Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Коа ќе испооткачиш вака си ги имаш овие
Топ е филмот. У секој случај далеку пореална од оценката за Билбордите.
Има филмови кои не успеваат да ти доловат добро расположение/да ти држат внимание кога навидум ништо особено не се дешава.
Овој не е таков. Во овој не се дешава ништо особено, а сепак уживаш.
И се уште немам сфатено како девојчето не доби номинација.

Коа ќе испооткачиш вака си ги имаш овие
Топ е филмот. У секој случај далеку пореална од оценката за Билбордите.
Има филмови кои не успеваат да ти доловат добро расположение/да ти држат внимание кога навидум ништо особено не се дешава.
Овој не е таков. Во овој не се дешава ништо особено, а сепак уживаш.
И се уште немам сфатено како девојчето не доби номинација.

Nekoi go cuvstvuvaat dozdot a nekoi se samo mokri

:d

American honey=The florida project

ama ti go napravi merakot a si bara peckanje

semka ti ebam hipsterska

the-florida-project.jpg

11-the-florida-project-bria-vinaite.w1200.h630.jpg

Мене ми беше по малку претенциозен филмот. И досаден, една половина. Дури при крај почна малку да ми станува забавен, оти почна да се случува нешто, ама па на крај и безвезе ми заврши, и ко ќе видиш... Овој Бејкер решил да глуми хипстериште, изгледа. Инаку, јас не сфатив во што толку Дефо изглуми неверојатно за да биде номиниран за Оскар и толку фален за улогата. Се согласувам, девојчето беше ОК, и дури подобро одглуми, т.е. имаше што да одглуми. Улогата на Дефо не нудеше којзнае колку за да може некој да си ги покаже актерските способности со неа. Не знам, ова е само мое видување, ете гледам повеќето не се согласувате со мене...

Да, се сложувам само за Дефо. Веројатно беше номиран затоа што е релативно нормален лик во филмов. Обично не глуми нормални ликови :D
American honey=The florida project
Да, да. Preteen American Honey е овој :D
И јас забележав сличности, дури мислев дека е истиот режисер. Ама ми текна дека женско го режираше Хани и се потсетив дека Шон Бејкер беше од тој со ајфонот и трансџендерите.
Ама American Honey сепак ми беше нешто подобар.

Последно уредено:
Еве сега јас да си се пофалам: имав неколку дупки меѓу освојувачите на Оскар, ама ги пополнив деновиве и сега од последниве 25 години (да, од 1993 до денес) ги имам гледано сите освојувачи на Оскар за најдобар филм. Еве и како би изгледал мојот ТОП 25, ако некому нешто значи:

1. Schindler's List (1993)
2. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
3. Forrest Gump (1994)
4. Titanic (1997)
5. Birdman or: the Unexpected Virtue of Ignorance (2014)
6. The Artist (2011)
7. The English Patient (1996)
8. Crash (2004)
9. A Beautiful Mind (2001)
10. Braveheart (1995)
11. Gladiator (2000)
12. Million Dollar Baby (2004)
13. The Departed (2006)
14. The King's Speech (2010)
15. American Beauty (1999)
16. The Hurt Locker (2008)
17. Shakespeare in Love (1998)
18. The Shape of Water (2017)
19. 12 Years a Slave (2013)
20. Slumdog Millionaire (2008)
21. Chicago (2002)
22. Moonlight (2016)
23. Spotlight (2015)
24. Argo (2012)
25. No Country for Old Men (2007)

одиме надолу...

Ако некому нешто значи... No country for old men да го стаиш последен (претпоставувам се работи за личен ранкинг) во ваква конкуренција сериозно ме става во искушение да кажам дека изреката - " За вкусовите не се дискутира" е тотално срање.

Јас Titanic би го стаил последен, King's Speech и No Country for Old Men во топ 10, Schindler's List без размислување прв, Departed во последни 3 бидејќи е римејк а мене ме нервираат римејкови, Gladiator i Braveheart топ 10, и то е то.

Ако некому нешто значи... No country for old men да го стаиш последен (претпоставувам се работи за личен ранкинг) во ваква конкуренција сериозно ме става во искушение да кажам дека изреката - " За вкусовите не се дискутира" е тотално срање.
Сум зборел за ова претходно, ама веројатно не си забележал:
1. Освен Fargo, и до некаде True Grit, се останато од Коенови ми е тешко, претенциозно срање. Според мене типците само се куроперчат и собираат поени на стара слава. Уште полош беше случајот со A Serious Man. Јас мислам дека здраворазумен човек не може тоа очајно парче измет да го смета за ремек дело. А го ставаат во секакви листи: најдобри на сите времиња, 1001 филм што мораш да ги изгледаш пред да умреш, и сл. Ама чуле луѓето дека е кул да ги сакаш Коенови, па затоа мислат дека и они се кул ако сметаат дека филмот е ремек дело. Јас друго објаснување не можам да најдам.
2. Коенови лично ги сместувам во топ 3 најнеомилени режисери, и дури си ветив на себеси дека веќе никогаш нема да си трошам драгоцено време за гледање нивни филмови. Според мене, она што Коенови се во Америка, е Теона кај нас. Едноставно не ги можам, и тоа е тоа.
3. Годината кога No Country for Old Men освои Оскар, меѓу петте номинирани беше и ремек делото There Will Be Blood на Пол Томас Андерсон. Со тоа што еден meh филм од едни од моите најомразени режисери успеа да му го земе Оскарот на еден од најдобрите филмови на деценијата, само ја разгоре мојата омраза кон тој филм. Јас уште не можам да сфатам како е тоа можно, и не можам да се помирам со тој факт.
4. И не застанувам тука. За мене No Country For Old Men е еден од најлошите филмови кој освоил Оскар во историјата, не само во последниве 25 години.
Сега се надевам е појасно.

Сум зборел за ова претходно, ама веројатно не си забележал:
1. Освен Fargo, и до некаде True Grit, се останато од Коенови ми е тешко, претенциозно срање. Според мене типците само се куроперчат и собираат поени на стара слава. Уште полош беше случајот со A Serious Man. Јас мислам дека здраворазумен човек не може тоа очајно парче измет да го смета за ремек дело. А го ставаат во секакви листи: најдобри на сите времиња, 1001 филм што мораш да ги изгледаш пред да умреш, и сл. Ама чуле луѓето дека е кул да ги сакаш Коенови, па затоа мислат дека и они се кул ако сметаат дека филмот е ремек дело. Јас друго објаснување не можам да најдам.
2. Коенови лично ги сместувам во топ 3 најнеомилени режисери, и дури си ветив на себеси дека веќе никогаш нема да си трошам драгоцено време за гледање нивни филмови. Според мене, она што Коенови се во Америка, е Теона кај нас. Едноставно не ги можам, и тоа е тоа.
3. Годината кога No Country for Old Men освои Оскар, меѓу петте номинирани беше и ремек делото There Will Be Blood на Пол Томас Андерсон. Со тоа што еден meh филм од едни од моите најомразени режисери успеа да му го земе Оскарот на еден од најдобрите филмови на деценијата, само ја разгоре мојата омраза кон тој филм. Јас уште не можам да сфатам како е тоа можно, и не можам да се помирам со тој факт.
4. И не застанувам тука. За мене No Country For Old Men е еден од најлошите филмови кој освоил Оскар во историјата, не само во последниве 25 години.
Сега се надевам е појасно.

Да не се разбереме погрешно, ја не сум фан на Коенови, а нит па не ги можам, фан сум на некои нивни филмови ко Millers Crossing, Barton Fink, Fargo до некаде поради целата атмосфера, и особено No country for old men кој ми е еден од најтензичните трилери воопшто, True grit и A serious man ги неам гледано.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom