Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Го забораваш семоќниот Бог во равенката. Ако постои Животодавец, тогаш равенката изгледа вака:
Земја + Животодавен дух = Жив човек.
За да биде нешто живо, потребно му е дух, а не случајно рекомбинирана мртва материја. Бог е изворот на животодавниот дух и тој може од земниот прав да обликува живо суштество. Впрочем, нема ништо во човековото тело што го нема во земјата. Сите хемиски елементи што ги содржи човековото тело се наоѓаат и во почвата. Оттаму нема причина да не веруваме дека Бог го создал човекот од земниот прав. Бог можел и жената да ја создаде од земниот прав, но намерно ја создал од реброто на мажот, за тие во бракот да бидат пак едно тело. Можеби за некои звучи смешно дека Бог го создал човекот од земјата, но истите тие забораваат дека и според нивното верување човекот настанал од земјата во текот на нивните омилени милиони милиони милиони години. Разликата е во тоа што во равенката на теистите постои Интелигентниот Создател, а во равенката на атеистите постојат слепите сили на самосоздадената природа, неживата материја и главниот херој на драмата: Г-дин ВремеАко имате доволно време се е можно, невозможносто станува возможно, возможното веројатно, а пак веројатното сигурно. Но како што видовме погоре дури и претпоставеното Време не е доволно да ја премости бездната меѓу неживата материја и комплексниот живот кој секојдневно го гледаме.
Бог постои. Зошто да Го негираме, кога можеме да го прифатиме? Зборовите Случајно и Создател имаат ист број на букви и иста почетна буква. Потребно е само малку за да се направи подобриот избор. И теистите и атеистите почнуваат од заеднички темел: верата. Таа е заеднички именител. Зошто би избрал да верувам во неверојатното? Зошто не Бог?
Ништо не може да функционира додека не го упали некој. Телевизорот, автомобилите, комјутерот, бродот па така и универзумот. Некој да го упали и управува.
Dali mozes da kazuvas za nesto deka e taka, ako prethodno ne go zapoznaes? Do tebe i site religiozni lica sto ja koristat istata fora, kako mozete da kazuvate za Univerzumot koga tolku malku znaeme za nego? Kojznae kakvi zakoni vladeat tamu nekade, a nie ne mozeme so sigurnost da kazeme sto e i kako e.
Dali vasite religiozni knigi imaat informacii za celiot Univerzum? Ako imaat, povelete postirajte pa site da znaeme vo kakov Univerzum ziveeme, pa mozebi i da go svatime postoenjeto na Bog.
Te molam gledaj go ova video, samo prvite 7 min, pa ke vidis kako religijata ubavo i logicki objasnuva. Covekot e muslimanin pa veruvam deka ne ti preci toa, no istoto e i kaj hristijanite.
Па другарче како можеш и да замислиш дека универзумот функционира сам од себе ? Добро ете како што викаш не знаеме какви закони таму владеат, но сепак сето тоа води кон некој што владее. А за да владеат повеќе не ќе се знае кој на кој му е владетел или кој кого го создал, така да се се навраќа на тоа дека е ЕДЕН. Навистина не ги знаеме тајните на универзумот, но нема смисла да се негира дека некое совршено битие управува со него.
Mozebi vladeat i povekje bitija. Zosto e toa nevozmozno, sekoj so svoi obvrski. No sepak toa ne e moja teorija. Sakam da kazam, duri i stvarno nekoj da vladee, se somnevam deka nie voopsto znaeme nesto za toj nekoj/nesto sto vladee. Site religii na denesnicava se perenje mozok do kraj, i branenje na verata duri i so sila i oruzje. I ne mozes da bidis 100% siguren deka bas nekoj vladee, zasto kako sto rekov, nie nemame celosna slika za Univerzumot. Ednostavno nemate dokazi deka nekoj od vasive Bogovi (sekoja religija po eden) vladee so Univerzumot. Vie sekogas trgnuvate od vasite knigi, a site drugi gi stavate vo vtor red, ako nekoi informacii vi odgovaraat ke kazete deka se tocni a drugite gi otfrlate kako netocni i izmeneti (opsto za site religii, ne samo za Islamot).
Aj da probam da dadam moj primer za toa kako jas gledam na situacijava. Ti stois vo edna nizina, i gledas pat po koj treba da odis (sakas eden, sakas povekje, no istite vodat kon edna cel) toj pat se izviva po planinata, se kacuva do vrvot i ti gledas do tuka. Patot se gubi pozadi planinata, no ti ne mozes da kazis dali tuka e krajot na patot i sleduva nekoj grad, selo ili patot prodolzuva ponatamu kojznae kade.
Taka i vie se odnesuvate, kako da znaete sto ima ponatamu, no ne znaete. Se nadevam go svati primerov.
Зошто не можат да владеат повеќе битија ? Како прво кој од кој е попрво создаден од тие битија, кој со што управува, кој од кој е посилен ? Нема смисла, каде е тука совршенството ? И башка сите тие битија да функционираат како едно, дали е возможно? Можат да бидат исти, но никако не можат да функционираат како едно, како што и мажот и жената и двајцата се луѓе, ама функционираат различно. Различни особини си имаат.
И да ти го сфатив примерот потполно, но пробај ти сфати ме мене. Кога мене ми е повеќе од јасно дека постои некој Креатор, ма како може да не псотои Креатор, мислам погледни се себе прво и се друго натака, погледни како од една капка семе човек ќе се менува полека и полека, се додека исчезне. Исто е и со природата. И како полесно се повикувате на мајката природа која е и сама саката ? И кажи ми ти мене, зошто тој Креаторот не би ни кажал дека ни е Креатор за да знаеме кој е? Е оттаму и пратениците и религиите.
И не, не се перење на мозок, верувај ми кога на еден момент би верувал она што јас верувам би сфатил многу работи, не сме ни принудени, ниту испрани да веруваме. Тоа е до чувствата. Човек треба со отворено срце некогаш да застане и размисли. Треба да се осети силата Божја за да се сфатат многу работи. Не сакам да звучам патетично или како верски фанатик, но мене ми е многу жал за луѓето како вас, а моја должност како Муслиман е да ве известам и поучам, зш на судниот ден ќе ми дојдете и ќе ми се жалите, зошто не не упати? Ајде поздрав, јас ќе се молам на Аллах џ.шп за вас.
Не сфаќаш дека паѓаш во истата (доста глупава) замка која ја поставуваш.
Ако секоја зграда има ѕидар, ако секоја слика има сликар, ако секој универзум има Господ, тогаш како настанал Господ?
Твоето тврдење дека се мора да има почеток се врти во круг. Да те цитирам -
Drugar pocetok mora da postoi, mora Nekoj nesto da zapali za da proodi
Кој е почетокот на Господ, кој го создал Господ или пак некој оставил цигли 5 илјади години па се соединиле циглите во Господ? Не ми кажувај дека Господ е вечен и нема почеток, бидејќи така ќе се контрираш самиот себе и твоето тврдење ќе падне во вода. Сам си кажа дека се има свој почеток, ајде сега лепо фино објасни ми го почетокот на Господ, или почетокот на било што од кое Господ произлегол.
Druze, jas te razbiram i normalno e sekoj covek da si go postavi toa prasanje sebesi. Dokolku nekoj bi go "sozdal" Bog togas toj veke ne e bog, tuku normalno sega bog stanuva toj prethodniot.
A nie lugeto sme tolku mali i ne sposobni za da stigneme do takvi odgovori, prosto nie sme mnogu ograniceni.
Ti rekov deka vistinskiot Bog e Toj sto e Prv bez pocetok i posleden bez kraj.
Taka da nesto drugo ne moze da bide bog ako gi nema ovie atributi od sto proizleguva deka Toj e Eden i samo Eden i sve pocnuva od Nego.
Vo Koran, Bog spomnal edno mesto nad 7 nebesi koe se vika Sidretul Munteha sto znaci Mesto kade zavrsuva znaenjeto na sustestvata (lugeto, angelite i na sve sto sozdal Bog).
А како тоа веруваш дека он е без почеток и без крај, а не веруваш дека универзумот може да биде без почеток и без крај?
Zosto znam deka univerzumot ima kraj...:smir:
Od kaj znaes? Nekoj dokaz?
Една работа е да видиш соба со запалено светло и да претпоставиш дека има човек внатре! А сосема друго е само врз основа на запаленото светло да тврдиш дека не само што има човек, туку дека е толку и толку висок, толку и толку тежок, со црни очи, со виткана коса, со чевли број 44.......!
Јас колку што знам е така, но не и во науката.Кога на световниот ум му недостасуваат одговори, таквиот ум се впушта во рационали конструкции, за да „звучат„ убедливо...
Да, мислам дека Милер се викаше...Хах, добро познатата прикаска за прабиотичката супа во која што се готвел животот мешана со кутлачата на ветровите и подгревана со громовите
Не ми се верува дека уште се раскажува оваа приказна во образовните системи. Се прашувам од кога фантазијата на некои креативни фантазери во бели мантили стана аргумент за научни теории? Горната прикаска не е подржана со ниту еден научен експеримент. Единствен обид беше Милеровиот експеримент, но истиот подоцна беше успешно побиен, а некои однеговите дупки ќе ви ги изложам во неколку точки:
1) Од околу 2000 познати аминокиселини, само 20 се користатат во протеините и сите од нив се левораки. Аминокиселините кои они ги добија беа половина левораки, половина деснораки. Односот бил 50 : 50 . Тоа е смртоносна комбинација. Кога би се вметнала макар и само една деснорака аминокиселина, би го разурнала целиот сиџир од аминокиселини.
2) Милер, за да добие неколку амино киселини, користел константно електрично празнење. Значи тој замислил еден гром што непрестано свети и врши електрично празнење во некоја вода (бара, езеро,море). Таков гром човекот сеуште нема видено
3) 86% од материјалите кои ги добил Милер биле високо токсични. Затоа Милер морал веднаш да интевернира и да ги изолира добиените амино киселини инаку ќе биде уништени. Значи дури и спонтано да се создадат аминокиселини во природата (со помош на грмотевици), тие би биле уништени од останатите продукти на тие реакции. Но дури и да бидат заштитени на чудесен начин, сепак тие не би биле ништо повеќе од безживотни амино киселини. Од амино киселина до живот е колку од тука до ивицата на Универзумот.
4) Постојат и концепски проблеми. На пример: нема причина да веруваме дека произволното соединување на аминокиселините ќе образува нешто корисно. Кога ќе размислите дека еден типичен ензим има синџир од можеби 200 врски и дека има 20 можности за секоја врска, лесно е да се увиди дека бројот на бескорисни комбинации е огромен, поголем од бројот на атомите во сите галаксии видливи со најголемите телескопи. Тоа е само еден ензим, а има преку 2000 такви кои служат за многу различни цели. Дури и да ги имаме сите потребни амино киселини на едно место (што е повторно неверојатно во природни услови да се самосоздадат и групираат на едно место) , веројатноста дека тие случајно ќе се подредеат во корисен ред е: 1 од 10 на степен 20 и пак целото тоа на степен 2000. Тоа е веројатност 1 од 10 на степен 40.000 дури и ако ги имаме сите потребни амино киселини на едно место. Ова е број со 40.000 нули после единицата и доколку сакате да го запишете во тетратка со кврадратчиња и пишувате по една нула во квадратчето, бројот би бил долг 200 метри
5) Милер, користејќи интелект и лабараториски услови, не можеше да ги создаде сите потребни амино киселини. Епа ако не можел тој со својот интелект и интелигентно срочени лабараториски услови, зошто да веруваме дека слепата природа во неекспериментални услови би можеле да го направат тоа? И зошто би верувале дека тие би се подредиле баш по тој редослед кој претставува една шанса од огромниот број кој има 40.000 нули зад единицата?
6) Интересно е продолжението на првобитната драма и супата. Милеровите следбеници велат дека аминокиселините се создале во атмосферата (во која немало слободен кислород, туку само метан, амоњак и водород)) ), а потоа паднале во морето и тоа морале да пропаднат длабоко под водата за да не бидат разградени од ултравиолетовите зраци. Но од друга страна пак, под површината на водата немало доволно енергија за понатамошни рекации, па затоа тие за секоја наредна рекација морале брзо да патуваат горе на површината на водата, да влезат во рекација и пак да се скријат под водата
7) Исто така несфатливо е како е можно понатамошната синтеза (од попрости кон посложени) да се вршела во водата, кога е познато дека водата е најголемиот и универзален растворувач кој ја помага деполимеризацијата (разложувањето на поголемите молекули во поедноставни), а не полимеризацијата (поврзувањето на помалите молекули за да формираат поголеми). Така што во таква средина, спонтантоо распаѓање/разградување на молекулите е многу поверојатно отколку спонтаната синтеза.
Ете тоа е фамата околу Милеровиот експеримент, еден жалосен обид да се објасни создавањето на животот со отсуство на Создателот. А Тој пак натажено ги гледа овие ентузијасти како се обидуваат да го имитираат. Гласовите замреа, 57 години поминаа од Милеровиот експеримент, стотици интелегентни умови се надвиснати во лабараториите и од петни жили се обидуваат да создадат живот, но сеуште не е синтетизирана ниту една ДНК молекула, а камо ли пак жива клетка. Франкенштајн остана во филмовите![]()
Ќе се обидам да и дадам насока на дискусијава!
Проблемот во несогласувањата е едноставен, религијата врз основа на претпоставката дека постои ентитет кој го создал универзумот тврди дека тој ентитет се прикажал на луѓето преку пророци и преку нив дал доказ дека описот во тие книги е вистинската верзија како е создаден универзумот! Да видиме колку се совпаѓаат фактите во тие свети текстови, со фактите на реалноста - законите и појавите во универзумот!
Еве ќе поставам прашање до толкувања и во исламот и во христијанството.
1. Во исламот креирањето на светот е опишано како создавање на небото и земјата одвоено едно од друго каде алах во приказната ги прашува небото и земјата дали ќе дојдат своеволно или со сила?! (дали земјата и небото можат да зборуваат, да се согласуваат или несогласуваат?), потоа сонцето е преставено како кружи околу земјата, оди под тронот на алах и бара од него дозвола повторно да се воздигне на исток!?..... Сонцето бара дозвола??
2. Во библијата опишано е првин создавањето на земјата и небото (кое преставено како свод што е погрешно, затоа што свод може да има само ако земјата е рамна!), па дури потоа создава "светила" на небото, од кои сонцето и месечината кој ги посочува како "две големи светила", што е тотално неточно, затоа што сонцето воопшто не е поголемо од останатите ѕвезди, само е поблиску. За месечината воопшто и да не зборуваме, таа во никој случај не е поголема од ѕвездите, во библијата е опишана како поголема!
Заклучок! Ако овие текстови се дело на ентитет кој е создател на универзумот, ни во сон не би дал ваква неточна, маглива и детска претстава за универзумот! Во своето сведоштво за луѓето би навел многу појасни и поочигледни аргументи, би ги опишал ѕвездите како сонца - исти како и нашето, би споменал дека земјата се врти околу сонцето, би ги споменал микроорганизмите, останатите галаксии....итн итн! Што значи дека споменатите религии, се дело на човечка имагинција која на претпоставката дека можеби постои ентитет кој е причина за универзумот се дрзнала да го опише и да му даде карактеристики на тој ентитет!