Суфизам

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
LA ILLAHA ILL ALLAH – There is no god but God. This is the fundamental essence of the way
of the Sufis. This is the seed. Out of this seed has grown the Bodhi Tree of Sufism. In this small
proclamation, all that is valuable in all the religions is contained: God is and only God is.
This statement makes God synonymous with existence. God is the very isness of all that is. God
is not separate from his creation. The creator is in his creation; there is no duality, there is no
distance, so whatsoever you come across is God. The trees and the rivers and the mountains, all are
manifestations of God. You and the people you love, and the people you hate, all are manifestations
of God.

Koj e avtorot na textov ? Ne sum tolku po Angliskiov,do nekade razbrav... mi se cini deka zboruva za toa kako spored Sufizmot Bog e prisuten vo sekoj covek. Okolu ova veruvanje i razmisluvanje bi sakal da pisuvam od golemi Sufii,kako Dzelaluddin Rumi,kako toa ovie zborovi se pogresno svateni i sto ustvari se misli pod toa.

Spiros... Isa a.s bese poveke od eden samo Sufija. Toj bese od Boga izbran... nemoj veke da ne peglas.

Исус (Јахшуа, Иса) е Прачистата Инкарнација на Мудроста БОЖЈА Која е пред Небото, пред земјата, пред Ангелите и пред се’ што е создадено, бидејќи Мудроста БОЖЈА е нестворена туку произлегува од БОГА како бебе од мајка!

Таа Универзална Мудрост БОЖЈА е темелот на се’ што е добро и вистинско и баш Неа Единсвениот БОГ - за спасение на сите - Ја отелотвори во Исус, во Кого е Совршениот Јудаизам, Совршеното Христијанство, Совршениот Ислам (и Суфизам), Совршената Духовна Будност (Будизам), Совршениот Капитализам, Совршениот Комунизам, ... !

Што се работи за пеглањето, тоа не е само естетски процес туку и хигиенски кој што се спроведува со помош на оган (триаголник нагоре), но предтоа е процесот на перење кој што се спроведува со елементот вода (триаголник надоле), но од се’ е најважното Мудроста и Духот БОЖЈИ Светол, без Кого нема спасение!

Шалом + Селам + Мир вам! :-)

2502485695_6ed488b23d.jpg

evee sto pravat tiee sufiiji i kakvi novotarii uveduvaat vo sto mu go prepisuvaat na islamott kako vid na ibadet ili molitvaa vo islamot,, navistina zalosnoo koj i da go gleda ovaa , kako da te zastrasuvaa samoto gledanje ,zalosno i starhovito.

Spiros,poznata ni e tvojata ideologija,se nadevam na site nas. Ne sakam da ja dlabocam mnogu oti prethodno znam sto ke mi napises. Ke kazam deka za Mudrosta na Sufiite,za stepenot na pravite Sufii,koi po voda odat so nivnata lesnina i cista vera vo Allah i Levitiraat isto taka,koi koga nesto od Allah ke pobaraat i dobivaat,,, toa nemoze NIKAKO,ama BAS NIKAKO da se postigne osven so praktikuvanje na Kur'anot i Sunnetot na Muhammed a.s.
Znaeme deka mudrosta postoi uste odavna,pred se... znaeme deka Mudrosta od Vozviseniot Allah dz.s doagja,no za mudrosta ti treba cetka za srceto,za toa treba cisto srce a cetka za cisto srce e Zikrullah te. spomnuvanje na Allah dz.s,baranje oprost od Nego,iskazuvanje blagodarnost na Nego,izgovaranje Sehadet.... klanjanje 5 pati zadolzitelen namaz,ne mislenje zlo,sakanje,ljubov,milost,,,,, a ne te priblizuva do Boga veruvanje vo Negov pridruznik,sin,uste eden bog itn itn. Allah dz.s e el Genijj,toa e edno od Allahovite iminja koe znaci deka nema potreba od apsolutno nisto.
Muhammed a.s bese posleden od Boga praten i dadena mu bese objava Kur'anot,koja ke bdee nad site poranesni knigi od boga dadeni i kako potvrda na site knigi porano dadeni.... Taa e edinstveniot zakon. A primer kako da se drzime do taa kniga e nasiot Resul Muhammed s.a.w.s,negovite Ashabi-Drugari.... i nikoj drug. Sekoj koj gi sledi stapkite nivni,postanuva Sufija (koj kolku go razbira ova),nekoj Sufizmot go smetaat za bodenje so igli,,, Sufizmot e cistenje na Srceto i Dusata i nisto poveke.

Што вели суфизмот, како највисок степен на продуховеност, дали треба да се читат и тие книги кои биле порано објавени од Бога на своите слуги, зошто и во тие книги е Божја вистина?

Што вели суфизмот, како највисок степен на продуховеност, дали треба да се читат и тие книги кои биле порано објавени од Бога на своите слуги, зошто и во тие книги е Божја вистина?

Sufizmot kako i site skoli vo Islamot bara citanje,ucenje i izucuvanje... isto smeta deka Evangelieto kakvo denes go poznavame isto i Torata kakva denes ja poznavame se menuvani,dosta e izvadeno od vistinata i dosta e dodavano.

evee sto pravat tiee sufiiji i kakvi novotarii uveduvaat vo sto mu go prepisuvaat na islamott kako vid na ibadet ili molitvaa vo islamot,, navistina zalosnoo koj i da go gleda ovaa , kako da te zastrasuvaa samoto gledanje ,zalosno i starhovito.

Во Совршениот Ислам и Суфизам - како што ни го покажа Чистата Инкарнација на Мудроста БОЖЈА (Исус) - нема ништо нечисто, страховито, грешно, ... а одредени денешни суфи се поблиску до тој Ислам од сите сунитски и шиитски книжници (заедно) !

Затоа суфите биле (и се до ден денешен) мразени и убивани од чедата и следбениците на крвавите книжници, кои нити ја познавале, нити ја познаваат - и ако не се разбудат - нити ќе ја запознаат Совршената Вистина!

AnschlagPakistanArchiv.jpg

e sega ti dode i se ke ni kazes kako prvoo svojata sopsstvena religija ne si ja poznavaas pa nas kee ni objasnuvaas

Spiros,i glupostite tvoi kraj nemaat. Ajnstajn bil vo pravo. Na glava da se prevrtis,se znae denes koj se i sto se Sufiite. Ke ispadne deka pogolem Sufija si od Rumi i od Gejlani i od Bistami.... priberi se be drugar za kakva "sovrsena" vistina mi zboruvas.
Ne ti se smaci li istite pak istite postovi na sekoj post gi pisuvas i po 50 pati istoto na sekoja tema ? Sam ne se razbiras sto pisuvas,prijatelce...
Islamot Sovrsen se znae koj go donel na ovoj svet. Znam deka vo Hristijanstvoto vi nedostasuvaat mnogu raboti,kako i luge slicni na Sufiite kako i ucenjeto na Sufizmot,sega sakate i toa na hristijanite da im go prefrlite.
Monastvoto e vo Hristijanstvoto Ezoterija vo Judizmot e Kabalata a vo Islamot e Sufizmot. Drzisise do svoeto,nemoj da gi bunis lugeto.

Monastvoto e vo Hristijanstvoto Ezoterija vo Judizmot e Kabalata a vo Islamot e Sufizmot. Drzisise do svoeto,nemoj da gi bunis lugeto.

Езотерија во јудаизмот е кабалата. Точно. Во исламот е суфизмот. Точно и за ова.
НО види ги ставовите на вашите ценети ортодоксни мулисмани за суфизмот! Дали исламот ќе одобри езотерија и тајни учења!
Ќе ги извадат алатките за мачење и убивање бидејќи така рекол Мухамед, според нив :)
Кој ги убиваше суфите во тие времиња? А? Па нормално, ортодоксните муслимани кои ете велат „го знаеме“ Законот, вие сте грешници!
Вие сте слепци... од страв и незнаење... Како се осмелува човек да суди човек преку божји закон? Која ароганција!!!
Оставете го Слободниот Човек да работи!

Езотерија во јудаизмот е кабалата. Точно. Во исламот е суфизмот. Точно и за ова.
НО види ги ставовите на вашите ценети ортодоксни мулисмани за суфизмот! Дали исламот ќе одобри езотерија и тајни учења!
Ќе ги извадат алатките за мачење и убивање бидејќи така рекол Мухамед, според нив :)
Кој ги убиваше суфите во тие времиња? А? Па нормално, ортодоксните муслимани кои ете велат „го знаеме“ Законот, вие сте грешници!
Вие сте слепци... од страв и незнаење... Како се осмелува човек да суди човек преку божји закон? Која ароганција!!!
Оставете го Слободниот Човек да работи!

Greska si.... nikoj ne vadi alatki. Ke izvadat samo tie nekolku koi si gi slusnal po TV. Naprotiv,ortodoxnata ulema nema nisto protiv Sufiite. Ova go togazuva tvoeto malecko poznavanje na Islamot.Ortodoxite vo Islamot edinstveno sto mu presudile na Mensur Haladz a za nego dosta ti imam pisuvano nazad nekolku stranici.Mene,konkretno,vo Islamot Sufiskoto ucenje naj mnogu mi se dopagja,velite vie ste slepci...

Тебе можеби ти се допаѓа, но ти си поединец... Но на другите... Вие сте тие кои броите глави колку сте на број муслимани!
Ние другите се водиме по тоа дека малкумината и незнајни ги водат бројните и знајните!
Езотерија во исламот? Ех ех :) Ама јас и моето малечко познавање, каде сум тргнал... Ти си се заглавил во бесконечните лавиринти за докажување на исправноста на исламот...
Езотерија во исламот... е тоа следува... Во тие години сте како и христијанството што беше... Ќе мора да се појават внатрешни тајни учења... Надворешните се искривени од вакви како тебе што дрдорат и прават поголем јаз...
Исламот како религија крцка и паѓа...

Тебе можеби ти се допаѓа, но ти си поединец... Но на другите... Вие сте тие кои броите глави колку сте на број муслимани!
Ние другите се водиме по тоа дека малкумината и незнајни ги водат бројните и знајните!
Езотерија во исламот? Ех ех :) Ама јас и моето малечко познавање, каде сум тргнал... Ти си се заглавил во бесконечните лавиринти за докажување на исправноста на исламот...
Езотерија во исламот... е тоа следува... Во тие години сте како и христијанството што беше... Ќе мора да се појават внатрешни тајни учења... Надворешните се искривени од вакви како тебе што дрдорат и прават поголем јаз...
Исламот како религија крцка и паѓа...

Golema greska. Proletta na islamot zapocnuva duri od sega da izniknuva. Sto se odnesuva do mene i bilo koj drug Musliman,elhamdulillah,islamot ne e zasnovan na poedinci. Vnatresnite tajni ucenja od sekogas se proucuvale i se proucuvaat,no vinovnikot sto toa ne doprelo do vasite ushi se mediumite koi vi gi isprale mozocite. Se' sto znaete za Islamot znaete od Mediumite. Gledate so tugji oci,odnosno,drug gleda so vasi oci. Razmisluvate onaka kako sto nekoj saka da razmisluvate . Nekoj vodi racun okolu toa sto treba da znaete za islamot a sto ne treba i toa pogresno vi go isprevrtile. Toa,sekako,ne odi vo nasa steta tuku e po vasa steta.

Јас знам за исламот од други места, не од телевизија и интернет. Си размислил дека можеби моите предци се муслимани? :)
Внатрешни учења дозволува исламот? Види, тоа може децата да ги вртите каде сакате и да ги збунувате да размислуваат за исламот како вие сакате, тоа кај мене не поминува.
Исламот пролетта му помина... штом религијата посегнува по наука, за да докаже дека е во право значи заминува духовното и верата од таа религија.
Празна корупка од орев... Тоа станува исламот, како и христијанството :)
Суфизмот никогаш не бил поддржан од официјалниот ислам, бидејќи нели суфите сепак поврзуваат многу системи во еден, а тоа не одговара на некој...
Затоа без многу бајки раскажување....

П.С. Суфизмот го сметам за вистински ислам, другото е чисто перење на мозоци и држење на верниците во ропство и далеку од вистинските пракси за доближување до Богот!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom