Суфизам

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Верата е Орудие кон Бог наменето за Човекот!
Бог нема Ништо!
А од тоа Ништо ги создаде 10 000-те илјади светови!

Не постојат секти во вистинските религии! Дали има Вистински Религии, е тука е прашањето!

Суфите и од сунитите, и од шиитите, и од ахмадијанците, и од хариџитите, и од друзите, ... и од сите други конфесии на арабската традиција, се најблиску до Совршениот Суфизам, кој што е воведен и представен од Исус Христос !

Тој е Тој што во една рака ја носи водата, ... во другата огнот ... но и за среќа во Срцето Свое и Духот Светол ... за Кого (стотици години покасно) зборуваат и пишуваат и сите други Суфи, од кои Св. Рабија ал Адевија Базрија е (за мене) прилично симпатична и сакана!

Шалом + Селам!

Spiros... se nadevam deka svatile clenovive do sega deka mesas mnogu poimi. Poleka,se si prepisa za sebe. Ispagja deka ti si edinstveniot Musliman tuka i edinstveniot sledbenik na Islamot ama onoj Islam isusov,sufizam isusov... cekaj malku,olabavi. Znaeme nie site sto e sufizam i kade mu e sedaloto,gi znaeme koi se sufiite,pravite sufii i gi znaeme nivnite stavovi,ta i Rabija.... Ti se molam,,, mi zvucis dobronameren pa ne sakam da bidam napaden a novi religii formiraj nekade na drugo mesto,kade sto za religija nikoj nikogas ne slusnal.

Sekako deka postoi Vistinska religija. Bog prakjal pratenici,koi ke gi izvestuvaat na lugeto. Bog e nasiot sozdatel i samo toj znae sto e za nas naj ubavo i kako da gi odrzuvame dusata i teloto. Toa e zapravo se' ona sto Bog od nas go bara,da se vrati cisto ona sto ni go dal na zaem. Sekoj aparat ima prospekt,kako da go odrzuvas i dokolku se drzis do nego a dojde do kvar ti vazi i garancijata,neli ? Mnogu Robuvanjeto na Allah dz.s go svakaat pogresno.Toa e zapravo zastita i gradenje na samiot sebesi. Budistite meditiraat kako bi postignale tn-nirvana,odnosno kako bi ja zgolemile svesta. Kaj Muslimanite e Namazot kontakt so Vozviseniot,Postot za zgolemuvanje na svesta... a Kur'anot e posledna Bozja objava i zadna vest.
Za da ja zgolemi covek svesnosta,kako sto toa go dostignale Rabija El-Adevija,koja ja spomna Spiros i mnogu drugi Evlii,koi i po voda odele i levitirale i ognot ne gi gorel i dova-molba koja ne ke ti bide odbiena od Boga,nuzno e da se drzis do propisite koi Bog ti gi dade kako da se odrzuvas.

Za da ja zgolemi covek svesnosta,kako sto toa go dostignale Rabija El-Adevija,koja ja spomna Spiros i mnogu drugi Evlii,koi i po voda odele i levitirale i ognot ne gi gorel i dova-molba koja ne ke ti bide odbiena od Boga,nuzno e da se drzis do propisite koi Bog ti gi dade kako da se odrzuvas.

Прописите за човекот се внатре, не надвор во некоја книга! И прописите се различни за секој, како што и искуствата и праксите се различни за секој!
Богот не е надвор, туку внатре! Погледни внатре, една ѕвезда е на видикот! Така велеше еден човек!

"Јас сум Вистината" извика ал-Халаџ во својата Лудост спознавајќи го богот Внатре!

П.С. Зарем е битно дали куранот или друга света книга е последна објава на некој бог? Мислам дека не е битно!

Прописите за човекот се внатре, не надвор во некоја книга! И прописите се различни за секој, како што и искуствата и праксите се различни за секој!
Богот не е надвор, туку внатре! Погледни внатре, една ѕвезда е на видикот! Така велеше еден човек!

"Јас сум Вистината" извика ал-Халаџ во својата Лудост спознавајќи го богот Внатре!

П.С. Зарем е битно дали куранот или друга света книга е последна објава на некој бог? Мислам дека не е битно!

Koga spomnuvate nekoi citati na Velikani,vredi malku da se prostudira za niv.
Heptagram... i Faraonot rekol "Jas sum Bog" dali e isto ? Da se razgovara na ovaa tema,veruvaj treba mnogu mnogu znaenje i poznavanje. Vo sebe mozes da mu napravis mesto i na gjavolot i na Boga. Neophodno ti e Allahovo upatstvo,kako da mu napravis vo sebe mesto na Boga.
Da se komentiraat izjavite na Haladz... i jas ke bidam pogresno svaten od moite. Haladz uste od svoite 15 godini po svetot traga po duhovniot pat,po sejhovi i ucenjaci (normalno Islamski). Druga rabota e toa sto site Sufii se pripadnici na Islamot.... samite Sufiski sejhovi velat deka nemoze covek da bide dervis ako ne e Musliman. Osnovna rabota kaj sufiite e Namazot (5 pati molitva) i Zikrullah,ne prekidno spomnuvanje na Allah,baranje oprost od nego,zablagodaruvanje,izgovaranje sehadet itn itn..... Zikrot e cetka za srceto.

Ke probam preku anegdota da ti go objasnam ona "jas sum vistinata". Samo,mora prvo da se zeme vo obzir zivotot na Mensur Haladz,da znaes deka bese Musliman,deka za nego vazese objavata Kur'anot i deka za nego vazese serijatot.Toj nisto versko ne negirase... i koga bese poguben,toj se slozi so serijatskata presuda i prizna deka toa go zasluzil,deka na nivno mesto i toj taka bi postapil,dokolku bi gi izucuval fikskite propisi na serijatot... no za ona sto go cuvstvuva,za toa Allah ke mu sudi.

Pijuci u vrijeme sabaha,draga rece ashiku svom,
Iskusavajuci ga time:”O ti I ti,sine tog I tog,
Pitam se,dali vise sebe ili mene volis ?
O covjece jadni,istinu mi reci.”

On odgovori: “Tako sam u tebi postao ponisten,
Da sam od glave do pete tobom ispunjen.
Od moga postojanja osim imena nista nije preostalo:
U bicu mom samo si ti,o ti,cijim zeljama je udovoljeno.
Time sam tako ponisten postao,poput sirceta,
U tebi,koja si okean od mene.”
Kao kamen koji se u rubin cisti u potpunosti pretvorio;
On se osobinama suncevim ispunio.
Ta narav kamena nije ostala u njemu:
Naprjed I nazad on je ispunjen suncevitoscu.
Ako on zavoli sebe,nakon toga
O mladicu,to samoljubije je ljubav sunca;
A ako svom svojom dusom zavoli sunce,
On sebe voli,sto je van svake sumnje.
Bilo da rubin cisti voli sebe
Bilo da voli sunce,
Zaista,izmedju te dvije ljubavi razlike nema:
Obadvije strane su samo odsjaj izlaska sunca.
Dok kamen ne postane rubin,on je sam sebi neprijatelj,
Jer tad nema jedno “ja”: dva “ja” se tamo nalaze;
Jer kamen je za svjetlo dnevno slijep I mracan:
Tama je sustinski suprotna od svjetla.
Ako sebe voli,onda je nevjernik,
Jer on suncu vrhovnom pruza otpor veliki.
Stoga,ne prilici kamenu da kaze “ja”,
Jer on je u stanju smrti I potpuna je tama.
Faraon je rekao : “Ja sam Hakk” I bio ponizen;
Mensur je rekao “ja sam Hakk” I bio je spasen. (Ima razlika,neli ? A sto ja pravi razlikata ? Verata)
O asice,prokletstvo Allahovo prati prvo “ja”,
Dok milost Allahova prati drugo “ja”,

Jer onaj je crni kamen a ovaj karneol;
Onaj je neprijatelj svjetla a ovaj zaljubljen zestoko.
O nametljivce drski,ovo “ja” znaci ON,u naj dubljoj svjesti
Kroz jedinstvu s Nurom a ne kroz ucenje o inkarnaciji. (ova e bitno da se procita.Znaci ispolnet so Allahovoto svetlo a ne,bukvalno,deka postanal bog (neuzubillah) ili deka bog bistvuva vo nego)
Nastoj da tvoja kamena narav bude smanjena,
Pa da kamen tvoj pocne sjajiti osobinama rubina.
U umiranju od sebe I nevolji cvrstinu pokazi;
U umiranju svome neprekidno gledaj zivot vjecni.
Onda ce se tvoja cud kamena svakog trena smanjivati,
A narav rubina ce u tebe ojacavati.
Osobine samoopstojnosti iz tjela tbvoga ce otici,
Osobine opijenosti u glevi tvojoj ce se povecati.
U potpunosti sluh postani,poput uha,
Da bi mogao dobiti mindzusu od rubina.
Ako mislis da si neko,kao kopac bunara,kopaj zemlju
Iz ovog tjela zemljenog,da bi mogao vodu dosegnuti;
A ako ti dodje privlacenje Allahovo,
Voda tekuca ce iz zemlje provreti,a da bunar nisi ni iskopao.
Neprekidno radi,nemoj se obazirati:
Malo-pomalo zemlju iz bunara tjela struzi.
Za svakog koji nevolje trpi,postoji riznica otkrivena:
Svako ko ozbiljne napore cini,do srece dospjeva.
Poslanik je rekao da su Rukju’ I sedzda jednaki
Kucanju halkom duhovnog znanja po Bozanskoj kapiji.
Kada neko nastavi stom halkom kucati,
Sreca se zbog njega pojavi.

(Ova e od Mesnevijata na Dzelaluddin Rumi-Mevlana)

P.S: Bitno e koja e posledna objava,normalno. Nemam nisto protiv tvoeto mislenje,megjutoa,ova e moeto mislenje... :) Sekoja sledna kniga i sleden Allahov pratenik gi nadograduvase objavite. Potocno,Allah gi nadograduvase i im gi prakjase na Bozjite pratenici a.s. Nekogas se ziveese bez struja,bez tv,bez internet,bez mediumi itn.... ziva monotonija (za nekoj a za nekoj i poubavo),no denes fativme mnogu daleku (barem taka moze da se kaze).Torta so slag i bez slag ne e isto :)

P.P.S:Halalite-Izvinete,preterav malku.

--- надополнето ---

Ниту христијанин, ниту Евреин, ниту муслиман,
ниту хиндус, будист, суфист, или зен.

Ниедна вера ниту обичај. Не сум ни од Исток
ни од Запад, ниту од морето ниту
од земјата, ниту природен ниту етеричен,
ниту од елементи составен.

Не постојам, не сум битие од овој свет или од другиот,
не потекнувам од Адам и Ева или од
која и да е приказна за потеклото.

Моето место е безмесно,
трага на бестрагата.
Ниту тело ниту душа.
ѝ припаѓам на вљубеноста, сум ги видел обата света
како еден и тој еден го повикувам и го знам,
прв, последен, надворешен, внатрешен, само тој
здив кој дише човечки битија.

- Руми, суфи мистик

Gi citav i prevodite na gospogjata koja ja spomnaa tuka. Ima Apsurdni greski vo nejziniot prevod,bidejki gi imam site dela na Rumi,ke se potrudam kolku tolku da gi ispravam greskite,od griza za Muslimanite,koi i taka i taka,pogresno gi razbiraat. A naj mnogu za toa,krivi se prevodite....

Jas rekov sekta u smisla deka oni samite za drugite velat deka se sekti, u smisla tie sto gi narekuvaat vehabii gi smetaa za sekta ili siitite isto a oni sami ne u taa smisla.

Треба многу искуство за да се збори на оваа тема... Знаење и Разбирање се тешки зборови...
Да, Фараонот кога рекол јас сум Бог и Јас кога кажав дека сум бог и кога бог кажа јас сум Бог, ИСТО Е!
Внатрешниот Пат е различен за секој(верата) но целта е иста! Заради докажувања и негирања на нечиј внатрешен пат, тука полемизираат на погрешен начин и никој ништо не учи за да ги препознае знаците по сопствениот пат!

И Халаџ кога кажа јас сум Вистината, и не излажа!

П.С. Оној што нема Име, Прати во Вавилон, Црните ги збркаа јазиците, Оној без Име, прати во Египет, се појавија Црните и ги измешаа симболите, Оној без Име се објави на Евреите, Црните ги додадоа интерпункциските знаци, Оној без име се објави на рисјаните, тие почнаа да следат сосема нешто трето, се објави оној без име на муслиманите, тие не научија ништо од претходните две објави!
Затоа богот почна да се објаува посебно,за секоја душа! Бидејќи е Семоќен! Човештвото како целина не може да го спознае Бог! Само Душата сама по патот, стекнувајќи искуство, ќе го спознае Божјото како дел од самата себе!

Дали ќе го нарекуваш Алах, дали Исус, дали Бог, дали Јупитер, дали Хорус, дали Ништо, Верата за секој е Внатрешен Пат и не смее никој за било кој друг да вели дека има крива вера! Тоа е богохулие!

"O nametljivce drski,ovo “ja” znaci ON,u naj dubljoj svjesti"... Ова јас, Верува! Затоа ниеден човек нема да суди за верата на друг, и за името на богот кој е спознаен по патот! Зборовите се Лага ако духот сака да го објасни Божјото присуство!

Треба разбирање на Божјите патишта! Како што природата има многу лица, така постојат и бесконечни патишта кон Богот!

И да, преводите не се сјајни, но тоа го имаме... Подобро ако има нормално, сподели(без објаснувања, само чист текст)!

П.П.С. Денешните муслимани(ако им одговара кажаното) очајно се обидуваат да покажат дека суфите не медитирале дека немаат врска со старите пракси, ниту пак со индијските мистици и египетски верувања. Подобро да ги наречат суфите секташи отколку да ги калемат нивните мисли и дела за да одговараат на денешната исламска мисла (вера)!
За да се разберат мислите и праксите на суфи мистиците, потребно е знаење и искуство , не само на исламската вера!

Суфите како и многу мистици претходно , а и подоцна пиеле од повеќе извори на божјото разбирање!

Ne e razumno da kazam deka celosno ne se slozuvam so tebe. Ke kazam deka ima muslimani koi se sprotivstavuvaat na Sufiite. No da se kaze (denesnite Muslimani) toa e sirok poim. Sto se odnesuva do razlikite megju muslimanite,procitaja anegdotata,se' ke ti bide jasno. Orevon,bez jatka,ne vreden e ama i bez luspa crvite ke go izedat. Toa se Serijatot i Sufizmot.

Koga rekol Isus deka toj e Vistinata,toa ne znaci nisto drugo osven toa deka ona sto go kazal e Vistina. Muslimanite koi bukvalno gi svakaat ovie raboti na Haladz,ednostavno vo toa gi poddrzuvaat Hristijanite koi tvrdat deka isus e bog,bidejki ispagja deka i ovaa izjava na isus se odnesuva na toa.Megjutoa,nie znaeme deka ISUS TOA NIKADE I NIKOGAS NE GO REKOL.

Za edna izjava na eden prav Sufija,neophodna e halka na luge,poznavateli koi ke gi komentiraat tie zborovi.
Sufiite,kako sto kazav,gradeni se po Kur'anot i Sunnetot (praksata na posledniot Allahov pratenik Muhammed a.s) ISKLUCIVO.
Ne prestaniot Namaz (pet dnevna molitva,koja e kontakt-vrska so boga) plus nafila namaz,toa se nokni namazi,plus neprestaniot zikr,spomnuvanje na Allah... gi priblizuva se poveke do Vozviseniot Allah. Ova go znaeme od poznatite Sufijski sejhovi,kako se postignuva toj stepen,Od Abdul Kadir Gejlani,Bejazid El Bistami,Sadi Sirazi,Dzelaluddin Rumi,Sejh Arabi,Hasan El-Bastri,Rabija el Adevija... da ne ti nabrojuvam.
Sive ovie slovat kako Evlii i imaat kerameti (kaj vas poznat zbor za niv e Svetci). Svetci takvi imalo i za vremeto na Isa a.s (kako sto spomna) no sekoj posle pojavata na Muhammed a.s,sekoj svetec od Hristijanski red e Lazen. Bidejki ima novo pravilo.

Има и поново правило така да и муслиманските се веќе лажни, но јас не го велам тоа!

Немаме ние потреба да кажуваме кој е Лажен а кој не е! Вистинскиот суфи си го гледа својот пат, и не бара лажност во другите за да ја потврди својата Вистина!

Те оставам тука, бидејќи ова ќе биде полемика како по други подфоруми, а јас не сакам така :):smir:

Nema ponovo pravilo.Kur'anot e posledna Bozja objava. Sekako deka ima potreba... jas nemozam da gi svrstam sihirbazite (mahgionicarite) na Faraonot,koi isto taka od stapovite napravile zmija,kako i Musa a.s (Mojsie). Nemozam da go svrstam Khris Angel so Isa a.s koj isto taka odi po voda.
Ima razlika pomegju Sihir (magija) i Mudziza ili Keramet.A mojsie bese toj koj bese praten da gi usovrsi lugeto kon toj pat,kako i tie so stap bi mozele moreto da go razdelat. Toe ne se postignuva so nisto drugo osven so cvrsta verba vo Allah-Bog dz.s. Koj kolku ke uspee,se' zavisi do toa kolku gi sledele stapkite i porakata na Mojsie. Mnogu logicki. A i od druga strana denes imas mnogu primeri... no razlikata e ogromna. Osata i Pcelata i osata od isti cvet se hranat,no ednata dava med a drugata otrov. Site srni pasat ista treva,no ednite davaat Misk a drugite izmet.
Dve vrsti se trstki ima,ednite se suplivi,prazni a drugite davaat seker. Vakvi slicnosti ima mnogu a razlikata megju niv e daleku i po sedumdeset godini. Nekoj jade i dava svetlo od sebe a nekoj isto taka jade a od nego izleguva samo necistotija. Kaj edni od ona sto jade doagja skrtost a kaj drugi se zgolemuva Allahovoto svetlo. Ova e cisto mesto a ona neplodno i valkano.Ova cisto e angel a ona valkano e gjavol.
Dozvoleno e dve sliki da bidat isti. I SLATKATA I SOLENATA VODA SE BISTRI !

Toe e ednostavno... inaku,pisuvaj sto ti lezi na srce... ne se vregjam taka :)

A sufiite idat po grobovi i im se molat na mrtvite za da im pomognat, za sreka i za sto znam drugi raboti, e toa ja krsi vo sekoj aspekt PRVATA BOZJA ZAPOVED a bogami i vtorata.
Od kade ti e ovaa dezinformacija Brate deka Sufiite odat po grobovi i se molat. Ako za bajram namaz gi posetis grobovite znaci deka im se molis na mrtvite ? Ili ako posetis grob na nekoj Sejh,pa mu izucis dova,ili Jasin... ne dozvoluvajte Brat da ve lazat. Ova e za nase opsto dobro... informirajte se podobro.

Никаде не напишав дека е глупост.
Иначе јасно напишав дека е секта, под зборот секта мислам се знае што се подразбира? Или да објаснам и за тоа ?
П.С кажав дека е измислена религија според мене, дали и ова не е јасно ?

секоја догма е поставена од човекот со помош на мисла и спрема тоа е измислена...

суфизмот е наречен суфизам чисто заради дефиниција...

не дека суфистите ‘ги боле‘ како ги нарекуваат...-мада не би знаел , но емпатизирам...:smir:

Како што кажав:

Вистинскиот суфи си го гледа својот пат, и не бара лажност во другите за да ја потврди својата Вистина! :smir:

Како што кажав:
Vistinata nivna e potvrda za drugata laznost... (da ne postoese original novcanica,falsifikatot nesmetano po svetot ke funkcionirase)Slavenjeto se sostoi od derenje-procepuvanje na zastorot i opishuvanje. Sonceto nezavisno e od opishuvanje i izlaganja. Koj go slavi i priznava Sonceto,sebesi pofalba si iskazuva,bidejki toa znaci "ocite moi cisti se i ne se zapaleni" Kudenje na Sonceto e kudenje na samiot sebesi,bidejki toa znaci "moite oci se slepi".
Moze li nekoj da go sokrie Sonceto od ocite na lugeto ? Moze li nekoj negovoto svetlo da go namali ?

Mene ona sto mi bode oci e toa sto se nastojuva (ne bas od vasa strana) da se isprevrtat rabotite i sto se nastojuva da se napravi od Sufizmot nesto sosema drugo i pametot im se mati na lugeto.
Samo eden mal primer ke navedam. Od na internet downloadirav eden materijal,od zivotot i delata na Rumi,,, ima zbirka prevedeni na srpski jazik dosta od negovite dela i vkupno ima 200 stranici. Vo tie dvesta stranici da ne se spomne imeto na Muhammed a.s i na bilo koj Allahov pratenik,nitu da se spomne imeto na nekoj Ashab,ili da se spomne Kur'anski aet a se vadi od delata na Rumi,toa e APSURD,bidejki vi kazav,gi imam site dela na Rumi i nema nitu edna Hikaja-Mesela-Slucka vo koja ne e spomnat ili Resulullah Muhammed a.s,ili nekoj Ashab,ili nekoj Evlija,ili Kur'anski aeti ili Hadisi..... Ednostavno,prevodot e napraven da ne znaes ednostavno deka deloto e na nekoj Islamski mistik i velikan. Ne mi e krivo za vas.... krivo mi e za Muslimanite sto gi frlija vo zabluda,da mislat deka rumi e musrik,kako sto se slucuva i toa da se procita od nekoj Musliman.
Celata Mesnevija e tumacenje na poveke Kur'anski aeti i nivnata vnatresnost i na poveke Hadisi na Muhammed a.s i nivnata vnatresnost-bit-sustina.... a da se izvede toa taka od amaterski preveduvaci do taa mera da neznaes dali e Musliman avtorot,pa sekoja im cest.

Ние немаме проблем со тоа кој од кој извор пиел... Оној што го студира суфизмот знае од каде потекнува, знае дека освен исламот, во суфизмот има и други елементи (заради кој е и прекоруван од страна на 'вистинскиот' ислам)!
Ги има преводите на многу суфи-мистици на англиски и тоа преведени од арапи, и се споменува и Алах, и Мухамед, и Законите од куранот...

Доволно е да се каже дека суфизмот е мистична школа... Исламот е основа... но по патот нагоре и навнатре сето тоа се надоградува :smir:

А ти ако толку ти е мил исламот и мислиш дека секој втор ти го напаѓа исламот, оди во темата христијанство, тие се против исламот и криво зборат за него па таму се објаснувај што како... Инаку баш муслимани ги убиваа овие мистици бидејќи не ги разбираа... а неразбран човек е многу поопасен и од пијаниот и од лудиот!
Суфизмот е вистинскиот ислам, ако им веруваме на суфите :smir:

П.С. Ако те пали спомнувањето на Алах или Мухамед во делата на суфите, ми изгледа дека не си многу по нивниот пат! Сакаш само да кажеш дека тие се муслимани како тоа да не го знаеме ние!
Името на бог ќе го пишувам и јас Алах, но ќе мислам на Хорус, ќе пишувам Мухамед но ќе мислам на некој сосема друг пророк... Само за да не ме распнат неразбрани муслимани кои не го разбрале суфи-мистикот во својот транс!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom