Домазет

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Јас мислам дека правилото дека домазетот за ништо не се прашува и никој народски кажано “ не го ферма “ , не мора да е секогаш вистинито . Има случаи за кои сум видел и знам дека пак бабата и дедото (на невестата родителите ) се многу задоволни од своите зетовци кои живеат кај нив така да навистина тие се чуствуваат како да се дел од фамилијата а не “дошлаци“ кои за да кажат нешто треба да кренат два прста. Да има и примери кои не се за спомнување воопшто но тие мислам дека самите се довеле во таа ситуација да бараат преку леб погача , па за таквите ајт на улица заедно со се ќерка им бидеќи и она не мислела за кого се мажи . Сепак ако некои двајца се сакаат и се сложуваат местото на живеење не е воопшто битно .

А да си кажам за мене , пошто моментално не сум во врска и не знам која би била мојата сопруга сметам дека кога ќе дојде тој момент да стапам во брак со некоја ,нејзините родители би ме знаеле претходно така да нема да бидам непознаница за нив и ако треба би го отвориле својот дом за мене како избраник на нивната ќерка без разлика дали ние би сакале или ми морале да живееме со нив.

Јас мислам дека правилото дека домазетот за ништо не се прашува и никој народски кажано “ не го ферма “ , не мора да е секогаш вистинито . Има случаи за кои сум видел и знам дека пак бабата и дедото (на невестата родителите ) се многу задоволни од своите зетовци кои живеат кај нив така да навистина тие се чуствуваат како да се дел од фамилијата а не “дошлаци“ кои за да кажат нешто треба да кренат два прста. Да има и примери кои не се за спомнување воопшто но тие мислам дека самите се довеле во таа ситуација да бараат преку леб погача , па за таквите ајт на улица заедно со се ќерка им бидеќи и она не мислела за кого се мажи . Сепак ако некои двајца се сакаат и се сложуваат местото на живеење не е воопшто битно .

А да си кажам за мене , пошто моментално не сум во врска и не знам која би била мојата сопруга сметам дека кога ќе дојде тој момент да стапам во брак со некоја ,нејзините родители би ме знаеле претходно така да нема да бидам непознаница за нив и ако треба би го отвориле својот дом за мене како избраник на нивната ќерка без разлика дали ние би сакале или ми морале да живееме со нив.
Добро напишано. Мислам дека порано било така, домазетот да биде задна допка на свиралото. Сега е далеку поинаку од порано кога било срамота да си домазет.
Еве пример. Ако се една или две сестри, а зетот има повеќе браќа, доаѓа до ситуација да не може да обезбеди основни услови за живот и стварање на фамилија.
Вака ќе си оди домазет, ем ќе имаат повеќе простор за живот, ем ќе ја одржуваат куќата или станот да не пропаѓа така и плус ќе ги растерети зетот своите браќа и ќе им отвори други алтернативи.:toe:

Oti da ne be? Primer se rasipuva boljer: i babati ti idi ti veli: Zete odi zemi vidi neshto boljerot se rasipa.Ti i velish: Ne e moj,sho mi e gajle deka se rasipal....
Druk pat se rasipuva neshto cheshmata ili bilo sho i ti pak si terash po staro.Edno vreme ke vidat ke nevidat se ke ti prepishat na tebe.I togash pak ke ti dojdi babati ili dedoti ke ti rechi demek za neshto deka ne e vo red vo kukata.I ti mu velish: Shto vi e gajle be,ne e vashe :D

Кога ќе бидам во брак/заедница (и ако :icon_lol: ) нема теорија да живеам ни со моите, ни со неговите.
Не планирам свекор и свекрва да трпам во моја куќа, а ни да живеам со моите цел живот. Ќе се вселам со него (ќе се омажам) кога ќе имам/е средства за сопствено живеалиште.

Домазет или слика има-тон нема.
Мада све зависи од карактерот.Имам комшија,под кирија живее а киријата му ја плаќа дедото(таткото на невестата),а и у иста зграда се со нив.Малиов мува не го лази,до пред некое време седеше со жениве и деца пред зграда,у пиџами и кломпи од жена му леб купуваше...Нему му е ок цел живот некој за него да работи и не се замара.:toe:

Aj da ve prasham neshto,da imate nekoja dobra bald'ska dali ke odite domazet ili ne?Mnogumina i go imaat merakot na zeninata sestra pa jas mislam deke trchajki ke odat da ziveat kaj babata i dedoto?! Vo modernata terminologija na zborovi sinonimot za domazet glasi vaka: DOMASHNO PITOMO ZIVOTNO :pos2:.Znam jas dvajca od mojto grad shto zemaa dve sestri i otidoa domazetovci i gi boli k**ot za se,dedoto nosi,babata mesi a tie samo lapaat :vozbud:.Imalo i dobri strani neli?

Кога ќе бидам во брак/заедница (и ако ) нема теорија да живеам ни со моите, ни со неговите.
Не планирам свекор и свекрва да трпам во моја куќа, а ни да живеам со моите цел живот. Ќе се вселам со него (ќе се омажам) кога ќе имам/е средства за сопствено живеалиште.

In that case... земај упатства: For Dummies - How To Be a (good) Housewife :icon_lol:

Домазет или слика има-тон нема.
Мада све зависи од карактерот.Имам комшија,под кирија живее а киријата му ја плаќа дедото(таткото на невестата),а и у иста зграда се со нив.Малиов мува не го лази,до пред некое време седеше со жениве и деца пред зграда,у пиџами и кломпи од жена му леб купуваше...Нему му е ок цел живот некој за него да работи и не се замара.:toe:

Yes James.

Едит: A јас, би отишол, зошто да не.

Тато е некоја врта на домазет...живејме куќа до куќа со баба и дедо ( мајка и татко на мама )...

а некој погоре напишал дека ако би требело да е домазет,уопште не би се женел.Би ја жртвовал ти љубовта за една таква банална работа?

Јака тема !!!
Ако жена ми има палата или некоја вила би идел домазет ако не тешко да идем. :vozbud:

[zEUs];1691983 напиша:
Јака тема !!!
Ако жена ми има палата или некоја вила би идел домазет ако не тешко да идем. :vozbud:

А ако ти нема кај да живееш со неа, а она има скормно место за живеачка за вас, пак нема да одиш?

[zEUs];1691983 напиша:
Јака тема !!!

:pos2::pos2::pos2: Кога ја би имала некоја вила или палата и ја би го зела домазет инаку не...

Не, шала настрана не сакам да живеам ни со моите ни со неговите... Слобода си е слобода и не планирам некој да ми се меша во брак или во живот и да ми кажува во колку да се вратам дома, дали многу шетам или не, многу сум зборела на телефон, ништо не сум чистела...и такви некои глупости.
Абе газда си е газда, се знае :pos:

Многу ме нервира тој збор домазет, не е веќе во мода, башка мислам дека сме доволно еволуирани за да не гледаме на таква работа, кој каде ќе оди глупости!!! Ако може жените да одат да живеат кај мажите, зашто да неможе и спротивно...
Што е и битно, воопшто, каде се живее...
Глупав традиционален комплекс!

Кога ќе бидам во брак/заедница (и ако :icon_lol: ) нема теорија да живеам ни со моите, ни со неговите.
...сејм...:pipi:

Bad film e toa edvaj kurtuliv ...

Losho e ako nekoj ne daj boze ti prefrli ... ili te iznervira zena ti ne smeesh da ja tepash tamu oti sve se slusha inace drugoto e ok :tv:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom