Господари на парите

• Креатор на темата Креатор на темата firewall
  • Време на започнување Време на започнување
Парите се појавуваат како средство за размена.Има милион и една дефиниција,но оваа ми е најблиска до логиката.Значи кратко и јасно,средство за размена.

Во врска со документарецов,не сме во САД да видиме од блиску како функционира ФЕД.Имаше едно момче на форумов Hawky24 или така нешто кој живее во Америка и го познава тој систем најдобро,па би било добро да го прочитаме што ќе каже на темава.Од она што го видов,гледам дека имаат желба за промени на банкарски систем,вклучувајќи и монетарен.Го имаат најразвиениот финансиски пазар,но се заплеткаа самите во него.Точно е дека Америка се потпира на долгови,впрочем и цела криза почна со препродавање на долгови на банките.За нашиот монетарен можам да зборувам до утре,но кај нив нема да се вклопи :)
Точно е и дека ФЕД е појак од политиката во САД.И најважен човек во светот е носителот на ФЕД.
Но полемиката за принтање на пари,монопол,профит,скриена инфлација и дрн дрн јариња,може да ја разглобуваме дел по дел и ќе се покаже дека е чиста фантазија.И во принцип не верувам на светски завери,така и во овој случај.

Во право си...ирелевантен е преводот...на ништо.

Штом не си го догледал=зеленко:)

не го догледав пошто уште од првите 5-6 минути од првиот дел се поставуваат искривени линии на вистинските вредности...

а плус 22 дела со по 10 минути=скоро 4 саати...

се колку да се изгледа паметно нели ...
цел муабет горе во видеото е дека Федерал Резерв во америка е само приватна фирма .. која ја интересира само профит ... ништо друго ...
Таа генерира кризи ... патем и „Големата Депресија“ во Америка ја има создадено ... во 1929та ...

и ова дека Фед е приватна фирма и дека создава намерни кризи не го кажува никој друг но и Милтон Фридман ...
а кој е тој ?
Milton Friedman (July 31, 1912 – November 16, 2006) was an American economist, statistician, and a recipient of the Nobel Memorial Prize in Economics. He is best known among scholars for his theoretical and empirical research, especially consumption analysis, monetary history and theory, and for his demonstration of the complexity of stabilization policy.[1] He was an economic advisor to U.S. President Ronald Reagan.
можеш и да најдеш каде го вели тоа .. ако сакаш ... ако нејќеш продолжи да си читкаш теории ...
а јас нема да наведам линкови .. затоа шо не вреди да се мачам ни да кликнам 3-4пати за некој кој е толку тврдоглав ...

Ајде јас би те замолил да одговориш на тоа КАКО Е СОЗДАДЕНА ГОЛЕМАТА ДЕПРЕСИЈА????

А за ФЕД како бе ФИРМА...па толку ли забеган термин најде за ФЕД!!!!!!

Ај кога веќе ТВРДИШ ДЕКА Е ПРИВАТНА ДАЈ ДОКАЗ....ДАЈ ЛИСТА НА АКЦИОНЕРИ(дивиденда се добива)....

Чекам одговор БЕЗ ВИДЕО чедо..

--- надополнето ---

чекам...

Е сега милтон фридман е предводник на монетарната теорија СПОРЕД КОЈА економските циклуси(ако знаеш што се) зависат исклучиво од количината на пари во ОПТЕК,патем г-инот Фридман носеше златна медаља со лицето на Адам Смит(ете ова го нема во филмот-си читкам јас...не за џабе ми е литературата),но чекај малце...Фридман вели така,но Кејнз кој го нарекуваат месија на капитализмот тврди пак дека државна интервенција е неопходна се со цел да се оджи економсиот раст-истата државна интервенција го спаси капитализмот(ај кажи како бе...кои мерки...ај што те научи филмот:tapp:),е сега фридман вели НЕМОЈТЕ....државата само го руши пазарниот механизам,но според кејнз НЕ Е ТАКА-де факто и де јуре државата е КОРЕКТОР на т.н Market Failure,што да кажеме за шумпетер и неговата теорија за економските циклуси која пак се има докажано посебно сега со новите производи,,освојување нови пазари-нов тип на организација....или да го земеме сајмон кузнец и неговите кузнециеви линии кои одат на ептеееенн долг рок:)

Секоја држава има своја централна банка и научно е докажано(не со ВИДЕО) колку е истата понезависна од ВЛАДАТА толку инфлацијата(која ја викаат канцер на економијата) е пониска..ФЕД е исто така Централна банка и ајде де кажете ми кои се СОПСТВЕНИЦИТЕ???(патем ФИРМА е широк поим а банка може да биде само Акционерско друштво,истото важи и за осигурителните компании...ама накој да објаснам...абе срамота е да не знаете што е фирма,па како се дели,по кои основи и.т.н...а пак ЦЕНТРАЛНА БАНКА приватна-дајте бре листа на сопственици АКЦИОНЕРИ)

Всушност абдалите на клипот НАМЕРНО ГРЕШНО ја толкуваат слободата на ФЕД(има право и да склучува меѓународни договори) се со цел лекоумните абдали да ги излоботомираат.

Исто како што Рамбо ги правеше америте јаки и лечеше комплекси од вијетнам:toe:

Како намерно создава кризи:pos2::pos2:

Па САД е најразвиена држава во светот...мислиш сами себеси ќе се убиваат????

Ајде објасни кои кризи се од ФЕД,како настанале,зошто настанале кои се доказите бидејќи очигледно станува збор за непазарен фактор....истите шлапаа Уааа еве јаВојната за Профит..па тогаш како САД падна во КРИЗА...ајде објасни бе чедо...само од филмчето немој....ихх...абе за џабе човек објаснува...јасна ми е моќта на овие ФИЛМОВИ

Едит-ја кога ја разработував неговата монетарна теорија и "конфликтот" со кејнзијанците вие немавте ПОИМ дека постои господинот Фридман.

Толку од мене на темава.

Капиш....јас кога фридман го читав и разработував вие не знаевте за истиот-не вади од контекст.

Ајде ставајте фолиите и Готовооо:vozbud: "Мислите" нема да ви го читаат:pos2:

--- надополнето ---

не го догледав пошто уште од првите 5-6 минути од првиот дел се поставуваат искривени линии на вистинските вредности...

а плус 22 дела со по 10 минути=скоро 4 саати...

ЕПА ТИ ИМАШ ПОЗНАВАЊЕ од на пазарниот механизам....а кутриве,,,аххх ЗА ЖАЛЕЊЕ СЕ-НАЈИСКРЕНО ГИ ЖАЛАМ!!!!

П.С до модераторите-ова е ФИЛМ,чуму мајка бара во економија...а пак истите дискутанти АПЛА НЕ ни знаат ШТО е ЕКОНОМИЈА или Банка!!!!!

Ајде јас би те замолил да одговориш на тоа КАКО Е СОЗДАДЕНА ГОЛЕМАТА ДЕПРЕСИЈА????

А за ФЕД како бе ФИРМА...па толку ли забеган термин најде за ФЕД!!!!!!

Ај кога веќе ТВРДИШ ДЕКА Е ПРИВАТНА ДАЈ ДОКАЗ....ДАЈ ЛИСТА НА АКЦИОНЕРИ(дивиденда се добива)....

Чекам одговор БЕЗ ВИДЕО чедо..

не најдов јас никаков термин ...
и ти објаснив предходно ... штета шо неможеш да сватиш ...
обрати му се на Фридман него прашај го ... тој е еден од оние кои го тврдат тоа ... а бидејќи неможеш да го најдеш меѓу живите .. пробај да најдеш некоја изјава ...
и за големата депресија ќе чуеш од него како е создадена и како за тоа е виновна ФЕД .. освен нели ако и Фридман не е некој со фолија на глава .. затоа шо гледам дека секој кој не го дели твоето мислење таа етикета ја ставаш ... и едноставно неам намера да се занимавам со трол ... кога ќе научиш да почитуваш дебата без од првиот пост да етикетираш и навредуваш може и ќе ти помогнам да најдеш некоја информација ...

,може да ја разглобуваме дел по дел и ќе се покаже дека е чиста фантазија

Точно-алиса во земјата на чудата за Фантазо Лобосите:vozbud:

Ама ете има неколку кои познаваат економија и ете сите си кажаа свое видување.

Ајт во ФИЛМ и ТВ!!!!

--- надополнето ---

не најдов јас никаков термин ...
и ти објаснив предходно ... штета шо неможеш да сватиш ...
обрати му се на Фридман него прашај го ... тој е еден од оние кои го тврдат тоа ... а бидејќи неможеш да го најдеш меѓу живите .. пробај да најдеш некоја изјава ...
и за големата депресија ќе чуеш од него како е создадена и како за тоа е виновна ФЕД .. освен нели ако и Фридман не е некој со фолија на глава .. затоа шо гледам дека секој кој не го дели твоето мислење таа етикета ја ставаш ... и едноставно неам намера да се занимавам со трол ... кога ќе научиш да почитуваш дебата без од првиот пост да етикетираш и навредуваш може и ќе ти помогнам да најдеш некоја информација ...

АЛООО....СЕГА ОДГОВОРИ-САКАШ ДЕБАТА или ме нарекуваш ТРОЛ..а ваму неодговараш....

Ајде чекам ОДГОВОРИ!!

АЛООО....СЕГА ОДГОВОРИ-САКАШ ДЕБАТА или ме нарекуваш ТРОЛ..а ваму неодговараш....

Ајде чекам ОДГОВОРИ!!

Неам ја шо да ти одговарам ...
не одговарам ни пак дебатирам во иднина со тебе и твојата тврдоглавост ..
уште со првиот пост етикетираш ... спамираш глупости на тема која не си ја ни разбрал ..
бладаш си анализирал дела на Фридман :pos2:
се повика на него а самиот тој го има кажано тоа дека Фед е ништо друго освен обична приватна фирма .. (значи не го реков јас тоа)
и да ТРОЛ си ... кога можеш да етикетираш кога сакаш и како сакаш по сите шо не мислат исто со тебе Лобоси .. можам и јас тебе трол да те викам Ок ...

и ќе ти завршам со ова
"...One unsolved economic problem of the day is how to get rid of the Federal Reserve..."
-- Milton Friedman

не ме замарај веќе ..а и да продолжиш едноставно ќе те игнорирам во иднина ..

Може ли вие двајца да објасните за што се карате? :)
Навистина се трудам да ве разберам и не ми успева.

Од историјата на појавата на парите парите у ствари претставуваат гаранција за поседување злато (пошто у стартот златото се носело од место на место да се врши плаќање, а навечер се чувало кај `банкарите`-тезаури...). Е сега да се избегнат непотребните трансакциони трошоци за да се подига и враќа златото кај тезаурите, самите тезаури издавале потврди како гаранции дека имаш злато кај нив (во одредена сума)... бидејќи голем процент на луѓето почнале да се служат со тие гаранции почнале да ги разменуваат меѓу себе без воопшто да го чепкаат златото од тезаурите. Повеќе не било битно златото туку парчето хартија која користела како платежно средство...
До денеска принципот е ист... све су остало нијансе!
Само каде е она почетно злато??? :) Затоа банкарите се уважена професија :)

Тоа било одамна...сега ниедна земја нема златен стандард...

Тоа парче хартија уствари е и помалку вредно од разгледницата ако гледаш од аспектот на трошоците направено за тие 2 хартии... Но она што ја прави повредна таа хартија со 100 денари е токму потписот на гувернерот на НБ :wink:

--- надополнето ---

Се до денеска кај што се користат највеќе Жиралните пари...

Ах,да потписот...дај да му однесемена гошев стари весници да ги потпише...:vozbud:

Парите се појавуваат како средство за размена.Има милион и една дефиниција,но оваа ми е најблиска до логиката.Значи кратко и јасно,средство за размена.

Во врска со документарецов,не сме во САД да видиме од блиску како функционира ФЕД.Имаше едно момче на форумов Hawky24 или така нешто кој живее во Америка и го познава тој систем најдобро,па би било добро да го прочитаме што ќе каже на темава.Од она што го видов,гледам дека имаат желба за промени на банкарски систем,вклучувајќи и монетарен.Го имаат најразвиениот финансиски пазар,но се заплеткаа самите во него.Точно е дека Америка се потпира на долгови,впрочем и цела криза почна со препродавање на долгови на банките.За нашиот монетарен можам да зборувам до утре,но кај нив нема да се вклопи :)
Точно е и дека ФЕД е појак од политиката во САД.И најважен човек во светот е носителот на ФЕД.
Но полемиката за принтање на пари,монопол,профит,скриена инфлација и дрн дрн јариња,може да ја разглобуваме дел по дел и ќе се покаже дека е чиста фантазија.И во принцип не верувам на светски завери,така и во овој случај.

Доларот е средство за подмирување на долг,јавен или приватен...така си пишува на него...

100_dollar_bill.jpg

А како и кој одредува колку пари да се иштанцаат во одсуство на стандард?
Монопол...па колку што знам штанцањето валута е монополизирано во сите земји...

Доларот е средство за подмирување на долг,јавен или приватен...така си пишува на него...

100_dollar_bill.jpg

Нормално дека е монопол.Може ли десет банки да принтаат пари?Кој ќе гарантира за контролата и супервизијата?
Како кој одредува колку пари ќе се принтаат? :) Имаш парична маса М1,М2,М3 и најново М4.За сите парични маси се прават квалитативни анализи кој покажуваат како и колку влијае зголемувањето или намалувањето на паричната маса.Тие анализи се со економетриски модели,математички прецизни.Имаш цели сектори во НБРМ кој работат на парична маса анализа.Министерот Ставрески е експерт за таа област.

Нормално дека е монопол.Може ли десет банки да принтаат пари?Кој ќе гарантира за контролата и супервизијата?
Како кој одредува колку пари ќе се принтаат? :) Имаш парична маса М1,М2,М3 и најново М4.За сите парични маси се прават квалитативни анализи кој покажуваат како и колку влијае зголемувањето или намалувањето на паричната маса.Тие анализи се со економетриски модели,математички прецизни.Имаш цели сектори во НБРМ кој работат на парична маса анализа.Министерот Ставрески е експерт за таа област.

Власта одговара за контрола и супервизија...
M1 е кешот кој физички циркулира,М2 се истото плус чекови,тековни,травелерс,кредитни,дебитни,М3 штедни влогови,орочени,фондови,М4...хммм...долговите?
Дали имаш инфо колку е вкупната парична маса по М1-М3 па нека е и М4 кај нас?

Значи се работи за пуштање на пари во оптек према анализи на економисти...со аминување од гувернерот...
Колкава била паричната маса после осамостојувањето и сега,при ист или нешто помал број на население и драматично опаѓање на производството,придружено со галопирачка невработеност?

Ах,да потписот...дај да му однесемена гошев стари весници да ги потпише...:vozbud:

Да, токму потписот(сигурно не знаеш повеќе од некој професор по Економија)

Па како што кажа и леандра, очекуваш да ти дозволат и на тебе и на дедо Темелко да штампаш пари? Така било тоа...

Неам ја шо да ти одговарам ...

НЕ ЗНАЕШ...Толку е-ЛИМИТЕД си како БОТ!!!!!!:pos2::pos2:

и да ТРОЛ си ... кога можеш да етикетираш кога сакаш и како сакаш по сите шо не мислат исто со тебе Лобоси .. можам и јас тебе трол да те викам Ок ...
Не се лобоси тие ШТО не мислат како мене-туку тие ШТО УОПШТЕ НЕ МИСЛАТ-Немаат книгичка од 5 страни прочитано за одредена тема а изиграваат Шлакевци!!!

и ќе ти завршам со ова
"...One unsolved economic problem of the day is how to get rid of the Federal Reserve..."
-- Milton Friedman

ИИИИИИИИИ?????

Аут оф контекст бре...ако имаш истражувано ќе си свател дека всушност господинот фридман НЕ СЕ СОГЛАСУВАЛ со тогашната монетарна политика....еве за БОТ да свати тоа ќе биде еднакво како на пример Екс министерот Славески да рече Единствен проблем Е НБМ...Капиш???

Или да цртам??
не ме замарај веќе ..а и да продолжиш едноставно ќе те игнорирам во иднина ..

Или во превод ТАПА СУМ,ПОИМ НЕМАМ,НЕМАМ ЗНАЕЊЕ ДА ОДГОВОРАМп-така рекоа на видеата и ја така велам-ТОЧКА.

--- надополнето ---

Да, токму потписот(сигурно не знаеш повеќе од некој професор по Економија)

Па како што кажа и леандра, очекуваш да ти дозволат и на тебе и на дедо Темелко да штампаш пари? Така било тоа...

А ти што мислиш????

Они сакаат...

--- надополнето ---

цел муабет горе во видеото е дека Федерал Резерв во америка е само приватна фирма .. која ја интересира само профит ... ништо друго ...
Таа генерира кризи ... патем и „Големата Депресија“ во Америка ја има создадено ... во 1929та ...
ти пак читкај си теории по книги ... и социјализмот кога читаш по книги е супер систем ... и капитализмот е супер систем ... но во реалноста не испадна се така нели ....

.

УРАААА ја откривме АМЕРИКА...ајде дее иде 2012....:pos2:

Власта одговара за контрола и супервизија...
M1 е кешот кој физички циркулира,М2 се истото плус чекови,тековни,травелерс,кредитни,дебитни,М3 штедни влогови,орочени,фондови,М4...хммм...долговите?
Дали имаш инфо колку е вкупната парична маса по М1-М3 па нека е и М4 кај нас?

Значи се работи за пуштање на пари во оптек према анализи на економисти...со аминување од гувернерот...
Колкава била паричната маса после осамостојувањето и сега,при ист или нешто помал број на население и драматично опаѓање на производството,придружено со галопирачка невработеност?

НБРМ одговара за контрола и супервизија.Власта нема врска со парична маса.Ако и ги одземат ингеренциите на НБРМ за супервизија на банкарски систем,ќе и остане само парична маса.
А цело истражување околу парична маса кај нас од осамостојување до денес и заклучоци во врска со зголемување и намалување радо би ти препратила на маил :) (остај ми на пп)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom