Студирање во Словенија

• Креатор на темата Креатор на темата Cayman
  • Време на започнување Време на започнување
неможеш ако си странски државјанин во студентски да бидеш, мораш стан да си најдеш со други студенти
Јас бев на студентска размена во Љубљана, 8 месеци. Значи во студентски дом ако се плаќа околу 100 евра месечно, ти можеш да најдеш стан за некои 150 евра, а мислам дека само во студентскиот дом во населбата ВИЧ може да бидат сместени студенти кои се странци а не се стипендисти( т.е кои редовно студираат).Голема предноста е што можеш да работиш и можеш сам да се финансираш и секако имаш многу студентски поволности како студенстки бонови, субвенциониран превоз( 20 евра е месечн билет) потоа имаш опција да изнајмуваш велосипед бесплатно( ова сите го имаат како привилегија не само студентите) а најпаметно е да си купиш велосипед( има и за 15 евра).Мој совет , ако сеуште сте студенти во Македонија, аплицирајте за стипендите како Ceepus Erasmus i Basilius појдете барем на еден семестар и почуствувајте се како вистински студент

.Мој совет , ако сеуште сте студенти во Македонија, аплицирајте за стипендите како Ceepus Erasmus i Basilius појдете барем на еден семестар и почуствувајте се како вистински студент

Освен тоа што и тие се дадени предвреме за одредени личности. Да, и тука игра улога познавањето некого (зборувам за стипендии што те носат до диплома, не само прошетка).

Освен тоа што и тие се дадени предвреме за одредени личности. Да, и тука игра улога познавањето некого (зборувам за стипендии што те носат до диплома, не само прошетка).
Значи единствено што ти е потребно е да имаш познавање на англиски јазик, препорака од професор/и и секак да алицираш, а предноста е ако познаваш некој кој веќе бил за да ти даде совет. Зошто во нашава држава се мора да се поврзува со политика, дека се е наместено ...?
Со наведените стипендии секако ти можеш да поминеш 2 семестри , да ги полагаш таму испитите да земеш кредити, ако сакаш можеш и истражување да правиш за дипломска за магистерска па дури и таму да браниш( и тоа носи кредити нели)
п.с ако си добар студент не е битно дали дипломата ти е од Унверзитетот во Љубљана или од Кирил И Методиј.Ама ти можеш во своето CV да ставиш дека си поминал една година како стипеднист во Словенија, некои комапнии и тоа го ценат.

Значи единствено што ти е потребно е да имаш познавање на англиски јазик, препорака од професор/и и секак да алицираш, а предноста е ако познаваш некој кој веќе бил за да ти даде совет. Зошто во нашава држава се мора да се поврзува со политика, дека се е наместено ...?
Со наведените стипендии секако ти можеш да поминеш 2 семестри , да ги полагаш таму испитите да земеш кредити, ако сакаш можеш и истражување да правиш за дипломска за магистерска па дури и таму да браниш( и тоа носи кредити нели)
п.с ако си добар студент не е битно дали дипломата ти е од Унверзитетот во Љубљана или од Кирил И Методиј.Ама ти можеш во своето CV да ставиш дека си поминал една година како стипеднист во Словенија, некои комапнии и тоа го ценат.

Значи, зборувам за obtaining master degree, a не за прошетка од неколку семестра па се враќаш назад и доучуваш на својот факултет во МКД. Преку Базилеус и JoinEU-SEE (што беа).

И сето ова на своја кожа го осетив, така да, не зборувам од на памет.

Значи, зборувам за obtaining master degree, a не за прошетка од неколку семестра па се враќаш назад и доучуваш на својот факултет во МКД. Преку Базилеус и JoinEU-SEE (што беа).

И сето ова на своја кожа го осетив, така да, не зборувам од на памет.

Моето искуство е следново- јас добив стипендија делумна стипнедија за посдипломнски студии на ФОН ( подобро отколку да плаќам 2000 евра) и добив стипендија CEEPUS за студирање во Словенија една година!
Ако сакаш странска диплома, мој совет, запиши се во Словенија на магисерски студии-студирањето е БЕСПЛАТНО- и тоа тие као да си добил стипендија:):):)!
Како што веќе напоменав има многу студентски поволности, и најбитно, студенска работа, доколку не можев да ги покриеш трошоците за живот( п.с минимална загарантирана саатница ти е 3.8 евра )
И има една стипендија која што ја нудеше владата на Словачка во соработка со нашата влада,стипендијата ти е за за 5+1 , првата година го изучуваш јазикот, а потоа 3+2 години се студиите, но ова беше само за технички науки.
п.с Имаш многу можности, сигурен сум дека ги следиш
- http://stipendii.mk/
- http://www.mladiinfo.eu/category/scholarships/master/
- http://www.fakulteti.mk/konkursi/stipendii

Здраво, сакам да се запишам на постдипломски во Словенија, дали некој знае колку се плајќа како оди процедурата, дали бил таму на постдипломски ?

Моето искуство е следново- јас добив стипендија делумна стипнедија за посдипломнски студии на ФОН ( подобро отколку да плаќам 2000 евра) и добив стипендија CEEPUS за студирање во Словенија една година!
Ако сакаш странска диплома, мој совет, запиши се во Словенија на магисерски студии-студирањето е БЕСПЛАТНО- и тоа тие као да си добил стипендија:):):)!
Како што веќе напоменав има многу студентски поволности, и најбитно, студенска работа, доколку не можев да ги покриеш трошоците за живот( п.с минимална загарантирана саатница ти е 3.8 евра )
И има една стипендија која што ја нудеше владата на Словачка во соработка со нашата влада,стипендијата ти е за за 5+1 , првата година го изучуваш јазикот, а потоа 3+2 години се студиите, но ова беше само за технички науки.
п.с Имаш многу можности, сигурен сум дека ги следиш
- http://stipendii.mk/
- http://www.mladiinfo.eu/category/scholarships/master/
- http://www.fakulteti.mk/konkursi/stipendii

Да, ги следам сите овие.

Благодарам за информациите. Можеби и ќе се направи нешто. :)

До кога и како се аплицира за во студенски дом во Љубљана?

Здраво студент сум во трета година, ме интересира дали можам студирањето да го продолжам на некои од универзитетите во Словенија и дали тоа може да се изведе без програмите за размена на студенти благодарам однапред :)

Здраво.
Има ли некој што студира фармација во Словенија?
Јас моментално студирам во Скопје , ама планирам после трета година преку размена на студенти да го продолжам факултетот таму...
Ако има некој да ми каже некои подетални информации нека ми пише порака плс :D

Mоже ли некој што студира/л во Словенија да ми пише ...

Sakam da studiram vo Ljubljana na fakultetot za bezbednost , nekoj da mi kazi kako se aplicira i iskustvo od nekoj sto vekje e tamu ?

Дали студирањето во Словенија на постдипломски е бесплатно??

До кога се роковите за аплицирање за додипломски студии за годината 2016/2017?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom