo od toa kade sonceto mu se poklonuva na Alah d.z a drugoto izostana. Neznam citato ne ti bese od Kuranot kolku sto se sekavam nego od nekoi Hadisi na Muhamed a.s e jas ne ti odgovoriv posto bese bespedmetno , jas te prasuvam za edno ti mi davas odgovor za drugo . Nesomnjeno e deka se mu se poklonuva na Boga i bara negova dozvola i milost , vo Islamskoto veruvanje sekoja Alahova tvorba ima i dusha , taka da i sonceto i mesecinata imaat svoi dusi ne kako coveckite ama i tie so svojata dusa go velicat samo Gospodarot
Значи Хадисите на Мухамед се невистинити? Ако јас сум цитирал невистини, а тие невистини доаѓаат од хадисите на Мухамед, дали тоа значи дека Мухамед има изнесено невистини?
Втора работа! Се тврди дека куранот се совпаѓа со науката, дека не е во контрадикторност со неа! Како тогаш таму е прикажано дека сонцето се движи околу земјата, има душа, се вовлекува под тронот на алах.....!? Дали тоа според тебе е нешто со кое науката се согласува?

А славниот Фројд, иако опасен атеист, во своите психијаатриски устражувања, забележал дека идејата за Бога им е вродена на луѓето. За муабетов, не е битно за кој и каков бог .т.е. Бог се работи, битна е потребата човекова од „имање„ свој бог. Арх. Рафаил Карелин вели дека релизигозноста е вродена човекова особина. Атеистите имаат осет/претстава и за слободната волја, и осет за добро/лошо, праведно/непрведно, и осет/потреба од барање на смислата, логиката и целта од се што не опкружува.Така, „...има нешто...„, што би рекле човеците.
Точно е едека има нешто вродено, но тоа не е идеја за Бога. Ако навистина сите луѓе се вродени со идејата за Бог, што правиме со многубошците, со затуцаните племиња?
Тоа што е вродено не е идеја, туку е рефлекс. Рефлекс за преживување, од тој рефлекс произлегува потребата едно суштество да се пороби на помоќно суштество барајќи заштита (духовна и физичка) за возврат. Тоа можеш да го забележиш кај некои животни, но и кај луѓето, кои неможејќи да најдат суштество кое им одговара на нивните потреби, си измислиле.
Човекот не е направен според Господ, Господ е направен според човекот, но му се додадени особини кон кои тежнее човекот, вечноста и семоќноста. Мислам дека веќе е време да почнеме да ги отфрлуваме овие идеи од нашата свест, затоа што се застарени и за разлика од многу порано, предизвикуваат повеќе зло отколку добро.

Значи Хадисите на Мухамед се невистинити? Ако јас сум цитирал невистини, а тие невистини доаѓаат од хадисите на Мухамед, дали тоа значи дека Мухамед има изнесено невистини?
Втора работа! Се тврди дека куранот се совпаѓа со науката, дека не е во контрадикторност со неа! Како тогаш таму е прикажано дека сонцето се движи околу земјата, има душа, се вовлекува под тронот на алах.....!? Дали тоа според тебе е нешто со кое науката се согласува?
Jas nerekov deka Muhamed a.s zboruva nevistini samo ti edno si napisal vamu a polse mi vadis citat od druga rabota kade sto ne se objasnuva ozdavanjeto na zemjata nego kade sto se objasnuva kako sonceto mu paga po tronot na Alah d.s A kede e tronot znae nekoj si go videl ti kade e tronot, Mozebi celiot univerzum e ngov tron , moze ne e Materijaliziran tronot nego e vo nekoja druga dimenzija sto nie ne ja znaeme, zosto mislis deka se znaeme, sekoe stvorenje ima dusa nesomneno Dusata na sonceto ge zgasne koga ke zgasne i toa, i zvezdite imaa dusa i mesecinata ima dusa, i neboto ima dusa i zemjata ima dusa koja ne hrani, se ima dusa i se ke odgovata pred Gospodarot svoj, ama za razlika od covekot koj sto ima razum zemjata i sonceto nemaat razum i intelekt , nemaat pravo na gresenje posto tie se sozdadeni so jasna cel za koja se sozdadeni. Kazimi ja znaes li ti tvojata cel zosto si sozdaden, da ne mislis deka si sozdaden ... Zosto Gospod trosel kreativnost na tebe ti dal Razum, svest, UM ti dal a zosto go koristis, imas li jasna cel vo zivotot ne samo ti i jas i site ostanati, nasata cel e nasa izbor . Izborot na Hitler bil da gi kolje evreite ama mozel i da gi ljubi zavisno pok koj pat ke krenel Gospod ne go nasocil nego samo go sodzal, taka i jas i ti samo sme stvoreni bez nasoka, e sega nasokata ni ja dal vo druga forma pisana , zavisno od vreminjata Gospodarot nas ni prakal Knigi po koi ke se rakovodime. Od koi treba da ja baramae nasata cel zosto sme sozdadeni a sozdadeni....

Jas nerekov deka Muhamed a.s zboruva nevistini samo ti edno si napisal vamu a polse mi vadis citat od druga rabota kade sto ne se objasnuva ozdavanjeto na zemjata nego kade sto se objasnuva kako sonceto mu paga po tronot na Alah d.s A kede e tronot znae nekoj si go videl ti kade e tronot, Mozebi celiot univerzum e ngov tron , moze ne e Materijaliziran tronot nego e vo nekoja druga dimenzija sto nie ne ja znaeme, zosto mislis deka se znaeme, sekoe stvorenje ima dusa nesomneno Dusata na sonceto ge zgasne koga ke zgasne i toa, i zvezdite imaa dusa i mesecinata ima dusa, i neboto ima dusa i zemjata ima dusa koja ne hrani, se ima dusa i se ke odgovata pred Gospodarot svoj, ama za razlika od covekot koj sto ima razum zemjata i sonceto nemaat razum i intelekt , nemaat pravo na gresenje posto tie se sozdadeni so jasna cel za koja se sozdadeni. Kazimi ja znaes li ti tvojata cel zosto si sozdaden, da ne mislis deka si sozdaden ... Zosto Gospod trosel kreativnost na tebe ti dal Razum, svest, UM ti dal a zosto go koristis, imas li jasna cel vo zivotot ne samo ti i jas i site ostanati, nasata cel e nasa izbor . Izborot na Hitler bil da gi kolje evreite ama mozel i da gi ljubi zavisno pok koj pat ke krenel Gospod ne go nasocil nego samo go sodzal, taka i jas i ti samo sme stvoreni bez nasoka, e sega nasokata ni ja dal vo druga forma pisana , zavisno od vreminjata Gospodarot nas ni prakal Knigi po koi ke se rakovodime. Od koi treba da ja baramae nasata cel zosto sme sozdadeni a sozdadeni....
Еве го мојот цитат и што пишуваше во него:
1. Во исламот креирањето на светот е опишано како создавање на небото и земјата одвоено едно од друго каде алах во приказната ги прашува небото и земјата дали ќе дојдат своеволно или со сила?! (дали земјата и небото можат да зборуваат, да се согласуваат или несогласуваат?), потоа сонцето е преставено како кружи околу земјата, оди под тронот на алах и бара од него дозвола повторно да се воздигне на исток!?..... Сонцето бара дозвола??
Кога ме праша од каде ми е тој заклучок, ти ги посочив следниве цитати: Првиот во врска со тоа дека сонцето оди под тронот на Алах и бара дозвола -
Volume 4, Book 54, Number 421:
Narrated Abu Dhar:
The Prophet asked me at sunset, "Do you know where the sun goes (at the time of sunset)?" I replied, "Allah and His Apostle know better." He said, "It goes (i.e. Travels) till it prostrates Itself underneath the Throne and takes the permission to rise again, and it is permitted and then (a time will come when) it will be about to prostrate itself but its prostration will not be accepted, and it will ask permission to go on its course but it will not be permitted, but it will be ordered to return whence it has come and so it will rise in the west. And that is the interpretation of the Statement of Allah: "And the sun Runs its fixed course For a term (decreed). That is The Decree of (Allah) The Exalted in Might, The All-Knowing." (36.38)
И вториот за тоа како Алах ги прашува небото и земјата дали ќе дојдат своеволно или не! -
41:11 Moreover He comprehended in His design the sky, and it had been (as) smoke: He said to it and to the earth: "Come ye together, willingly or unwillingly." They said: "We do come (together), in willing obedience."
Објасни ми како според тебе излезе дека сум рекол вакво нешто - "...samo ti edno si napisal vamu a polse mi vadis citat od druga rabota... "?
Mozebi celiot univerzum e ngov tron , moze ne e Materijaliziran tronot nego e vo nekoja druga dimenzija sto nie ne ja znaeme, zosto mislis deka se znaeme,
Затоа што во куранот пишува дека е напишан на едноставен јазик за секој да го разбере! Што значи ако бил напишан со скриени значења и симболика, никој не би го тврдел спротивното!

и се ближи крајот на темава ...
па ќе си ги мерите на кој му е поголем ..
Религиозни vs Научни тврдења ... алооо ...

--- надополнето ---

ај кога ќе сватите шо е темата кажете ..

Прашања за атеистите

Мод Едит:
Најмногу членови се Христијани, Муслимани и Атеисти (без разлика која подгрупа)
па можеби и темава има причини да постои ...
ќе ја толерирам како и останатите теми Прашања за ... значи принцип Прашање/Одговор ... без Чек дис аут постови ..
секој офтопик го бришам, секој континуиран офтопичар ќе сноси санкции.

Прашање:
Во кој период од еволутивниот развој на човекот престанал инцесоидниот начин на размножување?

Ја лично неам појма, а и незнам дали се знае одговорот на ова прашање и дали воопшто може тоа да се докаже, кога точно било...

... јес да уствари реално гледано и уште не е престанат, ги има разни болни фрикови низ светов што праат и такви ствари...

Прашање:
Во кој период од еволутивниот развој на човекот престанал инцесоидниот начин на размножување?

Како правило инцестот никогаш не ни бил (вистинскиот) начин на размножување (ако не грешам-ако се земе инцестот како размножување со мајка/татко/брат/сестра... не и понатаму)
Како начин на однесување престанал откако се развило моралното чувство за совест и надвладувањето на сексуалниот нагон
Денес веќе правно инкриминирано и медицински недопуштено, во традицијата гнасен чин а во реалноста сеуште се случува мнооогууу почесто отколку што мислиме дека се случува...

Зошто ред? Каде се појавува точно Фи (Phi) освен во математичка формула?
Мислам дека е смешно да ти докажувам со слики и со примери.
Ај погуглај малку па пробај објасни.

--- надополнето ---

Искрено не ни сфатив што сакаш да прашаш...
Затоа си атеист , така ?

Зошто ред? Каде се појавува точно Фи (Phi) освен во математичка формула?
Тие односи на димензии важат за човечкото тело колку што знам... Али сепак, не сфаќам што сака да праша (од кај ред во универзумот????)

--- надополнето ---

[/COLOR]
Затоа си атеист , така ?[/QUOTE]
Да, јас се решив да бидам атеист бидејќи денес не сфатив што сакаш да прашаш пфффффф

Најискрено, дали уопште реченицата тебе ти има логика: од кај ред во универзумот - 1.618

Што сакаш да прашаш со тоа, и каква врска има ако не го разбирам прашањето, затоа сум атеист????

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom