Синдикат
Мајгада?!
- Член од
- 22 август 2005
- Мислења
- 3.110
- Поени од реакции
- 180
Се читаш што збориш?
Профитот е премија за сопственикот, ако он работи ќе мора да биде пријавен како вработен и како таков да земе плата, а доколку некој друг работи и на него треба да му даде плата, кога ќе собереш и одземеш, и така и така премијата што ја добива сопственикот е иста, само е разликата во тоа дали он ќе работи или не.
Ако работи во сопственото претпријатие тогаш има опортунитетен трошок, пример би можел да работи во банка и да зема плата од 50.000 денари, а на вработениот кај него во фирмата да му давам 20.000. Со тоа, губи 30.000 денари месечно доколку работи во својата фирма, сосема спротивно од она што ти го кажа.
Абе види го тој шо ми објаснува филозофи. Ако вработиш членој од фамилија можи да ги пријавиш на минимално да намалиш трошоци то ми е поентата, плус и да немаш пари да му исплатиш плата сигурно нема да ти замерат. Исто како да вложи некој селанец 10 000 евра во земјоделие и следната година да го дуплира влогот то не е баш реален профит, под претпоставка дека цело семејство работат цела година непријавени и по 12 часа дневно. То ми беше поентата не ми филозофирај, ми се надмудруваш безвеза.